Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Kobber er stendødt

Jeg sidder og jonglerer med hvilke stikledninger der skal trækkes ned til vores hus.

Vand, spildevand og el er relativt ligetil.

Men hvad med telekommunikation ?

Mit første skud var: Kabel-tv, telefonkabel og muligvis et fiberkabel.

Men kigger man på nettet kan man finde et slide-deck med TDC's net-strategi, der indeholder flg. afsluttende grafik:

Illustration: Privatfoto

Om syv år er analog-telefonen (PSTN) død og det hele kører IP.

200m kobber er desuden i den alt for lange ende, for fremtidige xDSL teknologier.

Fra fællesantennen har jeg modtaget et tilbud på ca. 12.000 kr, forudsat jeg selv graver 200m af deres kabel ned.

Fjernsyn er også på vej over på IP.

Kobber er dødt, stendødt, hvis man bygger et hus mere end ca. 50m fra existerende installationer.

Jeg tror jeg placerer et gadeskab eller en installationsbrønd oppe ved vejen til xDSL og kabelmodem.

Ethernettet på den anden side sender jeg op til huset igennem mit eget fiberkabel.

Når (hvis!) nogen engang bringer fiber-adgang til hovedstaden på det Sydvestsjællandske Bondeplateau, er jeg klar.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Istedet for at grave 200 meter antennekabel ned kunne du lave et skab eller en kabelbrønd til dit kabeltv hvor du kan placere et kabelmodem og sådan en her http://www.silicondust.com/ Så kan du trække både dit tv signal og internet ned til huset igennem et fiberkabel.

Så slipper du for gammeldags xDSL teknologier og når der engang i fremtiden kommer fiber behøver du kun at få trukket fiberen frem til dit skab eller kabelbrønd og enten placere fibermodemet der eller få splidset den nye fiber sammen med den eksisterende fiber der føre ind til huset.

 • 2
 • 3

Nu er det dyreste ved stikledninger vel at grave renden. Hvorfor ikke bare lægge et tomt rør med en håndfuld træksnore sammen med el-stikledningen? Så kan du altid vælge om du skal have coax, single-mode fiber, multi-mode fiber eller hvad der nu er moderne om 5...10 år.

MvH,

Bent.

 • 17
 • 0

Hvis du alligevel skal grave så læg nogle plastikrør i jorden så kan der altid komme en eller anden form for kabel i senere efterhånden som teknologien ud/af-vikler sig.

 • 4
 • 0

Jeg bor selv i udkantsdanmark, men har haft en helt OK forbindelse via luften i 5 år. Først via Skyline og efter at de lukkede så via Oister (3´s net). Fidusen her er at finde en mast (via mastedatabasen), som man kan etablere uhindret sigt til et eller andet sted på matriklen, i mit tilfælde øverst på en staldbygning. En USB dongle i et vindue, efterfulgt af en trådløs router med USB indgang, og jeg havde 3-5Mbit stabilt. Det er billigt, og så kan du jo udskyde graveriet indtil fiberen kommer din vej. Den kom forbi hos mig her på Mors for et par måneder siden, så nu har jeg 2 ubrugte trådløse hardwareløsninger liggende.

 • 3
 • 1

Du ved ikke om der kommer nye typer fiberkabel eller andet om 5 år.

Jo, det er jeg faktisk ret sikker på, for jeg har med stor interesse læst om optiske kablers udviklingshistorie i BSTJ og hovedegenskaberne ved både single-mode og multi-mode kabler er fastlagt af materialefysiske egenskaber som ikke forandrer sig før naturlove eller -konstanter gør det.

Idag er det intet problem at flytte 10GBit/s over et helt standard fiberkabel, jeg tror det rækker til mit forbrug.

 • 7
 • 1

Hvad med el til fiberkonverter? Vil du have din måler siddende i kabelbrønden, eller skal den sidde i huset, så der skal trækkes el retur?

 • 2
 • 0

Regner du med at tage mod antenneforeningens tilbud? (Edit: ah, det lyder til at du allerede er ude i ren IP, blot lidt forvirret over hvordan et kabelmodem så kommer ind i billedet)

Jeg besluttede for et par år siden at droppe fællesantenne og se tv direkte på internettet. Alle større tv-stationer har et online tilbud der faktisk ikke er så dyrt. Vi kom dog aldrig så langt som til at købe noget, bl.a. fordi de fleste tilsyneladende kører på en død MS-standard (Silverlight), men med dr.dk/tv og youtube.com og en dvd i ny og næ så savner vi faktisk ikke noget.

Det skal dog retfærdigvis siges at billedkvaliteten og forsyningssikkerheden på dr.dk/tv er noget rådden (meget dårligere end Youtube), så hvis man er den type der har 1.5 meter fjernsyn og går op i at sidde og kigge på det, gør man nok klogt i at investere i en tv-pakke fra internetudbyderen, jeg går ud fra det er mere pålideligt og med højere bitrate.

 • 3
 • 0

Fordi det er billigere at kaste et fiberkabel ned til at begynde med.

Når nu du har gravet op, hvorfor så ikke gøre begge dele - det ville jeg i hvert fald gøre.

Altså ned med el og vand, (og det er rigtig smart at disse også kan klares i en gravning) og når renden så alligevel er åben, så læg både dit rør med en sort fiber ned, samt yderligere et rør (og jeg ville så lægge et 32 mm PEM rør, så kan man senere trække stort set hvad man ønsker igennem).

En magnetventil i vand målerbrønden kan også være en overvejelse værd, samt en flowmåler - især når man har 200 m rørføring kan det være svært at opdage et rørbrud, som kan komme til at koste kassen.

Mht. kloak, så skal den ligge højere end vand, samt have fald, men måske du kan lægge den i den halvfyldte rende.

Den der med mobildata har jeg meget svært ved at forestille mig ville være interessant for dig: Dataloft, latency, drop outs, ingen fast IP, ingen V6, evt. DPI - nej mobildata er fin når man er mobil, men ikke et ædrueligt alternativ til en fast forbindelse.

 • 7
 • 3

Hvad har egen antenne egentlig gjort siden den ikke levnes nogen kredit længere? Kvaliteten er i top, de seriøse danske kanaler tilgængelige, og kravene til antenne meget mindre end i analogfjernsyns æraen. En helt almindelig lille UHF antenne inde under taget er fint praktisk taget alle steder i DK. Og hvis man kan undvære TV2 er det gratis.

 • 4
 • 1

Hvad med el til fiberkonverter? Vil du have din måler siddende i kabelbrønden, eller skal den sidde i huset, så der skal trækkes el retur?

Det er et godt spørgsmål.

Der skal under alle omstændigheder trækkes et kabel til noget vejlbelysning og det nemmeste er nok at forlænge det op til kabelskabet.

blot lidt forvirret over hvordan et kabelmodem så kommer ind i billedet

Det gør det fordi jeg som erhvervsdrivende har valgt at have to separate internetforbindelser: En via TDC's xDSL og en via Stofas Kabelnet.

Om det lige bliver sådan i det nye hus ved jeg ikke, men løsningen med kabelskabet og egen fiber betyder at jeg ikke behøver at grave min vej op igen, hvis jeg skifter mening.

 • 0
 • 0

Christian Nobel: Det er flot at du kan kommentere så præcist på en teknisk løsning som du helt sikkert ikke har prøvet. Det har jeg, det virkede klippestabilt for mig i 3 år, og jeg kørte IP telefoni med fin kvalitet på forbindelsen hele tiden. Formentlig kunne jeg have øget hastigheden hvis jeg havde brugt lidt kræfter på det, den var bare helt OK for mig. Men forudsætningen for succes er selvfølgelig at man placerer modtageren optimalt.

 • 4
 • 3

Det er flot at du kan kommentere så præcist på en teknisk løsning som du helt sikkert ikke har prøvet.

Du lyder næsten som John Strand - han udtaler sig også om hvad har tror folk gør eller ikke gør.

Det er da fint at du er glad for din 2½,3,3½G løsning, fred være med det.

Men jo jeg har prøvet det, og nogen steder virker det ok, andre steder slet, slet ikke.

Og i og med PHK ikke er en "almindelig bruger", så er jeg ret sikker på at ingen fast IP, ingen IP V6, DPI, samt, uagtet hvordan man vender og drejer den, en meget højere latency end på en fast forbindelse, gør at mobildata er dømt ude.

Endvidere før man får lullet sig for meget ind i mobildata som den bedste opfindelse siden skiveskåret brød, så er det lidt interessant at vende blikket mod Sverige, hvor man udbyder højere og højere hastigheder på mobildata, lavere og lavere priser på abonnementet, men holder meget lav profil om at man næsten dagligt sætter dataloftet ned.

Altså en moderne form for bondefangeri, for pengene skal jo tjenes.

 • 10
 • 2

men holder meget lav profil om at man næsten dagligt sætter dataloftet ned

Det gælder nu også Internet på kabel (og fiber?) hos Yousee. Mit skifte (tvunget) fra Dansk Kabel TV til Yousee tryllede en fair use policy ind i aftalen som ikke var der før. Jeg har den største pakke pt 120/20 hvor loftet er 2000GB/mdr. Har man en mindre hastighed vil man blive tvunget til at opgradere ved gentagen overskridelse af grænsen. Med den store pakke risikerer man man at blive smidt ud af klubben.

Man kan selvfølgelig diskutere om man kan holde sig under grænsen eller ej, men med services som Netflix og hvad de nu hedder alle sammen, i højere og højere (4K) opløsning ruller det der op ad i vores familie i hvert fald.

Mobildata er kun en nødløsning, ikke noget man skal satse på i hjemmet IMHO.

 • 5
 • 0

Ideen i en blog er vel ikke at lave en-en kommunikation, men at belyse et generelt interessant emne ved mangeartede indlæg fra forskellige personer. Det er indlysende at man ikke uhæmmet skal streame film over mobildata, men der er vel også stadig nogle som undertegnede der bruger nettet til mail, nyheder og internetadgang generelt. Og jeg forventede vel heller ikke at PHK ville blot overveje at bruge en mobilløsning. Men hvis man bor i udkantsdanmark kan selv enklere behov være svære nok at få opfyldt, og det er just hvad mit forslag tilbyder at gøre. Hvor jeg bor er mobildækningen så ringe, at man må gå udendørs for at telefonere; der findes nok ikke mange områder hvor dækningen er ringere. Og alligevel kan jeg opnå udmærket internet adgang med IP telefoni blot ved at placere modtagerantennen et velvalgt sted i forhold til sendemasterne.

For folk og ingeniører uden de helt store IT-ambitioner kunne det da godt være relevant info, skulle jeg mene. (Gad vist om Christian Nobel læste det om modtagerplacering?)

 • 3
 • 1

(Gad vist om Christian Nobel læste det om modtagerplacering?)

Ja det gjorde jeg!

Og ja jeg har også selv bøvlet med problemet, og efter en del måling med en GSM signal monitor også i det konkrete tilfælde har fundet en nogenlunde acceptable placering, selv om det ikke just er prangende - så næste step kan være en udendørs antenne.

Det korte af det lange er bare, at man kan meget nemt risikere en masse bøvl for at få det til at virke, men jeg er helt på det rene med, at kan man ikke få en ordentlig fast forbindelse, så må man gå frem efter devisen at gode nødder lærer nogen kvinde at spinde (som en kat).

 • 2
 • 1

Kunne du ikke have sagt at det var grotesk at jeg skrev nogen lunde det samme som dig med det samme?

Du skriver "Mit første skud var: Kabel-tv, telefonkabel og muligvis et fiberkabel."

Her svare jeg hvad du kan gøre for at slippe for antenne kablet. Du kan få både data og tv ned igennem et fiberkabel så du slipper for de 200 meter antennekabel med sådan en boks. At løsningen ligger sig så meget op ad din betyder jo bare at vi er enige i hvordan vi syntes det skal gøres og ikke at jeg ikke har læst hvad du har skrevet.

Du skriver ingen steder at du vil have dit tv over ip ud over at tv generelt er på vej over til at blive ip baseret.

At du så kan smide boksen ad helvede til om fx 5 år når du får fast fiber er en anden sag. Jeg har jo aldrig sagt at du skal køre med dette setup i al fremtid. Men hvorfor ikke få tv signalet med nu når du alligevel trækker en fiber op til et kabelmodem? Så spare du også en ip baseret tv tjeneste. Jeg går ud fra at du alligevel skal have en tv pakke før du kan få leveret internet igennem dit kabel tv selskab.

 • 2
 • 3

Vi har fiberkabler her i Middelfart, og er rigtig godt tilfreds med det.

Vi har Waoo, og vi har telefon, tv og pc tilsluttet. Har lige målt hastigheden, som er:

Down: 49,69 Mhz Up: 46,31 Mhz

Vi har haft systemet i nu snart 6 år, og er meget tilfreds.

Det kører upåklageligt, både telefon og TV, med fantastiske billeder på tv når de viser udsendelser i høj opløsning på vor 40 tommers Samsung.

Det eneste dumme ved Waoo, er den åndsvage reklame de har, men den behøver man jo ikke se. (den hvor en mandlig skuespiller spiller en dum kvinde).

Så, det er vejen frem.

 • 2
 • 0

Du kan sagens få fast ip på LTE. Jeg køre selv med det igennem 3. Det koster 50kr ekstra om måneden.

Jeg har helt valgt at droppe kobberbaseret forbindelser her hjemme pga jeg ikke ønsker at støtte TDC i at fastholde Danmark i at bruge forældet xDSL teknologi imens de lande vi normalt sammenligner os med er fuld igang med at udrulle fiber og hurtigere forbindelser.

Det eneste problem ved LTE er den højere pingtid. Derudover føler jeg at det er meget mere stabilt end fx YouSee (TDC) som jeg før havde, hvor jeg oplevede flere udfald om ugen som kunne vare i op til en time ad gangen samt en generelt ustabil forbindelse. Det samme gælder for ADSL hvor det kan tage uger for TDC at udbedre et kabelbrud. Hvis der er problemer med en mobilmast vil LTE modemet i de fleste tilfælde vælge en anden mast og hvis der er problemer med mobilsignalet i et helt område vil problemet blive udbedret i løbet af timer pga der er mange flere forbrugere der er berørt.

Men selvfølgelig ville jeg vælge fiber over LTE hvis jeg havde valget. Desværre bor jeg i TDC´s fiberørken også kaldet hovedsteds området.

 • 2
 • 1

Anerkender, at bloggeren og andre kan have et problem, men at dømme ét koncept ude og samtidig gøre konceptet "landsdækkende", sammenblande internet, telefoni og tv, som rigtig mange interessenter bevist forsøger at gøre i disse år, er yderst unuanceret.

Denne sammenblanding er helt forkert og gør os alle yderst sårbare i rigtig mange henseender.

Der er simpelthen så mange spørgsmål der mangler at blive stillet og måske ikke mindst: Hvor mange har reel brug for denne sammenblanding og denne ene linje?

Tilsyneladende er mange på vej til at "sælge deres selvstændige sjæl" på bekostning af fascinerende" teknologier, udbyderkoncepter samt hardware/software og alt dette igen PÅ ÉN LINJE!

Jeg er ikke i tvivl om, at diverse interessenter står i kø for at "levere varen" og gerne med statstilskud.

 • 1
 • 3

Anerkender, at bloggeren og andre kan have et problem, men at dømme ét koncept ude og samtidig gøre konceptet "landsdækkende", sammenblande internet, telefoni og tv, som rigtig mange interessenter bevist forsøger at gøre i disse år, er yderst unuanceret.

Denne sammenblanding er helt forkert og gør os alle yderst sårbare i rigtig mange henseender.

Der er simpelthen så mange spørgsmål der mangler at blive stillet og måske ikke mindst: Hvor mange har reel brug for denne sammenblanding og denne ene linje?

Tilsyneladende er mange på vej til at "sælge deres selvstændige sjæl" på bekostning af fascinerende" teknologier, udbyderkoncepter samt hardware/software og alt dette igen PÅ ÉN LINJE!

Jeg er ikke i tvivl om, at diverse interessenter står i kø for at "levere varen" og gerne med statstilskud.

Hvilken planet lever du på?

Det er helt evident, at telefoni og fjernsyn som vi kender det i dag er dødt om ganske føje år.

Telefanterne vil dø, og det eneste der vil være tilbage er infrastruktur udbydere, som leverer rå båndbredde, enten kablet (hvilket i praksis vil betyde fiber), eller trådløst.

Al service vil så være IP baseret, det være sig telefoni (det er frygtelig gammeldags at skulle rende rundt og huske på et 8-13 cifret nummer), fjernsyn (hvem skal bestemme hvornår jeg skal se noget), osv, osv.

Beklager, men kobberet er døende - og sårbarheden bliver ikke spor mindre af at vi taler IP traffik der kan routes, holdt op mod switched ATM.

 • 3
 • 0

100Mbit og 1Gb fiber-converters er ikke urimeligt dyre.

Ved de hastigheder kommer skabet bare til at indeholde to fibre koblet sammen.

Det forudsætter at du bruger singlemode fiber. Eftersom at singlemode udstyr kun er meget marginalt dyrere end multimode, så ville jeg personligt bare glemme alt om multimode (jeg kalder det fejlmode).

Du kan iøvrigt ikke nødvendigvis regne med at kunne bruge en almindelig mediekonverter til din fiber. Der er mange nye teknologier på fiber og flere af dem kræver at du bruger den router som ISP'en udleverer. Den kan ikke nødvendigvis tåle miljøet i et gadeskab.

Det med miljøet kan også blive et problem for planen med at placere et kabelmodem i et gadeskab. Det skal kunne klare temperaturer fra -20 til +mange (afhængig af solpåvirkning) og luftfugtighed på næsten 100%. Der er endvidere risiko for dannelse af kondens på indersiden af skabet.

TDC løser det ved at bruge et skab inden i et skab med varmeelement og blæser. Det inderste skab er tæt, så at fugtig luft ikke suges ind. Blæseren suger luft mellem de to skabe og køler dermed inderskabet.

 • 1
 • 0

Jeg har selv fået lagt fiber ind, fordi mit energiselskab tilbød det gratis. Og det er da lækkert med høj stabil hastighed på up og download, men at få tv kørt rundt i alle rum med ethernet-kabler, når der i forvejen er coax........

Men generelt er det dyrt at grave som nogen tidligere har nævnt, og man behøver bare at bo inden for 1 km, af en dsl-node, for at få en fornuftig forbindelse i fremtiden, og det gør langt de fleste husstande. Pair-bonding hvor man bruger flere kobberpar og andre nye teknologier kommer snart til at give hastigheder på 100/10 i tlf-stikket også.

Der kommer sgu da ikke nogen forbi med fiber hvis der ikke er et kunde-grundlag uanset om der går 30 år. Så jeg vil foreslå dig 4G eller nærmeste dsl-node, med de nye teknologier

 • 0
 • 1

Man kan købet et ganske kompetent gadeskab for de 12000 jeg skulle have betalt Stofa for kabel-tv.

Men 200 meter coax koster ikke 12000. Det er fint at Stofa leverer i dit gadeskab (eller i bunden af din maxi-postkasse), men det forhindrer dig ikke i at tage signalet hjem til huset og køre dit aktive elektronik der.

Jeg går ud fra det hele hænger på at du forsøger optimere din DSL-hastighed ved at placere DSL-modemmet ude ved skel. Lidt ironisk i forhold til emnet for dette blogindlæg.

 • 1
 • 0

Men generelt er det dyrt at grave som nogen tidligere har nævnt, og man behøver bare at bo inden for 1 km, af en dsl-node, for at få en fornuftig forbindelse i fremtiden, og det gør langt de fleste husstande.

Fugt, korrosion, transienter, latency, krydstale - alt sammen problemer man ikke skal slås med på fiber.

Men selvfølgelig koster gravearbejde, men det gør det altså også for alle mulige andre kabeltyper, så efterhånden som det gamle nedslidte kobbernet giver op, så skal der under alle omstændigheder graves.

Det mest triste er at Dong nu flere steder lægger nye elledninger ned, uden i det mindste at lægge tomrør til fiber - det er simpelhen utilgiveligt dumt.

Pair-bonding hvor man bruger flere kobberpar og andre nye teknologier kommer snart til at give hastigheder på 100/10 i tlf-stikket også.

Dels er asymmetriske hastigheder ikke fremtiden, dels er der rigtig mange steder det ikke vil virke - det lyder besnærende på papiret, men i praksis er det altså en anden historie.

Der kommer sgu da ikke nogen forbi med fiber hvis der ikke er et kunde-grundlag uanset om der går 30 år. Så jeg vil foreslå dig 4G eller nærmeste dsl-node, med de nye teknologier

Mobilteknologi er udmærket når man er mobil, og til nød som backup, men da der nu engang er visse naturlove der gør sig gældende for radiobaseret kommunikation, så er det altså ikke vejen frem.

 • 4
 • 2

Hvad har egen antenne egentlig gjort siden den ikke levnes nogen kredit længere? Kvaliteten er i top, de seriøse danske kanaler tilgængelige, og kravene til antenne meget mindre end i analogfjernsyns æraen. En helt almindelig lille UHF antenne inde under taget er fint praktisk taget alle steder i DK. Og hvis man kan undvære TV2 er det gratis.

Det er også en udmærket løsning hvis man har hus og have, om end lidt mere bøvlet hvis altså antennen ikke lige sidder der i forvejen. Men efter at have droppet fællesantennen og tv-kortet, så har jeg personligt fundet ud af at det der live-tv hvor det bare kører i en uendelig strøm egentlig er ret åndssvagt i forhold til en hjemmeside hvor man klikker på det man gerne vil se på det tidspunkt man har tid til at se det.

Hvis DR bare fik lidt mere styr på teknikken, så kunne jeg slet ikke se nogen ulemper ved køre det over IP. Men det varer nok desværre nogle år.

 • 4
 • 0

Jeg skiftede til Airnet tidligere i år, da jeg var træt af TDC's hullede kabler, og støj fra andre kunder. Det er bare op med en antenne og wupti er man på intetnettet. Her leverer de p.t. 20/5, og det er den hastighed jeg får modsat ADSL der jo går op til 20 mbit.

Der er ingen tvivl om at det kan gøres endnu hurtigere med de trådløse teknologier. Så helt ærligt, jeg tror ikke at der bliver behov for nogen fiber ud til vejen, selvom jeg da til enhver tid ville foretrække en fiber hele vejen.

 • 2
 • 0

Dels er asymmetriske hastigheder ikke fremtiden, dels er der rigtig mange steder det ikke vil virke - det lyder besnærende på papiret, men i praksis er det altså en anden historie.

Du har da helt ret i dine antagelser Christian, men det ændrer ikke på at det skal kunne svare sig at skifte alt ud med fiber, og min pointe er bare at det tager lang tid før vi er i din "fremtid" Den gennemsnitlige forbruger vil nemlig ikke betale for 100/100 Mbit, når de kan klare sig med 20/2.

I øvrigt har DONG nu ingen interesse i at rulle fiber ud samtidig med at de renoverer el-nettet, fordi de har solgt fiberafdelingen til TDC.

 • 0
 • 0

Jeg har waoo 60/60 og det er gaske sufficient. mit problem ved licenceret tråsløs, er at jeg ikke har flatrate, det er simpelhen en mental barrere. jeg bruger vel 10 gb om dagen, men jeg har også kasseret alt hvad de kloge kalder "flow-tv". alt er hd streaming.

ikke-linceseret frekvenser som 2.4 og 5 ghz er i tæt bebyggede områder ved at blive kvalt i succes, det er jo halv-duplex, og alle wifi-routerne kæmper bravt for at få taletid i koret.

 • 1
 • 0

Det billede, du henviser til, er ikke en afsluttende konklusion, men blot en liste over gamle teknologier, som TDC vil afvikle inden 2020.

Når TDC fx skriver PSTN udgår og nedtages, siger TDC ikke samtidig, at de par-snoede telefonkabler forsvinder. Der er på dette billede kun tale om, at de ikke længere vil tilbyde gammeldags fastnettelefoner. Som jeg ser det er det viste billede helt knyttet til dette tekstafsnit:

"Ældre teknologier vil i på kort sigt blive omkostningsoptimeret og derefter udfaset inden udgangen af 2020 −Det omfatter PSTN (herunder fastnet-IN), ATM, platform til lavhastigheds (nx64 kbit/s) faste kredsløb, ældre datanetværk og SDH *

Det er jo netop ikke de nye 'pair bonding' og/eller 'vectoring' (elektronisk støjdæmpede) opkoblinger, der her omtales.

I en tidligere side i det TDC dokument jeg har set - https://marketingwholesale.tdc.dk/assets/t... - har TDC nøje forklaret fx på side 8, hvordan de vil anvende både 'Kobber' og 'Coax' og 'Fiber' til 2020. Da dokumentet kun omhandler tiden indtil 2020, kan man ikke på nogen måde slutte at TDC vil afvikle 'Kobber' (eller Coax) indenfor 7 år og slet ikke slutte at 'Kobber' er stendødt.

Jeg forstår, du kan være i tvivl om den bedste løsning for netop dig, når du nu alligevel skal grave og grave hele 200m. TDC udruller jo også FttH i helt nye og større udstykninger.

Men jeg synes du skal anvende dine kilder på en rimelig retvisende måde.

Lars :)

 • 2
 • 2

Den gennemsnitlige forbruger vil nemlig ikke betale for 100/100 Mbit, når de kan klare sig med 20/2.

Den meget almindeligt forkomne misforståelse er at det kun drejer sig om hastighed, men det er desværre noget der primært føres på bane for at forplumre debatten.

Der er nemlig en meget vigtigere parameter, nemlig kvalitet, og i det spil er fiber overlegen - jeg vil hellere have 20/20 på en fiber end op-til 100/100 på coax eller pair-bonded kobber.

Desværre er fiberudbyderne slet ikke gode nok til at fremhæve kvalitet som det vigtige, men lader sig narre med i hele op-til spillet, selv om hastighed i det store hele er "gratis" for fiberudbyderne.

I øvrigt har DONG nu ingen interesse i at rulle fiber ud samtidig med at de renoverer el-nettet, fordi de har solgt fiberafdelingen til TDC.

Nej det kan godt være Dong ikke har nogen interesse, men der burde kommunerne/staten træde i karakter, og stille som krav (og så er vi tilbage til Niels Zibrandsens fiberfond) at hvis de skal skamfere vores fælles ejendom (gader og stræder), så SKAL de også lægge tomrør ned samtidig.

Problemet er at holistisk tankegang er inderligt fraværende i Danmark, fordi nogen tror at det er fri konkurrence når vejen først pløjes op af kloakvæsnet, 3 måneder senere af vandværket, 1 år efter af fjernvarmeværket, 4 måneder efter af elselskabet, 6 måneder senere af TDC, 2 år efter af en kabeltv leverandør, 2 år efter endnu engang af elselskabet som nu synes der skal leveres fiber, osv, osv - og samtidig plastrer 3 forskellige mobiludbydere nabolaget til med master og antenner.

 • 10
 • 3

Hvis vi nu ser bort fra prisen på at få lagt tingene ind, så ville jeg nok sikre mig både fiber, coax samt eventuelt PSTN kabel, på den måde sikrer jeg størst mulighed for at kunne få ved den leverandør der tilbyder det produkt jeg ønsker mig.

tricket må være at bygge et "samle" punkt i huset hvor man kan koble løsning X ind i huset uden de store problemer, derved også sagt at et nyt hus bør udstyres med nok tomrør i alle rum så man kan bruge den løsning man ønsker uden de store problemer.

med hensyn til TV leveret af eks. Waoo, så er kvaliteten elendig efter hvad eks. Stofa/Yousee lever, bitraten på TV kanalerne ved Waoo er væsenlig lavere og mere grynet og kedelige kontra hvad Yousee og Stofa lever løsningen, hvilket er synd efter min mening, der burde Waoo oppe sig og begynde at levere varen.

 • 0
 • 0

Re: PHK Du misbruger din kilde.

Når TDC fx skriver PSTN udgår og nedtages, siger TDC ikke samtidig, at de par-snoede telefonkabler forsvinder.

Nej da, de siger at grunden til at have par-snoede kobberledninger forsvinder.

Nej, det hverken siger eller skriver TDC, det fortolker du. Det eneste TDC siger er, at de nu løbende vil overgår til at lægge FttH i nye boligudstykninger.

Jeg er ikke uenig i, at behovet for nye par-snoede telefonkabler ikke langsigtet vil være begrundet. Men jeg er helt sikker på, at de eksisterende kabler kan anvendes med stor økonomisk fordel til hurtigt internet, hvor de forbindes til et fremskudt fiberskab, der er placeret indenfor nogle hundrede meter fra brugeren.

TDC bedømmer, at de inden udgangen af 2015 har over 400.000 husstande, der kan få 100 Mbit/s (med typisk 30 upload), medens der yderligere er ca 300.000, der kan få 50 Mbit/s blot ved at benytte 'vectoring' - en slags dynamisk signal modforvrængning, der kun kræver et nyere VDSL2 modem og lidt ny elektronik hos TDC (med tvunget videresalg af kapacitet til de andre teleselskaber)

Med 'pair bonding' anvendes to trådpar og hastigheden kan tæt på fordobles. Rigtigt mange steder er der ført 2 eller flere trådpar ind i husene, men hos TDC koster det naturligvis lidt ekstra, at anvende og terminere 2 trådpar.

Mange telefonkabler og især kabler det sidste stykke ud til og ind i huse har levetider på endnu flere/mange årtier. Der er næppe nogen fornuft i at omgrave sådanne kabler, hvor brugerne fint kan få fx 100/30 eller måske 50/20, blot ved at vente 6-16 mdr og så bestille hastigheden.

Lars :)

 • 1
 • 0

Hej Christian.

Anden planet? - nej da, for ellers kunne vi ikke kommunikere her.

Du er "fiber-glad". Det fremgår "evident" af dine indlæg.

Samtidig er du også meget vidende (læs bl.a.: "ingen problemer med fiber jf. tidligere indlæg"). Tilsyneladende har du løsning på alt. Dette igen kombineret med "at nu må stat og kommuner træde i karakter" jf. sidste indlæg!

Hvad angår fiber: Problemer - måske ikke de samme som på andre platformen - men jo, de er der i højeste grad (du kan bare ikke se dem).

Jeg er ikke spåkone, men forholder mig bl.a. til blog overskriften.

Hold da op. Mange ting har været dømt ude i årtier og ja, de findes faktisk stadig og fungerer ganske fortrinligt for langt de fleste. Og nej, DK er ikke ved at gå nedenom og hjem. Og ja, de fleste medborgere fungerer faktisk godt og fornuftigt digitalt i det danske samfund.

Kig på dine og andres indlæg, hvor flere gør brug af bl.a. fiber forbindelser og taler "problemer".

Kan du med god samvittighed sige, at indholdet af disse indlæg samfundsøkonomisk vil være fordelagtigt for ALLE i DK? Vil fiberen gøre det bedre samfundsøkonomisk?

Her må jeg bede dig om, at du (måske andre) træder ud af din egocentrerede "videns fiber kasse" og ikke kun fokusere på et kæmpe MB hul med én linje af "muligheder" fra én eller anden!

Tilsyneladende har du ikke samme forståelse af ordene "nuanceret" og "sårbarhed" som jeg har.

Jeg anerkender fiber. Dermed også fiber, som mulighed eller supplement for nogle.

Jeg anerkender blot ikke dagsordenen eller at, fiber er det eneste sagliggørende for dette land, som nogle få gør det til, hvilket er hysterisk og helt ude af proportioner.

 • 3
 • 1

Vi kan altid nøjes med andet end fiber. Men nøjes vi "bare" med alt andet end fiber, hvilken muligheder går vi så glip af.

Personligt synes jeg fiber burde ligge under staten som "infrastruktur" og det var staten som tog regningen for gravearbejde og ligge fiber i jorden.

Da netværksudstyr falder i pris hele tiden og bliver bedre ( kan overfører mere på fiber ) så kunne finansiering godt ligges ud til private virksomheder. Og så betaler de lidt for at bruge fiber.

F.eks. bestiller man netflix, så får man 50/50 med i prisen. Er det mobiltelefoni eller 4G, så får man en femtocell med, så man faktisk hjælper med dækning og på samme tid får man også 20/20 med i prisen.

 • 1
 • 2

Men jeg er ligeglad med dig og netop dine problemer - du klarer dig helt sikkert fint selv.

Jeg er imidlertid ikke ligeglad med at kilder mistolkes og misbruges til at lave et 'barn på samfundet'. Det sker i mange forhold og også i mange forhold, hvor du selv er faret i blækhuset med udokumenterede udsagn og endda mod direkte næsten indlysende usandheder.

Det er her jeg synes, du spiller 'dit eksempel' lige i armene på lobbyister, med en så firkantet overskrift og så et billede udenfor kildens sammenhæng. Jeg vil vædde med at mange herinde aldrig har set en KTAS 64*n forbindelse, ja der er vel snart nogen, der ikke har set en rigtig fastnettelefon, der går længere end til en POTS port på en bredbåndsrouter.

Når man skal købe til en konkret enkelt opgave, så kan fx prisen som STOFA giver dig, godt være høj - ja endda urimelig høj. Men man kan ikke på fornuftig vis tale samfund - dvs. noget der også vedrører alle os andre - uden at se bort fra mere eller mindre syrede eksempler.

Se alle de yngre spradrebasser - fx Christian Nobel mfl. - der argumenterer udfra, hvad de selv kunne tænke sig. Det er jo netop den ego-syge - rød, blå eller dybt sort - der kan være ødelæggende for fornuftige fælles offentlige tiltag.

Det er jo netop denne "vi skal ha, uanset den samlede fornuft, pris og efterspørgsel" , der desværre ofte gør det nødvendigt, at overlade ting til private, som man kunne ønske lå i det offentlige. De private kan nemlig sige betal eller NEJ og STOP (eller også kan konkursretten gøre det for dem).

Hvad du selv kan købe og styre installationen af (inkl gravearbejde) er helt sikkert udover, hvad flertallet kan gøre og langt, langt udover, hvad flertallet vil betale for. Vi er mange der vil læse og evt. skrive lidt på internettet og så (ikke for tit) overføre lidt penge i banken.

Lars :)

 • 1
 • 4

Se alle de yngre spradrebasser - fx Christian Nobel mfl. - der argumenterer udfra, hvad de selv kunne tænke sig. Det er jo netop den ego-syge - rød, blå eller dybt sort - der kan være ødelæggende for fornuftige fælles offentlige tiltag.

Gider du godt stoppe det, ja undskyld mig udtrykket pis!

Dels vil jeg ikke have skudt i skoene at være spradebasse, og selvfølgelig er det rart at blive anset for ung, men det holder bare ikke stik - men selvfølgelig sammenlignet med andre der åbenbart er gået mentalt i stå .....

Jeg argumenterer på ingen måde ud fra "ego-syge", men ud fra hvordan jeg mener fremtiden vil tegne sig - personligt klarer jeg mig såmænd udmærket (lige nu) med det jeg har.

Og det jeg især plæderer for er (hvilket åbenbart er svært for dig at forstå) at vi som samfund kobler den indvendige side af hovedet til, sådan at tingene koordineres og der ikke laves 5 dobbelt arbejde nogen steder og intet andre steder.

 • 2
 • 0

Oplægget (som jeg læser det) handler om PHKs (!) muligheder på hans (!) adresse og vel ikke om alle i DK ?

PHK: Jeg tror jeg ville grave et rør ned - lægge fiberen deri sammen med et (flere?) analogt kabel af en slags og et par træksnore ved siden af - og placere dette rør i samme tracé som el, vand og kloak. Det koster lidt ekstra i første omgang - men om føje år er der vel plantet træer/buske/anlagt vej/sti ...hvad ved jeg - og så vil opgravning være ret så bekosteligt. Hvis det er praktisk muligt vil jeg foreslå et solidt skab (gerne for stort) oppe ved vejen og diverse målere i/ved dette - hvis der er 230 V (+ evt nødforsyning) i dette skab kan diverse elektronik/modems osv anbringes deri. Jeg vil anbefale dig at overveje og regne på økonomien med sådan en løsning . (som i øvrigt er totalt uanvendelig hvis man bor i en 4.sals lejlighed i Københavnstrup ;-). Radiobaserede forbindelser anser jeg som en nødløsning i forhold til fiber - jeg var selv rundt om det for år tilbage, men så tilbød Sydfyns Elforsyning fiber, jeg sprang straks til og har nu deres (langsomste!) 30/30 Mb forbindelse - en hastighed som for det meste til fulde overholdes og med ping-tider på mindre end 10 ms. I mine 20 år på nettet har jeg aldrig oplevet så god og stabil internetforbindelse + ikke at forglemme: jeg er TDC-fri ;-)

Hvis noget er "missionskritisk" er en fast forbindelse (fiber ell. kobber) langt mere driftsikker, forudsigelig og sabotagesikker end en radioforbindelse. Men til mobilt brug er radio mig bekendt den eneste mulighed - helt fint med det ! Men det anvendelige frekvensområde er nu engang begrænset af naturlovene og jo flere der skal dele det, jo mindre til hver. Derfor bør frekvensområderne reserveres til de situationer hvor intet andet er muligt - f.eks. til mobilt brug.

Jeg er enig med Christian i at det er gak-gak at diverse selskaber skiftes til at grave veje og stier op, tidligere skyldtes det manglende kommunal/statslig koordinering - privatiseringerne har intet ændret på den situation og entrepenørerne gnider sig fortsat i hænderne ;-)

mvh søren ploug - en ældre spradebasse som byggede sin første kulbuesender i 1961 - den vakte ikke just jubel hos mine forældre og deres naboer ;-)

 • 7
 • 0

Selvom dette blog indlæg handler om hvad PHK, har tænkt sig at gøre så synes jeg også der ligger en national problemstilling i det.

Vores internet infrastruktur burde have samme status som vores valuta.

Hvad koster det samfundet idag, når man ikke kan komme på nettet i dag?

Derfor skal der også være en kvalitet i nedgravning af fiber.

Vi har ikke gavn af hjemmestrikket løsninger til nedgravning af fiber.

Vi SKAL have et stabilt internet under staten, som vi kun kan få med fiber. ( og under staten )

 • 0
 • 1

Jeg er for så vidt enig med dig - det var og er tåbeligt at infrastruktur ikke ejes og dirigeres af fællesskabet. At det ikke er sådan, er en konsekvens af den liberaliseringsivrige politik som flertallet af danskere har stemt/stemmer ja til.

Tråden handler om fremføring af internet m.v. på PHKs private grund (eller har jeg misforstået ?) og sædvanlig praksis er mig bekendt at ledninger føres frem til skel, ledningsføring på "egen grund" er den enkeltes grundejers ansvar.

 • 1
 • 1

At os ude i den "grønne banan" vil få fiber- eller er det kun Slagelse?

Vi har sølle 4 km til fiber- "ak, så så nært, dog så fjernt"- og af hensyn til dataforbindelsen beholder vi kobberet. Telias og Telenors uhellige ægteskab betyder, at vore forbindelse kører- som vinden blæser- aka mere end almindeligt ustabilt. >:-((( Altså mobildata. Kobberet røg også! Under sidste storm- havde vi el, men stort set intet net. Smart når man vil opdateres via nettet.

Andelsnet???? Her kan folk ikke engang få 2500 kr op af lommen til at lavet mudderhulvejen! Slet ikke! Den ene mener ikke, det er hans problem, og han leder endda selv alt tagvandet ud på vejen. Fame, og nogen vil bidrage til hans idioti. Men vores dyre postkasse må have et overtræk. Og hvegang Falck og Taxa kører- må jeg bede dem om, at sætte farten ned. (Spassernrrv!!) Undskyld udbruddet. Det er bare så trælst- med denne ene nabo, der stikker kæppen i hjulet. De to andre: den ene ville, den anden ville ret modstræbende- men ok. Det handler om afhøvling og knust asfalt (der modsat, det man nu gør- kan rives hvert 5. år. Fremfor at køre ting på. Mit højbed er nu 20 cm over vejen- på 20 år...

Mvh Tine -der er sur og HADER at bo på landet. Nogen gange altså ;-)

 • 0
 • 0

Har du prøvet at give SEAS-NVE et servicekald og høre, om de vil give dig tomrør til en evt. fremtidig fiber fra dem? Nogen steder har elselskaberne gerne villet give tomrør til potentielle fremtidige kunder - men 200 m. er måske i den lange ende.

 • 0
 • 0

Vi har sølle 4 km til fiber- "ak, så så nært, dog så fjernt"- og af hensyn til dataforbindelsen beholder vi kobberet. Telias og Telenors uhellige ægteskab betyder, at vore forbindelse kører- som vinden blæser- aka mere end almindeligt ustabilt. >:-((( Altså mobildata. Kobberet røg også!

Tine: Hvad mener du med Telia og Telenors uhellige ægteskab skulle have betydning for din mobildataforbindelse? Så vidt jeg ved bor du på Fyn, og der er der altså ikke pillet i nettet endnu (http://www.telenor.dk/privat/kundeservice/...) - og ændringerne er generelt til det bedre når de sker.

Disclaimer: Jeg får en ikke uvæsentlig del af min løn for at bidrage til Telia og Telenors netværkssamarbejde.

 • 2
 • 0

Jeg opfatter bestemt ikke andelsnet som lappeløsninger, tværtimod, de gør det som regel bedre end alle andre, fordi de er lokale og engagerede.

Det skal ses i mangel på at vi ikke har en national fiberpolitik i Danmark.

Andelsnets har det med at kræve et kæmpe frivilligt arbejde og ikke alle kan se en fordel i fiber, som mange heller ikke kunne se med internettet for 20 år siden. Men jo andelsnet er gode, når de virker.

Så det er kun hvor man har folk, som har tiden, man kan få billig fiber. Er det godt?

 • 0
 • 0

Jeg vil nok anbefale at trække et rør eller flere. En hver type kobber kabel og fiber kan altid trækkes og eller skiftes i et rør. Nemmest med rør hvis den havarerer, så kan stykket bare skiftes, i stedet for at lede efter fejlen. Skal det samme rør bruges til et kobbersignal kabel bør det nok af EMC hensyn ikke lægges for tæt på andre elkabler herunder stikledning. Hvis du skal have en konverter af en eller anden slags, vil den jo nok kræve en erkendtlighed i form af en el forsyning. Dvs. formentlig 230V fra huset og ud til vejen igen.Når du regner prisen for hele affæren med så husk også at der skal betalen en elregning for denne. På et tidspunkt får chefen for hjemmestyret måske en ide om en fjernbetjent port, måske en kortlæser (cat5) til porten eller postkassen, eller bare en lampe ved indkørslen, så føringsrør kan man aldrig få nok af.

 • 0
 • 0

Det eneste man ved om fremtiden er, at den sjældent ser ud som man forestillede sig. Jeg kan godt lide den lavpraktiske idé med et rør og nogle snore.

 • 5
 • 0

med de debattører, som mener at der skal lægges et rør med plads til andet indhold end lige fiberkablet.

Når man alligevel har gjort sig det store besvær at grave renden - og derefter genetablere området ovenpå så ville det være fjollet ikke at sikre sig maksimalt mængde muligheder indenfor rimelige økonomiske og praktiske grænser.

Jeg taler af personlig erfaring/dumhed her: PHK gør ikke samme fejl som mig og tro du kender alle dine ambitioner og lyster omkring fremtiden for en given strækning. Det troede jeg - nu skal jeg grave min rende op igen :-S

Det har jeg taget ved lære af - og til foråret lægger jeg rør ned til at trække alskens ting i på de strækninger jeg har på grunden når jeg alligevel er ude og lege med min kære gamle minigraver.

Mvh.

 • 0
 • 0

Min anbefaling er helt klart at trække et rør til fiber. Man får næppe noget ud af at trække de 200 m fiber selv, da det kun delvist er rigtigt at fiberkabler ikke udvikles med tid. Det er rigtigt at selve den rå single mode fiber ikke ændret så meget på de sidste 20 år; men det gælder ikke kablerne, her sker der i disse år en rivende udvikling i forsøget på at optimere og navnlig reducere installations omkostningerne. Se her for nogle få løsnings muligheder, bare fra en enkelt leverandør: http://prysmiangroup.com/en/business_marke... eller her: http://prysmiangroup.com/en/business_marke...

Man vil derfor meget let få kompatibilitet problemer mellem det kabel man selv har trukket og det bredbånds leverandøren kommer med. Når elselskaberne, TDC eller andre i dag trækker fiberkabler gør de meget ud af at trække en så lang ubrudt fiber som muligt. De vil derfor blive meget "kede af det" hvis de skal rode med det byggeherre leverede fiberkabel og de sidste 200 meter. "kede af det" betyder her ekstra regning.

 • 0
 • 1

Her hvor jeg bor er mobildækningen under al kritik uden at det er rentabelt for teleselskaberne at gøre noget ved det.

Måske kan der slås to fluer med et smæk ved følgende løsning citeret fra Ugeavisen Øboen 5 november 2013:

"et bredbånd gravet ned langs landevejen fra Hou til Bagenkop, og derfra fordeling videre ud til alle via 30-35 master langs vejen. Den samlede pris har Torben Vestergaard tidligere beregnet til 30-40 mio. kroner."

"Et projekt med bredbånd gravet ned langs alle veje, gader og stræder ...... Alene gravearbejdet ville løbe op i 200 mio. kroner."

 • 1
 • 0

Jeg havde personlig lavet et radiolink, man kan få rimeligt prissatte retningsbestemte sendere/modtagere, til 5 ghz med 1300 Mbit (650 reelt). Nu har jeg fulgt phlogge længe, så det får man nok ikke PHK til :-)

 • 1
 • 0

Her hvor jeg bor er mobildækningen under al kritik uden at det er rentabelt for teleselskaberne at gøre noget ved det.

Tjek nu hvordan verden faktisk er - før du skriver.

http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/...

TDC skal sikre dækning på bla Langeland med 4G bredbånd inden udgangen af 2015. Både Telia/Telenor og TDC er allerede ganske godt igang, så det synes at gå ganske meget hurtigere.

Med egne antenner og en 4G router kan man yderligere få betydeligt forbedrede hastigheder (og nogle steder billigere GB priser).

Det er dog en meningsløs måde at vurdere fremtidens klima på blot at betragte dagens kolde regn.

Lars :)

 • 1
 • 3

Den smule fiberkabel jeg skal bruge koster under 10.000 for 24 singlemode fibre. Det er ret begrænset hvor meget der kan optimeres på det.

24 fiber singlemode kabel koster 5 kroner meteren plus moms. Så du kan slippe med 1000 kroner. Den pris kan du halvere hvis du kan nøjes med et mere realistisk antal fibre :-).

Din udfordring bliver at få sat stik på enderne, medmindre du kender nogen med det rigtige udstyr.

Man vil derfor meget let få kompatibilitet problemer mellem det kabel man selv har trukket og det bredbånds leverandøren kommer med. Når elselskaberne, TDC eller andre i dag trækker fiberkabler gør de meget ud af at trække en så lang ubrudt fiber som muligt.

Det er jo ligemeget hvis bare leverandøren ser sit afslutningspunkt som PHKs gadeskab. PHK sætter et patchkabel op mellem deres kabel og hans eget.

Princippet i singlemode kommer ikke til at ændre sig før nogen opfinder nye naturlove. Nye fancy kabler kan have lavere tab, tillade større bøjningsradius eller have specielle egenskaber til signaler der skal sendes over meget lange afstande. Alt sammen noget der er ligegyldigt for de sidste 200 meter.

Den eneste fejl man kan begå er at bruge multimode i stedet for singlemode. Man tænker måske at multimode er fint til 200 meter. Men så mister man netop muligheden for at patche leverandørens singlemode kabel ind på dropkablet. Man kan ikke forbinde singlemode til multimode, og alt net udefra kommer nødvendigvis på singlemode på grund af afstandene.

En mindre fejl vil være at vælge et billigere stik end APC. Skaden er ikke så stor fordi man kan altid skifte stikket. Men da APC kun er marginalt dyrere end UPC eller PC, så er mange gået over til altid at bruge APC. Det mener jeg også vil være det fornuftige her. Forskellen er at APC er det stik der giver færrest reflektioner og den bedste forbindelse. Det er typisk et krav hvis man vil overføre video eller antennesignaler.

 • 1
 • 0

Det har jeg ligesom ikke nogen fordel af, når først min installation er lavet...

Den smule fiberkabel jeg skal bruge koster under 10.000 for 24 singlemode fibre. Det er ret begrænset hvor meget der kan optimeres på det.

Selvom du ikke vil skifte kablet, eller på anden måde, have fordelen ved at have et rør, skal du gøre det alligevel.

Hvorfor? Jo jeg vil mene det er billigere! Jeg har ikke fået tilbud og regnet efter, skal lige siges. Det er rent huske estimat. Et kabelrør koster 10-15 kr pr. m. så 2-3 kkr. det er da også en slat penge.

Hvis du smider et kabel direkte i jorden, vil det være en MEGET god idé at have 15-20 cm harpet sand over, under og ved siden af kablet, således at der ikke er en sten som trykker eller gnaver. (især hvis der køres på over tracé). Der skal ikke meget tryk på et fiberkabel, før dæmpningen er i hegnet. Har prøvet det! Mester var sur, da det var på garanti, og kunden var endnu mere sur :( Heldigvis for mig, kunde jeg sende aben videre til maskinstationen.

0,4 x 0,4 x 200 er 32 m3 sand á 50 kr. 1600,- plus levering 1500,- i 3 læs.

Tro mig du kommer til fortryde -bittert- at du sparede det rør.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten