projekt globalt bloghoved

Kan du klare de 8 spørgsmål i denne quiz?

SÅ ER DER QUIZ!

Du kan gå ind for at svare på 8 spørgsmål på dette link for at afprøve din viden om udviklingen i verdens fattige lande.

Har du lavet testen inden du læser videre? Hvor mange rigtige fik du?

Du blev måske overrasket over, hvor positiv udviklingen trods alt har været i de fattige lande siden 1990 (basisåret for FNs såkaldte 2015 mål).

Et af svarene er Kenya, som handler om successen med at bruge mobiltelefoner til både betalingsmiddel og bankkonto.

I dag kan mere end 13 millioner kenyanere (1/4 af befolkningen!) overføre penge til hinanden via mobilen og de sender hver måned ca. 1,7 mia. kr. rundt mellem sig i tusindevis af små overførsler. Det sker via systemet M-Pesa - hvor 'M' står for 'Mobile', mens 'Pesa' betyder penge på sproget swahili.

Systemet køres af teleselskabet Safaricoms, som sælger taletidskort i ca. 23.000 butikker rundt i landet. M-Pesa bruges bl.a. af kenyanere i byerne, som overfører penge til fattigere slægtninge på landet. Hvad der før indebar en lang og risikabel rejse med kontanter gemt under skjorten kan nu klares med et par tastetryk. Gebyret er ca. 60 øre pr. transaktion.

Mange mennesker, som aldrig ville have drømt om en bankkonto, har pludselig fået én via deres telefon. Tidligere skulle man have en adresse, en forretning og alt muligt andet for at blive fundet værdig til en bankkonto, men pludselig er folk blevet bankværdige, blot fordi de har en mobiltelefon. Det har en positiv effekt for fattige familiers økonomi.

Støt folk ramt af sultkatastofe i Afrikas Horn

Der kunne også være lavet en quiz, som viser problemer med stigende fødevarerpriser, klima og svage regeringer. For selvom det går fremad mange steder i Afrika, gælder det bestemt ikke på Afrikas Horn, hvor over 12 millioner mennesker sulter lige nu. Det er den værste tørke, der er set i 60 år.

Må jeg anbefale at du giver et bidrag via denne linke til indsamlingen hos Folkekirkens Nødhjælp.

En af årsagerne til dette er formentligt klima forandringerne, som skyldes forbrugsmønstret i vores rige lande. Et menneske i Afrika syd for Sahara står for mindre end 10% af det CO2-udslip, som produceres af en gennemsnitlig person i de rige lande.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten