Kritik af regeringens Afrika strategi

Hermed en opfordring til at læse debatoplægget: "AFRIKA PÅ VEJ", som opridser den danske regerings prioriteter for samarbejdet med Afrika i perioden 2007 til 2011. Der er lavet en særlig hjemmeside om Afrika strategien (www.afrika.um.dk), hvor debatindlæg er velkomne.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger om den nye danske Afrika strategi: "Vi skal bruge vores bistand effektivt og optimalt, så vi får Afrika med i globaliseringen og tager højde for kommende udfordringer. Det betyder efter min mening, at vi i langt højere grad bør fokusere vores bistand på at skabe bedre uddannelsesmuligheder, større ligestilling og beskæftigelse for de voksende ungdomsårgange i Afrika."

Hvor er de svageste lande?

De 7 siders sammenfatning af debatoplægget forholder sig ikke til teknologi, mens emnet er sparsomt belyst i det bagvedliggende analysepapir: "Making Progress in Africa". Derimod har de første dages debat rejst en række andre problemstillinger. "Hvorfor prioriterer den danske regering de lande i Afrika, som der fungerer bedst? I stedet for dem, der har det værst?" Dette spørgsmål rejser Nanna Hvidt, som er direktør for Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Hun giver som eksempel landene Sierra Leone, Burundi, Eritrea, Den Demokratiske Republik Congo og Etiopien, som har stor fattigdom og alle har været plaget af konflikter. De ligger også i bunden på modtagerlisten, når de internationale samfund deler penge ud. De fem nævnte lande ser heller ikke ud til at få et løft i Danmarks nye Afrika strategi.

Dansk bistand er faldet til Afrika

Forfatteren Knud Vilby er enig i: "Det er meget nemt for Danmark kun at arbejde i de rimeligt fredsommelige og nogenlunde velfungerende lande". Han er også bekymret den store fokus på u-landenes regeringer, som ikke modsvares af en strategi for civilsamfundet, og det skævvrider indsatsen. Det er jo blandt andet et aktivt civilsamfund, der skal sikre, at regeringerne forvalter bistanden korrekt." Steen Gade fra SF, der også er formand for Folketingets udenrigsudvalg, er heller ikke imponeret over regeringens udspil til en ny Afrika-strategi. "Regeringens nye Afrika- strategi er meget tynd og kan ikke skjule, at den samme regering indtil nu har nedskåret hjælpen til verdens fattigste og Afrika". Steen Gade påpeger, at bistanden til Afrika stadig ikke er på det niveau, den havde før V-K med støtte fra Dansk Folkeparti gik i gang med nedskæringerne på bistanden. I 2001 gav Danmark 2.592 mio. kroner i bilateral bistand til Afrika, og i 2007 når beløbet op på 2.456 mio. kroner. Indregnes inflationen, er bistanden reelt faldet med ca. en halv milliard kroner.

Danske virksomheder i Afrika?

Udenrigsminister Per Stig Møller har denne kommentar:

"Danske virksomheders eksport og investeringer i Afrika er i dag yderst begrænsede. Mens andre lande har stigende investeringer i Afrika, er det stadig småt med danske virksomheders interesse. Det er ærgerligt, for der er klart muligheder også for danske investeringer i Afrika. Hvorfor tøver danske virksomheder? 2006 var det tredje år i træk, hvor væksten i BNP i Afrika gennemsnitlig lå over 5 pct. Der er mange afrikanske lande, der gennem de sidste år har haft en langt større vækst. Det giver potentiale for investeringer - og det er der flere og flere virksomheder fra andre lande, der får øjnene op for."

––––––––––– Flere informationer: http://www.afrika.um.dk hvor du kan se REGERINGENS DEBATOPLÆG: AFRIKA PÅ VEJ Debatoplæg om regeringens prioriteter for samarbejdet med Afrika i perioden 2007 til 2011.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten