close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
3D-print uden filter bloghoved

Kan man virkelig 3D-printe huse?

Siden jeg startede mit arbejde med den spæde 3D-print-teknologi i 1990’erne, er jeg især blevet stillet ét spørgsmål. Et spørgsmål, som på mange måder definerer, hvad jeg har viet den største del af mit professionelle liv til:

Hvad er 3D-print?

For tiden bliver spørgsmålet ofte efterfulgt af et spørgsmål om de 3D-printede huse, som de sidste par år har fået megen opmærksomhed.

Lad mig forsøge at give mit besyv med til debatten.

Print lag på lag

Den mest udbredte definition på 3D print er også den jeg benytter mig af: 3D-print er additive manufacturing - eller forkortet AM - og emnerne bliver printet ud i ét. Det betyder i alt sin enkelthed, at man med 3D-print bygger noget lag på lag.

Nogle vil argumentere for, at 3D-print indebærer, at det printede materiale skal smelte, når man printer. Her mener jeg, at emner også kan blive bundet sammen ved hjælp af kemikalier.

Det vigtigste for mig er dog, at alt i emnerne bliver printet ud i ét. Hertil er definitionen ret enkel og klar.

Kan man 3D-printe huse?

Men hvis vi tager de populære bygninger, hvor der er brugt 3D-print-teknologi, bliver det lidt mere mudret. Et af de fremmeste eksempler er det kinesiske firma Winsun, der for et par år siden fik stor medieopmærksomhed, da de printede 10 huse på én dag:

Et andet eksempelvis er den russiske virksomhed Apis Cor. De har formået at bygge et hus til beboelse på 24 timer ved hjælp af 3D-print-teknologi:

I Nyborg har man ligeledes store planer for et 3D-printet hus. Og allerede her til oktober forventer man at kunne gå i gang med byggeriet. Dog er man i Nyborg ikke bleg for at indrømme, at byggeriet mest af alt skal stå som et vartegn for byen.

3D-print eller superfede robotløsninger?

Alle eksempler synes jeg er fantastisk spændende.

Winsun og Apis Cor har begge haft en printer til at stå og arbejde og bygge lag på lag. Men jeg er dog lidt loren ved, om det nu også er 3D-print.

Når det gælder Winsun, er problemet, at husene ikke har inkorporeret armeringsjern. Kort sagt er husene i sig selv ikke stabile. For at løse det problem har Apis Cor valgt efterfølgende at lægge Fiberglass ind mellem de printede vægge på deres hus.

Løsningen er jo ganske fin, for huset bliver mere stabilt. Men det svarer lidt til, at jeg kalder et hus 3D-printet, hvis elementet bliver bygget ved hjælp af en murerrobot. En murerrobot kan så printe mørtel ud, og efterfølgende kan en ABB-robot lægge mursten ovenpå. Og så fortsætter processen bare derudad.

I fabrikshallen vil det i og for sig være additive manufacturing. Men da det ikke bliver bygget ud i ét, er det dog ikke rigtig 3D-print. Det vil nærmere være en superfed robotløsning.

Mest af alt grundforskning

Alle tre eksempler på husprint ser jeg mest af alt som grundforskning.

For at der reelt kan begynde at blive bygget 3D-printede huse, kræver det massive investeringer og satsning på at udvikle hybridråvarer, som kan indeholde afstivningselementer. For så bliver det først rigtigt muligt at printe huse ud i ét.

Den slags grundforskning kan dog tage rigtig lang tid at udvikle. Et bud kunne være en 10-20 år.

I dag er 3D-printets force print af komplekse emner eller print af emner i mindre skala. Netop det vil jeg komme mere ind på i et senere indlæg.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Jesper Damvig
er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig Develop. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.

Er der forskel på 3D printede bygninger og bare robotbyggede?

Hvad hvis en robotarm kører rundt og ekstruderer beton kontunierligt imens en anden robot bevæger sig rundt og monterer armering, vinduesoverliggere osv.?
Hvad hvis hjælperobotten er for langsom, sådan at ekstruderen skal stoppe et par minutter for hvert lag?
Hvad hvis de to robotter er i vejen for hinanden og må køre på skift?

Er det interessant at sondre mellem 3Dprintede huse og robotbyggede?

Jeg er i øvrigt enig med dig i at de forskellige universiteter og virksomheder tilsyneladende endnu kun er nået til konceptstudier, selvom de efterhånden har været i gang i nogle år.

  • 0
  • 0

Jeg har flere 3D printere derhjemme. Den ene er en standard FDM, hvor en computer styrer XYZ + en føder E.

De 2 andre er hvad de fleste andre kender som limpistoler. Der styrer jeg selv XYZ+E med hånden.

At bricklayer / legobyggerobot er vel kun forskellig derved at byggematerialet hos dem består af relativt store individuelle komponenter, hvor en typisk FDM printer kan levere en kontinuert strøm af flydende materiale.

Jeg 3D printer og designer ting hvor skruer og møtrikker i metal er en vigtig del. Betyder det så at mit resultat ikke længere er 3D printet ? For mig er det stadig en 3D printet ting. Det samme med et 3D printet hus, uanset om man har støbt soklen og sat lodrette H-bjælker i betonen først.

  • 1
  • 0

Een ting, er om metoden for opførelsen af murene kan kaldes 3D-print.

En anden ting, som jeg egentlig finder vigtigere: Kan man overhovedet tale om, at et hus er 3D-printet, hvis kun murene er opført ved 3D-print?

Det er jo en forsvindende lille del af byggetiden, der går med at få murene opført. Fundament, tag, installationer, inventar og så videre tager meget mere af byggetiden.

  • 5
  • 0