close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
fablab ruc bloghoved

Kom med dit bud: Hvad skal vores Open Source-Robot lave?

Kære læsere,

Nu får I mulighed for at være med til at gøre verden til et bedre sted ved hjælp af robotter. Open source robotarmen til 5000 kr skal ud at arbejde - den skal gøre noget, løse en opgave, gøre nytte ude i verden. Vi vil gerne have jeres hjælp til at finde ud af hvilke opgave det er, den skal løse.

Ingeniøren, Ingeniørens læsere og FabLab RUC kører et spændende samarbejde det næste halve år, hvor vi i fællesskab skal have denne robot forvandlet fra et læringsværktøj til noget som faktisk kan løse en konkret behov ude i samfundet.

Video med mig der forklarer om robotten, konkurrencen og forløbet

Idekonkurrencen

Første skridt er en idekonkurrence - med så mange skarpe hjerner som muligt. Hvad skal robotten gøre? Har du selv en virksomhed hvor du har brug for at få løst en opgave? Er du opfinder og har en ide som kan gøre dit eller andres hverdag bedre? Kender du en laborant som evigt skal gøre de samme ting med reagensglas? Arbejder du eller en du kender med noget usundt eller ensidigt gentagende? Synes du bageren nede om hjørnet skal have dekoreret sine kager og lagt i kasser? Så deltag i vores idekonkurrence!

Ideforslag indsendes ved at skrive en kommentar til dette blogindlæg, senest torsdag d. 22. oktober kl 15. Fredag d. 23. oktober udpeger vores robot-ekspert-dommerpanel bestående af nogle af Danmarks førende roboteksperter en vinder, som både FabLab RUC og Ingeniørens læsere så arbejder med at realisere det næste halve år!

Vil du være med til at bygge en robot?

Når vinderidéen er udpeget, er der en række aktiviteter, både online og fysisk hos FabLab RUC, som alle Ingeniørens læsere kan deltage i, hvor vi sammen arbejder hen imod realisering af vinderforlsaget! Vi tager nogle runder hvor I online er med til at foreslå de konkrete tekniske løsninger, der gør det muligt at bygge robotten færdig til dets faktiske formål, ligesom der bliver mulighed for at deltage i det fysiske arbejde med at bygge, på FabLab RUC.

Hvorfor er denne robot anderledes?

Open Source robotarmen er ikke superpræcis, stiv eller holdbar - men den har en pris og tilgængelighed som gør at den kan komme ud og demokratisere adgangen til robotter. Den kan løse opgaver, hvor prisen før gjorde det utænkeligt. P.t. er vi nogle gange robotternes slaver - har man en fabrik fyldt med robotter, er de så dyre at de helst skal holdes i gang hele tiden. Nogle gange endda ved at menneskerne arbejder i skiftehold o.l. Med en billig robot kan man være mere afslappet i forhold til udnyttelsesgraden. Bruges den kun en gang imellem? Fint. Det ender forhåbentlig om nogle år med at vi alle har en køkkenassistent derhjemme til at skære løg som er en robot, ikke en blender, og at den står stille 98% af tiden (ligesom blenderen gør nu) er ikke noget vi så meget som overvejer som et problem.

Hvad kan denne robot?

Den kan løfte relativ meget - måske 5 kg, men vi vil helst holde det nede på maks. 2 kg. Den er præcis indenfor et par millimeter så længe belastningerne er ens hver gang. Den er lavet af krydsfiner og derfor ikke særlig stiv, så arbejde med stor sideværts pres, f.eks. at fræse, er den ikke velegnet til. Den kan komme ca. 1000 mm ud og 750 mm op, og kan ikke komme tættere på sin egen base end 300mm. Vi udvælger vinderidéen efter merit, bredde og nytte, men også efter om jobbet er egnet til lige denne robot, og om det er sandsynligt at kunne lykkes med det.

Robotten findes jo - hvad skal bygges?

At udvikle robotten færdig til at faktisk varetage et bestemt opgave vil typisk kræve 4 ting, som vi skal lave:

 • Et værktøj af en eller anden art, som sidder fast på robotten
 • Nogle omgivelser til robotten, som gør den i stand til effektivt at finde ting og bearbejde verden - f.eks. et reagensglasstativ eller et rullebånd
 • Eventuelt nogle sensorer
 • Programmering til formålet

Konkurrencens dogme

 • Alle - små firmaer, store firmaer, opfindere, skolelærere, sygeplejersker - må foreslå en ide - meget gerne med en konkret behov og udfordring. Der er brede rammer.
 • Det er helt ok at sige “jeg har en mindre produktionsvirksomhed, og her er en konkret arbejdeopgave jeg gerne vil have løst” - det behøves ikke være en abstrakt “red verden” opgave.
 • Man må gerne udpege en udfordring - udpeg noget man mener er vanskeligt - meningen er at gøre det uden en høj økonomisk barre.
 • Man må godt deltage anonymt

Robottens dogme

 • Den kan løfte max 2 kg
 • Robotten er færdig. Yderligere materialeomkostninger må ikke overstige 5000 kroner.
 • Den kan komme ca. 1000 mm ud og 750 mm op, og kan ikke komme tættere på sin egen base end 300mm.
 • Vi forventer at gøre det uden “hånden” vi også har udviklet, da den koster mere - brug helst f.eks. krog, sugekop eller elektromagnet.
 • 3 akser
 • Simple sensorer og måske elementær computer vision er tilladt

Vinderen: En vinder med en konkret use case vil få tilbudt gevinsten at måtte langtidslåne det færdige robotprojekt i 1 år.

Skyd løs, læsere - hvilken opgave skal 5000kr industrirobotarmen løse? Skriv din ide til, hvad robotten skal bruges til, i kommentarfeltet herunder!

Se også forsideartiklen om projektet.

ing.dk/OS-robotten er den store hovedindgang til projektet, hvor alle artikler og blogindlæg kan ses samlet.

Nicolas Padfield
er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.

...at den kan tømme min opvaskemaskine.

Vi er der nok ikke helt endnu, men jeg regner med at den er klar til det i version 2 :-)

Super fedt projekt. Jeg glæder mig til at se hvilke ideer folk kommer op med.

 • 1
 • 0

Paa langt sigt skulle den monteres paa en mobil base og saa selv toeffe rundt i min have 100% autonomt.

Inden for rammerne af denne opgave skal den plukke de gule blomster af alle maelkeboetter inden for dens operationsradius naar stillet i en standard parcelhus graesplaene.
Bevaeggrunden for opgaven er:

 • Selvom man klipper de gule blomster af vil de i mange tilfaelde modne og sprede froe alligevel. Det kan imoedekommes ved at plukke blomsterne inden de modner og smide dem forsvarligt ud.
 • Man slipper for at sproejte.
 • Jeg slipper for at goere det selv.

Paa sigt kunne man montere en gasbraender og svide planten bagefter for at slaa den fandens maelkeboette i hjel.

 • 5
 • 0

En robotarm eller ting! Som kan male de stor og evt. Skrå flader, måske loftet i en lejlighed! Ved hjælp af et digitalt billede af væg, loft m.m. man uploader i robottens database for X og Y akser!
Og som kan se forskel på farverne! Så den altid ved hvor den er nået til på den malet fladen..

 • 2
 • 0