close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Kold & Varm Luft om 3D i byggeriet

Der har været rigtig meget snak om "det digitale byggeri" i de senere år.

Vores husprojekt startede som en 3D model, helt efter bogen.

3D modellen blev sendt ud til betonelementfabrikken, som impoterede den i deres til betonelementproduktion specielle 3D cad program.

Det jeg fik tilbage var 64 2D PDF tegninger.

3D modellen blev også sendt til spærfabrikken, som i et eller andet omfang brugte den til at designe gitterspærene.

Det jeg fik tilbage var 183 sider computerudskrifter og tegninger i en PDF fil.

Jeg godt klar over at den gennemsnitlige bygherre af et parcelhus ikke ville have meget at bruge en 3D "as built" model til, men jeg vil faktisk gerne ende med at have et sæt tegninger der viser hvordan huset er strikket sammen.

Nu hvor betonelementer og spær er rejst har jeg lagt mærke til et generelt skift hos alle implicerede: Nu er det nemmere at måle på huset end at kigge på tegningerne.

Aktuelt drejer det sig om ventilationssystemet.

Langtidsholdbare læsere af PHloggen vil erindre et vi for syv år siden installerede en Genvex i vores nuværende hus, en opgave der blev udført til min fulde tilfredshed af Nyhuus Ventilation, som følgelig også har fået opgaven på det ny hus.

Johnny havde selvfølgelig regnet på tingene og lavet en skitse baseret på husets grundplan:

Illustration: Privatfoto

Men spærfabrikken havde kun projekteret de nemme to stykker af gangbroen på loftet, det stykke der skal forbinde disse to stykker blev udpeget mens vi gik rundt i huset og der kunne lyddæmperen så ikke lige placeres.

Og der kommer også en Velux Lystunnel vi skal udenom og hvor er det præcist jordvarmens skylleventiler bliver placeret?

Og forresten har bygherre skiftet mening om garageporten, hvilket betyder at loftslemmen skal flyttes og ...

Det siger sig selv at hvis det her var første udgave af et typehus ville alle disse detaljer omhyggeligt bliver indført i 3D modellen, inklusive en stykliste over præcis hvilke rør, bukninger, bæringer og overgange der er brug for, så det hele err på plads næste gang.

Men i et Unikahus ? Ikke så meget... For hvem ville det gavne ?

Så jeg har selv rendt rundt med tommestokken, i de få timer fra rørene blev skruet fast til de var dækket med mineraluld og ført dem ind i min egen CAD tegning efter bedste evne:

Nu er der en chance for at jeg ved hvor jeg, eller kommende ejere, ca. skal lede - eller lade være med at bore.

Jeg skal ærlig talt indrømme at jeg var ret skeptisk da snakken om "digitalt byggeri" begyndte, ikke mindst de meget optimistiske forestillinger visse politikere og interesseorganisationers lobbyister havde om hvor meget mindre gabet mellem teori og praksis ville blive.

Min skepsis var primært baseret på at jeg for mange år siden passede CAD systemer hos FLS Industries og ved selvsyn så hvor mange hastigt i hånden nedkradsede ændringer stort set alle tegninger, manuelle, som CAD, opsamlede under byggeprocessen.

Der er ingen tvivl om at vi er kommet langt med CAD værktøjerne siden, den tid hvor rør skal føres tværs igennem en døråbning fordi nogen har mistet overblikket over alle snittegningerne burde definitivt være ovre.

Men det var kun første del af ambitionen i "det digitale byggeri", det virkelige store perspektiv og den helt store teknologiske udfordring er at gøre den digitale 3D model præcis og opdateret og dermed brugbar i hele bygningens levetid.

Nu hvor jeg selv er halvvejs igennem et byggeprojekt tror jeg faktisk ikke på den del mere.

Jeg kan til nød forestille mig at man kan holde 3D modellen opdateret og præcis under byggeprocessen og jeg kan se nogle ret gode fordele ved at bruge energien på det.

Men at forestille sig at viceværten opdaterer den 15 år senere når der bliver flyttet rundt på nogle vægge og døre er ikke realistisk, langt mindre at elektrikeren eller snedkeren der laver arbejdet bidrager dertil.

Min forudsigelse er at det indenfor få år vil være nemmere og mere præcist at slippe en selvkørende robot løs i og omkring bygningen, hvor den, assisteret af sin drone med optiske, radar- og ultralydmetoder kontruerer en præcis 3D model af bygningen, som den faktisk existerer her og nu.

Men indtil da vil jeg som sagt gerne selv have nogle tegninger, også hvis det betyder at jeg selv skal lave dem.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Jeg tror personligt at det der mangles er nogle værktøjer der gør arbejdet for dem.

Hvis alle elektrikkere og tømre og vvs'ere skal uddannes som ingeniører eller tekniske tegnere for at kunne ajourføre tegninger mens de arbejde så tror jeg ikke at mange af os kan/vil have råd til at gøre brug af dem. (for slet ikke at snakke om hvor mange der ikke ønsker det selv)

så hvis man skal komme skridtet videre så skal der findes værktøjer der registrere disse on-site ændringer og lager dem indtil fx bygherre, arkitekt eller ingeniør kan få det opdateret på tegningerne.

om det så er digitale målebånd eller smartphone apps, eller 22 ingeniør praktikanter som udgør dette værktøj tør jeg ikke spå omkring.

Men jeg tror at det for de fleste gør-det-selv ingeniører er lidt en våd drøm at have komplet 3d model af sit hus med alle utilities indtegnet så man mm præcist kunne foretage ændringer senere i livet.

Mvh J.S

  • 1
  • 0

Jeg tror du har ret i at scannere, robotter og/eller droner bliver så billige inden for en kort årerække, at man sender en lille drone med laserscanner ind i skunken/loftet for at se, hvordan der faktisk ser ud. Den kan komme rundt over det hele, og er ikke bange for edderkopper.

Allerede i dag starter og slutter modifikationer på olieplatforme med 3D scanninger, så det er helt entydigt, hvad der er lavet om.

Du kan godt have en fin model af dit hus, som evt. let kan editeres/modificeres på en iPad. Men hvad med vedligeholdelsen af software m.m. i husets levetid. Papirtegninger forgår trods alt ikke så let.

Med scanninger behøver man ikke håbe/gætte på at den tegning man står med i hånden er retvisende.

  • 1
  • 0