Klima- og vejrdata kommer blandt andet fra observationer med såkaldte jordobservationssatellitter, hvor instrumenter - og deres antenner - bruges som fjernsensorer af jorden.
For at få de mest præcise målinger på jorden er det ønskeligt, at instrumenternes parabolantenner er så store som mulige, idet en større antenne, set i forhold til bølgelængden, giver det mest lokaliserede antenne-fjernfelt.
Til dette formål er såkaldt udfoldelige antenner, som kan foldes sammen i affyringsraketten, og siden slås ud, når satellitten er kommet i kredsløb, derfor brugbare, fordi de i kraft af at kunne foldes sammen kan være større og stadig passe i affyringsraketten.
I det såkaldte WeLEA-projekt arbejder et stort europæisk konsortium - bestående af virksomheder fra Tyskland, Portugal, Danmark, Sverige, Frankrig, Spanien og Rumænien - på en sådan udfoldelig antenne til brug for den såkaldte Copernicus Imaging Microwave Radiometer (CIMR) mission, der bl.a. skal:
"...provide observations of sea-surface temperature, sea-ice concentration and sea-surface salinity".
Som tidligere beskrevet deltager vi i TICRA i projektet, hvor antennen nu er blevet bygget og målt i antennemålefaciliteten hos Airbus i Ottobrunn i Tyskland.
Hos TICRA har vi været ansvarlige for RF-modelleringen af antennen, ligesom vi har stået for sammenligninger og korrelation af RF-målinger med RF-beregningerne.
Til at lave beregningerne har vi i vores GRASP-software brugt lasermålinger af antennens overflade til præcist at beskrive og regne på essentielt den samme antenne, som er blevet bygget og målt. I modellen er også inkluderet data for den letvægts mesh-teknologi, som minder om nylonstrømper, og som sikrer, at overfladen reflekterer RF-bølger. Ligeledes har vi med vores ESTEAM-software tjekket, at eksempelvis tårnet, som holder fødeantennen, såvel som antennens såkaldte truss (den mekaniske struktur bag parabolfladen) ikke påvirker antennens udstrålingsdiagram.
Vi har opsummeret et uddrag af projektets resultater i et paper, som vi i sidste uge sendte til AP-S/URSI 2021-konferencen, der afholdes i december i år.
I videoen herunder kan antennen og uddrag af målekampagnen ses.
Klik for at opdatere samtykke
Princippet for antennens udfoldelse er vist i videoen herunder (for en anden, men tilsvarende antenne).
Klik for at opdatere samtykke
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard