close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
alt godt fra rummet

Kosmonauter, Astronauter, Taikonauter og nu Vyomanauter

Siden mennesket begyndte at rejse i rummet i 1961 med Juri Garain , er der med tiden kommet nye navne til på de rumrejsende, mens andre er blevet mere uklare pga. historiske ændringer.

De første Sovjetiske rejsende i rummet var kosmonauter, mens amerikanerne og de vestlige blev kaldt astronauter. Da tøbruddet i den kolde krig gjorde at bl.a. amerikanerne begyndte at flyve på russiske Soyuz-kapsler og russere på rumfærgerne, blev definitionerne lidt mere udvisket. Franske astronauter der fløj kaldtes en overgang Spacionater, men i Europa er den generelle betegnelse efterhånden astronauter uafhængig af nationalitet og hvilket flag der findes på deres rumfartøj.

Kineserne døbte deres første egne rumrejsende taikonauter og seneste skud på stammen er at Indiens planer om et bemandet rumprogram med den første opsendelse i 2015, med to "Vyomanauter".

Indiske medier har døbt landets første rumrejsende på en Indisk opsendelse "Vyomanauter". Vyoma betyder på det indiske kultursprog Sanskrit himmel eller rum. Alternativet ville have været "Gaganaut" da Gagan også betyder himmel på Sanskrit.

Indien er nu i gang med at udvælge fire Vyomanauter mellem 200 jagerpiloter.

Indiens første rumrejsende Rakesh Sharma.

Thomas A. E. Andersen

Det er jo tåbeligt!

Vyomanauter og taikonauter (og astronauter for den sags skyld!)

Man må jo bare erkende at russerne var de første i rummet og derfor hedder en rumrejsende for cosmonaut, af det russiske ord for rummet - "Cosmos"

Jeg finder det særligt bizart, at alle nationer ikke har taget dette ord til sig, da betegnelsen cosmos er maget international!

Stolthed er en mærkeligt størrelse...!

Hvad skal man så kalde en dansk rumrejsende?

  • 1
  • 0