fablab ruc bloghoved

Kom med dit bud: Hvad skal vores Open Source-Robot lave?

Kære læsere,

Nu får I mulighed for at være med til at gøre verden til et bedre sted ved hjælp af robotter. Open source robotarmen til 5000 kr skal ud at arbejde - den skal gøre noget, løse en opgave, gøre nytte ude i verden. Vi vil gerne have jeres hjælp til at finde ud af hvilke opgave det er, den skal løse.

Ingeniøren, Ingeniørens læsere og FabLab RUC kører et spændende samarbejde det næste halve år, hvor vi i fællesskab skal have denne robot forvandlet fra et læringsværktøj til noget som faktisk kan løse en konkret behov ude i samfundet.

Video med mig der forklarer om robotten, konkurrencen og forløbet

Idekonkurrencen

Første skridt er en idekonkurrence - med så mange skarpe hjerner som muligt. Hvad skal robotten gøre? Har du selv en virksomhed hvor du har brug for at få løst en opgave? Er du opfinder og har en ide som kan gøre dit eller andres hverdag bedre? Kender du en laborant som evigt skal gøre de samme ting med reagensglas? Arbejder du eller en du kender med noget usundt eller ensidigt gentagende? Synes du bageren nede om hjørnet skal have dekoreret sine kager og lagt i kasser? Så deltag i vores idekonkurrence!

Ideforslag indsendes ved at skrive en kommentar til dette blogindlæg, senest torsdag d. 22. oktober kl 15. Fredag d. 23. oktober udpeger vores robot-ekspert-dommerpanel bestående af nogle af Danmarks førende roboteksperter en vinder, som både FabLab RUC og Ingeniørens læsere så arbejder med at realisere det næste halve år!

Vil du være med til at bygge en robot?

Når vinderidéen er udpeget, er der en række aktiviteter, både online og fysisk hos FabLab RUC, som alle Ingeniørens læsere kan deltage i, hvor vi sammen arbejder hen imod realisering af vinderforlsaget! Vi tager nogle runder hvor I online er med til at foreslå de konkrete tekniske løsninger, der gør det muligt at bygge robotten færdig til dets faktiske formål, ligesom der bliver mulighed for at deltage i det fysiske arbejde med at bygge, på FabLab RUC.

Hvorfor er denne robot anderledes?

Open Source robotarmen er ikke superpræcis, stiv eller holdbar - men den har en pris og tilgængelighed som gør at den kan komme ud og demokratisere adgangen til robotter. Den kan løse opgaver, hvor prisen før gjorde det utænkeligt. P.t. er vi nogle gange robotternes slaver - har man en fabrik fyldt med robotter, er de så dyre at de helst skal holdes i gang hele tiden. Nogle gange endda ved at menneskerne arbejder i skiftehold o.l. Med en billig robot kan man være mere afslappet i forhold til udnyttelsesgraden. Bruges den kun en gang imellem? Fint. Det ender forhåbentlig om nogle år med at vi alle har en køkkenassistent derhjemme til at skære løg som er en robot, ikke en blender, og at den står stille 98% af tiden (ligesom blenderen gør nu) er ikke noget vi så meget som overvejer som et problem.

Hvad kan denne robot?

Den kan løfte relativ meget - måske 5 kg, men vi vil helst holde det nede på maks. 2 kg. Den er præcis indenfor et par millimeter så længe belastningerne er ens hver gang. Den er lavet af krydsfiner og derfor ikke særlig stiv, så arbejde med stor sideværts pres, f.eks. at fræse, er den ikke velegnet til. Den kan komme ca. 1000 mm ud og 750 mm op, og kan ikke komme tættere på sin egen base end 300mm. Vi udvælger vinderidéen efter merit, bredde og nytte, men også efter om jobbet er egnet til lige denne robot, og om det er sandsynligt at kunne lykkes med det.

Robotten findes jo - hvad skal bygges?

At udvikle robotten færdig til at faktisk varetage et bestemt opgave vil typisk kræve 4 ting, som vi skal lave:

 • Et værktøj af en eller anden art, som sidder fast på robotten
 • Nogle omgivelser til robotten, som gør den i stand til effektivt at finde ting og bearbejde verden - f.eks. et reagensglasstativ eller et rullebånd
 • Eventuelt nogle sensorer
 • Programmering til formålet

Konkurrencens dogme

 • Alle - små firmaer, store firmaer, opfindere, skolelærere, sygeplejersker - må foreslå en ide - meget gerne med en konkret behov og udfordring. Der er brede rammer.
 • Det er helt ok at sige “jeg har en mindre produktionsvirksomhed, og her er en konkret arbejdeopgave jeg gerne vil have løst” - det behøves ikke være en abstrakt “red verden” opgave.
 • Man må gerne udpege en udfordring - udpeg noget man mener er vanskeligt - meningen er at gøre det uden en høj økonomisk barre.
 • Man må godt deltage anonymt

Robottens dogme

 • Den kan løfte max 2 kg
 • Robotten er færdig. Yderligere materialeomkostninger må ikke overstige 5000 kroner.
 • Den kan komme ca. 1000 mm ud og 750 mm op, og kan ikke komme tættere på sin egen base end 300mm.
 • Vi forventer at gøre det uden “hånden” vi også har udviklet, da den koster mere - brug helst f.eks. krog, sugekop eller elektromagnet.
 • 3 akser
 • Simple sensorer og måske elementær computer vision er tilladt

Vinderen: En vinder med en konkret use case vil få tilbudt gevinsten at måtte langtidslåne det færdige robotprojekt i 1 år.

Skyd løs, læsere - hvilken opgave skal 5000kr industrirobotarmen løse? Skriv din ide til, hvad robotten skal bruges til, i kommentarfeltet herunder!

Se også forsideartiklen om projektet.

ing.dk/OS-robotten er den store hovedindgang til projektet, hvor alle artikler og blogindlæg kan ses samlet.

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...at den kan tømme min opvaskemaskine.

Vi er der nok ikke helt endnu, men jeg regner med at den er klar til det i version 2 :-)

Super fedt projekt. Jeg glæder mig til at se hvilke ideer folk kommer op med.

 • 1
 • 0

Paa langt sigt skulle den monteres paa en mobil base og saa selv toeffe rundt i min have 100% autonomt.

Inden for rammerne af denne opgave skal den plukke de gule blomster af alle maelkeboetter inden for dens operationsradius naar stillet i en standard parcelhus graesplaene. Bevaeggrunden for opgaven er:

 • Selvom man klipper de gule blomster af vil de i mange tilfaelde modne og sprede froe alligevel. Det kan imoedekommes ved at plukke blomsterne inden de modner og smide dem forsvarligt ud.
 • Man slipper for at sproejte.
 • Jeg slipper for at goere det selv.

Paa sigt kunne man montere en gasbraender og svide planten bagefter for at slaa den fandens maelkeboette i hjel.

 • 5
 • 0

En robotarm eller ting! Som kan male de stor og evt. Skrå flader, måske loftet i en lejlighed! Ved hjælp af et digitalt billede af væg, loft m.m. man uploader i robottens database for X og Y akser! Og som kan se forskel på farverne! Så den altid ved hvor den er nået til på den malet fladen..

 • 2
 • 0

Hvis den kunne svejse langs en grøn streg som man tegner på først, så kunne smeden få en billig makker og han kunne så bruge tiden på mere IQ krævende ting, som f.eks. at hæfte konstruktionen op.

Du nævnte den var præcis inden for et par mm. Kan man tænke sig at det kan gøres mere præcist gennem regulering? (sensorer på hånden samt aktiv dæmpning af svingninger)

De også ved at lave lageroptælling nu. Kunne den klare den? Hvis det er for svært, kan den måske navigere mellem reolerne og hente en M8 topmøtrik (Varenummer fortæller lokationen, og der er stregkoder på kasserne.)

Men mere akut er det at få en bøfvender til grillen.

 • 3
 • 0

Den skal kunne undersøge forskellige fastlagte punkter på et køleelement med en sniffer. Køleelementet er fyldt med helium.

 • 0
 • 0

Hvis man nu kunne bruge to robotarme, kunne man måske få dem til at skære/hakke/snitte tomater, agurker, svampe, salat eller gulerødder i stor køkkener, for det gør ikke noget at robotterne er 10 gange langsommer, så længde de er 100 gange billiger.

 • 1
 • 0

Den skal assistere i produktionen af en kopi af sig selv. Den kan feks tage dele ud af cnc-fræseren, og placere nyt råmateriale. Den kan feks placere dele korrekt ifht hinanden i en montage fikstur. Derefter kan den gribe en let skruemaskine, og skrue bolte fast.

 • 1
 • 0

Jeres robotarm skal udstyres med - eller rettere sættes ovenpå - et plan (land) der kan holde et materialeemne. Det kunne være et land med vakuum fiksering, i første itteration kan en støvsuger levere vakuum. Derudover skal armen udstyres med en specialholder til håndværktøj så som: skrue/boremaskine overfræser sliber (fx en Dremel til at starte med) eller en vinkelsliber stiksav styropor smeltekniv mm Ideen er at håndværktøjet skal passe i en multi-tool specialholder, I kan sikkert 3D printe én. Yderligere skal armen programmeres til at forstå .stl filer eller tilsvarende format.

Wupti! I har nu lavet en invers 3D printer der er ligeså nem (og billig...) at gå til som 3D printeren, men kører med den inverse teknologi: subtraktiv fremstilling. (Hvor 3D printeren kører additiv fremstilling).

PS: Jeg er lidt i tvivl om armen skal have et simpelt "syn" til at orientere sig, det bliver svært at lave præcist så det er nok ikke besværet værd.

 • 3
 • 0
 1. Den skal kunne passe madlavning på et komfur. Sørge for at intet koger over, tage tid på madlavning, vende bøffer, røre sovsen og lign.

 2. Den skal kunne folde tøj sammen - evt. også kunne stryge tøj.

 • 3
 • 0

Den skal ikke løfte men diamantskære kilebue moduler ud af passende størrelser marksten. De skal have en flad side de ligger på, og udskæres på de 4 sider der ikke er top og bund- samt riller til tinterstålsarmering med en Ø 230 diamantskive med langsomtgående tilspænding. Lidt visionsoftware til vurdering af de enkelte sten om de opfylder kriteriet for størrelse, bedste cut osv. Og / eller rektangulære kvaderstens facademoduler, (evt. i 5 kanter. ) robotstable stenene, - Evt lægge dem systemisk i støbemodul kasser (døre/vinduesmoduler med indstøbt tinterståls armering) To typer modul - dør / vinduer. Eller kilesten til en lille bro til øen i min skovsø.

;-)

 • 0
 • 0

Den skal kunne betjene en taphane eller flere forskellige, skænke øl op i både plastik og glaskrus, og så skal den selvfølgelig høfligt overrække drikken til kunden i baren!

 • 3
 • 0

For ca. 13 år siden da jeg læste ude på DTU i håb om at blive design-&-innovationsingeniør, arbejdede jeg på en idé om at lave en 3D-printer, der kunne printe huse ud. Folk synes jeg var skør - men idag findes de jo vitterligt. Navnet jeg fandt på er oven i købet også senere blevet brugt til en 3D-printer.

Men pointen er, at jeres robotarm skal monteres - på hovedet - for enden af en lastbil-kran. Printeren bruger herefter kompositpulver, som den blander op i sit dysehoved (for 'nemhedens' skyld kunne det jo til at starte med være gipspulver, der blandes med forstøvet vand). Derudover var idéen, at der kunne moteres diverse 'spatler' til at forme emnet yderlige med - og en 'ukrudtsbrænder', som lige kunne hærde det yderste lag af materialet, så det hele ikke skvatter sammen.

I hulrummene mellem diverse vægge, skulle printerhovedet være i stand til at opskumme materialet, så man ender med et 'bulk-materiale', der altså er en slags skum.

Grunden til, at den hænger på hovedet er, at dette umiddelbart ville give den bedste arbejdsplads for maskinen, så den ikke står i vejen for sig selv.

Ideen var så, at man kører en lastbil, der har denne printer monteret på sin kran - og som har en anhænger fuld af støv/pulvermateriale - ud til en byggegrund og så går man igang :)

Jeg fandt lige en gammel koncepttegning jeg lavede og har lagt den på min hjemmeside: http://davidchristensen.dk/replicator/

Om ikke andet kan idéen give et lille smil på læben over at se en skør idé, som så aldrig rigtigt blev til noget konkret..

Mvh David

 • 2
 • 0

Måske overkill med en 3-akset robot til dette formål, men...

Den skal udstyres med en holder, hvori der kan monteres et kamera. Robotten skal herefter placeres på første række ved diverse (tech-) konferencer, IDA-arrangementer, webinarer osv. Her skal den automatisk - vha. computer-vision - holde foredragsholderen i fokus mens han går rundt på scenen og taler. Arrangøren undgår dermed at skulle hyre en person til at sidde og dreje kameraet manuelt under hele foredraget.

 • 2
 • 0

Der er mange mennesker der har beton allergi. Robotten skal bygge indervæggen op. Det må være en simpel løsning. For at den ikke skal løfte i højden skal den bygge vandret. Der skal være en gribeklo til at hente mursten. En enhed til at optage mørtel/ cement. Den skal være programmeret til at vide højde og bredde på væggen. Mursten vejer typisk 2,2 - 2,5 kg. men der må findes en halv sten eller en mursten med en lavere vægt. Dette er kun nødvendigt til prototypen.

Der må være et stort marked for denne type. Hvis den allerede findes, hvorfor bruges den så ikke. Jeg har en ide at det er arbejdslønnen, der ellers er det svage punkt.

Margit Jørgensen Middelfart

 • 2
 • 0

Alle værksteder har en kasse/dåse/glas fyldt med ukurante skruer, bolte og alt muligt andet.

Udstyr robotten med et USB-mikroskop og lad den sortere skruekasse efter gevind, type, længde osv.

 • 4
 • 0

Jeg kunne godt tænke mig en på mit skrivebord som en 3. hånd, der kan holde det emne jeg arbejder på, rotere det eller styre en lampe. Gerne med simpel stemmestyring som 'hold', 'slip', 'roter', 'lys'. Måske med en værktøjsbank, så den kan hente værktøj og sætte det på plads igen, som en dygtig operationssygeplejerske.

 • 1
 • 0

Det er virkelig en flot robot i har lavet. Det åbner mange døre, at den kan løfte relativt tunge ting (jvf hvad robotarme normalt kan).

Her er et link til en gut der er igang med at lave en 3d printet robot: https://hackaday.io/project/3800-3d-printa...

Det ser virkelig spændende ud. Denne henvender sig mere til mindre applicationer, hvor kompakthed og præcision er krævet. Dens pulley gearing burde ihvertfald give den en ganske fornuftig opløsning.

Hvilken fantastisk tid vi lever i :D

 • 1
 • 0

Det ser spændende ud - men hvor meget billigere er det at få CNC-fræset krydsfinér i stedet for aluminium, eller et andet mere stabilt materiale? Er forskellen i pris stor nok til at tolerancerne betyder "lidt nok", generelt? Med andre ord - er udviklingstiden af algoritmer lav nok til at det ikke kan svare sig at opgradere på andre fronter?

Med det sagt, så vil jeg med glæde være en del af udviklingsprocessen. Jeg er selv studerende på AAU i elektronik & datateknik, 5. semester, så jeg burde kunne bidrage med noget - eller om ikke andet, lære noget selv.

 • 1
 • 0

Min datter i 3.klasse kunne godt tænke sig en robot, der henter mælk og mad fra kantinens EAT-ordning og fordeler det på elevernes faste pladser....og hvis den kan tage skraldespanden med ud ville det være top.

 • 1
 • 0

Alle værksteder har en kasse/dåse/glas fyldt med ukurante skruer, bolte og alt muligt andet.

Udstyr robotten med et USB-mikroskop og lad den sortere skruekasse efter gevind, type, længde osv.

Som PHKs forslag, men med LEGO klodser i stedet for skruer, bolte og møtrikker.

 • 1
 • 0

men hvor meget billigere er det at få CNC-fræset krydsfinér i stedet for aluminium

Det er et meget relevant spørgsmål. Jeg vil sige at Fablab RUC er et forskningsfablab, og formålet har været at designe en robot, som enhver med adgang til et fablab selv kan producere. Også i stort antal (f.eks. til undervisningsbrug), også til hobbybrug (prisen er væsentlig), og også i mindre rige dele af verden. Givet adgang til en laserskærer eller CNC fræser, vil krydsfinerpladen som udgør ca. hele robottens "fysik" koste måske 350 kr - det er nok en størrelsesorden (faktor 10) billigere end cnc skåret alu, når man også tager i betragtning at det at samle alu kræver specialiseret udstyr i form af enten AC TIG svejsning eller en hel del snittaparbejde. Hvor krydsfiner blot samles med træskruer.

Algoritmernes pris - ja det er et spændende og åbent spørgsmål, en mulighed er jo at prisen nærmer sig nul, hvis Open Source hardwaren får opbakning af Open Source softwareudviklere :) F.eks. er LinuxCNC yderst kapabel - men som mange OS projekter, ikke ligefrem superbrugervenligt endnu.

Generelt koster robotten under ca. 1/10 af kapable undervisningsrobotter vi har set - de koster mindst 50.000-75.000 (jeg vil gerne gøres obs på undtagelser/gode bud/forslag :) ). Dette gør at vi har kunnet udstyre Humtek på RUC med 5 stk. robotter, de studerende er velkommen til at hacke, hvor andre institutioner har tendens til at købe én til 250.000 og så må de studerende helst ikke pille alt for meget ved den for den kunne jo gå i stykker ;)

Der kommer også snart "konkurrenter" til en rimelig pris på Kickstarter - se f.eks. https://www.kickstarter.com/projects/dobot... , http://hdrobotic.com/pre-order med flere. - det hilser vi velkommen, men fælles for dem alle ind til videre er typisk at de ikke helt kan købes endnu, typisk kun kan løfte max 1 kg, og softwaren loves Open Source men ikke er frigivet endnu. Så der sker en masse lige om lidt! Og vi kan alle være med til at præge det! :)

 • 2
 • 0

Kære alle,

Tak for de mange gode ideer!

Der er nogle vi har tænkt på, nogle vi ikke havde kommet på selv, nogle som er rigtig gode ideer som vi må skrive os bag øret til næste robotbyggeprojekt, idet lige denne (stationære) robotarm ikke umiddelbart egner sig til det - men kom med dem alligevel!

Bliv ved med at komme med idéer, I har til torsdag d. 22. oktober 2015 kl 15 :)

 • 0
 • 1

Vi har et lille økologisk gartneri i Hvidovre hvor den kan hjælpe med at sætte småplanter i Potter! Vi har en pottemaskine der fylder potterne med jord og evt kan bore et hul til planten. Robotens opgave skulle så være at tage en lille plante og sætte den i hullet og derefter flytte potten over i en bakke! ganske let opgave, men meget arb krævende for et lille firma med kun en mand fuldtid! Så her ville den kunne gøre en stor forskel!

 • 3
 • 0

Så behøver I ikke rydde op efter jer, men kan alligevel ankomme til et pænt og rydeligt laboratorie hver mogen.

 • 1
 • 0

Den skal kunne pudse vinduer. En forholdsvis simpel og nem opgave, som stadig udføres af mennesker.

 • 1
 • 0

Jeg tænker, at man for meget få penge kunne gør den en del mere præcis. Uden at have gennemanalyseret konstruktionen, vil jeg antage at det største problem angående præcision, ligger i slør i geardelene og lejer.

Jeg er helt enig i at konceptet er så billigt så muligt, men det kunne være sjovt at lave en "deluxe" udgave af roboten, således at opgaver der kræver en lidt større præcision også vil kunne klares, for hvad jeg anslår bliver robotens nuværende pris + 2k kr.

Det første jeg vil gør var at benytte alu til tandhjul. Alu kan fåes relativt billigt, så det burde ikke være den store udgift. I har allerede en CNC fræser der kan klarer alu (måske med installation af en FogBuster).

Her er et link til min billig kinesiske CNC ved at fræse noget dårligt alu, jeg fandt i storskrald. Ved en god alu, har jeg været oppe på at fræse 20mm i tykkelse og min maskine er mindre rigid end den i har!

https://www.youtube.com/watch?v=Ff2NVm_vJEc

Hvis den også skal være lidt lydløs kunne man lave den bæltedrevet. GT5 bælter kan købes på ebay relativt billigt. Man kuinne eventuelt se om der var plads til en gearing på den nederste joint, da dette vil give en bedre opløsning. Ikke et must, men det kunne være sjovt at se hvad det gør for roboten.

Og sidst, men ikke mindst, vil jeg benytte selvsmørende glidelejer i plast (igus.dk) eller finde billige kuglelejer på ebay (omend man nok skal op i en hvis kaliber for at kuglelejerne kan holde til kræfterne!). Måske skærer lejehuse ud i alu, så kræfterne bliver fordelt bedre i trækonstruktionen.

Det er allerede en super cool robot, så betragt det her som lidt inspiration, til en version 2 robot :)

 • 1
 • 0

Det var også mest tandhjulene jeg tænkte skulle fræses - det meste andet bør give langt mindre udsving, og kan evt. skæres med en stiksav hvis en kalibreringsmekanisme inkluderes i softwaren - noget der kan være nødvendigt alligevel, da samling af delene er gør-det-selv-arbejde.

 • 1
 • 0

Med 2 robotter så kan man få dem til at lægge arm. Tilskuerne kan så spille på vinderne.

 • 0
 • 0

Den skal kunne måle kunstværker. Kan det være kunst? Det er vel beskuerens øje og ikke maleren der definerer det. Kan man lave en kunst turingtest?

 • 1
 • 0

En massagestol koster nemt 10-20.000 kr. - Hvis man har prøvet at sidde i sådan en ved man, at den er virkeligt dårlig til at massere. Jeg mistænker udviklingsingeniørerne for at have bagemaskiner som deres primære arbejdsområde.

Massagerobotten vil kunne have forskellige programmer til nakke, ryg, ben etc. Udstyret med en eller anden form for feedback, så den kan gi lige nøjagtigt det tryk, som er nødvendigt.

Samtidig noget mulighed for at man kan give den stemmekommandoer : "hårdere" - "lidt højere" mv.

Robotten ville virkeligt kunne gøre gavn for mange. Både for raske mennesker, som slider deres kroppe ved kontorarbejde og for syge mennesker.

Ideen om robotter i ældre- og sygeplejen bliver set som mangel på kontakt med andre mennesker. Men jeg tænker lige så meget, at en massagerobot ville kunne give værdighed. Hvis det er en robot jeg selv bestemmer over, så kan jeg få massage når jeg har brug for det, ikke når fysioterapeuten har tid. Empowerment.

Til en pris på 5000 kr vil det være noget man kunne udbrede til rigtigt mange mennesker.

Der er desuden en masse interessante muligheder for at forske i hvordan man får en robot til at "blive god til" at massere. Måske ville en robotmassør kunne opdage hvor der er behov for massage ved først at køre et "mapping" program, hvor den trykker sig vej hen over ryggen på personen, og lagrer hvor man siger "av".

Robottens forholdsvis svage styrke er også ideel, idet en tryk på 5 kg er så lidt, at selv ved en fuldstændig funktionsfejl kan man rimeligt let sikre sig mod ulykker.

Jeg stiller gerne min egen krop til rådighed for udviklingsprocessen. :-)

Med venlig hilsen - og fedt projekt i øvrigt! Christian Liljedahl

 • 3
 • 0

Hård ensidigt arbejde med planter og gødning. afløst af overvågning og vedligehold af robot. med en undervogn og solceller til forsyning ville robotten kunne varetag hårdt nedslidende markarbejde autonomt. så som plantning af større afgrøder selektiv udlægning af gødning til hver plante så overforbrug undgås og forurening af grundvand heller ikke forekommer. M.V.H Tom Jensen

 • 1
 • 0

Kom og monter den på min robotstøvsuger, så forventer jeg at den rydder op mens støvsugeren gør sit. Så har den også en mobil platform og lidt mere interessant aktions radius. Kan den eventuelt ligge alt af stof direkte i vaskemaskine og tænde, ditto med ting der skal i opvaskemaskinen.

 • 0
 • 0

Jeg tænker at smørre smørrebrød er interessant fordi det fx. i kantiner kræver meget arbejde. Det er en ikke triviel opgave da nogle af tingene er bløde. Alternativt kunne det at stege burgere være mere simpelt og mere realistisk inden for den begrænsede tid der er til rådighed.

 • 0
 • 0

Den moderne vaskehal er ikke godt for bilen, og heller ikke hverken effektiv eller skånsom for miljøet.

Det kunne være en ret spændende, og praktisk anvendelig, opgave at designe og programmere en robot så den kan vaske en bil.

 • 0
 • 1

Den kunne jo også lægge løg og evt GPS markere dem.

Jeg elsker blomster, men det der løglæggeri- er meget kedeligt!

Den kan vel programmeres så de store løg lægges dybest?

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Hvis jeg skulle give et bud på hvad den skal lave, så skal den til at gå i skole.

Hvad er mulighederne for maskinelæring med sådan en, hvad er muligt med et interface der er brugervenligt ?

Er det muligt at lave et "ærme" med sensorer hvor man kan vise robotten hvad man skal gøre, eller skal man flytte på den for at lære den noget, hvis den havde evne til indlæring / maskinlæring.

Er det muligt at lave et sådant ærme til en sådan pris så 100 studerende etc. kan få et, og lave "lektioner" til robotten som de kan uploade til den. Man kunne forestille sig et "klasseværelse" med standard ting som coladåser etc. som man vil kunne lære den at manipulere med.

Det jo sådan noget der skal til for at det kan bruges til blive implementeret i små lowtech danske virksomheder, som f.eks. at lave potteplanter klar. som en anden skrev tidligere.

 • 0
 • 0

Der er ikke ret meget slør i tandhjulene, det meste fleksibilitet ligger i trækonstruktionen, og meget af det kunne i øvrigt godt designes væk med flere tværstivere, fortsat i træ. Ang. lejre ville jeg kigge på rulleskøjtekuglelejre - de fås til 7 kr/stk (ja, economies of scale gør virkelig noget for prisen!)

 • 0
 • 0

Jeg har et konkret projekt, som går på håndtering af gasdåser der skal fyldes og testes. Vi ser for tiden på muligheden for at nedbringe den manuelle håndtering af dåserne, men grundet et relativt lavt styktal har en robotarm hidtil været fravalgt.

Vi får dåserne hjem i kasser af 12 styk, hvorfra de manuelt tages op, får trukket proppen af i en holder, testes for ventilfunktion og sættes i fyldestationens holdere, hvori der er plads til 96 dåser i alt. Efter skylle- og fyldesekvens er gennemført skal dåserne tages op og placeres på et samlebånd, der går til teststationerne. En dåse skal udtages til stikprøve.

 • Robotten får en elektromagnet til at samle dåsen op med.
 • Der indgår en vending af dåsen, da denne skal placeres med ventilen nedad i stationen.
 • Hver dåse vejer 600 gram
 • Styktal årligt ~80.000

Sammenlignet med øvrige opgaver er det muligvis en ret standard pick and place opgave, med forprogrammerede positioner og en mellemstation for aftræk af prop/ventiltest. Dog interessant at netop denne open source løsning åbner for at det bliver økonomisk rentabelt.

Herligt projekt og konkurrence - ser frem til at følge med =)

 • 6
 • 0

Hej Flemming, det lyder som en spændende opgave - jeg vil bare lige stille et opklarende spørgsmål så dommerne har mest muligt information at arbejde ud fra :) - er der særlige sikkerhedskrav til el, gnistfrihed m.v., eller betragtes disse halvtomme lukkede gasdåser som sikre i sig selv?

 • 1
 • 0

Dåserne betragtes som lukkede, de lækager vi kontrollerer for er minimale. Desuden består de kalibreringsgasser, der fyldes på dåserne mestendels af N2 og CO2. Ergo er der ingen særlige ATEX sikkerhedshensyn eller lignende.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke lavet statistik, men det var en FORUDSÆTNING at robotten IKKE havde en gribe-hånd, men en billig krog, magnet eller sugekop (eller lignende).

Måske betyder de mange forslag at forudsætningen er UREALISTISK og der derfor er behov - forud for alt andet - for at lave en billig gribe-hånd ?

Hvem har talt og klassificeret forslagene ?

 • 0
 • 0

Jeg foreslår at robotten skal færdigudvikles i et koordinerende samarbejde med flere skoleklasser, så det ikke kun er den endelig funktion der fokuseres på, men den lærende proces, at få en robot til at gøre noget nyttigt, der er det vigtigste. Da prisen er så lav kunne jeg sagtens forestille mig, at flere parallelle robotter kunne laves i de deltagende klasser, og løbende erfaringer blive delt på kryds og tværs.

 • 1
 • 0

Måske betyder de mange forslag at der derfor er behov for at lave en billig gribe-hånd?

Det er et interessant pointe. Man kan sige at det har vi faktisk allerede gjort (se den her: http://fablab.ruc.dk/robot-arm-v-0-1/ ), men vi pillede den ud af idekonkurrencen for at holde den simpel - vi er jo også interesseret i at ingeniørens læsere reelt kan bidrage væsentligt i løbet af nogle byggeaftener. Hånden tilføjer 2 akser og en gribefunktion og gør jo faktisk at robotten ikke er så simpel mere... Derved mister den noget af det unikke ide (lave en robot der er så billig og selvbygvenlig at den kan bruges steder hvor en nuværende robot er ubetalelig) og mere ligner en kopi af en moderne industrirobot.

Man kan også sige at mange af forslagene kunne løses med en gribe-hånd, men også kunne løses ved et mere specialiseret værktøj.

Men jeg vil tillade mig at udvide det jeg forstår som kernen i din pointe: Lige om lidt vil vil vi ikke være tilfreds med en 3-akset uden hånd, vi vil alle forvente at kunne få (købe, bygge eller medbygge) en præcis, stiv, stærk, 5-akset, robot med gribehånd og 360° drejbare led som standardvare til en overkommelig penge. Det tror jeg er helt rigtigt, og jeg glæder mig :)

OS robotten er et skridt på vejen - ikke den perfekte løsning :)

 • 0
 • 0

Nu er deadline desværre overskredet, men jeg vil alligvel komme med mit bud: Jeg så gerne at robotten kunne bruges til automatisk at lade el og plug-in hybriderne biler, så man bare kan parkere og ikke skulle tænke på at sætte stikket i og ta det ud, inden man kører. Specielt på plug-in hybrider, som typisk skal lades hver 35-50 km, altså hverdag, så ville det være rigtig rart.

 • 0
 • 0

03/08/2016, Google is Teaching Robots Hand-Eye Coordination.

Learning Hand-Eye Coordination for Robotic Grasping with Deep Learning and Large-Scale Data Collection, pdf: Citat: "... To train our network, we collected over 800,000 grasp attempts over the course of two months, using between 6 and 14 robotic manipulators at any given time, with differences in camera placement and hardware. Our experimental evaluation demonstrates that our method achieves effective real-time control, can successfully grasp novel objects, and corrects mistakes by continuous servoing. ..."

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten