sundhedsinnovation bloghoved

Kan teknologi erstatte medicin?

Du ligger på operationsbordet og skal opereres i knæet. Du får en rygmarvsbedøvelse, så underkroppen er bedøvet. Men du er vågen. Lægerne arbejder bag et klæde, så du ikke kan se, hvad der foregår. Men du kan høre, at der bliver savet, banket og boret i dit ben. Det er virkeligheden for mange knæpatienter.

At miste kontrollen over sin egen krop på den måde kan være en utryg oplevelse. Derfor får de fleste behov for afslappende medicin eller decideret sovemedicin under en såkaldt vågen operation. Medicin som kan have bivirkninger og give problemer med vejrtrækning eller lavt blodtryk.

Forestil dig nu i stedet for, at du nyder solen på en dejlig sandstrand på en ferieø med blå himmel, palmetræer og bølgeskvulp – ikke i virkeligheden, men i en virtuel verden. I virkeligheden ligger du – også i dette scenarie – på operationsbordet og bliver opereret i knæet. Men du oplever det ikke, da du har et par Virtual Reality-briller og høretelefoner på, der tager dig med til den dejlige, solrige ferieø.

Forskningsdeltager Annie Wuust Jensen prøver Virtual Reality for første gang, på skærmen kan man se, hvad hun ser. Illustration: Ida Munch

Den virtuelle oplevelse fungerer her som afledning i stedet for beroligende medicin ved operationer, hvor patienten er vågen.

Men kan VR virkelig erstatte beroligende medicin under en operation? Det vil et forskningsprojekt på Sjællands Universitetshospital forsøge at svare på. Måske bliver svaret nej. Men hvis vi ikke tør gøre forsøget, finder vi aldrig ud af det. Nytænkning kan reducere risici og komplikationer for en lang række patienter. Og den mulighed bør vi gribe.

Erfaring fra andre patientgrupper

Ideen er ikke grebet ud af det blå. Distraktion anvendes allerede på forskellige måder mod smerter. Blandt andet lader tandlæger patienter lytte til musik under behandling. Og det er kendt viden blandt smerteforskere, at smerterne ikke er så slemme, når fokus fjernes fra det, der gør ondt.

Ved en knæoperation er der ikke nogen fysisk smerte, da man er bedøvet fra livet og ned. Men forventningen om smerten bliver mentalt ubehagelig, og teorien er, at den mentale påvirkning kan ændres med afledning.

VR-brillerne bliver i dag blandt andet brugt til børn, når de får lagt drop i hånden. Selve det at få stukket en nål i hånden gør ikke synderligt ondt, men børn kan være meget angste for stikket, og nogle får endda lattergas for at dulme frygten. Her hjælper VR-spillet med Frøen Frede til at aflede børnenes opmærksomhed som erstatning for lattergas.

Kan afledning bruges til børn, kan det måske også bruges til voksne. Afledning med beroligende virtuelle oplevelser, der passer til patienter på operationsbordet.

Anæstesisygeplejerske Simone Charlotte Bauer tester VR briller liggende, da patienterne vil være liggende under operationerne. Illustration: Ida Munch

Naturligvis kan der være udfordringer ved afledningsmetoden: Kan patienterne holde ud at have udstyret på og befinde sig i en virtuel verden i en hel time (så længe varer en knæoperation omtrent). Eller vil selve afledningen føles ubehagelig? Bliver der alligevel behov for afslappende medicin?

Heldigvis står der en anæstesisygeplejerske klar og kan give beroligende medicin i tilfælde, hvor afledningsmanøvren ikke fungerer, og patienten bliver utryg. Men kan det fungere for bare en del af patienterne, vil deres risiko for komplikationer mindskes. Og det vil være en succes.

Kan det gavne flere?

Og perspektiverne er til at få øje på. Lykkes det at finde en god, beroligende afledningsmanøvre ved knæoperationer, er der ikke noget i vejen for at forsøge samme metode ved andre operationer, hvor patienterne er vågne og normalt får behov for beroligende medicin. I Region Sjælland bliver der foretaget flere tusinde operationer, hvor patienterne er bedøvet men stadig vågne. Kan nogle af de patienter spares for medicinering, vil meget for dem være vundet. Måske findes der endnu flere situationer, hvor beroligende medicin kan reduceres eller helt erstattes af teknologi? Og hvem vil ikke foretrække en tur på stranden på en ferieø i stedet for at ligge på operationsbordet?

Søren Tvilsted, ingeniør på Sjællands Universitetshospital, blogger om innovation og forskning i sundhedsvæsnet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten