phloggen

Kan man laser-skære et viskelæder ?

Vi har et lille problem ude i datamuseum.dk:

Illustration: Privatfoto

Billedet viser nogle 40-50 år gamle "gummi" ruller i en Hulkort/Mark-Sensekort læser som er gået i opløsning.

Det er desværre et kendt problem med et antal plastikmaterialer, men særligt polyurethangummi.

Umiddelbart skulle man tro at den slags ruller var noget man kunne finde på eBay, men trods ret ihærdig søgning er det ikke lykkedes os.

Vi er 100% sikre på at hvis vi bare kendte den helt rigtige model, så er der hundredevis af kasserede kopimaskiner/scannere/printere eller andre papirbehandlingsmaskiner der har ruller som ville løse opgaven perfekt, men vi har ikke fundet nogen endnu...

Som bedst vi kan måle er dimensionerne:

 • Ydre diameter: 17/16" = 27mm (eller måske 1" = 25.4 ?)
 • Indre diameter: 9/16" = 14.3mm (gummi muligvis kun 1/2" ?)
 • Akseldiameter: 1/4" = 6.35mm
 • Tykkelse: 3/8" = 9.5mm

Hvis nogen blandt læserne ved hvor man kan skaffe nogle tilsvarende ruller vil vi meget gerne høre om det.

Vi prøvede først at lokke den lokale gummifabrik til at gøre os en tjeneste, men det lykkedes ikke og deres startomkostninger til at lave en støbeform er langt udenfor vores budget.

Dernæst talte vi lidt om man selv kunne støbe gummi på de existerende nav.

Jeg burde kunne lave nogle støbeforme med min lille CNC fræser og selvom det lyder som en klistret affære, burde selve støbningen det ikke være udenfor nørd-rækkevidde.

Men tilfældigvis lå der et viskelæder på et bord og det gav mig en anden skør ide på vej hjem fra samlingen:

Man kan faktisk godt CNC fræse ting ud af viskelæder og til 10kr stykket kan man lave rigtig mange forsøg billigt.

Men opspændingen er en stor udfordring, ud af seks forsøg er kun et i nærheden af at se tilfredsstillende ud (det til højre på billedet).

Formodentlig ville det være nemmere at laser-skære dem, men jeg har ingen ide om en CO2-laser faktisk kan skære igennem 9.5mm viskelæder -- eller hvordan det i givet fald lugter.

Næste opgave er at forsøge om viskelæder overhovedet kan bruges i hulkortlæseren til at begynde med.

Man keder sig aldrig som data-arkæolog :-)

Hulkortlæseren skulle gerne virke inden foråret, hvor vi afholder vores store 40års jubilæum for COMAL programmeringssproget, så vi kan fremvise det "IDAG" system der holdt styr på den årlige idrætsdag på Slagelse Gymnasium & HF-Kursus i starten af 1980erne.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej PHK,

Prøv at høre hos Hal 9K Aalborg. Jeg har set dem laserskære i et plastmateriale den dag du var oppe og give foredrag om "intelligent overvågning af hus".

VH Emil

 • 1
 • 0

Hej PHK,

Viskelæderet er en fantastisk ide, hvis det virker. Jeg er ikke sikker på om det kan laserskæres, men jeg ved at de værksteder jeg bruger, ikke kan lide at skære materialer, som de ikke kender kemien i.

Man kan opnå en bedre finish med fræsning i visse bløde materialer, hvis man nedkøler dem kryogent. Se evt: Denne video

Ellers er det normalt en del, som jeg ville støbe i PUR eller silikone-gummi.

Et stort bandageri, burde være istand til at hjælpe dig med at løse opgaven, hvis du ved hvor du skal spørge :) Sahva på Borgervænget i København har en stor silikone afdeling, med en fantastisk dygtig tekniker, som måske kunne hjælpe. Jeg skal dog indrømme at jeg her gør regning uden vært.

 • 2
 • 0

Så vidt jeg har læst mig til her på ing.dk, er der en mand ude på Refshaleøen der har endog megen erfaring i at støbe i PUR ;-)

Men hvis det ikke skal være raketvidenskab, kan man så ikke bare spænde det nogenlunde runde viskelæder op i en drejebænk, og så bearbejde med fint slibemateriale ?

Viskelæderet skal nok spændes op mellem to passsende metalskiver for stabilitet.

 • 1
 • 0

Så vidt jeg har læst mig til her på ing.dk, er der en mand ude på Refshaleøen der har endog megen erfaring i at støbe i PUR ;-)

Det er ikke helt det samme... Støbe-teknikken til præcisons-produkter kræver at man har adgang til et godt vakuum, samt at man har de rette slip-midler til sine støbeforme. Det er ret sansynligt ikke den samme PUR, som bruges på Refshaleøen, der er brug for her.

Men en helt anden metode er at finde en gummislange med de rette ID/OD, og skære et stykke af det. Men det antager jeg at PHK har ledt efter.

 • 1
 • 0

Alternativt en bred postelastik i den rette længde? De kan evt skæres af en cykelslange i den rette diameter. Jeg har haft repareret rullerne på en inkjet printer på den måde. Holdt indtil selve printhovedet døde 1½ år senere.

 • 1
 • 0

Du kan enten printe med en fleksibel plast, eksempelvis NinjaFlex. Eller pulverprinte en gipsform til at støbe med gummi. En sidste metode er at printe hjulet i PLA og lave en gipsafstøbning, som du så støber i.

 • 0
 • 0

Når tykkelsen nu kun er 9,5 mm kan i evt. prøve at kontakte Dansk Maskinpakning (www.dmp.dk).

De har bl.a. PUR plader i 10 mm tykkelse. De plejer at være billige og hurtige.

 • 0
 • 0

Det ligner mere eller mindre en standard trykrulle til en 1/4" båndoptager fra forrige årti - kan man virkelig ikke finde en der er lidt over-size, med den rette indre diameter, og så slibe den ned?

Googling af [1/4 pinch roller] finder en masse der ligner ret godt.

Mange har kugleleje - og så ka' man skifte til et leje, der har det krævede 1/4" hul (hvis den ikke har dét allerede).

Desuden findes der services for os analog-audio-folk, hvor forgangne trykruller får ny overflade - f.eks.: http://www.terrysrubberrollers.com/

 • 1
 • 0

Et kæmpe online katalog med både stardard og konfigurable komponenter.. De har helt sikkert masser af gummi ruller, med 1 mm interval, gummi type konfigurabel..

Søg på Misumi Europe, ingen mindste ordre, fri fragt..

 • 2
 • 0

Jeg har god erfaring med sugru.com Silikongummi der modeleres med hænderne/ støbes og hærder efter et døgn! Så kan du lave hjulet i jule farver og pynte den gamle hulkort maskine!

 • 1
 • 0

stålrør i den rette diameter, stik dem ud af viskelæderet, som julekager

 • 1
 • 0

Jeg ved ikke om den her metode er no-go, men det er et forslag (der nok kræver at man har en drejebænk!).

Ned til den lokale vvs-mand og få en masse o-ringe i gummi, der er på undermål af de ønskede diametre.

Herefter op med et stykke massiv alurundstang i drejebænken og dreje to pullyes, ca. 1mm på undermål af ønskede diameter. Til sidst drejes der et svagt "grove" i pulleyene, således at et passende antal gummipakninger kan sættes på uden at de kan rulle af.

Jeg tænker at pulleyen skal ligne følgende (riller er måske overflødige!). http://www.goapr.com/products/pulley_30tfs...

Det kan være lidt svært at beregne diameteren, idet gummiet jo mister sin tykkelse des mere elongeret det er. Hvis du lader pulleyen side i drejebænken, men du laver grovet, så start med en svag dybde på "grovet", påsæt gummipakningerne og mål efter om de har den rigtige diameter. Hvis den er for stor, så fortsætte med at gør "grovet" dybbere, indtil du har den ønskede diameter.

En anden fordel ved denne metode er at der ved slitage blot skal påsættes nogle nye o-ringe. Alternativ til oringene er at du bruger noget af dit viskelæde, sæt dem på din alu poley også lave finish i drejebænken. Så burde de kunne komme ned på den ønskede tolerance.

 • 0
 • 0

Hej PHK,

Hvis du har lyst til at prøve med Sugru, så har jeg et par pakker til at ligge, som jeg gerne sponserer til formålet. Ping mig på tw@twi.dk hvis det har interesse.

/Thomas

 • 0
 • 0

Stik din loddekolbe i viskelæderet og se hvordan det opfører sig, så får du da en ide om hvordan det vil gå i en laserskærer ;)

 • 0
 • 0

Jeg formoder gummirullen har til formål at fremdrive hulkortet. Hvis det er tilfældet, er viskelæder nok det dårligste materiale, man kan forestille sig.

Et rigtigt dårligt viskelæder, er et der ikke slides hurtigt, ved friktion mod papir, så grafitten bliver siddende på viskelæderes, og sværter papiret til, når det bruges. Det skal derfor være et ekstremt dårligt viskelæder, hvis det skal være bare nogenlunde velegnet til fremføring af hulkort.

Med hensyn til at laserskære i plast- og kunstgummi:

Jeg ved visse plastmaterialer - eksempelvis acryl og polycarbonat - er egnet til laserskæring, hvis pladen ikke er for tyk, men jeg tvivler på at bløde materialer i den tykkelse, der her er tale om, kan bruges.

Derimod har jeg selv fået fremstillet prototyper af diverse PUR-dele vha vandskæring. Det fungerer fint.

Ellers vil jeg da ligesom Rolf foreslå at lægge et besøg forbi raketmagerne på Refshale øen, med det gamle hjul i hånden.

Formen er jo mest oplagt at lave som to halvdele i en drejebænk, og den disciplin mestrer de jo også.

 • 0
 • 0

Man kan faktisk godt CNC fræse ting ud af viskelæder og til 10kr stykket kan man lave rigtig mange forsøg billigt.

Men opspændingen er en stor udfordring, ud af seks forsøg er kun et i nærheden af at se tilfredsstillende ud (det til højre på billedet).

Det er udelukkende et spørgsmål om teknik PHK ;o) Send mig et viskelæder og nogle nøjsgtige mål, så skal jeg lave alle de viskeruller, du kan ønske dig - der vil ikke blive antydningen af blyantstreger tilbage på dine bånd ;o)

Jeg ville nu dreje i stedet for at fræse - spændt op mellem 2 skiver i POM med samme mål som det ønskede slutmål, men opspænding i fræser er heller ikke den store udfordring: Fræs af til rigtig tykkelse først, så opspænding mellem 2 tynde plader - evt med dobbeltklæb imellem for at holde ordentligt fast

Som andre nævner er der mange alternativer, jeg har før lavet ruller med siliconeslange uden på aluruller - forholdsvis nemt og ikke mindst: meget udskiftbart.

Laserskæring tror jeg ikke på i den tykkelse, rullen vil uvægerligt blive svagt konisk p.g.a. laserens fokus, så hellere vandskæring.

mvh Flemming

 • 2
 • 0

Når I skal fremstille sådanne ruller og samtidig forvente at de skal være i stand til at flytte papir igennem længere tid, så anvend det samme materiale som anvendes på ruller i kopimaskiner, nemlig EPDM gummi. I modsætning til silikone og PUR vil dette materiale ikke blive fyldt op med støv i overfladen og derved miste sin friktion. Så vidt jeg husker kan dett materiale købes som stangmateriale eller rør hos flere gummileverandører. Med hensyn til anvendelse af O-ringe, så vær opmærksom på at normale O-ringe ikke egner sig til at sidde i stræk - de krakelerer simpelthen over relativ kort tid. Der findes dog o-ringe i handlen der kan tåle træk i længere tid. Et alternativ kunne også være, at kontakte leverandører af transportbånd. Der findes et væld af båndmaterialer der faktisk har en overflade der kunne gøre jobbet og som ville kunne klæbes omkring en ALU-rulle og derved løse problemet. I vil sikkert kunne få en vareprøve der ville være stor nok til at klare problemet.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten