phloggen

Klik her for at slå alle ihjel

Erfaren mand er værd at gæste siger man, men de kan godt være lidt trættende at høre på under hele middagen, for ældre~visere korrelationen er ingen fødselsret.

Men de heldige hvor ældre~visere korrelationen holder, er det værd at høre efter.

Bruce Schneier har efterhånden skrevet en hyldemeter og i hans seneste opus "Click Here To Kill Everybody" er det stadig værd at høre efter.

Illustration: (Forlaget)

Bogen er skrevet til almindelige mennesker, Alice og Bob er ikke nævnt med et ord, langt mindre Eve og hvis det ikke lige var fordi vi er ved at ødelægge biosfæren med vores drivhusgasser, ville emnet være den største trussel mod menneskehedens overlevelse.

Emnet er "Internet+", dvs. ikke det internet vi har lige nu, men det der pibler frem overalt omkring os, hvor enhver mulig observation registreres og hvor alt software og hardware er hullet som sier, fordi ingen har nogen fordel af at gøre det bedre end konkurrenten.

Systematisk gennemgår første del af bogen situationen på Internet+ nu og fremover med velvalgte eksempler.

Bruce argumenterer derfra for det samme observation som jeg har canvas'et i nogle år: Når en teknologi begynder at slå folk ihjel vil den blive politisk reguleret, og det vil Internet+ snart gøre og blive.

(Forside illustrationen er værd at studere og tænke lidt over!)

Derefter skifter bogen gear til den politisk regulatoriske situation og slutter med et kapitel om mulige gode og et om sandsynlige dårlige politiske tiltag.

Der er en vis velbegrundet pessimisme over de to kapitler, for overalt i den vestlige verden synes rationaliteten, og selve den ide at samfund og politik kan bruges til at gøre godt med, på tilbagetog, ikke mindst i USA.

Nærmest i en bisætning nævnes at vores reaktion på terroristangrebet i 2001, der har været nærmest det stik modsatte af hvad der ville have været gennemtænkt og smart, viser hvor galt det kan, og formodentlig vil, gå.

Man kan godt få fornemmelsen af at Bruce har skrevet bogen for at sætte punktum, inden han køber et nedlagt landbrug til et otium langt udenfor xDSL rækkevidde.

Det skal han i så fald ikke høre et ondt ord om herfra, for han har gjort hvad han kunne.

Varmt anbefalet, faktisk pligtlæsning vil jeg mene.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg glæder mig til at læse den...

Bogen kommer også med mine varmeste anbefalinger.

Et godt råd til nye læsere: den sidste tredjedel af bogen er grundige noter og kilder, men du finder ikke en eneste henvisning i selve teksten - de er der, hvis du får brug for dem, men du må selv finde dem.

Det kan jeg egentlig godt lide, for så forstyrrer det ikke læsningen. Men han griber bestemt ikke det, som han siger, ud af den blå luft.

 • 5
 • 0

Man kan godt få fornemmelsen af at Bruce har skrevet bogen for at sætte punktum, inden han køber et nedlagt landbrug til et otium langt udenfor xDSL rækkevidde.

Helt enig i, at det ville være velfortjent, men jeg er sikker på, at det slet ikke ligger til hans natur. Vi vil ganske givet se kronikker og deltagelse i kongreshøringer og meget mere fra hans side fremover.

Konkret har han været aktiv ifm. den seneste RSA konference om "the role of public-interest technologists in cybersecurity":

https://www.schneier.com/blog/archives/201...

Synpunktet om, at der er brug for flere teknikere i politik hører man også fra andre sider, og det er vigtigt:

 1. politik sker uanset om vi er med eller ej, så det bliver kun værre af at stå på sidelinjen.
 2. det kræver en tekniker for at gennemskue det sælger BS, som politikere ellers bliver fyldt med.
 3. det eneste de store tech-firmaer sådan for alvor frygter, er at vi teknikere vil vende dem ryggen.
 4. man behøver ikke være folkevalgt, for at være i politik; vi kan alle bidrage.

Det er bare at komme i gang :-).

 • 6
 • 0

Han vil dog godt, trods alt, sælge den via Amazon. Jeg håber ikke det klik på knappen på Amazon udløser en verdensomspændende tsunami af bøger der falder ned fra himmelen fra løsslupne aggressive droner!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten