close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
intelligent transport bloghoved

Kan din GPS finde vej?

Min gode blog kollega Bjørn Godske skriver i sin blog fra 20 november ”Usikker selvkørende Audi A4”, at han oplevede at den selvkørende bil, som han testede, pludselig bremsede op da han på motorvejen skulle køre under en bro. Bilen troede der var et kryds!

Jeg blev en dag kontaktet af en lastbilchauffør fra Slagelse på gaden i København. Han holdt på Niels Juels gade og kunne ikke komme under Knippels bro. Han ville gerne vide hvordan han kom ud af København nu når hans GPS ikke kunne finde vej!

FDM afprøvede i foråret selvkørende biler i Tyskland, hvor en testbil pludselig kørte op ad en rampe og ikke fortsatte ad motorvejen.

Årsagen er i alle tre tilfælde for dårlige digitale vejkort.

Dårlige digitale vejkort kan måske accepteres når vi som fører anvender en GPS til at finde vej. Men det er helt uacceptabelt, når vi taler om selvkørende biler. Førerløse biler forudsætter at vi har et 100% opdateret og korrekt kort. Og det gælder her ikke blot kørebanernes placering, men også svingrestriktioner, ensretninger, højdebegrænsninger, hastighedsgrænser m.v.

Der er ganske vist andre teknologier, der kan gøre at bilerne måske kan finde vej uden helt korrekte kort. Vi har bl.a. ”lane keeping” systemer og kameraer i bilerne. Men hvordan skal bilen finde vej i vintervejr?

Faktum er desværre, at vi er meget langt fra at have et opdateret digitalt vejkort herhjemme. Jeg har gennem årene foreslået det til mange transportministre og politikere. Men der er endnu ikke afsat midler til denne statslige opgave. For problemer er her, at hvis det stilles krav så koster det også - for så skal de offentlige vejregistre til stadighed være helt opdaterede.

Politikerne har gjort det muligt at foretage forsøg med selvkørende biler herhjemme. Men det digitale grundlag er ikke i orden!

Hvad siger du?

Kan din GPS altid finde vej - har du tillid til den?

Svend Tøfting
er trafikekspert hos IDA, er formand for interesseorganisationen ITS Danmark og er ansat i Region Nordjylland. Han er endvidere ansvarshavende redaktør af fagbladet Trafik&Veje og var medlem af SIRI-kommissionens transportgruppe.

Tak til Svend Tøfting for at løfte blikket til virkeligheden med de konstant skiftende vej- og vejrforhold.

Det er en kæmpe opgave at holde de digitale vejkort opdateret 100% + vejarbejde og andre midlertidige ændringer (ulykker, huller i vejen, indsnævret kørebane, ny skiltning,+++).
Hvem skal/kan/vil betale?
De digitale kort skal opdateres i bilernes GPS (morgen,middag aften, online).
Dertil kommer udfordringerne med islag, sne, sjap, kørespor i samme og det både nat og dag.

Foreløbig får vi billigere (flere) biler men fællesskabet vil/kan ikke betale for at motorvejsnettet kan følge med,

  • 4
  • 0

Både TomTom og Garmin har specielle trucker-gps, der kan tage højde for højde- vægt- og farligheds-brgrænsninger.

Så spørgsmålet er om din truckerven ikke har den rigtige GPS, eller om kortet er forkert.

Min yndlings-GPS, waze bliver opdateret af brugerne, og er up-to-date med få dages forsinkelse. Desværre kan man ikke registrere højde/vægt begrænsninger, eller sin køretøjstype, så trailerkørsel på øde motorvej ses som tæt trafik, fordi jeg kører 80 og ikke 130.

  • 0
  • 0

Det er en kæmpe opgave at holde de digitale vejkort opdateret 100% + vejarbejde og andre midlertidige ændringer (ulykker, huller i vejen, indsnævret kørebane, ny skiltning,+++).
Hvem skal/kan/vil betale?

Der er vel ikke behov for at det er 100% up to date.
Der vil jo konstant forekomme hændelser som trafikanter skal agere fleksibelt på, f.eks. politi der dirigerer trafik manuelt pga. brand, væltet stillads, sportsevent o.s.v.
Så selvkørende biler kan da håndtere sådan noget uden opdateret GPS-info. Ellers er de jo ikke selvkørende.

  • 7
  • 0