close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
energiantropologen

Kan Danmark lære noget om smart grid af Kenya?

Sidste gang skrev jeg om nutidens eksotiske vilde, nemlig de danske energiforbrugere og studiet af dem. Der er mange måder at studere de danske energiforbrugere på, men én måde, hvorpå vi kan blive klogere på os selv, er sjovt nok at rejse ud og studere 'de andre'.

Jeg deltager i UMEME*-projektet, hvor europæiske virksomheder skal udvikle løsninger til det kenyanske elnet i forsøget på at undgå de såkaldte black-outs, altså strømnedbrud, som plager det østafrikanske land dagligt.

Det er verden, som vi kender den; de udviklede lande hjælper udviklingslandene. De hvide middelklasseingeniører rejser til Afrika for at vise vejen til civilisation og oplysthed – bogstaveligt talt i dette tilfælde, hvor det handler om black-outs. Men burde læringen i virkeligheden foregå med vendt fortegn? Kan vi danskere lære noget om strømforbrug af kenyanerne?

I mit virke som antropolog er jeg sammen med en ingeniør rejst til Kenya for at besøge og studere nogle af de forbrugere, der i sidste ende sidder med problemet, nemlig de kenyanske virksomheder, hvis produktion gang på gang stoppes, inden de må slå over på larmende og svinende dieselgeneratorer med store omkostninger og produktionstab til følge. Det er disse mennesker, der dagligt lever med følgerne af en utilstrækkeligt forsyning, og en interessant indsigt fra undersøgelsen var netop, at disse mennesker ved rigtig meget om el og forsyning, ligesom de ved, hvad de skal gøre for at optimere den ringe forsyningssituation. De bliver dagligt mindet om deres elforbrug, ligesom de dagligt må forholde sig til, hvad der ikke virker, når der ikke er strøm i nettet. Derfor har de en reel interesse i at finde en løsning.

Denne indsigt kaster nyt lys over vores opfattelse af de danske elforbrugere: Man kunne postulere, at den største udfordring for udrulning af smart grid er en forsyningssikkerhed på næsten 100 procent i Danmark og derfor et manglende reelt behov fra befolkningens side for at ændre adfærd og engagere sig i smart grid-teknologi.

Danskerne er, modsat kenyanerne, meget lidt bevidste om det energiforbrug deres daglige gøremål fører med sig. Energiforbrug i Danmark er i høj grad det, man kan kalde 'et medieret forbrug': mennesker gør brug af services, som bruger apparater, og apparater bruger energi. Energi der ALTID er tilstede og fuldstændigt selvfølgeligt flyder i en konstant strøm igennem stikkontakten. Og som verden er skruet sammen i dag, bliver jeg så at sige aldrig konfronteret med at mine daglige gøremål koster strøm. Det skulle da lige være den ene gang om året, jeg får tilsendt en fuldstændig uforståelig elregning. Men selv hvis jeg blev løbende konfronteret med mit forbrug i Danmark, er en vigtig pointe, at den almindelige dansker ikke oplever et behov for smart grid på nuværende tidspunkt (og de færreste ved, hvad det overhovedet betyder). De interesserer sig ikke engang nødvendigvis for deres energiforbrug, i en dagligdag fyldt med andre bekymringer og et evigt bombardement af information. Det bliver vi nødt til at tage seriøst, når vi udvikler ny teknologi, som vil understøtte danskerne i at ændre energiadfærd.

**UMEME betyder elektricitet på swahili, som tales i Kenya.*

Johanne Mose Entwistle

Hej Johanne.

Smart grid er intet mindre end genialt - MEN ikke hvis det baseres på pulserende elektromagnetiske felter, som gør folk syge. Udrulles det i Kenya via mobilnettet? Eller bygges det op via kabler?

  • 0
  • 6

Ethvert tiltag om smart grid giver mig myrekryb, ethvert ord fra EL selskaber om smart grid, gør ting ved mig som ikke egner sig på skrift.

Pulserende elektromagnetiske felter, som gør folk syge.
Ja og Radiobølger fra 1920 eller 1930'erne kunne slå folk ihjel eller hvad der var værre, skal jeg forstå det således Mads Bentzen

  • 2
  • 3

Det geniale ved smart grid er potentialet for at udnytte vores knappe ressourcer optimalt.
Bagsiden af medaljen er desværre, at samme system rummer muligheden for udnyttelse og misbrug. Min helt store bekymring er potentialet for overvågning....

Jeg vil til enhver tid fuldstændig afvise at min husstand bliver koblet på smart grid i den form, som det er tænkt på nuværende tidspunkt. Men dette er alene grundet i, at jeg ikke vil acceptere konstant bestråling af radiofrekvent elektromagnetisk stråling døgnet rundt.

Jeg er desværre for lidt inde i aspekterne omkring overvågning. Måske kan du belyse det?

  • 0
  • 3