phloggen

KMS: Offentlig IT der virker

Forfatteren Neil Gaiman er oppe på 1.7mio followers på Twitter, så stort set her gang han twitter et link sker der det han kalder #NeilWebFail: Webserveren for enden af linket går i sort.

Dette blogindlæg er et af de få jeg har tænkt over hvornår jeg ville poste, af samme årsag.

En af de ting jeg har opdaget i forbindelse med mit grundkøb, er at Danmark har nogle temmelig fantastiske webservices indenfor civil-geodætikken.

GIS systemer er temmelig datatunge og jeg vil ikke afvise at KMS forbander mig langt væk mandag morgen hvis vi laver en #PHKWebFail imod deres services, så lov mig venligst at I ikke bare bliver ved med at trykke "reload" hvis de ikke svarer.

Den første service jeg vil skrive om er "kort.arealinfo.dk"

Brugerinterfacet er ikke helt på højde med Google Maps, men datagrundlaget er tilgengæld så meget desto bedre.

Arealinfo.dk er tilsyneladende et dagligt arbejdsværktøj for den offentlige administration, som vi borgere også gerne må bruge.

Ud over at surfe rundt på forskellige kortbaggrunde, fra Lave og Høje Målebordsblade til 2010's Ortofotos, kan man vælge alle mulige data til, jordforureninger, lokalplaner, vandbeskyttelseslinier og hvad ved jeg.

(Jeg kan ikke få "støj" temaet til at virke for mit hjørne af Slagelse, det kunne ellers være interessant for mig.)

Der er også nogle små "værktøjer" der er ganske nyttige, f.eks kan man tegne en polygon og få sidelængde og areal udregnet.

Det havde været smart hvis man kunne tegne en firkant og få den med på en udskrift så man kunne sende det til kommunen for at vise hvor skuret skal stå, men sådan virker det desværre ikke.

Lidt mindre brugbart, men stadig relevant, kan man få vist cursor-koordinaterne i nederste højre hjørne.

Koordinatsystemet er UTM og både min Garmin og min smartphone kan vise UTM koordinater. Men der er en lille dum detalje.

Danmark laver nogle discount-løsninger med at udvidde nogle UTM zoner for at reducere hvor mange zoner der er brug for til at dække landet, men det ved GPS modtagere ikke noget om og der giver så vidt jeg forstår nogle systematiske fejl i visse dele af landet. WGS84 koordinater ville være en dejlig tilføjelse.

Når man er færdig med at "designe" sit kort, kan man printe det eller gemme det som PDF.

Den næste service jeg vil omtale er Kort og Matrikelstyrelsens borgerservice.

Vi tager lige den lange vej, for det er faktisk ret godt lavet.

Gå ind på KMS.dk

Læg mærke til den store, tydelige og nydeligt grønne knap mærket "BORGER" i højre side. Tryk på den.

Nu kommer vi til en side dedikeret til borgere, med tydelige indgange for søkort, landkort, en god "Ofte Stillede Spørgsmål og meget andet kvalivare.

Den jeg specielt vil pege på er "Find et sted" tryk på den.

Her sker der så en skønhedsfejl, man får en næsten blank side, men den er god nok, tryk på "Landkort" i menuen, og indtast vejnavn, vælg hvor i landet vejen ligger og et husnummer.

Nu kan man vælge hvilket landkort man vil se sit hus på. Nydeligt og velfungerende.

Prøv så at vælge "Danmark Før & Nu" i topmenuen, nu kan man trække linien frem og tilbage imellem gamle og ny kort, nu nærmer vi os det rene blær...

Vælg så "Matrikelkort"

Her er direkte adgang til nogle nøgletal for matriklen, herunder areal og diverse id-numre.

Men der hvor man virkelig kan spilde tid er "Find Stedet i Historiske Matrikelkort"

De gamle kort er ikke koordinat-registret, så man vælger et kort og må selv surfe rundt, uden mulighed for at søge på matrikelnumre eller noget andet.

Skønhedsplet nummer to: Hvis man klikker på kortet med "+" zoom værktøjet sker der ikke noget. Det tog mig et øjeblik at opdage at man skulle trække et område ud med museknappen nede. Endnu mere ulogisk er at dette også gælder for "-" værktøjet...

Men værsgo' at spilde resten af aftenen...

Illustration: Privatfoto

Sådan så 70'ernes frimærkeparceludstykninger ud lige inden man digitaliserede hele snavset...

Men jeg er faktisk ikke færdige med dem endnu.

En del af de dokumenter jeg har på min ejendom er en gammel landmålertegning med koordinater angivet i "System 34S" hvilket er et koordinatsystem fra før GIERs tid.

Hvis man lusker lidt rundt i den "professionelle" del af KMS hjemmeside opdager man at de har en side med "Koordinat transformation" hvor man kan taste tallene ind og få dem lavet om til noget mere nutidigt.

Igen mangler WGS84 desværre, men man kan komme fra UTM til WGS84 ovre hos digitaliser.dk's geoservice

Ok, er vi så snart færdige ?

Nej ikke helt.

KMS tilbyder også et program til koordinattransformation som man kan downloade, men tilsyneladende kun i Windows binær version.

Knækkede filmen endeligt for KMS her ?

Nix.

De har et open source projekt hvor man kan hente hele kildeteksten og bygge den på UNIX eller Windows som man har lyst...

Hvor fedt er det lige ?

Jeg plejer at få højt blodtryk og elongerede kønskirtler af offentlig IT og jeg har brugt mange ord på at kritisere den ene katastrofe efter den anden.

Vil man kritisere må man også være parat til at rose, men det har dælme taget mig lang tid at få lejlighed dertil:

KMS skal roses og fremhæves, for det har de fortjent!

Jeg erindrer ikke nogle millionskandaler fra deres hånd ?

Det ser ikke ud til at de har outsourcet alt muligt til den billigste skodleverandør de kunne finde.

Jeg får ikke at vide at "vi er for dumme til at lave portabel webkode, så det virker nok kun med Windows 3.11 og Flash version 3.1415."

Selv data som er uden relevans for de "seriøse brugere" bliver de lagt ud så folk der dyrker slægtsforskning, eller bare undrer sig over hvordan pokker deres grund endte med at være 11-kantet, kan grave tilbage i arkiverne.

Der er mange både I og udenfor IT branchen der er nået til den konklusion at offentlig IT simpelthen ikke kan lade sig gøre: Der hviler simpelthen en eller anden slags forbandelse over det.

KMS er beviset på at ikke alene kan det lade sig gøre, det kan blive pokkers godt hvis man gør det rigtigt.

Jeg ville elske at læse en artikel med KMS om hvordan de er sluppet af sted med det...

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En flue i suppen er at KMS – i hvert fald historisk – har været meget træge til at frigive deres data så det er let for andre (f.eks. OpenStreetMap) at genbruge. Se for eksempel Åbenhedstingets langvarige korstog for at få KMS til at hoste op med højdemodellen: http://www.aabenhedstinget.dk/oversvommels...

UTM/ETRS89 er lidt irriterende, men med lidt knofedt er det til at konvertere. Jeg skrev faktisk kode i .NET til at gøre netop det i forgårs: http://blog.appharbor.com/2012/09/26/entit...

Det er også til at overkomme med PostgreSQL of PostGIS.

Men ja - de er tydeligvis kompetente til at bygge intern IT, jeg ville bare ønske de var bedre til at gøre deres data og infrastruktur åben og lettere for andre at genbruge. Hvis nu f.eks. spec'en til deres kort-tile-servere var åben, så ville en eller anden kunne skrive et Layer (http://dev.openlayers.org/docs/files/OpenL...) til OpenLayers og så ville kunne få let naviger-bare Javascript kort, i stedet for det lidt mystiske interface KMS har bygget.

 • 0
 • 0
 1. De udgav på et tidspunkt "Det levende danmarkskort", hvor man faktisk fik licens til at lægge et kortudsnit på sin hjemmeside, når man havde købt produktet. (Træerne voksede ikke ind i himlen, så "et kortudsnit " skulle fortolkes helt stift som præcis 1 kortudsnit, men i betragtning af hvor uldne den slags copyright bestemmelser ellers har været, så er klare regler helt klart et gode.)
 2. Deres første udgave af en hjemmeside på engelsk var ikke ret god, men de tog godt imod kritik, rettede siden og gav mig et gratis svar på noget, der havde undret mig. (Og jeg tog et papirprint af siden som jeg har liggende sammen med en ditto af Langå Turistbrochure til brug for mørke stunder.)
 • 0
 • 0

En flue i suppen er at KMS – i hvert fald historisk – har været meget træge til at frigive deres data så det er let for andre (f.eks. OpenStreetMap) at genbruge.

Er det ok at jeg, som bruger af Rejsekortet mv. synes at du lyder meget forkælet lige nu ? :-)

På Rejsekortets hjemmeside kan man ikke engang få at vide hvor i landet et stoppedsted ligger...

 • 0
 • 0

En af mine kunder er et landinspektørfirma, og jeg har et lidt andet indtryk af KMS.

Arealinformation er helt afgjort et godt stykke software, men som Morten nævner kommer det ikke fra KMS. Århus Amt havde i mange år en lignende service på gis.aaa.dk, så jeg gætter på den har sit udspring herfra.

Kort på nettet er okay, men kortudsnittet er for lille, og interfacet utidssvarende. Deres højdepræcision er dog bedre end Googles.

Alle landinspektører skal bruge MIA3 (Matrikulært Informations- og Ajourføringssystem - udviklet af IBM) der kun findes til Windows. Vælger man at køre det med en MySQL-database, kræver det en gammel udgave af MySQL ODBC Connector i 3.51-serien, der indeholder et grimt sikkerhedshul. Opdaterer man til nyeste version i 3.51-serien virker det ikke mere.

Desuden havde det problemer med at køre på andet end Windows XP. Jeg talte med MIA-supporten hos KMS i foråret 2011, og de kunne fortælle at de ganske vist havde fået en Windows 7 maskine til at teste med, men den måtte ikke komme på netværket da XP var det eneste godkendte, så det var ret begrænset hvad de kunne gøre. Det lader dog til at de fleste fejl med Windows 7 er løst i dag.

Herudover har KMS "WEB-matriklen". En service der kræver Adobe SVG Viewer. SVG Viewer har ikke været opdateret siden 2005, og Adobe har udfaset det fra 2009.

Der er stadig lang vej før KMS bliver en moderne IT-virksomhed.

 • 0
 • 0

Går man ind på de historiske kort, og sikkert også andre sider, så taster man blot starten af vejnavnet, og så begynder det at dukke op i listen. Jeg ved ikke hvor lang tid kms har haft det, men længe før ordet Ajax blev kendt. Før 2000 tror. En lidt sej feature syntes jeg.

 • 0
 • 0

End de data, der er lagt ind. Nu har jeg af forskellige grunde (he he!) forsøgt at finde min matrikel. Der er to kort, og jeg ved, hvor skelpælene er!

På det ene går grunden uduad lidt skråt, på den andet er grunden lige fra skelpæl til skelpæl. Så enten har vi erobret noget af vejen og naboens grund- eller også er der en fejl. Naboen mener vores grund går lige ud. Men skelpælen står tre meter inde- og lidt bag vore garage.

For nogen år siden, havde jeg problemer med en anden nabo, min skelpæl var væk! Det viste sig så at forpagteren (som kvaste min garage- og hev mit hegn mange meter ud på marken, (derfor blev jeg en anelse negativ!), havde lagt en stor sten på min skelpæl. Samme nabo, fik forresten travlt med, at mit levende hegn- går for langt ud. Da vi fik det meste fældet for 12 år siden- var han ikke vild med, at ham, der skulle hente træet, skulle ind over hans mark.

Han er afgjort underlig!

Da jeg pænt kontaktede dem, og jeg var høflig, så spassede han helt af, min garage er ulovlig (den er opført i 1984 længe før vi købte huset!)- og så kunne jeg da bare køre en sag og få en advokat! Jeg må indrømme, at jeg tabte kæben! Helt og aldeles. Jeg ringede pænt, og oplyste min skelpæl var væk. Jeg var overhovedet ikke uhøflig eller grov, mere sådan: Og hvad gør vi så ved dét?

Et par uger efter dundrede han på vinduet (han kunne da have ringet?), og så fandt vi den skelpæl- under en sten. Og mit hegn, der er indenfor skellinien, skal saves tilbage. Fik jeg som afskedssalut. Mærkeligt menneske!

Mine naboer mener også de er bimse i låget.

Mvh Tine- der slap for skelstrid.

 • 0
 • 0

En flue i suppen er at KMS – i hvert fald historisk – har været meget træge til at frigive deres data så det er let for andre (f.eks. OpenStreetMap) at genbruge. Se for eksempel Åbenhedstingets langvarige korstog for at få KMS til at hoste op med højdemodellen: http://www.aabenhedstinget.dk/...ide/

Så glæd dig til frikøbet, som får virkning fra 2013. Frikøbet af geodata er en del af det fællesoffentlige grunddataprogram, som omfatter otte aftalepakker.

Aftalepakke 4: Geodata: Produktionen af landkort og matrikelkort finansieres i dag ved en kombination af salg af rettigheder til data til private og aftaler om fri adgang til at bruge data for offentlige myndigheder – for kommunernes vedkommende frikøb via bloktilskuddet. Med aftalepakke 4 gives fri adgang for det private til de offentlige landkort, matrikelkortet og højdemodellen.

Det betyder, at KMS kommer på finansloven og derfor ikke er tvunget til at tjene deres penge selv på dette område. Nu krydser vi bare fingre, for at det bliver vedtaget ;-)

 • 0
 • 0

Frikøbet af geodata er en del af det fællesoffentlige grunddataprogram, som omfatter otte aftalepakker.

Pakke 6 ser ud til at inkludere CVR data, kan man få flere detaljer om det?

 • 0
 • 0

Pakke 6 ser ud til at inkludere CVR data, kan man få flere detaljer om det?

Jeg tror sløret løftes ret snart ;-) Men ja, der ser ud til at være mange godter i posen. Dog er persondata ret sikkert ikke med i første omgang, som det ser ud nu ;'-( Aftalen skal dog forhandles på plads først, og der er en tendens til, at man ikke viser hele sin hånd, før man sidder ved forhandlingsbordet. Aftalen om geodata har dog været på plads siden 11. september jf. min kilde i KMS En del af sådan en aftale er ganske givet, hvordan pengene skal fordeles.

 • 0
 • 0

Men ja - de er tydeligvis kompetente til at bygge intern IT, jeg ville bare ønske de var bedre til at gøre deres data og infrastruktur åben og lettere for andre at genbruge. Hvis nu f.eks. spec'en til deres kort-tile-servere var åben, så ville en eller anden kunne skrive et Layer (http://dev.openlayers.org/docs/files/OpenL...) til OpenLayers og så ville kunne få let naviger-bare Javascript kort, i stedet for det lidt mystiske interface KMS har bygget.

Motoren bag kortvisningerne hedder Kortforsyningen. Oven på den er der bygget en stribe applikationer. En af dem hedder 'Find et sted'. 'Find et sted' har haft 10 års jubilæum og kan derfor i dag virke en anelse mystisk at navigere rundt i.

Hvis du leder efter en OpenLayers applikation kan du finde den her http://kort.kms.dk - Applikationen er en del af et samlet Open Source API til Kortforsyningen - Vis Stedet - http://visstedet.kortforsyningen.dk. - Jeg anbefaler at benytte alt andet end IE til websitet.

www.kortforsyningen.dk findes dokumentation for alle services KMS udstiller, tiling skemaer, oppetider etc.

 • 0
 • 0

www.kortforsyningen.dk findes dokumentation for alle services KMS udstiller, tiling skemaer, oppetider etc.

Det er fedt, tak! Og jeg beklager jeg kommenterede uden at have sat mig helt ind i hvor meget i allerede gjorde tilgængeligt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten