phloggen

Kirkeministeren kan bare komme an...

For et par måneder siden måtte jeg gå til bekendelse og indrømme at Kirkeministeren var mere hip end mig, men nu er jeg på omgangshøjde, hvis endda ikke en lille smule foran:

Illustration: Privatfoto

Bullitt ClockWork

Dyret ankom i fredags og måtte på grund af gravearbejdet til vores ny fjernvarme afleveres i kanten af rundkørslen midt i myldretiden.

Igår var jeg til juleafslutning på Nordborg Slots Efterskole og derfor var det først idag jeg rigtig havde chancen for at trampe i pedalerne.

Mine knæ er ikke hvad de har været efter 40 års intenst cykleri og min Bullitt derfor monteret med en 250W Bion-X elmotor.

En elmotor på en cykel ?

Det vender sig stadig lidt i min indre kratlusker over denne ideologiske urenhed, men resultatet af dagens tre ture på genbrugspladsen har givet mig et figenblad til moralen:

Batteriet er på 37V * 9.6Ah og der skulle 0.35 kWh til at lade det op igen, hvilket har kostet mig omkring 70øre.

For 70 øre får man 58ml benzin.

Med en bil & en trailer kunne man have klaret sig med en enkelt tur, men jeg vil gerne se den bil der kører 5km igennem Slagelse med 200kg på traileren og 5km hjem igen med tom trailer på 58ml benzin. Min hovedregning siger at det svarer til 172 km/l.

Det der nok var min største overraskelse ved turene, er at elmotoren gjorde noget helt andet end jeg havde forventet.

Ok, indrømmet jeg ved egentlig ikke helt hvad jeg havde forventet den ville gøre, men overrasket blev jeg altså.

Problemet med en lastet long-john cykel er acceleration: Uanset hvor lavt det første gear er og hvor hårdt man tramper, tager det tid at komme over et lyskryds hvis man er stoppet for rødt og potientialet for at blive en hund i et spil kegler er rigtig stort.

Elmoteren løser det problem perfekt.

Styringen af motoren er lavet som moment-forstærker: Der sidder en eller anden strain-gauge lignende mekanisme og måler hvor stort moment jeg yder med pedalerne og så ganger den ellers op med en faktor man indstiller på det lille kontrolpanel, fra +25% til +200%.

Når lyset bliver grønt starter man i et middel-gear og modtager en kunstig "medvind" der er til at tage og føle på: Man er ovre krydset og oppe på 18-20 km/h længe inden billisterne overhovedet har fået rystet på hovedet over at den slags cykler stadig er lovlige.

Til gengæld kobler elmotoren ud ved 25km/h på grund af EU-krav og derfor bliver den helt naturlige cruise-hastighed 26km/h. Kommer der en bakke falder hastigheden til 24 km/h og elmotoren leverer medvind.

25 km/h er uvant langsomt for mig, men jeg kan leve med det, ihvertfald indtil videre.

Ned ad bakke kan man lade på batteriet, det bliver vist ikke til ret meget før vi taler Vårby Bakke, men det er en ganske behagelig måde at tøjle hastigheden på når man har læs på.

Skulle man have brug for ekstra motion kan man naturligvis også lade batteriet ved at trampe i pedalerne, det er ikke mit mest presserende behov, men jeg kan godt se ideen i at kunne "spare op" hvis man ved der er en grim bakke forude.

I forhold til en "klassisk" long-john er ladet på en Bullitt smallere: Cyklen er ikke bredere end en almindelig cykel er fra pedal til pedal, men venderadius er helt som den plejer for en long-john.

Vægten er noget der ligner 25kg inklusive elmotor og batteri.

Prisen er derimod til at tage og føle på: 17.000 for cyklen og 8.000 for elmotor og batteri.

Man kan sikkert få en glimrende brugt Skoda og en slidt trailer for de samme 25.000 kr, men den ville hverken nå min nye cykel til haserne i køreglæde eller brændstofsøkonomi.

En af Edda'erne har klogt skrevet at man ikke skal prise dagen før solen er gået ned og derfor virker det måske en smule forhastet at jeg skriver "varmt anbefalet" på basis af blot en dags erfaring, men det tør jeg godt:

Varmt Anbefalet.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ganske lækker "lille" sag.

Personligt foretrækker jeg dog en cykel med lastanhænger, så jeg slipper for at have lad med, når jeg ikke har brug for det - så er den også nemmere at få ind på en cykelparkering ;o)

 • 0
 • 0

Personligt foretrækker jeg dog en cykel med lastanhænger

Jeg har prøvet et par forskellige cykel-trailere igennem tiden og jeg kan ikke rigtig vænne mig til dem.

Til let last er de ok, men når der kommer læs på duer det ikke:

For det første bryder jeg mig ikke om at de skubber bagpå og opad når jeg er på vej ned af en bakke og for det andet bryder jeg mig ikke om at jeg ikke kan ser hvad der foregår.

 • 0
 • 0

Enig PH Jeg har en af de gamle 1 gears, hvilket er fint nok på en flad ø. Jeg kan ikke se af billederne hvordan el-motoren trækker. Kan du uddybe ? Tror du den kunne monteres på en nok 45år gammel model ?

 • 0
 • 0

Enig PH Jeg har en af de gamle 1 gears, hvilket er fint nok på en flad ø. Jeg kan ikke se af billederne hvordan el-motoren trækker. Kan du uddybe ? Tror du den kunne monteres på en nok 45år gammel model ?

Motoren sider i hjulnavet, så hvis du skifter hele baghjulet skulle det være lige til.

(Cyklen på billedet har ikke elmotor)

 • 0
 • 0

Fedest - hvis ellers hjulet passer i stellet :-) Mit bagdæk har alligevel opgivet evret (efter mindst 35 år).

Jeg vil prøve at veje min i morgen (uden motor og batteri). Det kunne være sjovt at sammenligne. Din ser ud til at være bygget kraftigere, men jo til gengæld i et lettere materiale.

 • 0
 • 0

Indrømmet; lige netop det med at en trailer med læs skubber bagpå, er ret irriterende. En påløbsbremse ville være rar at have.

Nu ved jeg ikke, hvor meget de nye lastcykler minder om de gamle long johns, men dem kunne jeg godt nok ikke lide at cykle på. Ikke fordi de var tunge, men på grund af den måde de føltes på - laaange og uhåndterlige. Jeg føler mig meget bedre tilpas med en anhænger - men det er vel en smags-sag, lidt som Mac/Win/*nix.

Jeg har selv tre formål med anhængeren. Dels regner med at tage en tur på cykel ned gennem Europa til næste år, og det bliver med anhænger - noget i stil med en BOB Ibex (http://www.bobgear.com/ibex). Dels vil jeg en tur ad nogle naturstier. Og endelig vil jeg bruge anhængeren til at flytte bistader.

Ingen af de tre aktiviteter kunne jeg forestille mig at prøve med dit nye gule lyn, mens anhængeren er bygget til det.

Men igen, den enkeltes behov varierer.

Men den er nu stadig smart, den gule ;o)

 • 0
 • 0

noget i stil med en BOB Ibex (http://www.bobgear.com/ibex).

Sådan en har konen, den er ret smart.

Hun brokker sig også lidt over at den skubber bagpå ned ad bakke. (Jeg ved ikke om det bliver værre eller bedre af at den tager fat direkte på bagakslen.) og så savner hun et støtteben: den er svær at parkere med.

 • 0
 • 0

Fedest - hvis ellers hjulet passer i stellet :-)

Jeg har hørt at en Long John bruger en hjulstørrelse der ikke bruges ret meget mere, men det opdager du sikkert hvis det er tilfældet.

 • 0
 • 0

Jeg har hørt at en Long John bruger en hjulstørrelse der ikke bruges ret meget mere, men det opdager du sikkert hvis det er tilfældet.

Afhængig af alder har de lidt forskellig hjulstørrelse. Oles Cykler i Rødby har, eller kan skaffe, alle dele til de gamle. Det kunne han i hvert fald for et par år siden. Om galt skal være må jeg jo i gang med at finde en eger der kan passe imellem motornav og den gamle fælg.

Jeg kan ikke finde motoren på Harry/Larrys hjemmeside ? Nå, jeg kan jo bare ringe og spørge i morgen.

 • 0
 • 0

(Jeg ved ikke om det bliver værre eller bedre af at den tager fat direkte på bagakslen.)

Jeg foretrækker den måde, frem for dem der hænger i saddelpinden. Jo højere de skubber, jo nemmere kommer man ud af balance.

og så savner hun et støtteben: den er svær at parkere med.

Det er derfor man skal parkere dem i vinkel ;o) Der er en tilsvarende Fransk anhænger, der leveres med samme slags støtteben som de gamle long johns havde. Den holder både anhænger og cykel.

Men med lidt fingersnilde, kan et støtteben heldigvis efter-monteres. Det der nok ville virke bedst, er noget i stil med "parkeringsbremsen" på en barnevogn.

 • 0
 • 0

...at den slags cykler stadig er lovlige.

Hvad er den i juridisk forstand:

En cykel med lad - eller en trillebør med pedaler?

Hvis sidstnævnte; må den så overhovedet færdes i trafikken? ;-)

 • 0
 • 0

Bliver lidt nostalgisk. Har kørt mange tunge købmands-læs på LongJohn da jeg var knægt. Det VAR tungt - men effektivt. Det kræver en særlig teknik i sving - men det finder man jo hurtigt ud af.

Har ikke selv det behov mere - men pendler så tit jeg kan med fuld konsulent-oppakning i cykel-tasker. På en velegnet cykel er det en fornøjelse - og så længe turen ikke er alt for lang er det en nem måde at kombinere transporttid med daglig motion. I modsætning til en anden, bloggende pendler har jeg valgt en klassisk stålstels-baseret to-hjuls model uden el-hjælp - men jeg pendler normalt også kun ca. 20 km hver vej. (Og så et bad :-) ).

Stort tillykke med den - og lad os høre flere erfaringer.

 • 0
 • 0

Det kræver en særlig teknik i sving - men det finder man jo hurtigt ud af.

Gør det ?

Det synes jeg egentlig ikke.

Med den klassiske Long-John er det naturligvis lidt begrænset hvor langt man kan lægge sig ned i svingene før støttebenet rasler han ad asfalten, men med Bullitt'en har jeg ikke kørt væsentligt anderledes end jeg ellers tager et sving, bortset naturligvis fra den lidt større radius.

Til almindelig pendling ville jeg ikke bruge en Bullitt, med mindre der var et barn der skulle læsses af undervejs.

Bullitt'en er nok primært en erhvervscykel og lur mig om ikke den kommende trafikale bymur om København kan give en masse mennesker kreative ideer på den konto...

 • 0
 • 0

Med den nye cykel - fin er den, og jeg er ikke i tvivl om, at den bliver du rigtig glad for, også selv om topfarten er lidt lav.

Selv købe jeg denne for noget tid siden: http://www.powerpedals.co.uk/our-products/...

Og så har jeg suppleret med denne her: http://www.oxtailbicycletrailers.com/trail... Monteret med en pæn stor kasse. Samlet set står hele molevitten mig i lige omkring 9.500 DKK.

El-cyklen med trailer afløser 80 - 90% af de bilens korte indenbys ture, supermarkedet, genbrugspladsen osv.

Og når vejret bliver bedre, så skal den også afløse bilen, når jeg skal i skoven efter svampe osv.

El-cykel er genialt - komfortabelt og bare så anvendeligt i hverdagen.

Energimæssigt, alt efter læs. modvind bakker osv. så bruger jeg 10 - 16 Wh pr. km.

 • 0
 • 0

Det er et godt køb du har gjort PHK og alle der har kørt longjohn som bydrenge vil finde den utroligt lækker at køre på.Tillykke med den

Det smalle lad er genialt til at køre på stier med, alt den stund at ladet er så smalt som det er

Jeg har prøvet en og den passer til mit tempo på cykel idag: Selv om mine knæ ikke gør vrøvl over cykling på 15-18 km i timen ville 24 km/t vil være et idelt tempo for mig, hvis jeg havde et laste problem. Det har jeg ikke så ikke. Jeg må nøjes med at se misundeligt på de tre uden motor vi foreløbigt har her i Allerød.

Men med tanke på stigningen fra kysten op til Slagelse er motorinstallationen ganske forståelig, hvis der er vrøvl med knæene.

Jeg har en anhænger til småtingene ,der rigeligt klarer de korte ture ned til byen jeg udsætter den for. Når jer tøffer rundt i omegnen på cykel klarer fjellræven let det jeg skal medbringe. Ligesådan klarer vor klapsammen cykler feriens cykelture.

@ Lars

Bulliten her har den samme hjulstørrelse 26 tommer som de gamle longjohns er forsynet med gennem de sidste 60 år. Min far købte en ny i 1951 med det samme formål som PHK og den var forsynet med 26 tommer baghjul.så at elektrificere din skulle være et mindre problem.

 • 0
 • 0

Men med tanke på stigningen fra kysten op til Slagelse er motorinstallationen ganske forståelig, hvis der er vrøvl med knæene.

Det er bestemt en del af bagtanken, jeg plejede regelmæssigt at pakke laptoppen og køre ud i sommerhuset for at arbejde i fred og ro, det håber jeg at komme igang med igen nu.

 • 0
 • 0

Hej Poul-Henning

3 ture til genbrugspladsen á 200 kg - er det jordbunken i indkørslen der stille og rolig er ved at forsvinde?

Tillykke med købet.

Styring via moment-forstærkning lyder som en smart idé, idet reguleringen af hastigheden stadig ligger i benene som normalt - man skal blot ikke træde så hårdt.

Hvordan sker udmåling af de max. 25 km/hr. Er der særskilt aftaster eller er regulatoren låst via feedback fra Hall-sensoren i el-motoren?

-Eivind

 • 0
 • 0

3 ture til genbrugspladsen á 200 kg - er det jordbunken i indkørslen der stille og rolig er ved at forsvinde?

Det var nu kun 3 gange 60-70 kg og det var blandt andet jordbunken der forsvandt.

Hvordan sker udmåling af de max. 25 km/hr.

Hjulomkreds (indkodet) gange motoromdrejninger.

Motoren er en børsteløs 3-faset mangepolet kontruktion med permanente magneter (Billeder: http://endless-sphere.com/forums/viewtopic...).

Effektelektronikken sidder også inde i hjulet.

 • 0
 • 0

...er vist det største handicap for en Long-John, som nemt kan påføre rytteren værre handicap ;-) Det lidt smallere lad giver dig nok en fordel i svingene, så du kan overhale mig indenom. Måske bortset fra, at støttefoden på min, sammen med skærmene lå som rustbunker under cyklen da jeg fandt den. Jeg ved faktisk ikke hvor gammel min er, da den bare var hensat i laden i den gård jeg købte for 10 år siden, og ifgl. den tidligere ejer havde stået ubrugt dér i mindst 30 år. Faktisk regnede jeg ikke med at den stod til at redde, men da jeg en dag tog den frem i lyset og naivt pumpede baghjulet, så holdt det sørme luft :-0 Så fik alle de dele der burde være bevægelige en gang WD40 og en masse motion. Forhjulet manglede, men der stod også en af de originale minicykler og derfra passede forhjulet ikke så tosset (den fik mere dragster-look ;-). Siden har jeg kørt jævnligt på den i ca. 8 år, indtil pusten gik af baghjulet. Imponerende soliditet må jeg sige.

Så med Bjarkes oplysning glæder jeg mig nu til 500HK på baghjulet og 200A/h på ladet. Nå ja mindre kan også gøre det ;-)

I hærdet alu. vil dine børnebørn sikkert også få glæde af din PH.

 • 1
 • 0

I hærdet alu. vil dine børnebørn sikkert også få glæde af din PH.

Ja, den burde kunne holde.

Jeg har kun kasseret to stel i hele mit liv: Et fordi jeg bøjede topstangen og et der er rustet kraftigt i kranken, men som stadig står til "nødbrug" ude i sommerhuset.

 • 0
 • 0

Den eneste jeg har kasseret, var på min 7 års fødselsdag, da jeg i fuld fart kørte op bagi den eneste bil der var parkeret på vejen, fordi jeg havde så travlt med at kigge ned på de fine pedaler på den spritnye cykel jeg havde fået 1 time tidligere :-( AV ! Siden har jeg kun haft gamle køretøjer. Hvad barndomstraumer dog kan betyde for ens liv ;-)

 • 0
 • 0

Hej PHK,

Tillykke, det eneste jeg ikke er helt vild med er farven.

1) Bare for min forståelse, har du udvendige gear? 2) Det har været påstået at det er slør i styringen. Kan du bekræfte at det er vrøvl og at styrearmen kan justeres for at eliminere evt. slid.

/Ras .

 • 0
 • 0

1) Bare for min forståelse, har du udvendige gear?

Ja, 7 stk vist nok.

Så længe elmotoren har strøm har man intet at bruge de 4 laveste til.

2) Det har været påstået at det er slør i styringen. Kan du bekræfte at det er vrøvl og at styrearmen kan justeres for at eliminere evt. slid.

Jeg har ikke følt noget slør, og har derfor ikke haft brug for at prøve at justere det.

De fleste mennesker slingrer lidt meget det første kvarters tid på enhver long-john, fordi forhjulet kommer så langt frem fra den følte balance og delvis fordi det er så lille. Når man er kommet over det er styringen af Bullitt'en helt uden problemer.

 • 0
 • 0

[quote]noget i stil med en BOB Ibex (http://www.bobgear.com/ibex).

Sådan en har konen, den er ret smart.

Hun brokker sig også lidt over at den skubber bagpå ned ad bakke. (Jeg ved ikke om det bliver værre eller bedre af at den tager fat direkte på bagakslen.) og så savner hun et støtteben: den er svær at parkere med.[/quote]

Jeg har engang lånt sådan en på en cykelferie. I høj fart synes jeg, den har en ret ubehagelig retningsstabiliserende effekt. Hele cyklen med anhænger kommer til at føles ubehageligt stiv som om, man ikke kan styre cyklen, men at den meget gerne vil fortsætte ligeud uanset hvad. Det var lidt skræmmende med 50km/t ned ad bakkerne ved Rold Skov, og det kostede også min makker nogle grimme sår, da han styrtede med den, fordi han ikke kune styre.

 • 0
 • 0

[quote][quote]noget i stil med en BOB Ibex (http://www.bobgear.com/ibex).

Sådan en har konen, den er ret smart.

Hun brokker sig også lidt over at den skubber bagpå ned ad bakke. (Jeg ved ikke om det bliver værre eller bedre af at den tager fat direkte på bagakslen.) og så savner hun et støtteben: den er svær at parkere med.[/quote]

Jeg har engang lånt sådan en på en cykelferie. I høj fart synes jeg, den har en ret ubehagelig retningsstabiliserende effekt. Hele cyklen med anhænger kommer til at føles ubehageligt stiv som om, man ikke kan styre cyklen, men at den meget gerne vil fortsætte ligeud uanset hvad. Det var lidt skræmmende med 50km/t ned ad bakkerne ved Rold Skov, og det kostede også min makker nogle grimme sår, da han styrtede med den, fordi han ikke kunne styre.[/quote]

Det må skyldes at den er monteret ved bagakslen. Min OX-trailer kan laste 70 kilo - og det kan da rykke i cyklen - men der er ingen problemer med at styre osv. Det er bare at lægge hele maskineriet lidt ned i svingene, som når man kører på motorcykel. Traileren følger pænt med under alle forhold.

Men OX-traileren er også koblet på saddelpinden - det betyder i øvrigt, at den også kan bruges til cykler med affjedret baghjul.

 • 0
 • 0

Det må skyldes at den er monteret ved bagakslen.

Jeg har kun prøvet konens trailer en gang, men det drejepunkt der sad en halv meter bag bagakslen var bestemt svært at vænne sig til, ikke mindst fordi man slet ikke kunne se hvor det havnede mens man kørte.

 • 0
 • 0

De fleste mennesker slingrer lidt meget det første kvarters tid på enhver long-john, fordi forhjulet kommer så langt frem fra den følte balance og delvis fordi det er så lille. Når man er kommet over det er styringen af Bullitt'en helt uden problemer.

Af samme grund er der en ting man skal passe lidt på med. At køre i bælgmørke er svært, da noget af den følte balance overtages af synet. Kan man ikke se forhjulet kan man ikke være den smule på forkant med at rette op, som er mere nødvendigt på en lang cykel end en kort, da det tager lidt længere tid at rette op end man er vant til. Lys på forhjulet er faktisk bedre end lys på vejen foran. I tvivl så prøv det samme med en kæp i øret, det går bare slet ikke. (Erfaring fra en lille mørk ø hvor nattrafikken er lidt anderledes ;-)

Min har grundet alderen masser af slør i styringen, men det opleves faktisk ikke som noget nævneværdigt problem.

 • 1
 • 0

Når lyset bliver grønt starter man i et middel-gear og modtager en kunstig "medvind" der er til at tage og føle på: Man er ovre krydset og oppe på 18-20 km/h længe inden billisterne overhovedet har fået rystet på hovedet over at den slags cykler stadig er lovlige.

Til gengæld kobler elmotoren ud ved 25km/h på grund af EU-krav og derfor bliver den helt naturlige cruise-hastighed 26km/h. Kommer der en bakke falder hastigheden til 24 km/h og elmotoren leverer medvind.

Mig bekendt er der ingen lovkrav om en minimumsalder for at måtte køre med en 250watt elmotor, men der er for benzinmotorer (knallerter). Er det et kommende problem?

 • 0
 • 0

Jeg har selv tre formål med anhængeren. Dels regner med at tage en tur på cykel ned gennem Europa til næste år, og det bliver med anhænger - noget i stil med en BOB Ibex (http://www.bobgear.com/ibex). Dels vil jeg en tur ad nogle naturstier. Og endelig vil jeg bruge anhængeren til at flytte bistader.

En xtra-wheel trailer kan godt nok ikke bruges til bistader, men kan vist godt bruges på naturstier, måske det er noget for dig?

 • 0
 • 0

Mig bekendt er der ingen lovkrav om en minimumsalder for at måtte køre med en 250watt elmotor, men der er for benzinmotorer (knallerter). Er det et kommende problem?

Det er formodentlig en væsentlig del af grunden til at grænsen er 25 km/h.

 • 0
 • 0

Mig bekendt er der ingen lovkrav om en minimumsalder for at måtte køre med en 250watt elmotor, men der er for benzinmotorer (knallerter). Er det et kommende problem?

Det kommende problem opstår helt klart når der komme chip-tuning på gaden til den slags. Vi kan jo se på scooter/knallerter idag hvordan det går når begrænsningen bliver vejledende i bedste fald.

 • 0
 • 0

[quote] Mig bekendt er der ingen lovkrav om en minimumsalder for at måtte køre med en 250watt elmotor, men der er for benzinmotorer (knallerter). Er det et kommende problem?

Det er formodentlig en væsentlig del af grunden til at grænsen er 25 km/h.[/quote] Ja, men er det også en fornuftig hastighed for børn på 8?

 • 0
 • 0

Ja, men er det også en fornuftig hastighed for børn på 8?

Her kunne man formode at deres forældre har en smule omtanke i hovedet. Hvis ikke, er det ikke nogen genetisk katastrofe hvis der sker et trafikuheld.

 • 2
 • 0

Ja, men er det også en fornuftig hastighed for børn på 8?

Er det en opgave for samfundet eller forældrene, at holde øje med hvad børn på 8 foretager sig ? I øvrigt kan en rask knægt på 8 (uden knæskader) sagtens komme op på 25km/t på en ganske alm. cykel.

 • 1
 • 0

Quote: Bliver lidt nostalgisk. Har kørt mange tunge købmands-læs på LongJohn da jeg var knægt. Det VAR tungt - men effektivt. Det kræver en særlig teknik i sving - men det finder man jo hurtigt ud af. Unquote.

Ja, jeg var bydreng ( 13 år gammel) hos bager Krage, og mit første læs på Long John'en var med en bakke flødeskumskager. Så fremover jeg holdt mig til den lille budcvykel ;-)

 • 0
 • 0

[quote] Ja, men er det også en fornuftig hastighed for børn på 8?

Her kunne man formode at deres forældre har en smule omtanke i hovedet. Hvis ikke, er det ikke nogen genetisk katastrofe hvis der sker et trafikuheld.[/quote] BWAHAHHAHA. Forældre i dag holder stort set ikke øje med deres unger, de har travlt med at realisere sig selv.

Der er som Poul Pedersen skriver 19. dec 2011 kl 12:09 masser af tunede knallerter.

Vi kan jo se på scooter/knallerter idag hvordan det går når begrænsningen bliver vejledende i bedste fald.

Hvis forældrene holdt øje med deres børn, så ville de ikke eksistere.

Det kan meget vel være en katastrofe for de andre involverede i et trafik uheld, og her giver knallerten dog trods alt en advarsel i form af motorstøj, hvor en el-cykel er lydløs - helt lydløs.

 • 0
 • 0

[quote]Ja, men er det også en fornuftig hastighed for børn på 8?

Er det en opgave for samfundet eller forældrene, at holde øje med hvad børn på 8 foretager sig ? I øvrigt kan en rask knægt på 8 (uden knæskader) sagtens komme op på 25km/t på en ganske alm. cykel.[/quote] Det bliver en opgave for samfundet når tilstrækkeligt mange forældre ikke holder øje med deres børn.

Ja, det kan han, men over længere tid? Op af bakke? Desuden så får en dreng der selv træder den op til 25 mere respekt for farten end en elektrisk gør.

 • 0
 • 0

Det bliver en opgave for samfundet når tilstrækkeligt mange forældre ikke holder øje med deres børn.

Nej, på et eller andet tidspunkt stopper galskaben.

Hvis forældrer monterer en 250W motor på en 8 årigs cykel, har de selv været ude om det. End of story.

 • 0
 • 0

Det er måske bedst for podernes udvikling at forældrene holder sig til armslængde princippet.

Hvis ikke man slår sig lærer man jo ikke noget. Hvis ikke man får stød lærer man jo aldrig at strøm gør kattens ondt. Når man første gang finder ud af at højtalerstikket på en Phillips spolebåndoptager, paser i en forlængerledning, lærer man noget om Hz og Ampere.

Problemet med knallerter/Scootere idag er at de er optimerede til 30 km/t. Dem vi prøvede at køre for stærkt på Tomos, Kreidler etc var solidt byggede, og kunne sagtens holde til at køre 45 km/t. eller mere.

Men det junk som T.Hansen o.a. sælger har ikke bremser til den hastighed man kan tune dem til, derfor er de farlige, så fortæl forældrene der køber de farlige knallerter/scootere til ungerne, at de er farlige og at man kan få nogen i en god kvalitet, der kan holde til at blive "pillet" ved. Det er jo der interessen for mekanik o.a. grundlægges, når nu vækkeuret ikke kan skilles ad mere, og man kan se hvad det indeholder og hvordan det fungerer.

Hvilket også er en af de vigtigste bevæggrunde for Jørgen Clausen for at bygge Danfoss Universe...... Alle børn burde have et lejrskole ophold dernede i min., 2 dage for at lære at lege.

Nå tilbage til emnet, tillykke med cyklen, studerer lige linksene nærmere, og finder så lige moneterne til at skifte Raleighen ( 3-4 år gammel ) det værste junk af en cykel jeg har haft, Brugsens var alligevel i en bedre kvalitet ;-)

 • 0
 • 0

Min bagfælg måler 52cm, hvilket efter Europæisk standard skulle betyde en hjulstørrelse på 20". Efter den Franske og Engelske, hvor man måler til yderkant dæk, giver det 26". Så nu er jeg godt nok i tvivl. Hvad er den udvendige diameter på Bullits bagdæk ? Det er jo det der afgør om jeg har plads.

 • 0
 • 0

Det kan meget vel være en katastrofe for de andre involverede i et trafik uheld, og her giver knallerten dog trods alt en advarsel i form af motorstøj, hvor en el-cykel er lydløs - helt lydløs.

Det klares med et par tøjklemmer og noget pap :-)

 • 0
 • 0

[quote][quote]Ja, men er det også en fornuftig hastighed for børn på 8?

Er det en opgave for samfundet eller forældrene, at holde øje med hvad børn på 8 foretager sig ?

I øvrigt kan en rask knægt på 8 (uden knæskader) sagtens komme op på 25km/t på en ganske alm. cykel.[/quote]

Det bliver en opgave for samfundet når tilstrækkeligt mange forældre ikke holder øje med deres børn.

Ja, det kan han, men over længere tid? Op af bakke? Desuden så får en dreng der selv træder den op til 25 mere respekt for farten end en elektrisk gør.[/quote]

Hmm er det ikke noget med at 90 % af de unge mennesker mellem 10 og 20 år, kun bevæger sig væk fra deres X-box for at spise eller gå i skole :)

 • 0
 • 0

[quote] Det bliver en opgave for samfundet når tilstrækkeligt mange forældre ikke holder øje med deres børn.

Nej, på et eller andet tidspunkt stopper galskaben.

Hvis forældrer monterer en 250W motor på en 8 årigs cykel, har de selv været ude om det. End of story.[/quote] Hvad med de uskyldige mennesker som bliver involveret i et uheld med et sådant barn? Kan de bare lære at se sig for?

 • 0
 • 0

hvis man alligevel har "stort" batteri på cyklen?

.. Electric brake controllers for caravans, travel trailers and camper trailers. What are brake controllers and do you need them?

http://www.lets-getaway.com/electricbrakes...

The most efficient type of brake controller has a motion sensing device. Some have features such as a self adjusting sensing device to compensate for various terrain, self-levelling device and digital displays plus the ability to report electrical fault conditions such as power loss and short circuits. Once the brake controller is set up and adjusted correctly the driver will be able to slow the vehicle and caravan or trailer combination with smooth proportional braking.

Boksen kan vel bringes til at styre alm fælgbremser eller, nu vi hygger os, Bike trailer with disc brake :-)

http://www.youtube.com/watch?v=c-YY0LOqvo4

Skræmmende tur. Ud fra lyden ville jeg fortrække en løsning der i stedet kunne lade på batteriet.

Jeg ved ikke om PHK ville ta turen på sin nye Long John? :-)

:-))

 • 0
 • 0

Min bagfælg måler 52cm, hvilket efter Europæisk standard skulle betyde en hjulstørrelse på 20". Efter den Franske og Engelske, hvor man måler til yderkant dæk, giver det 26". Så nu er jeg godt nok i tvivl. Hvad er den udvendige diameter på Bullits bagdæk ? Det er jo det der afgør om jeg har plads.

Man måler sjældent udvendigt på dækket, man måler indvendigt på dækket og udvendigt på fælgen. Fælgen på en bullitts er sikkert en normal 26" MTB fælg, dvs. iso "559" http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html#iso

 • 0
 • 0

[quote]Kan de bare lære at se sig for?

Du mener lige som alle andre i trafikken ?

Ja. [/quote] Hvorfor så overhovedet have stoplys, hajtænder, hastighedsgrænser, ... folk kan jo bare se sig for!

 • 0
 • 0

Hvorfor så overhovedet have stoplys, hajtænder, hastighedsgrænser, ... folk kan jo bare se sig for!

Enig. Ofte får den slags bare folk til ikke at se sig for, og samtidig sætte farten op. Man kan forundres når man ser trafikken i asiatiske lande, hvor alle mulige køretøjer manøvrerer rundt imellem hinanden i tilsyneladende total kaos uden at der sker det store. Omvendt ser man voldsomme ulykker hvor trafikanterne holder sig til deres "rettigheder". Så se dig for, uanset hvor mange tilsyneladende rettigheder du har. Det fremgår i øvrigt også af færdselsloven at det skal du !

 • 0
 • 0

Jeg fik en smed til at fremstille en lille blok med et stempel til min anhænger. Stemplet skubber til en arm, som trækker i kablerne til to alm. cykelbremser. Har klaret turen ned ad Pyrenæerne.

 • 0
 • 0

@LH

At køre i bælgmørke er svært, da noget af den følte balance overtages af synet. Kan man ikke se forhjulet kan man ikke være den smule på forkant med at rette op, som er mere nødvendigt på en lang cykel end en kort, da det tager lidt længere tid at rette op end man er vant til. Lys på forhjulet er faktisk bedre end lys på vejen foran.

Kan slet ikke genkende problemet. Som svejer i Brugsen med 4 ølkasser à 50 øl på ladet og forrest en doven Nefalygte, gik det bare derudaf... dadum, dadum...

 • 0
 • 0

Uanset hjulstørrelsen passer navbredden på baghjulet garanteret ikke til en cykel med over 25 år på bagen - bredden er siden da forøget med 3-5 cm for at få plads til 9 klinger isf. 3.

 • 0
 • 0

Uanset hjulstørrelsen passer navbredden på baghjulet garanteret ikke til en cykel med over 25 år på bagen - bredden er siden da forøget med 3-5 cm for at få plads til 9 klinger isf. 3.

Tror du virkelig at en ladcykel har brugt udvendige gear?

 • 0
 • 0

Kan slet ikke genkende problemet. Som svejer i Brugsen med 4 ølkasser à 50 øl på ladet og forrest en doven Nefalygte, gik det bare derudaf... dadum, dadum...

Uden gadelys ? Jeg har også kørt med Nefadrøn og det egner sig ikke til at se noget med, kun at blive set. Natbelysningen her er en gadelampe langt væk som angiver retningen (som et fyr), men vejen og cyklen er henlagt i totalt mørke.

Jeg ved godt at det ikke er aktuelt for ret mange, men jeg syntes det var en "sjov"-(AV) observation, da samme tur nemt klares på en alm. cykel (uden brandert). Kender man vejens udstrækning klares det også på en Long-John, men teknikken er at køre nogenlunde som Buster (Busters verden), med store bløde sving fra side til side, for at forstærke balancefølelsen.

 • 0
 • 0

Uanset hjulstørrelsen passer navbredden på baghjulet garanteret ikke til en cykel med over 25 år på bagen - bredden er siden da forøget med 3-5 cm for at få plads til 9 klinger isf. 3.

Det er jo så fordelen ved en gammel jernhest. Den kan man svejse på uden de store certifikater ;-) Så jeg tror bare at jeg køber motorhjulet og passer resten til, hellere end at sætte navet på et mindre hjul = mindre topfart/bedre acceleration. Den skulle jo nødig stejle og smide mig af ;-)

 • 0
 • 0

Uden gadelys ? Jeg har også kørt med Nefadrøn og det egner sig ikke til at se noget med, kun at blive set.

Du har en pointe der Lars. Det var jo midt i Odense for ca 45 år siden...og selvf. var der gadelys. Bliver nostalgisk ved tanken om alle de ture jeg har kørt med LongJohn - i sne og slud. Jeg får helt lyst til at finde mig et aflagt exemplar af den lange budcykel.

 • 0
 • 0

Næppe, hvorfor navbredden formentligt er endnu mindre og derfor ikke egnet til nyt, bredt motornav. Selv har jeg problemer med finde et nyt baghjulsnav til min racer fra 1979 (Reynolds butede stålramme - 1 mm tynd på midten), da nye nav er beregnet til 9 klinger og min elskede cykel kun har plads til 6.

 • 0
 • 0

Næppe, hvorfor navbredden formentligt er endnu mindre og derfor ikke egnet til nyt, bredt motornav. Selv har jeg problemer med finde et nyt baghjulsnav til min racer fra 1979 (Reynolds butede stålramme - 1 mm tynd på midten), da nye nav er beregnet til 9 klinger og min elskede cykel kun har plads til 6.

Brompton har vist smallere hubs end normalt, men ellers kunne du jo kikke på http://sheldonbrown.com/harris/hubs.html

 • 0
 • 0

Så se dig for, uanset hvor mange tilsyneladende rettigheder du har. Det fremgår i øvrigt også af færdselsloven at det skal du !

Og det er jo så den store misforståelse, at man har rettigheder i trafikken, dem står der nemlig intet om i færdselsloven... ;)

 • 0
 • 0

Jo da, man har forkørselsret i rundkørsler :o)

Ikke mere end som du skal være opmærksom på, om dine medtrafikkanter kan OG VIL overholde vigepligten. Overholder du ikke det kan du dømmes til en betinget frakendelse af kørekortet, om så den motorcykel der slog sig ihjel imod din bil kørte 150km/t hvor han kun måtte køre 50. Så reelt - ingen rettigheder, kun forpligtelser. Fair nok ???

 • 0
 • 0

Jørgen Halland 19. dec 2011 kl 17:07

"Jeg fik en smed til at fremstille en lille blok med et stempel til min anhænger. Stemplet skubber til en arm, som trækker i kablerne til to alm. cykelbremser. Har klaret turen ned ad Pyrenæerne."

Ku det måske ha lignet dette en smule fra 1929 :-) Det ser vel ud til at man også har dæmperen? ( for at blive godkendt på en anhænger siger bestemmelserne (1) Påløbsarrangementet skal have en kortvarig påløbskraft, før bremsen aktiveres på mindst 2% af påhængskøretøjets totalvægt. Der skal forefindes anordning til dæmpning af trykstangens bevægelse. (2) Ved den krævede bremsekraft må den nødvendige påløbskraft ikke være større end 10% af påhængskøretøjets totalvægt.

Stillbilledet, hvis linket virker http://www.britishpathe.com/ImgRetrieve.ph... og ellers set i for "klapkasse" entusiaster denne lille herlige ting http://www.britishpathe.com/record.php?id=...

 • 0
 • 0

Noget så avanceret som en dæmper var slet ikke inde i overvejelserne; den eneste "dæmper" er fjedrene i bremserne. Frygten var at anhængeren skulle kunne vælte vore tandem i 180 graders svingene ned ad Pyrenæerne. Følsom dosering af bremserne (2*fælg + tromle bagtil) hjalp nok også.

Dæmpning kan være en god videreudvikling, da anhængeren kan forårsage lidt stacatto ved kørsel over de mange bump på villavejene ved tunge læs (5-8 poser 25 kg tørmørtel).

Konstuktionen består i al sin enkelthed af en stålklods på ca. 2107 cm hvorigennem der er boret et hul til stang, hvis ene ende er påsvejst det afsavede koblingsbeslag. Den anden ende er et stempel, som kan skubbe en på lodret stang (fra en dør), og som via en aksel fastgjort i klodsen, trækker i bremsekablerne.

Forslag til at indbygge dæmpning er meget velkomne.

 • 0
 • 0

Dæmperen i påløbsbremsen er i dag en gasdæmper/fjeder ala dem der sidder på bagklappen og motorhjælmen af bilen. Det skulle vel være simpelt at få en monteret på dit træk.

Jeg ved ikke om der er noget der kan passe her. (Regnemaskine og forklaring, som jeg går ud fra også (i princippet) kan bruget på den dæmper der sidder i påløbsbremsen.

http://www.valeryd.dk/gassprings/index.asp... Men ellers kan firmaerne vel komme med et par forslag?

Prøv jydekrogen der siges at være hjælpsomme ud over alle grænser. :-))

Alm. påløbsbremser er ikke (med bil) verdens 8´vidunder ved bjergkørsel hvor man helst kun vil motorbremse.

Du kunne også, som du beskriver manglerne, få udbytte af at sætte støddæmpere på anhængeren, men det er nok en meget større sag. kræver sikkert en ny aksel. :-))

 • 0
 • 0

men tjek lige med dit forsikringsselskab. Mit selskab påstod, at de kun ville dække tyveri, hvis de på forhånd vidste, at det var en el-cykel, de forsikrede.

 • 0
 • 0

På cykel kan man næppe anvende motorbremse ved bjergkørsel :)

Tak for linket - mange muligheder. Udvalget af støddæmpere ser ud til at være så stort, at jeg tror det være muligt at finde én, som uden større besvære kan monteres på stempelakslen og anhængeren (model Bivognen kobles til saddelpindstrammeren).

@phk: Anhængeren er væltet to-tre gange for mig på alm. cykel (aldrig tandem), men når man har lært bredden at kende, samt tilpasset hastighed og drejevinkel ift stigning, vælter den ikke længere. Lærestykket var kæntring med to kasser returflasker ved en vinkelret opkørsel til Brugsen :)

Den runde stempelaksel har - sammen med monteringen ved saddelpindens fastgørelse - formentligt forhindret styrt ved kæntringerne.

En af de mange gode ting ved en anhænger af den type er, at et simpelt beslag muliggør, at den også kan kobles på hendes cykel (hun nægter at betjene min (cykel)).

 • 0
 • 0

Jørgen Halland "På cykel kan man næppe anvende motorbremse ved bjergkørsel :) "

Jo da - hvis det er en el-cykel. Men dels er der noget m at motorstørrelsen nok er for lille - og er den stor nok, på, hvad så, når batteriet er ladet, kommer i risiko for at koge. Så skal man til at tænke i køleprofiler for at komme af med overskydende varme under "re entry" :-) Men man kan måske supplere med en hvirvelstrømsbremse. En set på google til garageporte ser rimelig simpel ud. Permanente magneter. Kan det ikke laves med fælgen, ny type bremser til mountainbikes, eller findes det ?

:-))

 • 0
 • 0

[quote]Mig bekendt er der ingen lovkrav om en minimumsalder for at måtte køre med en 250watt elmotor, men der er for benzinmotorer (knallerter). Er det et kommende problem?

Det kommende problem opstår helt klart når der komme chip-tuning på gaden til den slags. Vi kan jo se på scooter/knallerter idag hvordan det går når begrænsningen bliver vejledende i bedste fald.[/quote] Det eksisterer allerede.

Det er mig bekendt heller ikke ulovligt, selv at importere et el-moter kit fra Kina og montere det på en cykel. Det er kun ulovligt at færdes på offentlig vej, med sådan et kit monteret på cyklen.

Blandt de unge "lømler" er der dog heldigvis stadig langt mere prestige i at have en tunet knallert/scooter, for jeg tvivler på at politiet endnu ved hvordan de skal kunne afsløre en "tunet" elcykel. Med en cykeltaske til at dække batteriet, tvivler jeg også på at politiet vil kunne genkende en elcykel, især da de efterhånden må være vant til at se cykler køre fra lovlige knalleter/scootere.

 • 0
 • 0

[quote]...at den slags cykler stadig er lovlige.

Hvad er den i juridisk forstand:

En cykel med lad - eller en trillebør med pedaler?

Hvis sidstnævnte; må den så overhovedet færdes i trafikken? ;-)[/quote] Fra https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710... ser man at det er sådan set bare en cykel.

"§ 3. En cykel må hverken i belæsset eller ubelæsset stand have en større bredde end 1 m, dog må en cykel med mere end to hjul have en bredde på indtil 1,25 m. Betjeningsgreb og spejle medregnes ikke i cyklens bredde. For cykel med mere end to hjul, der er taget i brug inden den 1. januar 1998, må sporvidden mellem hjul på samme aksel dog være indtil 1,25 m og bredden dog være indtil 1,6 m.

Stk. 2. På en tohjulet cykel må styrets bredde dog ikke overstige 70 cm. Betjeningsgreb og spejle medregnes ikke i styrets bredde.

Stk. 3. En cykel må hverken i belæsset eller ubelæsset stand have større længde end 3,5 m."

Så det er nok de regler der gælder for en Bullitt siden den er produceret/solgt i Danmark.

 • 0
 • 0

Stanley Song January 9th 2010, Cannondale's mind-blowing Simon electronic suspension system hands-on: http://www.engadget.com/2010/01/09/cannond... Citat: "... There's also a mode that provides a responsive, rigid-like feel, like riding a bike with no suspension at all, except for one major change: when the bike detects a bump through the Analog Devices accelerometers embedded in the fork it instantly and momentarily softens. That means get all the feel of a rigid but none of the risks and, in theory, a lot less back pain too. ... The bike can also detect when the rider goes over a jump, prepping itself for landing and setting itself into "bottomless" mode where the damping resistance increases exponentially the further it progresses along its travel, preventing it from ever bottoming out. Running out of travel can be a bad thing when you're flying down a logging road and don't feel like getting launched into the trees. ..."

January 5, 2010, Cannondale presents Simon, the electronic one-legged suspension fork: http://www.gizmag.com/cannondale-simon-ele... http://www.gizmag.com/cannondale-simon-ele...

January 12, 2010, Japanese shipbuilder creates wooden bicycles cyclelicio http://www.cyclelicio.us/2010/01/japanese-... http://www.cyclelicio.us/?s=Japanese%20shi... http://www.cyclelicio.us/2010/02/cyclelici...

Feeling Inventive? The electric suspension fork: http://forums.mtbr.com/new-products-innova...

ACX Announces Innovative Electronic Suspension System for Mountain Bikes: Available Immediately on Most High-End Models from K2 BIKE: http://www.thefreelibrary.com/ACX+Announce...

Hvornår kombineres med dette?:

 1. feb 2009, Hydrauliske støddæmpere banker strøm i bilbatterier. MIT's studerende har kig på energitabet i køretøjers støddæmpere. Det kan udnyttes til elproduktion, og kørslen bliver jævnere af det. http://ing.dk/artikel/96265
 • 0
 • 0

Batteriet er på 37V * 9.6Ah og der skulle 0.35 kWh til at lade det op igen, hvilket har kostet mig omkring 70øre.

For 70 øre får man 58ml benzin.

Med en bil & en trailer kunne man have klaret sig med en enkelt tur, men jeg vil gerne se den bil der kører 5km igennem Slagelse med 200kg på traileren og 5km hjem igen med tom trailer på 58ml benzin. Min hovedregning siger at det svarer til 172 km/l.

Det ser ikke ud til at der er medregnet Opladning/afladningseffektivitet. Hvis cyklens batteri fx er NiMH så er Opladning/afladningseffektivitet 66% hvilket vil sige at de 172 bliver til 113,5? Dertil kommer tab i strømforsyningen?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten