motorbloggen

Kære Jan Gintberg: Du tager fejl, og du har ret

Ugens store historie på elbilfronten stod ingen ringere end standup-komikeren Jan Gintberg for. I søndagens udgave af Politiken skrev han et harmdirrende indlæg.

Der stod blandt andet: “Der er eklatant brug for en voksen til at kridte banen op med krav om standarder, ensartethed, massiv udbygning og roamingmuligheder i oplademarkedet!”

Jeg skal ikke gennemgå alle Jan Gintbergs udfordringer, men prøve at tage fra et par stykker. For han tager både fejl og har ret.

For det første: Jan, du købte den forkerte bil!

Jan Gintberg har ikke lyst til at købe Tesla, fordi det ville få ham til at “føle sig hensat til Moon-bevægelsens forkontor”, bare fordi det hele virkede lidt nørdet og indforstået.

I stedet valgte han en Audi e-tron, fordi han i “naivitet troede, at når først tyskerne kom – når først de store bilfabrikanter kom på banen – så ville det meste af firstmoveriet være overstået, og at man derefter ville føle det naturligt at overgå til batteridrevet kørsel.”

Nej, firstmoveriet er ikke overstået, og bare fordi Audi sender en elbil på markedet, så betyder det ikke, at det er en rigtig tysker.

En e-tron har aldrig været tænkt som et motorvejslokomotiv, og ingen tysker vil vælge den, hvis den daglige pendling foregår på autobanen mellem Hamborg og München.

Hvis vi i stedet taler om daglige småture til arbejdet og derfra til indkøbcentret og videre for at hente børnene i skolen, så vil den passe fint. Det er nemlig det segment, sådan en bil er beregnet til i Tyskland. Det gælder Mercedes GLC (og elversionen EQC), Audi Q5, BMW X3, Porsche Macan og VW Tiguan.

En tysker med et kørselsbehov som Jan Gintberg, vil vælge en dieselmotor –- helst en 3,0 V6.

Det betyder ikke, at en e-tron er en dårlig bil og ikke kan bruges til lange ture. Det er en fremragende elbil, der får ros for at være meget hurtig til at oplade mellem 20 og 80 procent batterikapacitet.

Men det kræver bare tilvænning og mådehold, hvis den skal køres optimalt og leve op til de lovede data.

Mådehold, fordi 130 km/t på motorvejen dræner batteriet hurtigere, end en standupkomiker kan skrive en elbil-joke. Fordi ingen “normale mennesker kører med alt slukket og ned ad bakke i medvind”, som Gintberg skriver.

Og tilvænning, fordi turen skal planlægges langt bedre, end Jan Gintberg tilsyneladende er parat til.

Men der var faktisk en mulighed, hvis Gintberg ville have haft en elbil i samme prissegment, som han kunne komme rundt i landet med: Tesla 3 long range med 560 km efter WLTP. Med den og superchargernettet ville turen mellem hovedstaden og Hanstholm og tilbage igen, ifølge Teslas planlægningværktøj, kunne klares med et enkelt ophold i Hedensted på en 30 min (lad os bare sige 45 min for at være på den sikre side.).

Alternativt kunne han have valgt en plugin-hybrid. De fås også i samme pris- og luksusklasse som e-tron. Hverdagen kunne så klares på el og turene mellem landsdelene på benzin.

Så Jan, du er blevet dårligt rådgivet i valget af bil.

For det andet: Du får hverken hurtig- eller lynladere ude på landet

Der kommer til at gå rigtig lang tid, før du får hurtigladning (>50 kW) i Harboøre. Eller som Elbilalliancen skriver i et svar til indlægget i Politiken torsdag: “de danskere, der bor uden for de store byer, har egen indkørsel og oplader deres elbil hjemme, og så er det kun gæster, turister og standupkomikere i elbil tilbage til at bruge og betale for ladestanderne. Derfor er en ladestander i en lille by svær at tjene penge på.”

Og sådan må det være. Kære Jan: Du har ladet dig lulle ind i flotte kort fra Clever eller en anden udbyder, som nærmest viser, at landet er plastret til med ladestandere. Virkeligheden er bare en anden derude i landskabet, hvilket du jo også har opdaget.

Hurtigladerne kommer til at stå langs motorvejene, og det giver god mening. Det betyder også, at Jan Gintberg godt kan køre rundt i sin e-tron i udkantsområderne, han skal bare som nævnt planlægge sin opladning bedre.

Men Jan Gintberg har også ret et nok så vigtigt punkt: Hvorfor skal det være så svært at bruge opladerne på tværs af abonnementer? Jeg har lige talt med både Clever og E.ON angående dette. Clever siger, at de har teknologien på plads, mens E.ON lover, at de inden årets udgang har en løsning klar, så man kan bruge deres standere, selvom man har et Clever-abonnement.

Her er jeg helt enig med Jan Gintberg: Det er for dårligt og skulle have været et krav i aftalen om at stille ladestandere op.

Hvorfor kan jeg forøvrigt ikke bare swipe mit Dankort som på en benzintank og få fyldt kWh på batteriet? Hvor svært kan det være?

Og så er der det med informationerne. Det er noget tid siden, at jeg sidst har taget en længere tur i elbil. Men hvis det passer, at man ikke kan regne med det der står i appen angående ledigheden, så er det langt ude. Det skal bare spille. Selv hvis der står en ICE ulovligt parkeret ved en elladestander, så skal det fremgå af appen: “pladsen er optaget af en idiot”.

Journalist og ingeniør. Har skrevet om teknologi og produktion siden 2001 og tidligere arbejdet med planlægning i energisektoren. Har især fokus på Industri 4.0, robotter, 3D-print, transportmidler, energisystemer og anden ny teknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er lidt fup og fidus over det. Der er brugt mange reklamekroner på at oplyse om hvor hurtigt E-Tron kan lade. Sagen er bare at det er 20 til 80% eller antal kWh der reklameres med. Det er bare ikke det der betyder noget i dagligdagen. Der er det antal km rækkevidde på x minutter der er vigtigt. Også når man lader andre steder end Ionity.

E-Tron er ineffektiv. Den bruger meget strøm, hvilket direkte kan omsættes til at den skal lades mere. Derfor er det nødvendigt at den kan lade med høj effekt for at opveje for det. Men høj effekt er kun tilgængelig på de fem Ionity stationer der findes i Danmark. Alle andre steder er E-Tron helt håbløs.

Hvis du parkerer ved en 50 kW lader, så hjælper det intet at der reklameres med at bilen kan trække 150 kW helt op til 80%. Ham i Hyundai Kona EV eller Kia E Niro lader med præcis samme hastighed, 50 kW, men kommer hurtigere frem da der skal bruges mindre energi til distancen.

 • 35
 • 1

Jeg havde også lyst til at kommentere noget lignende i Politiken, men jeg afstod fordi det let kom til at virke som noget Tesla forherligelse.

Ikke desto mindre må konstatere at med en Model 3 LR kan jeg ikke genkende Jans problemer med ikke at nå frem eller ikke at kunne lade ofte og hurtigt. Heller ikke på de ferieture jeg har været på.

Det kan godt være at Tesla for nogen minder om en Moon bevægelse, men hvis man vil køre elbil uden at give afkald på bekvemhed, mobiltet og rækkevidde er der pt ikke mange andre valg. De som kommer tættest på den samme allround gode oplevelse af at være elbilist er Kia og Hyundai.

 • 31
 • 2

Hvis Gintberg ved så lidt om biler hvorfor ringede han så ikke først til Blærerøven og spurgte ham om gode råd - sådan fra kendis til kendis :-)

 • 8
 • 18

Tesla sælger dyre biler, men strategien bag fungerer: man skal have styr på tre områder samtidig: Bilerne Batterierne Infrastrukturen

Det har tyskerne (og andre) ikke forstået, men begynder langsomt at indse det.

 • 30
 • 2

Jeg tror det lille ord planlægning som Bjørn flittigt bruger i artiklen er nøglen. Mange begejstrede elbilsbrugere planlægger og opfatter det som en del af fornøjelsen. Man hører begejstret om hvordan man kan planlægge ruter uger i forvejen på div sider. Måske derfor bliver den del ofte talt ned i debatter. Finder man ikke glæde i planlægningsdelen er der stadig stort potentiale for at blive skuffet. Jeg mindes at have fulgt en tråd her på siden med kommentarer fra en bruger med lignende oplevelse med en Tesla. Og jeg ved fra bekendtskabskreds en han ikke er alene.

Vi er nogen der lider af planlægningsklaustrofobi. Måske også den gode Gintberg.

 • 25
 • 1

Der er et helt vildt prisskilt på clever og ionitis opladninger hvis man ikke er abonnent. De tager 8-10 DKK for en kWh. Læs det lige igen og nej det er ikke en trykfejl. Tesla tager 2,8 sidst jeg ladede... med 50 kWh så tager de andre altså 400 DKK for en opladning. Det er en langt langt dyrer km pris end at hælde benzin eller diesel på, det giver ikke nogen form for mening. De betaler i øvrigt ikke samme afgifter som jeg forstår det så profitten ligner noget omkring 600-700%....

Og så til Tesla, de er billige for opladningen men tilgengæld kun for Tesla...

Som forbruger er man så rimeligt presset i det marked.

Det blev Tesla for mig for der var simpelthen ikke nogen form for mening i nogle af de andre biler. Kona som med rette er eneste reelle udfordrer, er for lille og de andre er mega klodser og alt alt for dyre.

Så med mindre man køber Tesla model 3 Long range så har man problemer og Ender nok lige som en komiker der med rette er frustreret over ikke at have strøm nok...

(Og ja den der Tesla kører lang ind i Jylland hvis du kommer fra kbh helt uden at lade... også med musik, klima og tændte lygter, og det samme den anden vej :)

 • 25
 • 1

Nej Gintberg har ret. Det hjælper ikke med en Tesla der kan køre 100 km mere. Det er langt fra nok. Der er 11 supercharger stationer mod 2000 tankstationer der kan tanke bilerne langt hurtigere. Det hænger jo slet ikke sammen. Hvis man skal kunne køre nogenlunde stressfrit i en el bil, som med en diesel/benzin bil så skal rækkevidden op på mindst 1000 km og ladetiden ned på alle ladestandere. Men det er jo netop udfordringen, hvornår får vi infrastrukturen til alt dette. Det ville være lettere med en anden teknologi end batterier såsom brint. Er der nogle der tør spå at vi kører el biler i 2035. Hvis brint eller anden teknologi kommer på banen slipper man jo for al den infrastruktur til el nettet. Jeg synes det er rart med en el bils bruger der siger tingene lige ud. Ikke noget med at bøje argumenterne så de passer til el bilerne. De har tydeligvis en kæmpe udfordring for alle med et stort kørselsbehov.

 • 14
 • 58

Finder man ikke glæde i planlægningsdelen er der stadig stort potentiale for at blive skuffet. Jeg mindes at have fulgt en tråd her på siden med kommentarer fra en bruger med lignende oplevelse med en Tesla. Og jeg ved fra bekendtskabskreds en han ikke er alene.

Teslaens GPS planlægger fint selv, inklusive ladestop. Det ville jeg forvente de andre elbiler også kan.

Jeg bruger kan planlægningssider når vi skal nå noget langt væk, for at få en ide om hvornår vi skal køre. Det er måske en gang eller to om året. De fleste ville vel også lige plotte lange ture på et kort først, selvom de kører fossilbil?

 • 28
 • 4

Det er simpelthen uforskammet rådgivning. Helt forkert bil og lade netværk til formålet. Der er 6 ionity stationer i Danmark og 4 har kun 4 lade standere. Det nævnes ikke hvad de kan lade med.https://ionity.eu/en/where-and-how.html også med de problemer han nævner. Jeg blev lige lidt nysgerig da jeg skal køre cybertruck en skønne dag. Med 400 km i tanken og 9 stationer med 10-16 ladestandere a 150kwh, skal man vidst anstrenge sig for at løbe ind i problemer. https://www.tesla.com/da_DK/findus?bounds=...

 • 13
 • 8

Jeg er helt enig i artiklens konklusioner - forkert valg af bil i forhold til formål og så må de forskellige udbyder til at stramme lidt op. Både med pris og roaming mulighed.

Jeg kan se at flere foreslår Model 3 som alternativ og det er også den bil jeg selv kører i. Men er det rigtig alternativ til Audi'en ikke en model S? Både i forhold til størrelse og pris.

 • 14
 • 1

"og så er det kun gæster, turister og standupkomikere i elbil tilbage til at bruge og betale for ladestanderne. Derfor er en ladestander i en lille by svær at tjene penge på."

Så må staten på banen og sikre infrastrukturen eller måske en investeringsmulighed for pensionsselskaberne?

Efter min mening er behovet en masse destinationsladere samt hurtigladere, der dækker hele landet. Jeg snakker ikke om 50kW ladere, det er >100kW ladere der er brug for. Hvis man skal på ferie i en uge i sommerhus og ikke har mulighed for at lade ved sommerhuset, så er du i problemer.

 • 5
 • 10

Er der nogle der tør spå at vi kører el biler i 2035.

Når nu det nok bliver lovkrav rundt om i EU at sælge 0-emissions biler i 2035, er der ret stor sandsynlighed for, at det bliver elbiler.

Økonomien hænger ikke sammen for stor-skala brint, uanset hvor belejligt man må finde det at være at tanke på en brintstation i stedet for at lade sin elbil.

Herfra og så til 2035 er det ihvertfald ikke ret sandsynligt, at der vil være brintstationer på samme niveau som der er benzinstationer. Så forsvinder belejligheden.

 • 16
 • 0

**Alternativ til brint og el ** Alternativ til benzin el og brint kunne måske være metanol. Man kan jo modificere metan til metanol, et Canadisk firma arbejder hårdt på at gøre det komercielt fornuftigt, jeg ved ikke hvad status er. Metanen kan komme fra biomasse, ved fermentering eller pyrolyse.

Pointen ved metanol er jo eksempelvis at man kan oplagre det i eksisterende tankanlæg som ellers er anvendt til benzin, man kan bruge det i eksisterende motorer, det sker alerede i racing. man har samme eller lidt bedre rækkevidde end benzinbilen (og man kan have en plastic :) reservedunk i bagagerummet) Langt de fleste benzinbiler vil kunne ombygges til metanoldrift, blot med ændret software. Nye biler burde kunne forsynes med en sensor, og selv registrere om den kører på metanol eller en metanol/benzin blanding.

Måske en hybridbil kan klare sig med få KW brændselscelle, idet den kan lade 24 7 , og kun bruge bateristrøm ved acceleration. Brændselscellerne ville også være lettere at forsyne, hvis man kan gå hen på tanken og købe en dunk metanol, en cola og en fransk hotdog.

Desværre er der ikke den store hype af metanol og det er ikke nær så sexet som el, vind, brint, og da langt størsteparten af os som arbejder med disse processer er på overførselsindkomster, (i form af tilskud fra stater - eu og store energikoncerner) må vi respektere, at presse, politikere, og folkestemning, vælger det sjove og fantastiske, frem for simpelt og effektivt arbejde.

 • 10
 • 9

Hvis man skal på ferie i en uge i sommerhus og ikke har mulighed for at lade ved sommerhuset, så er du i problemer.

Hvor mange sommerhuse har ikke indlagt el?

min mening er behovet en masse destinationsladere samt hurtigladere, der dækker hele landet. Jeg snakker ikke om 50kW ladere, det er >100kW ladere der er brug for.

Du har ikke brug for hurtigladere som destinationsladere. >50 kW er noget der hører til langs det primære vejnet. Her skal vi til gengæld op på >150 kW.

 • 25
 • 0

Bjørn skriver: "En e-tron har aldrig været tænkt som et motorvejslokomotiv, og ingen tysker vil vælge den, hvis den daglige pendling foregår på autobanen mellem Hamborg og München."

Og lidt senere: "En tysker med et kørselsbehov som Jan Gintberg, vil vælge en dieselmotor –- helst en 3,0 V6."

Ville de virkelig det?

Mit sprøgsmål er så, er det ikke lidt ufornuftigt at satse en stor sum penge på diesel? Jeg er klar over at der er noget brændstofs økonomi i disse biler, men når vi ser på det store klima billede er diesel jo en stor "skurk"?

Og hvis jeg ikke tager helt fejl så er store europæriske byer igang med at udfase og lave kørselsforbud mod netop diesel biler, hvilket i mine øjne gør det til en rigtig dårlig investering.

https://fdm.dk/nyheder/bilist/2018-11-tysk... https://fdm.dk/nyheder/bilist/2019-06-nu-f...

dette er en trend som jeg ikke tror bliver mindre men istedet større, for at "tvinge" folk til at køre biler med mindre skadelig emission.

Artiklen er sådan set fin, og sikkert skrevet med hjertet det rette sted, men er elbilen ikke det sikre valg i forhold til fremtidens lovkrav til private køretøjer?

PS please tag i mente at jeg ikke er bil entusiast og skriver dette i et forsøg på at kigge logisk på emnet

 • 11
 • 1

Ser ud til at der er en del tilhængere af at en størrelse passer alle.. bare køb en Tesla og du kan alt. Hvorfor findes der så så mange forskeldige ICE biler når en ville kunne klare det hele? For mig vil en tesla være den værste spand jeg kunne blive tvunget til at køre i, den ser hæslig ud, alt for dyr, ingen ordentlig fri højde, må ikke trække noget, ikke plads til hunde m.m. i bilen osv... En 40 år gammel landrover vil være den perfekte bil for mig.. og hov.. netop mig ikke alle i andre.. Tænk over at når i mener at alle andre bare skal købe en Tesla for det er bare løsningen for dig.... så er det ikke det samme som det er løsningen for nogen som helt andre, din verden er ikke den samme som alle andres. Fakta er at der er for få elbiler at vælge imellem til at de kan dække behovene bredt blandt bilkunder, de er sløve til at "tanke" i forhold til ICE og der er få steder. Det er desvære fakta og den med at lige om lidt, i morgen, næste år, de er på vej med.. det hjælper bare ikke i dag og det er altså i dag personen skal frem og tilbage og i dag at persoenen skal have transporten løst ikke om en ikke defineret tid til en udefineret pris.

 • 10
 • 26

Nej, one size doesn't fit all. Men i det her aktuelle tilfælde havde Jan fået løst mange af sine udfordringer hvis han havde valgt en anden bil.

Fakta er, at du kan sagtens klare dig med mindre og der er heldigvis også rigtig mange modeller som passer til de forskellige behov. Fakta er også at 90% af danskernes daglige kørsesbehov kan klare i en elbil!

 • 29
 • 5

Nej Gintberg har ret. Det hjælper ikke med en Tesla der kan køre 100 km mere. Det er langt fra nok. Der er 11 supercharger stationer mod 2000 tankstationer der kan tanke bilerne langt hurtigere. Det hænger jo slet ikke sammen. Hvis man skal kunne køre nogenlunde stressfrit i en el bil, som med en diesel/benzin bil så skal rækkevidden op på mindst 1000 km og ladetiden ned på alle ladestandere.

Eftersom alle ansvarlige billister holder en god strække ben pause ca hver anden/tredie time, så er det ikke specielt nødvendigt at der kan være 1000km på 'tanken'.

Med en Tesla 3 LR kan man køre 1000km på 10 timer! T3 kan endda fås med trækrog, 900kg.

Så hvad er problemt med elbiler?

Jo: a. Initiel omkostningen er ret høj, men TCO er faktisk billigere. b. At det kun hos Tesla man kan få en elbil der er sammenlignelig med større fossilbrænderes evner

Men har man ikke behov for krog, og kun sjælent kører langt, pendler under 150km dagligt, så er der faktisk ret mange elbiler der kan løfte opgaven.

 • 30
 • 2

For mig vil en tesla være den værste spand jeg kunne blive tvunget til at køre i, den ser hæslig ud, alt for dyr, ingen ordentlig fri højde, må ikke trække noget, ikke plads til hunde m.m. i bilen osv... En 40 år gammel landrover vil være den perfekte bil for mig.. og hov.. netop mig ikke alle i andre.. Tænk over at når i mener at alle andre bare skal købe en Tesla for det er bare løsningen for dig....

Er du i stand til at tage de subjektive elementer ud af din ligning! Så er der, lige om hjørnet, faktisk også en Tesla der opfylder dine funktionelle krav.

Jeg er subjektivt ret enig i at Cybertruck ikke er det kønneste og synes selv at en Defender er smuk. Ærgeligt de tog den ud af produktion, i stedet for at elektcificere den. (Og lave range-extender der kunne smides op på tag bagagebæret)

 • 12
 • 1

Det er da også helt fint at man køber den bil der matcher ens behov. Jeg bor i byen, og pt. er der kun meget dårlige opladningsmuligheder i byen, så hvis jeg skulle købe en bil i morgen, blev det også en ICE bil, og det er på trods af, at jeg er stor tilhænger af el-biler og at jeg er Tesla fan-boy.

Jeg synes bare det er en spændende udvikling vi har gang i, og der er ikke nogen tvivl om at det er en udvikling, som vi vil se accelerere kraftigt i løbet af de næste 10-15 år. Så selvom jeg umiddelbart ville vælge en ICE bil i dag, så er jeg ret sikker på at jeg ville vælge en el-bil om 10-15 år, når jeg har brug for en ny bil igen, og til den tid vil udfasningen af ICE biler for alvor være kommet i gang. ICE biler står til at blive forbudte at sælge i 2035, og udvalget af el-biler vil i det kommende årti eksplodere, og der vil være el-biler i SUV størrelse, som kan køre 1000 km, med anhænger, på én opladning. Bare rolig, det skal nok komme. Det er allerede teknisk muligt.

Så til alle dem som er skeptiske nu. Det forstår jeg udmærket. El-biler kan på nuværende tidspunkt ikke opfylde alle behov. Så måske bliver din næste bil en normal ICE bil, men så er det også slut. Den næste bil igen, vil næsten helt sikkert være elektrisk. Det er ikke svært at spå om!!

 • 8
 • 1

Methanol og brint giver en virkningsgrad på under det halve af batteridrift - samtidig er det væsentligt dyrere - glem det - det er det rene frås med den vedvarende energi. Til fly, lastvogne og skibe kan måske være nødvendigt (læs om Power 2 X).

 • 14
 • 4

@Michael Mortensen Du læste ikke delen med i morgen, om lidt osv. det er I DAG jeg har brug for transport ikke i morgen måske... så hvad der "snart" kommer . er for mig totalt ligegyldigt da jeg ikke kan bruge det til noget her og nu. Desuden så har denne kommende Tesla et alvorligt problem... den opfylder netop ikke de funktionelle krav jeg . har pt. er en 12-15 år gammel Volvo xc70 det bedste bud. og samlede TOC over tid vinder Volvoen voldsomt, Teslaen er simpelthen alt for dyr i forhold til hvad den kan holdt op imod en 15 år gammel Volvo. Og nej da ikke defenderen en god gammel serie bil, uden alt den elektronik og så simpel den kan laves hvor og når som helst :) Der var en del flere problemer med defenderen end bare motoren, men det er en bil med sjæl og muligheder.

@Nikolaj Kildeby så løsningen er at folk skal have en bil til hverdags kørsel og en til alt det andet? og hvad med de sidste 10% skal de så tvinges til et køretøj der er ringere end det de har i dag fordi andre mener de kan klare sig fordi det kan de selv? Folk køber ikke bil der kun kan klare deres hverdagsbehov, den skal kunne klare det hele da biler i DK just ikke er billige.

 • 7
 • 14

E-Tron er slet ikke lavet til at blive solgt i stort antal. Disnosauerne i Wolfsburg har slet ikke fattet udfordringen og troede de bare kunne lave en e-tron for at vise deres gode vilje. Man kommer til at tænke på Nokia og Kodak igen igen. Der er ingen tradition for innovation i den tyske bilindustri. De har i årevis kunnet slippe afsted med at bruge den samme motor, måske peppet op med lidt billig elektronik, og så forbedre affjedringen lidt og nogle LED instrumenter. Det har ikke virkelig forsøgt at lave en moderne bil, der bruger ny teknologi på en helt ny måde. Deres ICE biler har nogenlunde de samme præstationer mht effektivitet og ydelse som de havde i 1970. Bevares, bedre smøreolier og lidt nye materialer, har givet en mindre forbedring i holdbarhed. Men det er så det. Nu skal de lige pludselig kunne skrive kvalitets software, super effektive elmotorer, analysere big data, lave microprocessorer, lave batterier, forstå kemi, etc. Det ligger helt uden for deres fantasi og de har åbenbart ikke evnet at forstå hvad der skal til og få ansat de rigtige folk og ledere! Tyskland burde have været en forgangsland i den her proces, men de har i den grad skudt dem selv i foden!

 • 20
 • 8

så løsningen er at folk skal have en bil til hverdags kørsel og en til alt det andet? og hvad med de sidste 10% skal de så tvinges til et køretøj der er ringere end det de har i dag fordi andre mener de kan klare sig fordi det kan de selv? Folk køber ikke bil der kun kan klare deres hverdagsbehov, den skal kunne klare det hele da biler i DK just ikke er billige

Hmm vores familie har nu haft elbiler i 5 år (vi har en Model 3 og en Leaf) og selv om vi bor i København fungerer det fint - også selv om vi skal på familiebesøg til Aalborg. Til hverdag lader bilen i nærheden af arbejdet mens vi arbejder. Bilerne er som regel toppet op til en uges kørsel på en alm 11kWh lader på ca 5 timer. Resten af ugen kører vi bare frem og tilbage som i en hvilken som helst anden bil. Det lækre er at der altid er parkering ved ladestanderne. Der er meget jældent behov for at lade hjemme - selv vi godt kan ved vores rækkehus. Det foregår med en ledning hen over fortovet da vi ikke har egen indkørsel/carport.

Langtur - Om nogle dage tager vi på skiferie ved Kvitfejll i Norge. Planen er at vi kører gennem Sverige. Turen tager i fgl Google maps 8:58 i en alm diesel uden pauser. I flg abetterrouteplanner.com tager turen i vores Model 3 LR 9.38 incl 3 ladepauser. Den vil koste i alt 91 sv kr og 82 no kr. for alle 733 km. I efterårsferien var vi i Bruxelles. På turende ned og tilbage hold vi pauser hver 2 - 3 timer. Pauserne var til besøg på toiletter og til fouragering. Hver gang var bilen færdig inden vi var færdige. Min konskussion er at langture i elbil ikke er svært.

Og nej jeg tro ikke at alle har samme kørselbehov som vi har - og nej jeg tro heller ikke at alle kan skifte til en elbil her og nu med det begrænsede udbud der er. Jeg tænker til gengæld at enkeltes særlige behov for biltransport skal bremse at andre skubber på modenheden i bilindustrien ved at efterspørge gode elbiler med god infrastruktur. Pt er Tesla den eneste der har perektioneret teknologien og infrastrukturen.

Derfor virker det også noget uklogt at Jan Gintberg har valgt at købe sin første elbil hos en fabrikant der ikke har erfaringer med elbiler og ikke har styr på den tilhørende infrastruktur. Det er jo ikke sådan at fordi man var godt til diesel biler - så er man automatisk også godt til elbiler i en digital tidsalder og den tilhørende infrastruktur.

Som andre har skrevet har den tyske bilindustri sovet i timen og halser nu efter for at indhente Tesla. Desværre er de endnu halvhjertede forsøg på at lave en god elbil ikke lykkedes endnu og det er skuffende som Jan Gintberg beskriver. Det får den betydning af forbrugerne får en negativ oplevelse af elbiler. Sørgeligt når vi nu skal over på el baseret transport og der findes gode alternativer som Tesla - og det virker som om Kia/Hyundai er ved at komme efter det.

 • 27
 • 3

Lars Christoffersen har netop beskrevet de amerikanske bilfabrikanter minus Tesla. De tyske er især kendte for at være førende i at lave kvalitetsbiler. Bevars' - der har været uheldige issues med slidte kædestrammere og andre tekniske finurligheder, men ikke så slemt som de franske. Italienerne er førende (forførende) indenfor design (undtagen Fiat), men tyskerne kan altså skrue en lækker automobil sammen. Tag blot de smalle gab der er mellem døre og karosseri. I denne sammenhæng har de tre store sydtyskere afdelinger, hvor de alene arbejder med lyden af døre der smækker i. Det er DET vi ka´li´ . Hvornår har I sidste gang hørt en amerikanerbil matche det?

Ovenstående er der helt givet debattører der ikke bryder sig om, men reelt set er det nok fordi man stiller sig over i et hjørne og diskuterer emner, som ikke interesserer de mange bilkøbere.

 • 3
 • 3

Hej Hilbert. du skal huske at medregne en virkningsgrad for fremstillingen af el og indput/ouput fra batterier.

Se eksempelvis tv reklamer fra en (undskyld latterlig) toyota hybrid ,som kører 19 km/l iflg. reklamen, Havde min brændstoføkonomi været så elendig dengang jeg kørte årgang 1985 peugeot 309 havde jeg overvejet hvor jeg havde racet helt vildt og hvorfor det var gået så galt.

 • 4
 • 2

Ser ud til at der er en del tilhængere af at en størrelse passer alle.. bare køb en Tesla og du kan alt. Hvorfor findes der så så mange forskeldige ICE biler når en ville kunne klare det hele? For mig vil en tesla være den værste spand jeg kunne blive tvunget til at køre i, den ser hæslig ud, alt for dyr, ingen ordentlig fri højde, må ikke trække noget, ikke plads til hunde m.m. i bilen osv... En 40 år gammel landrover vil være den perfekte bil for mig.. og hov.. netop mig ikke alle i andre.. Tænk over at når i mener at alle andre bare skal købe en Tesla for det er bare løsningen for dig.... så er det ikke det samme som det er løsningen for nogen som helt andre, din verden er ikke den samme som alle andres. Fakta er at der er for få elbiler at vælge imellem til at de kan dække behovene bredt blandt bilkunder, de er sløve til at "tanke" i forhold til ICE og der er få steder. Det er desvære fakta og den med at lige om lidt, i morgen, næste år, de er på vej med.. det hjælper bare ikke i dag og det er altså i dag personen skal frem og tilbage og i dag at persoenen skal have transporten løst ikke om en ikke defineret tid til en udefineret pris.

Nu har jeg fornøjelsen af at køre både 50 år gammel land rover og Tesla. Gæt hvilken bil labradoren foretrækker? Tesla'en ... Samtidig kører den ironisk nok længere mellem optankninger end den gamle land rover. Som heller ikke er så glad for blyfri, eller benzin med ethanol-tilsætning, eller.... det er efterhånden lidt besværlige at finde det rette dinosaur-juice at fylde på den. Naturligvis I modsætning til Teslaen, der bare skal bruge et 230 volt stik. Findes overalt.

 • 18
 • 1

I denne sammenhæng har de tre store sydtyskere afdelinger, hvor de alene arbejder med lyden af døre der smækker i.

du har lige bekræftet alt hvad jeg har sagt! 10 km på literen og døre der lyder godt er den bedste innovation de 3 sydtyske fabrikanter kan komme med. For et land med legender som von Braun, Planck, Hahn, Porsche, Oppenheimer, etc er det eddermamne en tilbagegang der vil noget!

 • 19
 • 7

Se eksempelvis tv reklamer fra en (undskyld latterlig) toyota hybrid ,som kører 19 km/l iflg. reklamen, Havde min brændstoføkonomi været så elendig dengang jeg kørte årgang 1985 peugeot 309 havde jeg overvejet hvor jeg havde racet helt vildt og hvorfor det var gået så galt.

Kollisionsikkerheden i en Simca 309, der vejede omkring det halve af en Yaris hybrid, skal også lige tages med, inden du sammenligner. Foruden brændværdien af den olie, mange af dem brugte lystigt sammen med benzinen.

Jeg skriver Simca, fordi 309 var en Talbot som Peugeot fik med ved overtagelsen af fallitboet.

 • 2
 • 1

Hold ferie - den er hamrende sjov den kronik fra Hr. Jan G. Han fanger mange start problemer, selv om jeg også prædiker for "prøv nu en elbil" inden folk bare køber det sædvanlige.

Jeg kører elbil - den kører max 200 km pr opladning - det fungerer fint med sådan en Hyundai Ioniq - MEN man skal brokke sig når det ikke fungerer, så tak til Hr. Jan G. for den opsang. Man skal brokke sig, så bare kom igang jer derude der oplever negative ting ved denne elbilsomstilling, selv har jeg skrevet flere gange til Clever - det er ikke iorden at opstille EN hurtiglader pr. adresse -det er horribelt elendig planlægning og ja - jeg har mange gange oplevet at laderne er optaget, iøvrigt flere gange med elbiler fra Norge, men se nu på Tesla, de opstiller da ikke EN lader hvert sted! Suk -elendig udførsel.

I virkeligheden er jeg ikke så sur over dette da det er helt fint med pauser i livet - men min kritik er mere at så kan Hr og Fru Danmark ikke bare købe en elbil og forvente de kan hurtiglade som de ønsker - det SKAL bare være på plads for at få alle med! Jeg var på ferie i elbilen i Norge - de har da aldrig EN enkelt hurtiglader stående på adressen - kom så ind i kampen! (Jo nu opstiller Clever de flere ladere – har jeg læst i deres pressemeddelelse, god nyhed!)

Jeg har også prøvet det som Jan også påpeger, at laderen kun kan lade EN bil af gangen, ak - det virker underligt konstrueret. Men ellers - det nytter ikke at jeg skriver hvor godt jeg har det med at køre elbil og elsker at planlæge turen med abetterrouteplanner - når infrastrukturen ikke er god nok, selvfølgelig skal man kunne betale med sit DK kort på en hvilken som helst lader i DK, selvfølgelig skal der være flere laderere på hver adresse, selvfølgelig skal man kunne købe en elbil til 150.000 kr og være tilfreds med infrastrukturen OGSÅ ude på landet - hvor det så end er - det med at sige "bare køb en TESLA! med 500 km rækkevidde" - det er nonsens - alle har ikke pengene eller gider ikke bruge store beløb på en bil.

 • 17
 • 0

du har lige bekræftet alt hvad jeg har sagt! 10 km på literen og døre der lyder godt er den bedste innovation de 3 sydtyske fabrikanter kan komme med. For et land med legender som von Braun, Planck, Hahn, Porsche, Oppenheimer, etc er det eddermamne en tilbagegang der vil noget

Tag lige at læse den sidste tredjedel af mit forrige indlæg. Der vil du finde forklaringen på hvorfor bilkøberne går hen hvor de gør. Jeg beskrev for dig - so to speak - hvordan kokkene på Michelin restauranter pynter de eksklusive retter inden de serveres.

 • 3
 • 3

Ovenstående er der helt givet debattører der ikke bryder sig om, men reelt set er det nok fordi man stiller sig over i et hjørne og diskuterer emner, som ikke interesserer de mange bilkøbere.

Og tilbage til virkligheden: https://ark-invest.com/research/tesla-pric... At køre bedst muligt billigst muligt, vil formentlig interessere en del. "Vorsprung durch technich", er blevet til "Nachteil durch Arroganz"!

 • 9
 • 5

Tag lige at læse den sidste tredjedel af mit forrige indlæg. Der vil du finde forklaringen på hvorfor bilkøberne går hen hvor de gør. Jeg beskrev for dig - so to speak - hvordan kokkene på Michelin restauranter pynter de eksklusive retter inden de serveres.

Ja, og det er noget sludder, sorry. Hvorfor sælger de så færre og færre biler?

 • 3
 • 6

Tag lige at læse den sidste tredjedel af mit forrige indlæg. Der vil du finde forklaringen på hvorfor bilkøberne går hen hvor de gør. Jeg beskrev for dig - so to speak - hvordan kokkene på Michelin restauranter pynter de eksklusive retter inden de serveres.

Ja, og det er noget sludder, sorry. Hvorfor sælger de så færre og færre biler?

Jeg er lidt i splid med mig selv hvorvidt jeg skal fortsætte denne dialog med en, som har sin virkelighedopfattelse funderet i den blå luft. Men vi tager en runde til. Måske vil du delagtiggøre os i hvori dit, - kan man kalde det had(?) til sydtyskerne består? Gerne draperet med din frustration over "de resterende bilkøbere" som drager mod deres salgslokaler. Lad høre . . . . .

 • 5
 • 10

Der vil du finde forklaringen på hvorfor bilkøberne går hen hvor de gør.

Mon ikke de er som de fleste andre forbrugere. De køber de mærker de køber fordi det er hvad de er vant til, og fordi naboerne køber samme mærke. Fordi det er en kendt brand = man betaler for en masse reklamer når man køber det. Det er kun (nogle af) os ingeniøre,r der rationelt gennemgår muligeder inden køb af en vare. Min konklusion er at Tesla Cybertruck er det rationelle valg som familiebil.

 • 9
 • 3

Mon ikke de er som de fleste andre forbrugere. De køber de mærker de køber fordi det er hvad de er vant til, og fordi naboerne køber samme mærke. Fordi det er en kendt brand = man betaler for en masse reklamer når man køber det. Det er kun (nogle af) os ingeniøre,r der rationelt gennemgår muligeder inden køb af en vare. Min konklusion er at Tesla Cybertruck er det rationelle valg som familiebil.

Det har du ganske givet ret i langt henad vejen. Jeg undrer mig også ofte over folks valg, - og dem over mine :-) Som du nok ved ejer jeg en Alfa Romeo, da det æstetiske står meget højt på listen ved mine bilvalg, og desuden er jeg så nærig at jeg skruer på bilerne selv. Kan godt lide at flytte kommaet på værkstedsregninger :-)

Jeg synes i øvrigt at dit - æhh rationelle valg er fantastisk. Den Må jeg have udspeciferet ved en festlig lejlighed :-)

 • 3
 • 4

Det kan da godt være at overgangen til eldrevet transport giver nogle bump på vejen, men vi har intet valg og det kan ikke gå for hurtigt - Fossilbiler skal væk, punktum.

 • 15
 • 5

Det kan da godt være at overgangen til eldrevet transport giver nogle bump på vejen, men vi har intet valg og det kan ikke gå for hurtigt - Fossilbiler skal væk, punktum.

Overgangen til elbiler giver nogle bump på vejen. Dem er der en del som er villige til nu, og fred med det. Jeg ønsker ikke at bestemme deres valg. Til gengæld ønsker jeg heller ikke at få påduttet mine "valg". Elbilerne skal nok blive indfaset over en længere årrække i takt med den tekniske udvikling og økonomi.

 • 5
 • 6

Overgangen til elbiler giver nogle bump på vejen.

Mon ikke de fleste af os er villige til de bump.

Men problemet er at det er en nyhed, hvis en tesla løber tør, men ikke hvis en diesel bil gør. Det er en nyhed i landsdækkende medier hvis en elbil brænder.... Men ikke hvis en benzin bil gør. desuden føre vi ikke den vigtige statistik over disse brænde og hvordan de startede.

Jeg claimer ikke at det er fake news. Der er bare nogle overskrifter der ser bedre ud øverst på de fleste medier, også ing.dk.

 • 16
 • 2

Mon ikke de fleste af os er villige til de bump.

Men problemet er at det er en nyhed, hvis en tesla løber tør, men ikke hvis en diesel bil gør. Det er en nyhed i landsdækkende medier hvis en elbil brænder.... Men ikke hvis en benzin bil gør. desuden føre vi ikke den vigtige statistik over disse brænde og hvordan de startede.

Jeg claimer ikke at det er fake news. Der er bare nogle overskrifter der ser bedre ud øverst på de fleste medier, også ing.dk.

Dem som er villige til disse bump er vel netop dem, som køber elbilerne. Det er som det bør være.

Vedrørende elbilers problemer og mediedækningen, så er der helt givet noget "Se og Hør" over det. Retfærdigt? Sikkert ikke altid, men ret beset så stiller især Teslafans sig i klaskehøjde med deres bedreværdskultur og tilhørende aversion mod de "lavere klassers" forbehold derom.

 • 3
 • 11

Måske vil du delagtiggøre os i hvori dit, - kan man kalde det had(?) til sydtyskerne består?

Jeg hader dem ikke, tværtimod så er jeg faktisk ked af og skuffet at det ikke er Europa der er på forkanten. Og jo jeg hader dem en smule. Diesel gate gjorde at den tyske bilindustri er nogo for mig nogen sinde mere. Tesla er mellem 4 og 6 år foran på batteri-teknologi, data til autonome biler, drive train, etc. Tesla har lavet biler i under 8 år. Det burde være en nobrainer for de kæmpe koncerner at kunne konkurrere med dem. Men hvad kommer de ud med, efter de endelig har fattet at el er fremtiden: Audi E-tron, som er en kørende mursten. Den er hammer dyr og duer kun til at køre ungerne i skole. Rækkevidden er dårlig. Så er der Porsche: Kunne ikke køre fra en halvt så billig Tesla og de måtte ty til mekanisk gear. Og de måtte købe teknologien fra det lille Koratiske firma der hedder Rimac. Jaguar E-pace er i samme klasse som Audi Etron. Dyr og ringe rækkevidde. Og de fremstiller dem kun i meget få stk. tal. De eneste der har lavet noget der bare ligner lidt er Hyundai, Kia og Nissan. Men rent teknisk er de stadig oldsager sammenlignet med Tesla. Så jeg fatter ikke helt, at VW gruppen, med Porsche familiens 400 milliader $ i ryggen, ikke har blæst os væk i moderne elbiler, med spec's der er langt bedre en Tesla's. De kan ikke engang lave OTA updates af deres computer. Og de kan ikke tjene penge på deres elbiler! Det kan godt være du nyder at døren siger "klik" på den helt rigtige måde. Jeg vil hellere køre i en Tesla 3 LR, med et moderne interface til bilen og køre hele vejen i et hug, uden at skulle lade op. PS: Måske er det din virklighed der er den forkerte. Kodak, Blokbuster, Nokia, mente også at digital foto, streaming og smart phones var en døgn flue.

 • 15
 • 5

Tyskerne oplever deres iphone moment lige nu. Jeg har kigget på fra sidelinjen og været glad for alt den information jeg har fået gennem ingeniøren. Tak fordi i har delt information omkring jeres overlegne el-bil. 2019 var vigtigt og cybertruck annoncering fik alt hvad jeg kendte til angående biler til at gå i stå. Det blev meget tydeligt hvem der stod triste og fantasiløse tilbage. Det vil jeg gerne være en del af. Det er jo mere interessant end apple,amazone og google tilsammen.

 • 12
 • 1

Jeg hader dem ikke, tværtimod så er jeg faktisk ked af og skuffet at det ikke er Europa der er på forkanten. Og jo jeg hader dem en smule. Diesel gate gjorde at den tyske bilindustri er nogo for mig nogen sinde mere. Tesla er mellem 4 og 6 år foran på batteri-teknologi, data til autonome biler, drive train, etc. Tesla har lavet biler i under 8 år. Det burde være en nobrainer for de kæmpe koncerner at kunne konkurrere med dem. Men hvad kommer de ud med, efter de endelig har fattet at el er fremtiden: Audi E-tron, som er en kørende mursten. Den er hammer dyr og duer kun til at køre ungerne i skole. Rækkevidden er dårlig. Så er der Porsche: Kunne ikke køre fra en halvt så billig Tesla og de måtte ty til mekanisk gear. Og de måtte købe teknologien fra det lille Koratiske firma der hedder Rimac. Jaguar E-pace er i samme klasse som Audi Etron. Dyr og ringe rækkevidde. Og de fremstiller dem kun i meget få stk. tal. De eneste der har lavet noget der bare ligner lidt er Hyundai, Kia og Nissan. Men rent teknisk er de stadig oldsager sammenlignet med Tesla. Så jeg fatter ikke helt, at VW gruppen, med Porsche familiens 400 milliader $ i ryggen, ikke har blæst os væk i moderne elbiler, med spec's der er langt bedre en Tesla's. De kan ikke engang lave OTA updates af deres computer. Og de kan ikke tjene penge på deres elbiler! Det kan godt være du nyder at døren siger "klik" på den helt rigtige måde. Jeg vil hellere køre i en Tesla 3 LR, med et moderne interface til bilen og køre hele vejen i et hug, uden at skulle lade op. PS: Måske er det din virklighed der er den forkerte. Kodak, Blokbuster, Nokia, mente også at digital foto, streaming og smart phones var en døgn flue.

OK -det er så måden du opfatter bilmarkedet på. Jeg har en helt anden, som jeg hermed præsenterer.

Jeg ser ikke overgangen til eldrift som en proces, som skal overstås så hurtigt som muligt. Det vil komme – javist, men i takt med at teknikken og økonomien udvikler sig. I valg af bil er eldelen IMO ikke den afgørende faktor. Det er helhedsindtrykket af de enkelte modeller, blandt andet med de lækre detaljer såsom samlekvaliteten, som dørene er eksempler på. Det ser ud til at jeg deler min opfattelse med flertallet af nybilskøberne. Salgstallene er mit bevis. VolksWagen var lidt kreativ med dieselmotorer for nogle år siden. Kunne det aflæses på salgstallene? Nej vel. Mit eget forhold til tyske biler blev heller ikke ændret.

Nu samarbejder den tyske automobilindustri med andre specialister, men det er der intet nyt i. Jeg ser intet galt i at få hjælp hos Rimac, som har en enestående historie. Det startede med en ombygget BMW 320 E30. Vist har Tesla den længste rækkevidde for elbiler, med Rivian som en seriøs udfordrer og som på flere parametre ser ud til at slå Teslas 4x4. Men vi venter på at den kommer på gaden.

Taycan har en højere tophastighed end Tesla, OG den er hurtigere i optræk. Årsag: Den har mekanisk gear. Det gjorde tydeligvis nas i Teslalejren. Javist – Porschen har kortere rækkevidde, men kan til gengæld lade med markedets højeste ladestrøm. Ikke mindst så kører Porschen næsten som en Porsche skal gøre, kun tynget af elbilers generelle problem vægten. Lad mig minde om at Tesla og Porsche henvender sig til helt forskellige kundesegmenter. Teslaejere vil vist helst undgå at køre bil, i hvert fald selv, mens det med Porscheejere forholder sig helt omvendt. Joh – tyskerne er lige begyndt, men mon ikke de bygger momentum op. Jeg har god tid til at vente, for bilen skal jo betales engang jeg får råd. Det interface jeg sætter pris på i en bil er konstruktørens evne til at give den køreegenskaber, der gør chaufføren eet med bilen. Læs om Alfa Romeo Giulia, som sætter standarden her, og som bliver bilen jeg omsætter min lottogevinst til den dag fru Fortuna smiler til mig. Til gengæld er jeg fyldt op til kvalmegrænsen af alskens INintuitiv og overflødig elektronisk tingeltangel i nye biler og som stjæler køreglæden.

 • 6
 • 13

Jeg tror det lille ord planlægning som Bjørn flittigt bruger i artiklen er nøglen. Mange begejstrede elbilsbrugere planlægger og opfatter det som en del af fornøjelsen. Man hører begejstret om hvordan man kan planlægge ruter uger i forvejen på div sider.

Ja så kan man lige så godt bruge offentlig transport. Det er netop for at undgå det, vi ofte tilvælger bilen... Med den på. kan man også ønske sig rejseplanlægningen med færgeafgangstider tilbage.

 • 3
 • 9

Taycan har en højere tophastighed end Tesla, OG den er hurtigere i optræk. Årsag: Den har mekanisk gear. Det gjorde tydeligvis nas i Teslalejren.

Jeg tror det har betydet meget mere for porche end for tesla ejere. porche og alt andet fossilt er i 10 år blevet laterliggjort af en saloon når det gælder acceleration. 7/100 dele...åh gaaab hvor er det nok gået hen over hovedet på tesla ejere. https://www.youtube.com/watch?v=F28i1D1OJ5o Skuffelsen over at have lavet den mindst energi effektive el-bil på markedet må være ubærelig. Bilen er ligesom e-tron fuldstændig ligegyldig.

 • 17
 • 3

Ligesom langt størstedelen af andre Tesla ejere, så kører jeg ikke i den hurtigste model Tesla har produceret. Jeg har ingen aktie i en tissemands konkurrencen mellem Elon Musk og Porsche. En ting er helt sikkert Porsche Taycan er hurtigere end min bil på en bane.

Men min Tesla Model 3 LR kommer hurtigere til Spanien end både Porsche Taycan og Model S 100P eller hvad der for tiden er den hurtigste Tesla. For vi lever i en tid, hvor der er en tidsstraf på at være ineffektiv. Biler bygget til ræs er sjældent effektive når det bare skal gå lige ud på motorvej. Biler bygget til at være store og imponerende er sjældent effektive. Uanset om det er Tesla Model X eller Audi E-Tron, så kommer du langsommere frem i sådan et monster på de lange distancer.

De forsøger at rette op på det ved at skrue helt op for lynladeren. Problemet er bare at det giver mere at være effektiv foruden at en bil som Tesla Model 3 også lader rigtigt hurtigt. Derudover hjælper det kun når du har adgang til den korrekte type lynlader. Hvis du kommer væk fra motorvejen, så har du i bedste fald 50 kW ladere til rådighed og da mærker du for alvor straffen for at være ineffektiv.

Og ja jeg er sikker på at Jan Gintberg finder det ganske irriterende, at naboen i en billig Hyundai Kona EV er bedre kørende på landet, end ham i hans milliondyre Audi E-Tron monsterbil. Men det er bare sådan det er, laderne ude på landet kommer aldrig til at blive de dyre 350 kW modeller.

Hvis din tid er vigtig, og du kører langt og nogle gange væk fra motorvejen, så er du bedre tjent med en mindre men effektiv bil. Kan de tyske præstigemærker omstille sig til den virkelighed?

 • 24
 • 1

Jeg er langt henad vejen enig med dig Baldur. Du forklarer at det er problematisk at lade elbiler op i løbet af vores dyrebare tid, hvis man ikke bor i storbyen. Der bor de fleste af os endnu ikke, så elbiler må vente. Jeg skal ikke klåge mig på Gintbergs bilvalg, da min målskive ligger i en helt anden retning. De fleste elbilfabrikanter har vist startet med de store modeller, ganske ligesom det sker med benzinbiler. De små modeller skal nok komme. Kan jeg få en opdatering på Tesla/tysker-forholdet her?

 • 1
 • 14

Jeg synes i øvrigt at dit - æhh rationelle valg er fantastisk. Den Må jeg have udspeciferet ved en festlig lejlighed :-)

Jeg synes , at det er så oplagt, at Tesla Cybertruck er det mest rationelle valg som familiebil, at jeg slet ikke forstår, hvordan du kan være i tvivl om årsagerne. Er det blot en morsomhed fra din side? Hvis du virkelig ikke kan se årsagerne, så skal jeg gerne forklare dem, selvom de synes indlysende.

I valg af bil er eldelen IMO ikke den afgørende faktor. Det er helhedsindtrykket af de enkelte modeller, blandt andet med de lækre detaljer såsom samlekvaliteten, som dørene er eksempler på.

For mig at se lyder det fuldstændigt, som ved overgangen fra sorthvidfjernsyn til farvefjernsyn at sige, at det ikke er spørgsmålet om sorthvid eller farve det kommer an på. "Afgørende er helhedsindtrykket, hvor et kabinet i en flot træart og fine hængslede låger med lækre detaljer i hængsler og drejeknapper tæller mindst lige så meget."

Taycan har en højere tophastighed end Tesla, OG den er hurtigere i optræk. Årsag: Den har mekanisk gear.

Alene det at den har et fuldstændigt overflødigt mekanisk gear viser for mig, at Porsche overhovedet ikke har forstået ideen med en elbil. Den ting alene er nok til, at jeg aldrig ville eje den.

 • 14
 • 3

Jeg synes , at det er så oplagt, at Tesla Cybertruck er det mest rationelle valg som familiebil, at jeg slet ikke forstår, hvordan du kan være i tvivl om årsagerne. Er det blot en morsomhed fra din side? Hvis du virkelig ikke kan se årsagerne, så skal jeg gerne forklare dem, selvom de synes indlysende.

Som bekendt er jeg nok den sjoveste debattør der nogensinde har deltaget på ing.dk, - selvom det lyder lidt forkert at komme fra mig selv, men jo - hvordan kan du ikke opfatte det med et skævt smil fra min side? Nu er konkurrencen sågu heller ikke ret stor her! Til gengæld tilbyder du at forklare dit valg for mig, og flere andre vil sikkert nysgerrigt læse med, og tak for tilbuddet :-) Min - skal vi sige overraskelse over dit valg, skyldes blot at man instiktivt sætter sig selv i samme plads, men du har åbenbart helt andre livsbetingelser. Fyr løs, - vi er lutter øren.

I valg af bil er eldelen IMO ikke den afgørende faktor. Det er helhedsindtrykket af de enkelte modeller, blandt andet med de lækre detaljer såsom samlekvaliteten, som dørene er eksempler på.

For mig at se lyder det fuldstændigt, som ved overgangen fra sorthvidfjernsyn til farvefjernsyn at sige, at det ikke er spørgsmålet om sorthvid eller farve det kommer an på. "Afgørende er helhedsindtrykket, hvor et kabinet i en flot træart og fine hængslede låger med lækre detaljer i hængsler og drejeknapper tæller mindst lige så meget."

Det kunne faktisk godt være tilfældet. Til sammenligning har jeg set højttalere, som ligner noget der er løgn. Dem ville jeg trods en eventuel fantastisk lydgengivelse ikke have i mit hus.

Taycan har en højere tophastighed end Tesla, OG den er hurtigere i optræk. Årsag: Den har mekanisk gear.

Alene det at den har et fuldstændigt overflødigt mekanisk gear viser for mig, at Porsche overhovedet ikke har forstået ideen med en elbil. Den ting alene er nok til, at jeg aldrig ville eje den.

Det er sjovt som Tesla har gjort så meget ud af at være hurtigst, men når de så bliver slået på stregen, - så er det lige pludselig ligemeget. Det mekaniske gear er netop ikke ligemeget, for derved er Porschen hurtigst. At du så hverken mangler denne egenskab hos Tesla eller Porsche er dit valg, og fred med det. Jeg kan bare ikke mindes ret meget kritik af Tesla, da de promoverede det, men nu er det jo heller ikke noget man gør ustraffet i de kredse.

Hvad er ideen med en elbil da? Troede egentlig at det drejede sig om forskellen på drivmiddel, og proper promovering af disse egenskaber.

 • 2
 • 17

Til gengæld er jeg fyldt op til kvalmegrænsen af alskens INintuitiv og overflødig elektronisk tingeltangel i nye biler og som stjæler køreglæden

du et formentlig en boomer? Min ideal bil er en jeg slet ikke ejer, men som jeg bestiller på en app når jeg skal bruge den! Og som jeg kan side og arbejde i mens den kører mig til døren. Du taler om en lille nische der kører for sjov? Måske har du masser af tid, men det har tyskerne ikke! Disruption sker eksponentielt, og hvis man misser toget er man død. Og verden har heller ikke tid!

 • 6
 • 7

Til gengæld tilbyder du at forklare dit valg for mig, og flere andre vil sikkert nysgerrigt læse med, og tak for tilbuddet :-)

Det er fordi Tesla Cybertruck i virkeligheden er den Berlingo, som jeg nu ville have på 20 år, hvis ikke min kone for 6 år siden havde syntes at den var for gammel og at for mange pensionister kørte Berlingo. Men altså Tesla Cybertruck er en Berlingo. Godt nok en über cool Berlingo. Men alligevel, mest bil for pengene og plads til det hele i alle situationer, uden at prisen er alt for høj. - Der er rigelig siddeplads til 6. - Masser af bagageplads. Bagerum i fronten, samt gigantisk aflåst bagagerum bagi. - Bagagerum bagi kan også bruges som et lad, så slut med at have en lille haveaffaldstrailer. - Bagagerum bagi kan simplethen rengøres med en højtryksspuler. - Kan trække en kæmpe trailer når behovet er der. Derudover, ting som ikke bare er god plads (som Berlingoen havde) - Selvbærende rustfri konstruktion så ingen rust. - Ingen lak, så ingen lakskader. - Ingen buler fra døre eller indkøbsvogne, da den er lavet af 3 mm hårdt stål. - Elbil, så den er praktisk i dagligdagen, da den er tanket hver morgen når man kommer ud tild en. - Elbil, så glidende kørsel. - Elbil, så fantastisk optræk. - Tesla, så adgang til det suverænt billigste ladenetværk. - Det mest cool vilde design set på en bil meget, meget længe.

Mon ikke alle familierne i parcehusene med tiden vil opdage, at Tesla Cybertruck i virkeligheden er mere Berlingo end Berlingoen, og så oven i købet som super praktisk og vildt cool elbil.

Og du vil så aldrig købe sådan en bil. Fordi du lægger vægt på andre ting. Du kan vel ikke engang lide dens æstetik.

 • 13
 • 2

Det er sjovt som Tesla har gjort så meget ud af at være hurtigst, men når de så bliver slået på stregen, - så er det lige pludselig ligemeget. Det mekaniske gear er netop ikke ligemeget, for derved er Porschen hurtigst. At du så hverken mangler denne egenskab hos Tesla eller Porsche er dit valg, og fred med det. Jeg kan bare ikke mindes ret meget kritik af Tesla, da de promoverede det, men nu er det jo heller ikke noget man gør ustraffet i de kredse.

Hans Jørgen Nielsen hvorfor skal debatten hele tiden bringes ned på det der børneniveau, hvor vi andre hånes for holdninger vi slet ikke har? Hvorfor kan man ikke udtrykke en holdning til teknikken, uden at blive beskyldt for at man kun har den holdning fordi det er Tesla?

Teslas første forsøg på en bil, Tesla Roadster, var med et to trins gear, præcis ligesom det Porsche nu har lavet. Teslas gear kunne ikke holde til krafterne. De fik det udviklet hos flere underleverandører men ingen af prototyperne kunne holde. Porsche har tydeligvis haft mere styr på det, men nu sammenligner vi også med en virksomhed der på det tidspunkt ikke havde lavet deres første bil.

Hvor de mekaniske ingeniører fejlede hos Tesla, så var de mere heldige over i den elektriske afdeling. Det lykkedes at lave en motorstyring der fik så meget ekstra ud af motoren, at Tesla kunne levere den lovede acceleration med bilen permanent låst i 2. gear. Tesla droppede gearet og har lige siden svoret til en løsning uden gear. Det er de ikke alene om, næsten alle elbiler er uden gear.

Det er derfor helt uden for debat at gearet er en teknologi, der ikke er brug for når vi taler om almindelige elbiler, herunder også "almindelige" muskelbiler.

Supersportsvogne til millioner og med begrænset produktionsvolumen er naturligvis ikke almindelige. Hvorvidt gear her vinder eller ej er umuligt at spå om. Det er lidt som at stå i 1920 og forudsige om gear med dobbeltkobling bliver en ting. Producenterne skiftes til at have den hurtigste bil, og de andre vil så forsøge at overgå den. Måske Porsche pt. har den hurtigste. Den bliver så snart overgået af nogle andre, sådan er det. Det kan være at det er Tesla.

Jeg ser ikke Tesla som en Porsche eller Ferrari. Det tror jeg hellere ikke Tesla selv gør. De ser sig som Audi, BMW eller Mercedes, der også laver meget hurtige biler men til segmentet under supersportsvogne. Lidt højere produktionsvolumen og en lille smule mindre ekstremt. Hvis det lykkes Tesla at lave hurtigere biler end Porsche, så vil de naturligvis bruge det max til marketing. Og det vil naturligvis kun være indtil at nogen laver noget der er så vildt (=dyrt), at det ikke giver mening at lave i det antal, som en fabrik som Tesla eller Audi/BMW/Mercedes skal producere i.

 • 16
 • 1

Hvis man skal på ferie i en uge i sommerhus og ikke har mulighed for at lade ved sommerhuset, så er du i problemer.

Hvor mange sommerhuse har ikke indlagt el?

Hvor mange har et CEE stik kunne jeg så passende spørge? Det almindelige elstik er kun til nødladning (hvis du ellers kan finde en med fornuftig jord) og man skal skrue godt ned for hastigheden for ikke at overbelaste elnettet i huset. Det er med andre ord ikke bygget til det formål og det gætter jeg på du er fuldt klar over. Næste spørgsmål er så hvad du gør hvis du kommer med to elbiler? Eller hvad med fire? Held og lykke med at få dem opladet.

min mening er behovet en masse destinationsladere samt hurtigladere, der dækker hele landet. Jeg snakker ikke om 50kW ladere, det er >100kW ladere der er brug for.

Du har ikke brug for hurtigladere som destinationsladere. >50 kW er noget der hører til langs det primære vejnet. Her skal vi til gengæld op på >150 kW.

Du misforstår du mig. Selvfølgelig skal hurtigladere ikke benyttes som destinationsladere, derfor skrev jeg også at der er behov for en masse destinationsladere, men folk kører altså også udenfor motorvejsnettet og kan have behov for hurtigt at skulle videre. Lige nu er der f.eks. kun ganske få 50kW ladere vest for E45 og ingen >50kW.

 • 1
 • 11

Kan en model 3 ikke køre 1km på 200watt/hour ? Sat til 1kw for en sikkerheds skyld så kan man hælde 50km i bilen på 10 timer. Det er sku da ok, så burde man nok kunne fragte sig til nærmeste oplader.

 • 16
 • 1

Hvor mange har et CEE stik kunne jeg så passende spørge? Det almindelige elstik er kun til nødladning (hvis du ellers kan finde en med fornuftig jord) og man skal skrue godt ned for hastigheden for ikke at overbelaste elnettet i huset. Det er med andre ord ikke bygget til det formål og det gætter jeg på du er fuldt klar over. Næste spørgsmål er så hvad du gør hvis du kommer med to elbiler? Eller hvad med fire? Held og lykke med at få dem opladet.

Ja, vi kan jo altid putte så mange elbiler ind i regnestykket, at det bliver umuligt. Men at gøre 1-2 elbiler til et problem, er altså noget pjat.

Der er 168 timer i en uge. Lad os sige, at du har 140 af disse til rådighed til ladning. Du ankommer med et fuldstændigt afladet 100 kWh batteri og vil have det fuldstændigt opladet inden afgang. Det giver et behov på cirka 700 watt plus lidt konverteringstab. Du kan trække cirka det dobbelte kontinuert på et almindeligt 230V stik.

 • 20
 • 0

Taycan har en højere tophastighed end Tesla, OG den er hurtigere i optræk. Årsag: Den har mekanisk gear. Det gjorde tydeligvis nas i Teslalejren.

Det er vist en and.

Taycan 0-60 mph er 2,6 mod Tesla P100D's 2,4 Taycan tophastighed er 161 mph mod Tesla P100D's 163 mph Taycan rækkevidde er 100 miles kortere end Tesla P100D

Til gengæld vinder Taycan overbevisende i disciplinen pris. Dobbelt op...

 • 16
 • 2

Kunne man ikke tænke sig at små samfund, gerne vil have en hurtiglader til gæster og tourister, crowdsourcer til installationen og på den måde får de vilde ladere ude på landet?

 • 1
 • 0

Tak til de fire mennesker der tog sig tid til at klikke tommel ned på mit seneste indlæg, det bidrager virkeligt med en masse.

Jeg var ikke en af de 4, men jeg har skrevet et indlæg, der imødegår dit indlæg. Er det ikke nok? Eller vil du gerne have 3 indlæg mere af den type, så du har et 1:1-forhold mellem indlæg og tommelfingre?

Jeg kan da skrive et indlæg mere fra en lidt anden vinkel. Så mangler du kun 2 indlæg mere:

På en almindelig stikkontakt kan du kontinuert trække 50% af den godkendte max. strøm. Det vil sige 5-6,5A eller 1150-1500 watt. På 140 timer giver det 161-210 kWh. Hvis vi forudsætter et ladetab på 10%, har du 145-189 kWh tilbage.

Kørslen tilbage til civilisationen foregår vel på landeveje. Hvis den foregår på motorveje, må der forventes at være lynladere til rådighed, og behovet for sommerhusopladning er ikke så relevant. Så det må være elbilens forbrug ved landevejskørsel, der er interessant. Mon ikke de fleste elbiler kan køre mindst 6 km på 1 kWh på landevej (167 Wh/km)? Dermed kan man få 870-1130 km ud af de 145-189 kWh.

Du kan altså i løbet af din uge i sommerhuset tanke el nok til, at alle jeres biler sammenlagt kan køre 870-1130 km for at komme tilbage til civiliserede ladeforhold. Vel at mærke oven i den resterende rækkevidde, de ankom med til sommerhuset.

Hvor pokker ligger dit sommerhus, siden det ikke er nok?

 • 17
 • 0

Ja, vi kan jo altid putte så mange elbiler ind i regnestykket, at det bliver umuligt. Men at gøre 1-2 elbiler til et problem, er altså noget pjat.

Vi har i de sidste +10 år været en stor flok i sommerhus sammen. 4 biler, vil det være så underligt hvis en eller flere af de andre indenfor en overskuelig årrække også skifter til elbil?

Der er 168 timer i en uge. Lad os sige, at du har 140 af disse til rådighed til ladning. Du ankommer med et fuldstændigt afladet 100 kWh batteri og vil have det fuldstændigt opladet inden afgang. Det giver et behov på cirka 700 watt plus lidt konverteringstab. Du kan trække cirka det dobbelte kontinuert på et almindeligt 230V stik.

Jeg er godt klar over der er elementer af #firstworldproblems, men jeg tør bestemt ikke satse på at jeg bare uden videre kan oplade bilen ved hvilket som helst sommerhus. Som du sikkert også udmærket er klar over, er det bare ikke optimalt at lade fra almindeligt 230V stik. Det holder heller ikke at sige der er rigeligt henover en hel uge. Det kræver at behovet også er ligeligt fordelt, hvilket det næppe vil være. Jeg forstår ærligt talt ikke folk der mener det er fint med almindelig 230V stik til opladning af elbiler.

 • 0
 • 16

Du kan altså i løbet af din uge i sommerhuset tanke el nok til, at alle jeres biler sammenlagt kan køre 870-1130 km for at komme tilbage til civiliserede ladeforhold. Vel at mærke oven i den resterende rækkevidde, de ankom med til sommerhuset.

Forudsat at i kun har en gruppe med en fase. Mere realistisk så har mange sommerhuse elvarme og dermed massere af strøm.

En standard eltilslutning på 35A kan på en uge levere nok strøm til at køre 20.000 km.

Hvis det er dit eget sommerhus, så kan du passende installere en permanent lader. Hvad er det for et tænkt problem vi debatterer?

 • 18
 • 0

Jeg forstår ærligt talt ikke folk der mener det er fint med almindelig 230V stik til opladning af elbiler.

Hvis du mener, at du kan konstruere en realistisk case på, at du har brug for mere, så må du jo få etableret en ladeboks i dit sommerhus.

Og hvis det ikke er dit sommerhus, må du gå efter kun at leje sommerhuse med ladeboks. Ligesom jeg før i tiden gik efter kun at leje ferieboliger med WiFi, når jeg var i udlandet (og ja, det begrænsede også udbuddet ret væsentligt, ligesom kravet om ladeboks vil, indtil sommerhusejeren selv får en elbil).

 • 12
 • 0

Hvor stort skal en sommerhusområde være for at en købmand-legeland-campingplads etc. installerer et par halv-hurtigladere som service til dem der nu har brug for det?

Dvs. man kører ned og "tanker" elbilen til hvad forbrug man nu har i løbet af eller ved slutningen af ferien. Alt. er 2kW fint til dagligt forbug som flere også har udregnet allerede.

Jeg kan ikke se der er et problem hvad angår sommerhuse. Jeg kan sagtens se pointerne ved Jan Gintbergs indlæg.

 • 4
 • 0

Jeg er godt klar over der er elementer af #firstworldproblems,

Overordnet set mener jeg ikke, at manglende etablering af lademuligheder er et first world problem. Tværtimod har jeg i flere andre tråde argumenteret for, at det nok er det sted, det er allervigtigst at sætte ind, hvis man fra politisk hold ønsker en stor udbredelse af elbiler.

Det hjælper jo ikke noget at give elbilerne afgiftslettelser i 100.000-kroners klassen, hvis det er manglende mulighed for etablering af en 10.000-kroners ladeboks, der i praksis forhindrer en potentiel elbilkøber i at skifte væk fra ICE.

Jeg mener blot, at dit sommerhuseksempel er rasende dårligt. Det årlige sommerhusbesøg skal man nok få til at fungere - også selv om alle 4 biler er elbiler. Det er forhindringerne i dagligdagen, der for alvor betyder noget. Derfor er det efter min mening langt vigtigere at kigge på muligheder for opladning i boligforeninger, på arbejdspladser, og på offentlige parkeringspladser i boligområder, hvor beboerne ikke har egen parkeringsplads. Her kan et element af tvang være nødvendigt - hvilket til dels allerede er startet med det nye EU-bygningsdirektiv.

Sommerhusudlejeren skal nok komme på plads uden tvang. Han har en direkte interesse i at gøre sit sommerhus så attraktivt som muligt for så lille omkostning som muligt, så han kan maksimere sin lejeindtægt. Hvis en en tilstrækkeligt stor del af de potentielle lejere er villige til at betale ekstra for gode lademuligheder, er regnestykket simpelt.

Arbejdsgivere, boligforeninger og så videre er nok mere træge at flytte rundt med. Motivationen er ikke helt så direkte. Jeg vil nok ikke finde en anden arbejdsplads eller en anden bolig, blot fordi jeg ikke kan få bilen ladet. Jeg vil derimod sandsynligvis finde et andet sommerhus, hvis jeg ikke kan få bilen ladet (selv om jeg som sagt sandsynligvis vil være fint tilfreds med en helt almindelig 230V-stikkontakt med jord).

 • 14
 • 0

Overordnet set mener jeg ikke, at manglende etablering af lademuligheder er et first world problem.

Der arbejdes på løsninger og jeg tænker ikke det var let at få benzin da forbrændingsmotoren var teenager. Men med en elbil kan man da i det mindste lade ved de fleste danske huse også selv om at det bliver langsomt.

Men eksempelvis OK, der jo har en fint net af benzin standere, arbejder ifølge deres hjemmeside på at hjælpe elbilerne om end ikke med super hurtig ladning:

Standeren oplader elbiler med henholdsvis 1x22 kW eller 2x11 kW.

Mens vi tester løsningen, er det gratis for alle elbilejer at lade bilen op hos OK

https://www.ok.dk/privat/kampagne/opladnin...

 • 12
 • 0

Og hvis det ikke er dit sommerhus, må du gå efter kun at leje sommerhuse med ladeboks. Ligesom jeg før i tiden gik efter kun at leje ferieboliger med WiFi, når jeg var i udlandet (og ja, det begrænsede også udbuddet ret væsentligt, ligesom kravet om ladeboks vil, indtil sommerhusejeren selv får en elbil).

Når man leder efter huse med det antal soveværelser som vi har brug for, er det udvalget ganske begrænset allerede. Jeg har ikke fundet nogen udlejningsfirmaer hvor det er muligt at søge på om der lader til elbiler.

Ejeren af det hus vi lejede sidste år var så flink at sætte et CEE stik op ved huset da jeg skrev og spurgte til det.

 • 6
 • 1

Hverdagen er absolut ikke noget problem her. Vi kan lade hjemme

Jeg udtalte mig ikke om dit problem, men om samfundets problem.

Det er forhåbentlig ikke gået hen over hovedet på dig, at der er en forholdsvis stor befolkningsgruppe, som ikke har mulighed for ladning i hjemmet. Hvis samfundet har en interesse i at få denne befolkningsgruppe flyttet over i elbiler, skal der gøres noget på den front. Det vil nok batte mere end at kæmpe for ladebokse i sommerhuse.

 • 11
 • 0

Nej, det gør jeg bestemt ikke. Det kommer jo helt an på behovet, men efter hvad jeg har forstået anbefales det ikke at benytte det som andet end en nødløsning. Jeg synes det virker ret vildt at du kan nøjes med det, men du/i må jo ikke køre særligt meget.

Hvem bestemmer hvad er en nødløsning? Det er korrekt at der kan være problemer hvis man i længere tid trækker mere end 6A. Jeg holder mig til 8A hvilket er fint sådan som min installation er lavet.

Teslaen holder der mindst 12 timer dagligt. På årsbasis er det nok til mindst 40.000 km årligt. Aktuelt kører jeg cirka 25.000 km. Noget af det er langture hvor strømmen kommer fra supercharger netværket.

Hvad mere præcist tænker du at jeg får ud af at bekoste en fast lader? Selv hvis jeg nogle dage kører mere end gennemsnittet, så går der ikke længe før den er tilbage til 90% om morgenen.

 • 14
 • 0

Der bliver skrevet om stikkontakter og opladning af elbiler oven for. De har nok tænkt sig godt om og de kender også til det SIK skriver om det. Dem der ikke kender det, kan læse her: https://www.sik.dk/erhverv/elinstallatione...

Jeg har 2 schuko stik i bryggerset på hver sin fase, til hhv. vaskemaskine og den tørretumbler som aldrig blev købt.

Elbil bliver ikke noget problem.

Men uanset hvad jeg har, mener jeg at alle ikke kyndige skal have en elektrikker ud for at tilse hvad deres installation kan klare og når han nu alligevel er der: Så sæt ham til at trække 400V CEE ud til bilen.

 • 7
 • 2

“Så er der Porsche: Kunne ikke køre fra en halvt så billig Tesla og de måtte ty til mekanisk gear. Og de måtte købe teknologien fra det lille Koratiske firma der hedder Rimac.“

Den tragiske sandhed er at VW og Porsche netop intet har lært af Rimac.

Efter blamagen forøgede Porsche deres ejerandel til 15% men deres fundamentale fejl er at de har elendige batteripakker baseret på pouch celler hvor der ikke er kontrol på celle temperaturen.

Akasol og Lionsmart er State of the art med immersion cooling og 230Wh/kg og 400Wh/l. Og begge tyske og Akasol har netop underskrevet 13.6GWh kontrakt på Samsung 21700 celler med 360Wh/kg.

De billioner som VW har investeret i deres nu dokumenterede underlegne batteri teknologi kunne de have købt for en slik fra små lokale ekspertvirksomheder.

Mate Rimac skal nok sikre Porsche en chance imod Tesla, der i deres kommende Roadster slavisk har kopieret hans drivetrain.

Ferrari og Iveco er nu direkte ejet af Agnelli familien, der har købt sig ind i Nikola Motors til en pre money valuation på 3 milliarder Dollars. En del af attraktionen er deres nye 500Wh/kg batteriteknologi.

FCA PSA fusionen kommer nok også til at køre med Nikola Motors Teknologierne.

 • 4
 • 8

Taycan 0-60 mph er 2,6 mod Tesla P100D's 2,4

Jeg må indrømme, at jeg ikke fatter, hvorfor I diskuterer 0-60 mph i en diskussion om gearkasser. (Og jeg fatter slet ikke, hvad den diskussion har med Jan Gintbergs pointer at gøre...)

Det har da for pokker været diskuteret til hudløshed, at Teslas acceleration først bliver begrænset af gearingen, når den kommer op på 120 km/h. Dermed burde det være ret indlysende, at man ikke skal forvente at se nogen fordele fra Porsches variable gearing under de 120 km/h.

Så det vil være naturligt i stedet at kigge på 0-200 km/h, hvis man vil se, om Porsche har fået noget ud af gearkassen. Så vidt jeg kan se på Porsches hjemmeside klares denne disciplin på 9,8 sekunder. Oplysningerne på Tesla er mere spredte, men den ser ud til at være knap et sekund langsommere end Porschen.

Så jo: Den variable gearing har en teknisk berettigelse.

 • 10
 • 0

Jeg udtalte mig ikke om dit problem, men om samfundets problem.

Det er forhåbentlig ikke gået hen over hovedet på dig, at der er en forholdsvis stor befolkningsgruppe, som ikke har mulighed for ladning i hjemmet. Hvis samfundet har en interesse i at få denne befolkningsgruppe flyttet over i elbiler, skal der gøres noget på den front. Det vil nok batte mere end at kæmpe for ladebokse i sommerhuse.

Bestemt ikke. Nu skrev jeg ovenfor at vi nok bare skulle blive enige om at være uenige, men jeg tror faktisk ikke vi er specielt uenige når det kommer til stykket :)

Folks behov er vidt forskellige. Det var nok dumt at mig at inddrage vores årlige sommerhustur, men min holdning er stadig at der er behov for masser af destinationsladere og samtidigt et fornuftigt landsdækkende netværk af >100kW ladere.

 • 5
 • 0

Hvem bestemmer hvad er en nødløsning? Det er korrekt at der kan være problemer hvis man i længere tid trækker mere end 6A. Jeg holder mig til 8A hvilket er fint sådan som min installation er lavet.

Helt sikkert ikke mig :-) Har blot set det beskrevet således mange gange i forums. FDEL skriver bla. dette: "Elbiloperatøren CLEVER anslår, at mere end halvdelen af alle private elbilister hjemmelader på den måde. Typisk for at spare pengene til en fast installation. Det kan vise sig at være en både dyr og risikabel besparelse. Ikke alene er ladetabet større med et mormorkabel, så du bruger mere strøm til at lade elbilen. Hvad værre er, at du risikerer overophedede elinstallationer og elektrisk stød.

Så der er god grund til at se mormorkablet som et nødkabel. Ligesom du ikke kører permanent rundt på et reservehjul, bør du heller ikke lade din elbil fast med et nødkabel. Sikkerhedsstyrelsen er klar i spyttet mht. brugen af 230-V-stikkontakter til opladning.

– Vi anbefaler, at man ikke bruger lysinstallationen til at lade en elbil, da installationerne ikke er dimensioneret til langvarig høj belastning. Der er risiko for overophedning. I stedet bør man få installeret en egnet ladeboks, siger pressechef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon."

FDM skriver bla. dette: "Er installationen ikke godkendt til opladning af elbiler af en fagmand, skal du holde dig fra at lade – eller tillade andre at lade – her. Det gælder især fra almindelige stikkontakter inde i huset eller ved carporten, hvor man ikke ved, hvordan ledningerne er samlet, og hvor tykke kablerne er. Hverken elbiler eller plugin hybrid bør oplade her."

Du kender din installation og ved den fint kan holde til det, så intet problem der.

 • 1
 • 7

Du kender din installation og ved den fint kan holde til det, så intet problem der.

Det har ikke noget at gøre med at kende sin installation. Det har noget at gøre med at kende minimumskravene til en installation og sørge for at holde ladestrømmen derunder, når man lader fra en ukendt installation.

Alle dine citater bygger på en forudsætning om, at folk ikke gør dette, men blot hugger stikket i og trækker alt, hvad sikringerne tillader. Det er der ikke nogen, der i denne tråd har advokeret for, at man skal gøre.

(Det er mig i øvrigt en gåde, hvorfor man overhovedet tillader installationer, hvor en kontinuert belastning kan forårsage skade, uden at sikringerne springer. Men det er en anden diskussion.)

 • 13
 • 0

Det har ikke noget at gøre med at kende sin installation. Det har noget at gøre med at kende minimumskravene til en installation og sørge for at holde ladestrømmen derunder, når man lader fra en ukendt installation.

Og forvente at installationen overholder minimumskravene. Det tror jeg nok bare ikke man kan forvente altid er tilfældet.

Alle dine citater bygger på en forudsætning om, at folk ikke gør dette, men blot hugger stikket i og trækker alt, hvad sikringerne tillader. Det er der ikke nogen, der i denne tråd har advokeret for, at man skal gøre.

Det advokerer jeg bestemt heller ikke for, men disse begrænsninger for elnettet vil der sandsynligvis være mange der ikke er bekendt med. Jeg vidste det ikke før vi fik elbil og derudover sker der fejl og man glemmer at ændre ladehastighed.

(Det er mig i øvrigt en gåde, hvorfor man overhovedet tillader installationer, hvor en kontinuert belastning kan forårsage skade, uden at sikringerne springer. Men det er en anden diskussion.)

Godt spørgsmål, men når det nu er sådan det er, giver det vel god mening at advare om det og derfor kalde det for en nødløsning?

 • 1
 • 5

Godt spørgsmål, men når det nu er sådan det er, giver det vel god mening at advare om det og derfor kalde det for en nødløsning?

Advare, ja. Kalde det en nødløsning, nej.

Ordet “nødløsning” er noget uoperationelt bavl. Hvornår er man i så meget nød, at det er acceptabelt at sætte ild til huset ved at overbelaste ledningsnettet? Naturligvis aldrig. Så ordet “nødløsning” kan alligevel ikke stå alene. Man er nødt til at supplere med nogle anvisninger på, hvordan man forsvarligt kan lade bilen i disse tilfælde. Men hvis man følger disse anvisninger på forsvarlig ladning, så er det jo forsvarligt, og hvorfor skal man så undgå det?

 • 8
 • 1

Advare, ja. Kalde det en nødløsning, nej.

Det er fint med mig at bruge et andet ord for det, jeg ved ikke umiddelbart hvad det skal være?

Ordet “nødløsning” er noget uoperationelt bavl. Hvornår er man i så meget nød, at det er acceptabelt at sætte ild til huset ved at overbelaste ledningsnettet? Naturligvis aldrig. Så ordet “nødløsning” kan alligevel ikke stå alene. Man er nødt til at supplere med nogle anvisninger på, hvordan man forsvarligt kan lade bilen i disse tilfælde. Men hvis man følger disse anvisninger på forsvarlig ladning, så er det jo forsvarligt, og hvorfor skal man så undgå det?

Sålænge det er forsvarlig, ingen problem. Det synes jeg heller ikke jeg har argumenteret mod, hvis jeg har, er det fordi jeg har formuleret mig dårligt.

Men hvad gør man når man ikke kender installationen? Kan man gå ud fra at 6A altid vil være OK? Det kan sagtens være jeg bekymrer mig mere om dårlige installationer mere end nødvendigt. Jeg har bare set det nævnt rigtig mange gange.

 • 1
 • 4

Og forvente at installationen overholder minimumskravene. Det tror jeg nok bare ikke man kan forvente altid er tilfældet.

Spørgsmålet er nok nærmere om installationen overholder nutidens minimumskrav.

Mit hus er fra 1955 og da jeg købte det blev jeg da gjort opmærksom på at der var nogle el-tekniske ting som ikke ville overholde nutidens krav. 1955 er jo heller ikke meget gammelt, du kan sagtens finde meget ældre huse. Så hvis Hr. og Fru. Danmark anskaffer sig en elbil og sætter den i stikkontakten i deres ældre hus, så risikerer man i hvert fald at det kan blive farligt. Når jeg hører den anbefaling at man kun bør bruge mormorladeren som nødlader så fortolker jeg det selv sådan at man kun bør bruge mormorladeren i en tilfældig stikkontakt som nødlader. Har man en dedikeret gruppe med den nødvendige fejlstrømssikring samt en tilstrækkelig kabelføring ser jeg ikke noget problem i at man bruge en "normal" stikkontakt som permanent ladeløsning, hvis denne løsning kan dække ens behov. Selv er jeg ved at få etableret et 16 amperes enfaset CEE udtag i garagen til at lade min Model 3 med.

Men jeg forstår så udemærket Jan Gintberg og hans valg samt de problemer det har medført. Personligt startede jeg min søgen efter en elbil ved de traditionelle tyske fabrikanter jeg kender og elsker (helt specifikt ved e-Golf), men efter længere tids grundig research måtte jeg sande at der er én absolut vinder når det kommer til at løse de problematikker som følger med en elbil, og det er Tesla Model 3. Der hvor Tesla så fejler stort i min optik er "opfattet kvalitet" (jeg ved ikke om der er en bedre oversættelse af det engelske udtryk "perceived quality"). Nu havde jeg glæden af her i weekenden at sidde i kabinen i henholdsvis en Audi e-tron og Porsche Taycan ved en forhandler, og det er altså et helt andet niveau end hvad Tesla kan præstere og det er for mig og mange andre biltosser noget der har stor betydning for køre- og ejerglæden ved et køretøj. Ulemperne ved de to biler er jo så en høj pris, kortere rækkevidde/lav effektivitet og et ladenetværk der ikke når Teslas til sokkeholderne, men disse ulemper er ikke noget man kan forvente alle bilkøbere kan gennemskue, hvilket uden tvivl vil medføre mange skuffede købere af elbiler.

Men selv om jeg selv har valgt en af de elbiler som uden tvivl gør det bedst som elbil, kan jeg alligevel ikke lade være med at være lidt skuffet over hvordan den klarer sig inden for nogle af de andre katergorier som ikke er forbeholdt elbiler, så meget at jeg faktisk flere gange har overvejet om jeg overhovedet skal beholde den. Problemet er dog at hvis jeg skulle skifte den med en anden elbil som ville kunne indfri flere af mine krav/ønsker vil det blive en markant dyrere bil, så reelt er de to alternativer enten at beholde bilen eller at gå tilbage til en ICEV.

 • 6
 • 1

Men hvad gør man når man ikke kender installationen? Kan man gå ud fra at 6A altid vil være OK?

Ud over at en installation der ikke kan klare 6A er stjerne ulovlig og farlig, så er det kun 1400 watt. Hvilket vil sige at en sådan installation ikke kan holde til støvsugeren.

Derudover laver elbilen en lille kvalitetssikring af strømforsyningen ved at måle om jordforbindelsen er god nok. Du finder næppe de dårligste installationer med god jord.

 • 10
 • 1

Hvis brint eller anden teknologi kommer på banen slipper man jo for al den infrastruktur til el nettet.

Det er næsten den mest selvmodsigende kommentar jeg nogensinde har læst. Elnettet er jo allerede eksisterende infrastruktur, bevares, det skal formentlig forstærkes her og der, men det klares nemt med almindelig vedligeholdelse af elnettet. Brint kræver derimod opbygning af en helt ny, dyr og farlig infrastruktur.

Oveni det kommer ubekvemmeligheden ved at skulle tanke brint hver eller hveranden uge, i stedet for blot at sætte elbilen i stikket derhjemme.

Jeg er overbevist om fremtiden byder på elbiler til alles behov, måske med Li-ion til "almindelige" biler, og en dyrere (ikke på nuværende eksisterende batteriteknologi) til lastbiler og biler der skal trække hestetrailer og campingvogne og som begge har et meget højt strømforbrug.

 • 15
 • 0

"Elbiloperatøren CLEVER anslår, at mere end halvdelen af alle private elbilister hjemmelader på den måde. Typisk for at spare pengene til en fast installation. Det kan vise sig at være en både dyr og risikabel besparelse. Ikke alene er ladetabet større med et mormorkabel, så du bruger mere strøm til at lade elbilen. Hvad værre er, at du risikerer overophedede elinstallationer og elektrisk stød.

@Jørgen Ramskov

CLEVER er en profithungrende virksomhed der sælger ladestandere. De har derfor en ret stor interesse i at holde en dramatisk tale hvor "ikke problemer" blæses meget højt op!

Som de andre du nævner skriver: Skal man ikke bruge almindelige lysinstallationer til opgaven, da disse ikke er dimensioneret til det.

 • 6
 • 0

Forskellen er hvor lang tid du trækker de 6A, jeg formoder ikke du støvsuger 10-12 timer i træk, hvorimod en elbil nemt ville komme til at stå og lade 10-12 timer i træk.

Korrekt. Det er eksempler på kontinuert forbrug, vi skal kigge på. Men dem er der så sandelig også nok af.

Jeg tror, de fleste af os har prøvet at have en almindelig varmeblæser fra byggemarkedet til at køre kontinuert for fuld kraft i både hele og halve døgn for at varme en kold bygning op. Sådan en trækker 2kW. Hvis stikkontakten har siddet på samme sikring og forbindelseskabel som nogle af lamperne, har forbruget på det kabel nemt været oppe omkring de fulde 2300 kW, som man kan trække på en installation med 10A sikringer.

Det ved nogle af så nu, at vi ikke burde have gjort. Men vi gjorde det, og bygningen brændte ikke ned. Og vi fik i hvert fald demonstreret, at installationen kunne klare de påbudte 100% i 3 timer, som den skal kunne.

Hvis vi så nu på samme installation kun trækker 50% af max., bliver varmeudviklingen i kablet kun 25% af ovenstående situation, forudsat at modstanden i kablet ikke falder ved stigende temperatur. (P er som bekendt I² * R).

Det vil sige, at det ved 50% belastning vil tage os 12 timer at afsætte samme mængde varmeenergi i kablet, som vi i varmeblæsereksemplet afsatte på 3 timer. Så selv hvis varmen overhovedet ikke kan slippe væk, ved vi, at vi de første 12 timer ikke kan være i større problemer, end hvis vi havde trukket 100% i 3 timer. Efter 12 timer vil jeg også påstå, at vi efterhånden må have nået en ligevægt, hvor der slipper lige så meget varme væk, som der bliver tilført.

Og derfor har jeg ingen problemer med at forudsætte, at jeg faktisk kan tillade mig at trække de 50% kontinuert, som reglerne siger, at jeg skal kunne.

 • 12
 • 0

Tillad mig endnu engang at gøre opmærksom på eksistensen af en "medtagbar" lader: NRGkick fra Østrig - der også forhandles her i landet. Jeg har virkelig ikke tænkt mig at opsætte ladestandere (i dyre domme) både hjemme og i sommerhuset. Laderen ryger i bagagerummet, og så hiver man komfuret ud af den 3-fasede 16A-installation og sætter NRGkick-laderen til i stedet (evt. via en passende omsætning) Så er et helt tørkørt Peugeot e-208 - batteri (50 kWh) ladet helt op på ca 5 timer. (CEE-stikket må max-belastes i 6) Men da bilen naturligvis ikke er kørt helt tom ved ankomsten, så nøjes man sæføli' med at lade med 10 eller 13A for en sikerheds skyld natten over. Den koster ca. 7.000 kr.

 • 1
 • 3

Hvis du har lyst til at se hvor store røvh..... dine helte i tyskland er så se den her video Jeg kan ikke vente til hele molevitten går neden om og hjem!

Nu ved jeg ikke lige hvorfor du anvender mit citat til brug for dit budskab?

Jeg så videoen. Jeg er desværre ikke helt skarp til tysk, men klarer mig ret okay som turist. Derfor missede jeg sikkert et par points. Som jeg forstod mener han at de store tyske bilfabrikanter kommer til at bestemme prisen på strøm, og at den bliver høj, - nicht war? Til gengæld forærede Tesla strømmen væk. Det genner naturligvis bilkøberne over til Teslas udstillingslokaler. Godt for Tesla. De tyske biler fremstilles så til Ionity systemet. Skal lige bemærke at jeg ikke har orket at sætte mig ind i disse myriader af lademuligheder som findes. Jeg tænker bare at de tyske bilfabrikanter vel ikke 100 procent kan bestemme hvor man sætter stikket i, - eller? Hvad gik jeg ellers glip af i videoen?

 • 1
 • 4

De tyske biler fremstilles så til Ionity systemet.

Der findes lige så lidt et Ionity system til opladning, som der findes et Shell system til optankning. I Europa skal alle elbiler være udstyret med CCS ladestik, og alle offentlige ladestationer der opstilles skal have CCS stik.

Der kører selvfølgelig ældre elbiler rundt, der ikke følger denne standard. Ligesom der findes ældre ladestandere, der heller ikke gør. CHAdeMO på gamle Nissan Leafs, og Teslas eget stik på ældre Teslaer.

 • 11
 • 0

og så hiver man komfuret ud af den 3-fasede 16A-installation og sætter NRGkick-laderen til i stedet (evt. via en passende omsætning)

Når de tre øvrige familier i sommerhuset så har set dig...:

 • trække komfuret ud fra væggen og åbenbare 30 års stegefedt.
 • skrue komfurets tilslutningskabler ud af vægdåsen
 • skrue laderens tilslutningskabel i vægdåsen
 • trække kablet ud gennem vinduet
 • forhindre dem i at bage den eftermiddagskage, de gerne ville have overrasket jer med

... så tror jeg faktisk, at du ret effektivt har fået dem overbevist om, at de ikke selv skal anskaffe sig en elbil.

(Og ja, jeg har rodet med så mange komfurtilslutninger, at jeg med sikkerhed ved, at ovenstående er en almindeligt forekommende komfurindbygning. Næst efter toiletter er komfurer nok de mest uhumske husinstallationer, man kan rode med - og man skal ikke bare regne med, at de er tilsluttet med et kraftstik.)

 • 14
 • 0

De tyske biler fremstilles så til Ionity systemet.

Tyske bilfabriker + Ford EJER Ionity. Jeg tænker de har en solid interesse i at sætte lade prisen så højt at kunderne vælger fossil- og hybridbiler i stedet for rene elbiler.

Sakset fra Daimler: "Together with the BMW Group, Ford Motor Company and the Volkswagen Group with Audi and Porsche, Daimler has founded the joint venture IONITY."

link til fuld beskrivelse: https://www.daimler.com/innovation/case/el...

 • 4
 • 1

Tyske bilfabriker + Ford EJER Ionity. Jeg tænker de har en solid interesse i at sætte lade prisen så højt at kunderne vælger fossil- og hybridbiler i stedet for rene elbiler.

Der er to priser. Hvis man har abonnement får man lov til at lade til en rimelig pris. Man kan kun købe abonnement igennem din forhandler.

Ionity er opført med EU midler. Derfor skal alle have adgang til at lade. EU glemte dog tilsyneladende at stille krav om prisen. Så nu har de sat prisen for andre bilmærker til tre gange prisen for egne bilmærker. Det er en omgåelse, intet andet.

Tesla er naturligvis ikke meget bedre men har i det mindste ikke fået offentlig tilskud.

Der burde laves et indgreb. Prøv at forestille dig at man var nødt til at vælge tankstation efter bilmærke!

 • 15
 • 0

Der burde laves et indgreb. Prøv at forestille dig at man var nødt til at vælge tankstation efter bilmærke!

Også krav om betaling med kreditkort uden krav om medlemskab af de "rigtige klubber" Prisskilt ved vejen i kr/kwh

Men var det ikke den slags gennemsigtighed, forbrugerbeskyttelse, enretning af regler osv osv.... EU skulle sikre os?

Bruxelles er som postkort fra teenagere på sommerlejr: Det går skide godt, vi har en fest: Send flere penge !

 • 3
 • 8

Bjørn du har så evig ret. Efter 5 år, 160.000 km og adskillige 6000 km ture rundt i hele Europa, ved jeg at ud over at være den billigste bil i drift, er Tesla bare en bil der kører uden problemer. Med Tesla infrastrukturen af ladere uden kø, og med den hurtige ladehastighed, den lange rækkevidde og mulighed for at lade i garagen, konstaterer man er det er både nemmere og mere problemfrit at køre Elbil. Jan G skulle have spurgt om råd ved folk med erfaring, og have valgt en Tesla til sin test, men så var der jo nok ikke kommet en historie ud af det.

 • 15
 • 2

Ionity er opført med EU midler. Derfor skal alle have adgang til at lade. EU glemte dog tilsyneladende at stille krav om prisen. Så nu har de sat prisen for andre bilmærker til tre gange prisen for egne bilmærker. Det er en omgåelse, intet andet.

Tesla er naturligvis ikke meget bedre men har i det mindste ikke fået offentlig tilskud.

Der er måske lige den forskel at Teslas pris er ca. 2,90 kr/kWh i DK, Ionitys priser er 8,5kr/kWh. Tesla har tilbudt de øvrige fabrikanter adgang til Teslas supercharger netværk - men de har alle takket nej.

Og lige for at forebygge misforståelser, så er Teslas superchargere nu forsynet med både Tesla eget stik og med CCS

 • 7
 • 4

Det er ikke udelukkende Ionity's priser som er et problem, hvis man tjekker ladepriser i Plugsurfing app'en vil man se at ionity faktisk er billigere end både Clever og E.ON, og selv om man ikke bruger Plugsurfing (kræver ikke medlemsskab) så er Ionity's pris heller ikke højere end Clever og E.ON. Ud fra dette er min konklusion at prisen for Ionity konkurrencedygtig nok for ikkeabonnementer, men det ændrer ikke på at ladenetværkene i Danmark tager afpresningspriser for at bruge deres ladere hvis man ikke har abonnement. Forestil jer at benzin og diesel kostede det dobbelte hos samtlige tankstationer hvis man ikke havde et betalt medlemsskab. Ladeselskaberne er åbenbart mere interesseret i at få nye abonnenter end i at være konkurrencedygtige for de kunder som reletivt sjældent har behov for at lade på farten.

Man kan også sagtens fremhæve Tesla som det gode eksempel på lav ladepris, men faktum er at vi ikke aner hvad de ville tage per kWh for ikke Tesla biler hvis de skulle lade hos dem, da ingen af de andre bilfabrikanter var interesseret i det samarbejde. For selv om man ikke betaler abonnement for at kunne lade ved Tesla så betaler man jo en del penge for at købe en Tesla, hvilket på nuværende tidspunkt er et krav for at komme ind i klubben af dem som kan lade på Teslas supercharger netværk.

 • 2
 • 1

Der er måske lige den forskel at Teslas pris er ca. 2,90 kr/kWh i DK, Ionitys priser er 8,5kr/kWh.

Her sammenligner du jo æbler med hjulkapsler.

Lad os sammenligne salg til egne bilmærker: Ionity: 2,40 kr/kWh + 139 kr/måned (Audi brugt som eksempel). Tesla: 2.90 kr/kWh Så hvis man lader 278 kWh/måned ved lynladere, er prisen den samme. Ingen skandale her.

Lad os så sammenligne salg til fremmede bilmærker: Ionity: 8,50 kr/kWh. Tesla: Nå, nej, det har Tesla jo fravalgt.

Og ja, det er Tesla, der har fravalgt det. De behøver ikke andre bilfabrikanters tilladelse for at sælge strøm til disse bilfabrikanters kunder. Så det er rent demagogi at sige, at det er de andre bilfabrikanter, der har fravalgt, at Tesla kan lade deres biler.

 • 6
 • 4

Så hvis man lader 278 kWh/måned ved lynladere, er prisen den samme. Ingen skandale her. Lad os så sammenligne salg til fremmede bilmærker: Ionity: 8,50 kr/kWh.

278Kwh er omkring 1500km/måned. Disse kommer oven i alle de kilometre man/mange kan lade hjemmefra. I betragtning af at IONITY har fået statsstøtte så er 8,50 kr en skandale! Især i betragtning af at Tesla kan gøre det for 2,90 kr.

Salg til alle: Sperto 2,50 kr/kwh, men ikke særligt godt udbygget endnu. OK er i gang med at opbygge deres lade net.

Mon der er nogen der ved om Fortum har planer for Danmark? Deres priser er i NOK, ved 50KW lader er prisen ca 3,7 NOK/kwh (2,75 Kr/kwh) https://www.fortum.no/lade-elbil/ladepriser

Eon og CLEVER er også overtakserede.

 • 6
 • 0

Og ja, det er Tesla, der har fravalgt det.

Ja det er Tesla der er in the wrong her. Det såkaldte tilbud til andre fabrikanter var ikke gratis. Vi ved ikke hvad Tesla vil have men angiveligt var det billigere at starte Ionity i stedet.

Ionity har et neutralt navn. Ville du som tysk brand indskyde et milliardbeløb i et ladenetværk hvor der står Tesla overalt?

Desværre ligner det at der skal regulering til. Tesla nægter andre at lade på deres netværk og Ionity/Clever/Eon har alle sat prisen så det er ekstremt uattraktivt hvis man ikke har abonnement. Situationen svarer til at benzin koster 10 kr/l med det rigtige kort og ellers 25 kr/l.

 • 7
 • 0

Jan Gintberg har ret: Han har faktisk forsøgt at gøre det rigtige men har en dårlige oplevelse.

Som mange andre har skrevet, er han dels blevet rådgivet til at købe den forkerte bil og dels er han ikke blevet uddannet at en el-bil er noget andet end en fossilbil samt hvad man skal gøre.

Men infrastrukturen skal også forbedres ligesom kompatibiliteten mellem abonnementer. For mit vedkommende er jeg med i en delebilklub som har elbiler og strømmen er en del af prisen. Men kun på E.On-standere. Andre steder skal jeg betale selv. Det giver i sig selv et større planlægningsarbejde end hvis man bare kunne få skidtet til at spille sammen.

 • 7
 • 0

Plug-in Hybrid mener jeg stadig er noget af det bedre. Man kan køre rundt i dagligdagen i byen (hvor benzinforbruget normalt er højst, og forureningen generer flest) på el, og bruge benzin til længere ture, med forhåbentlig noget regenerering ved bremsning. Jeg tror at benzin "backup" vil være der mange år endnu.

Lithium batterier kan i dag lades med 2-5x kapacitet, ihvertfald i 20-80% området. Så 60% opladningen burde kunne køre på 10-15 min for dem med de dyre batterier.

Udover alle disse ladestationer, så mangler vi lige et batteri på væggen derhjemme, til solcellestrømmen. Behøver ikke være stort. Bare 10-20kW til at bringe abonnementsprisen ned.

 • 5
 • 1

Jeg tror at benzin "backup" vil være der mange år endnu.

Jeg tror tilgengæld at det er hastigt på vej ud allerede. Men bilproducenter ville ønske at det var der mange år endnu. I undersøgelser, hvor man spørger de kunder der har købt pluginhybird, er det typisk svar, at de ville ønske, at de havde købt en elbil istedet. Så pluginhybrider er kun noget man skal gøre sig håb om at kunne sælge til førstegangskøbere i et umodent elbilsmarked. Tallene viser da også, at i de mere modne elbilsmarkeder, der falder pluginhybrid andelen kraftigt.

Ulemperne ved pluginhybird i forhold til elbil står nærmest i kø, mens der ikke rigtigt er nogle fordele.

 • 10
 • 2

Lad os så sammenligne salg til fremmede bilmærker: Ionity: 8,50 kr/kWh. Tesla: Nå, nej, det har Tesla jo fravalgt.

Og ja, det er Tesla, der har fravalgt det. De behøver ikke andre bilfabrikanters tilladelse for at sælge strøm til disse bilfabrikanters kunder. Så det er rent demagogi at sige, at det er de andre bilfabrikanter, der har fravalgt, at Tesla kan lade deres biler.

Sorry men du har misforstået Teslas metode og derfor situationen. Tesla arbejder ikke med personligt abonnement, NFC eller apps. Hos Tesla er bilen kunde og Teslas system er derfor bygget op omkring aflæsning af bilens identitet via CCS stikket. Ejeren kan så knytte sit kreditkort til bil identiteten.

Andre fabrikanters deltagelse i Tesla netværk er detfor betinget af at de andre fabrikanter tillader at bilens identitet (VIN) kan aflæses af laderen så der kan konteres til kunden. Det har de ikke villet.

Vi har to elbiler - en Leaf og en Tesla. Jeg må sige at Teslas metode med aflæsning af VIN og kontering derefter bare er smartere og mere kundevenligt. Kør ind - sæt stikket til og ladning starter - hver gang.

Med de andres ladestationer/netværk er der altid lige et kort eller en app der skal aktivere - og nogle gange skal der forsøges et par gange. Specielt Ionitys ladere har givet problemer hvor der skal forsøges ad flere omgange næsten hver gang. Jeg ved fra snakke med andre der lader, at disse problemer med Ionity gælder uanset bilmærke - det opleves også med E-tron som Jans.

Både driftsstabiliteten og brugeroplevelsen er en tydelig indikation på modenheden af de forskellige løsninger. Det er derfor ærgerligt at de traditionelle fabrikanter ikke vil være med på Tesla kundevenlige model. Det ville have fjernet endnu en sten på vejen for udbredelsen af elbiler.

Der ud over synes jeg at både Ionity, E-on og Clevers priser der ligger ca. 800% over el-udgiften er en uforskammethed når man tager i betragtning at alle deres ladere er opstillet med tilskud af skattekroner/EU-midler. Når man som udbyder får tilskud bør der være krav om maks overpris samt at der ikke må diskrimineres på abonnementstyper og bilfabrikanter.

 • 7
 • 2

Sorry men du har misforstået Teslas metode og derfor situationen. Tesla arbejder ikke med personligt abonnement, NFC eller apps.

For mange år siden havde en af de danske TV-kanaler et quizprogram, hvor et af spørgsmålene drejede sig om, hvorfor en af de danske færgeruter ikke havde en bestemt vare i færgens kiosk.

Det korrekte svar var: Fordi kasseapparatet ikke har en knap til den vare.

...og så fik vi ellers en lang forklaring om, at kioskens kasseapparat havde en knap for hver vare i kiosken. Derfor kunne man ikke sælge varer, der ikke var en knap til.

Den udsendelse gjorde et dybt indtryk. Jeg betragtede det som fuldstændigt ufatteligt, at nogen kunne hoppe på den søforklaring. Kasseapparatet har naturligvis knapper til de varer, som færgeruten har valgt at sælge. Ikke omvendt.

Så det bider ikke rigtigt på mig, at Teslas kasseapparat mangler en knap. De kunne tilføje den, hvis de ville - vel at mærke uden at fjerne den knap, som Teslas egne biler bruger. Men de vil ikke.

 • 9
 • 1

Mon ikke at denne https://www.powergenerator.dk/benzin-gener... lader kan være i baggagerummet? Der fås også flere andre størrelser og en dieselversion. Kunne være sjovt at få udregnet en omsætning af dens benzinforbrug kontra elbilens tilsvarende rækkevidde, altså en km/l.

Der er ikke kommet en udregning endnu, så jeg byder ind:

Nødgeneratoren som jeg linker til (har ingen kommercielle interesser der), yder max. 6200 Watt vedvarende og producerer 3 x 230VAC/9 ampere, 400V. Ved denne belastning drikker den 2,5 liter i timen. Tanken er på 25 liter. Jeg anslår en liter benzin til 11kr/l.

Jeg sammenholder det med følgende citater:

Jens Kjellerup: ”Der er måske lige den forskel at Teslas pris er ca. 2,90 kr/kWh i DK, Ionitys priser er 8,5kr/kWh. ”

og

Allan Olesen: ”Mon ikke de fleste elbiler kan køre mindst 6 km på 1 kWh på landevej (167 Wh/km)? ”

og så må det jo være rigtigt.

Ifølge d'herrer vil det så koste en rund halv krone at køre en kilometer i en Tesla.

Hver time producerer nødstrømsanlægget 6200 kWh, hvilket må svare til 6 x 6,2 = 37,2 km De 2,5 liter benzin koster 2,5 x 11 = 27,5 Kr. Med andre ord kører en Tesla konverteret 14,88 Km/liter benzin, frembragt via generatoren. Kilometerprisen bliver 11/14,88 = 74 ører, - - - ungefähr. Dyrere end Teslastrøm men billigere end flere andre alternativer så vidt jeg kan se.

 • 2
 • 4

Andre fabrikanters deltagelse i Tesla netværk er detfor betinget af at de andre fabrikanter tillader at bilens identitet (VIN) kan aflæses af laderen så der kan konteres til kunden. Det har de ikke villet.

Tror du selv på den? Du kan køre en vilkårlig bil med CCS stik og tilslutte Tesla Supercharger laderen. For at starte opladning sender du penge med mobile pay til det nummer der står skrevet på ladestanderen. Nå ikke? Det er kun én part der har skyld i det.

Og jeg ved præcis hvordan Tesla afregner. Kører selv Model 3. Det er fint og ingen hindring for at de implementere den lovgivning, som åbenbart er nødvendig, der kræver at de også skal tage imod gængse betalingsmidler.

 • 8
 • 0

Ionity har et neutralt navn. Ville du som tysk brand indskyde et milliardbeløb i et ladenetværk hvor der står Tesla overalt?

Det ville nu være rimeligt billigt at skifte navn på standerne, så det er en meget dårlig undskyldning.

Ombygning til også at kunne lade med CCS har heller ikke været vanvittigt dyr for Tesla, så det problem ville nemt kunne være løst samtidig med at man ændrede navnet.

Det ville nok koste deltagerne i ladenetværket nogle tusinde dollar pr elbil der skal kunne bruge ladenetværket.

Andre fabrikanters deltagelse i Tesla netværk er detfor betinget af at de andre fabrikanter tillader at bilens identitet (VIN) kan aflæses af laderen så der kan konteres til kunden.

Hollandske Fastned tilbyder mulighed for at at lade ved at aflæse bilens id nummer. https://fastnedcharging.com/en/. De findes dog hovedsageligt i Holland og nogle få stykker i Tyskland. Auto charge fungerer dog ikke på Audi E-tron, som åbenbart ikke helt overholder CCS standarden.

Tror du selv på den? Du kan køre en vilkårlig bil med CCS stik og tilslutte Tesla Supercharger laderen. For at starte opladning sender du penge med mobile pay til det nummer der står skrevet på ladestanderen. Nå ikke? Det er kun én part der har skyld i det.

Så du synes at Tesla skal give andre mulighed for at bruge deres netværk af ladere, tilmed på en mere besværlig måde?

Tesla har gjort det eneste rigtige og det er at følge det gamle råd. "Keep it simple"

Tesla kunne åbne for andre ved at de bruger Tesla appen og registrer sig med kreditkort eller bankkonto nummer. Og dermed få plug and play.

Men synes du virkelig som Tesla ejer at det ville være iorden at andre biler bruger ladenetværket uden at have været med til at betale for det. Det vil sikkert være behageligt for Tesla ejere at holde i kø for at komme til at lade, fordi alle mulige andre biler lige optager alle standere.

Tesla kan kun få penge 2 steder til at udbygge deres ladenetværk og det er hos investorerne og køberne af deres biler. Det gør en Tesla mindst 2000 dollars dyre at kunne tilbyde og udbygge ladenetværket. En pris der langsomt vil falde med antallet af biler de sælger og efterhånden som de får oprettet tilstrækkeligt mange Super Chargere, men det kunne have været nået hurtigere hvis de havde lavet et fælles ladenetværk med andre producenter af elbiler og de andre producenter ville endda kunne fordele prisen ud på alle de biler de producerer og det ville koste dem småpenge i forhold til Tesla.

 • 4
 • 5

Desværre ligner det at der skal regulering til. Tesla nægter andre at lade på deres netværk og Ionity/Clever/Eon har alle sat prisen så det er ekstremt uattraktivt hvis man ikke har abonnement. Situationen svarer til at benzin koster 10 kr/l med det rigtige kort og ellers 25 kr/l.

Mon ikke markedskræfterne kan løse problemet. Der vil komme flere og flere el-biler, hvor ejeren ikke ser en fordel i at have et dyrt abonnement,og hvis ikke Tesla/Ionity/Clever/Eon vil servicere dem, skal der nok være andre, der vil. Måske ikke så tæt et netværk,men tilstrækkeligt til at disciplinere de øvrige udbydere.

 • 1
 • 1

Det er ikke udelukkende Ionity's priser som er et problem, hvis man tjekker ladepriser i Plugsurfing app'en vil man se at ionity faktisk er billigere end både Clever og E.ON, og selv om man ikke bruger Plugsurfing (kræver ikke medlemsskab) så er Ionity's pris heller ikke højere end Clever og E.ON. Ud fra dette er min konklusion at prisen for Ionity konkurrencedygtig nok for ikkeabonnementer, men det ændrer ikke på at ladenetværkene i Danmark tager afpresningspriser for at bruge deres ladere hvis man ikke har abonnement.

Jeg fik 1 oktober en mail fra Eon, der kunne fortælle, at de sat prisen op med 15øre til 5,55kr/kWh, fordi folk med abonnement ladede mere end de havde forudset.

Hos Eon kan du blandt andet får et abonnement til en PHEV med max 16kWh batteri, for 329kr/mdr. inkl 750kWh som kan lades hjemme eller på farten ved deres ladenetværk. Nu kan det selvfølge lig være svært at nå at bruge 750kWh/mdr i en PHEV, men reelt set skal en abonnent betale knap 0 ,44kr/kWh.

Det er åbenbart mig der ikke er abonnement, og som i forvejen betaler over 12gange abonnements prisen, der skal betale mere.

Clever er jo ejet af nogle danske energiselvskaber, der også driver distribitonsnettet, så hvad har de af udgifter til strøm, nu hvor der ikke skal betales energiafgift, og PSO'en næsten er væk. Spotprisen er på ca 0,2kr, og energinet skal have 0,1kr. Mon ikke de tørrer transmisionsnet betalingen over på deres øverige kunde. Det må da ellers gøre nas, hvis der i Radius området skal betales0 ,82kr om vinteren fra 17 -20.

En anden ting som falder mig for brystet er at , Clever og Eon der er Åhh så grønne, og har man indtryk af, gør SÅ meget for at nedbringe co2 udledningen ,men har en forretningsmodel der siger "kør hvad du vil" omkostningen for dig er den samme. Det er jo nærmest en opfordring til at bruge bilen så meget som overhoved muligt, hvilket både øger trængslen og co2 udleningen.

Clever og Eon's pris politik, er helt hoppet af sporet. Nej vent, Jeg tror sku' aldrig den har kørt på skinner.

 • 9
 • 0

Der vil komme flere og flere el-biler, hvor ejeren ikke ser en fordel i at have et dyrt abonnement,og hvis ikke Tesla/Ionity/Clever/Eon vil servicere dem, skal der nok være andre, der vil.

Hovedproblemet er (som det generelt er med udbredelen af elbilen) manglende viden hos forbrugerne. Alle de bilejere jeg har talt med i det villakvarter, hvor jeg bor, har været af den opfattelse, at hvis man køber en elbil, så man også nødt til at købe en ladbokse og et abonnement for at kunne lade bilen. Nej, gu er man ej, men det er hvad bilforhandlerme fortæller dem, fordi Clever og Eon betaler dem for at fortælle dem det. FDM kunne også gøre meget for at gøre bilejerne dette klart. Læser man pensionist journalisternes skriblerier hos FDM får man også her indtryk af, at et abonnement er påkrævet.

Det bedste lovgiverne kunne gøre var at forbyde abonemmenter, således at alle billister ved alle ladestandere betalte samme pris efter en kombination af kWh og tid, med klar og tydlig skiltning af priser ud mod vejen. Ja os så naturligvis fjerne alle afgifter på støm til elbilsopladning hjemme i carporten.

Kan ladestanderopratørerne blive enige om at forplumre et frit og gennemsigtigt marked, så må politikerne tvinge det igennem. Et frit og gennemsigtigt marked er fantastisk til at lade markedskrafterne optimere tingene, men kun hvis markedet rent faktisk er gennemsigtigt.

 • 12
 • 0

Jeg tror tilgengæld at det er hastigt på vej ud allerede. Men bilproducenter ville ønske at det var der mange år endnu. I undersøgelser, hvor man spørger de kunder der har købt pluginhybird, er det typisk svar, at de ville ønske, at de havde købt en elbil istedet. Så pluginhybrider er kun noget man skal gøre sig håb om at kunne sælge til førstegangskøbere i et umodent elbilsmarked. Tallene viser da også, at i de mere modne elbilsmarkeder, der falder pluginhybrid andelen kraftigt.

Ulemperne ved pluginhybird i forhold til elbil står nærmest i kø, mens der ikke rigtigt er nogle fordele.

@Jens

Undersøgelser og tal kan være taknemmelige. Hvad med den undersøgelse der viste at en Mercedes C220d er meget mere co2 venlig end en Tesla 3LR. Nåh -- den undersøgelse dur måske ikke...

Jeg har kørt elbil i over 5år, og har nu købt en PHEV. Hvorfor: Fordi den passede nogenlunde til mine behov. Har jeg fortrudt: Nej. Jeg har selvfølge stadig elbil(erne), til de daglige pendler ture, men PHEV kan alt.

Køre hvorhen jeg vil, når jeg vil, med 1500kg på krogen, med masse af plads. Tillige har den de fleste af elbilens dyder. 130kW elektrisk drivlinie, der trække jævnt og blødt de første 50km, med one foot driving, og kontant speeder respond. Alle efterfølgende km køres på sammevis, men nu med en sagte brummen nu og da. Det der irritere mig mest, når benzin motoren går igang, er at der bruges penge. Det sker dog heldigvis sjældent, og når regnskabet en gang gøres op, så vil beløbet til benzin, være til at overse.

Der er ulemper og fordele ved både BEV og PHEV, så det er op til en selv hvordan man prioritere. Jeg er godt nok svært glad for mine elbiler, men måtte jeg kun beholde en bil, så ville jeg vælge at beholde min PHEV fordi den kan alt. Den vil være en smule dyre at holde kørende, men når man skal give 5,5kr/kWh ved en DC lader, mens man kan køre 20km/L i sin PHEV med tomt batteri, så er PHEV langt den billigste når man skal på en længere tur, og ICE drivlinien er driftsikker og stort set vedligholdelsesfri.

Og du misser iøvrigt den aller vigtigste pointe. PHEV skal ikke tage elbilskunder. Den skal gafle kunderne der ellers ville have købt ICEV. Med et kundegrundlag på ca. 98% af salget, så er der nok at tage af. Det er derfor også opløftende at se at PHEV og BEV ser ud til at have nappet omkring 8% af bilsalget i EU her i Januar 2020, så det ser ud til at EU's krav har sat skub i tingene.

 • 6
 • 3

Undersøgelser og tal kan være taknemmelige. Hvad med den undersøgelse der viste at en Mercedes C220d er meget mere co2 venlig end en Tesla 3LR. Nåh -- den undersøgelse dur måske ikke...

Nej den duede ikke. At nogle undersøgelser er bevidst misvisende, kan ikke bruges til at erklære alle undersøgelser for ligegyldige.

Jeg har kørt elbil i over 5år, og har nu købt en PHEV. Hvorfor: Fordi den passede nogenlunde til mine behov.

Fint nok. Du hører til i den lille gruppe af undtagelser. Men at man selv hører til i gruppen af undtagelser, betyder jo ikke at fletaller hører til der.

På dine krav lyder det iøvrigt som om, at du bedst får dine bilkrav opfyldt ved at slutte dig til de af os, der har bestilt en Cybertruck.

 • 3
 • 2

Tesla kan kun få penge 2 steder til at udbygge deres ladenetværk og det er hos investorerne og køberne af deres biler.

Og fra dem der betaler for at lade. De køber processstrøm til omkring 1 kr/kWh og sælger den til 2,9 kr/kWh. Det er også en slags profit.

Køge har 26 ladere der parvist kan levere 150 kW. Ved fuld udnyttelse og salg til 2,9 kr/kWh giver det en profit på 30 millioner kr per år. Nu er det svært at vurdere udnyttelsesgraden, måske 25%? Det er ikke verdens dårligste forretning.

 • 4
 • 1

Mon ikke markedskræfterne kan løse problemet. Der vil komme flere og flere el-biler, hvor ejeren ikke ser en fordel i at have et dyrt abonnement,og hvis ikke Tesla/Ionity/Clever/Eon vil servicere dem, skal der nok være andre, der vil. Måske ikke så tæt et netværk,men tilstrækkeligt til at disciplinere de øvrige udbydere.

Eventuelt jo. Men det kan tage lang tid. Lige nu er det et meget rodet markedet, særligt hvis vi ser på Europa. Hvis du ikke lige kører Tesla, så skal du forberede dig på et kaos af forskellige betalingsmåder, apps og rfid tags. Der ofte skal bestilles på forhånd inden du tager afsted sydpå. Og der er ingen vej udenom at blive røvet ved fuld dagslys.

Med Tesla holder man sig bare til supercharger netværket. Og lige meget hvad nogle siger, så er det naturligvis derfor at Tesla ikke servicere andre. Der har aldrig været nogen reel invitation til samarbejde, det er alt for meget værd for Tesla at de har det eneste veletablerede pan europæiske ladenetværk og du skal købe en Tesla for at få adgang til det. Det handler ikke om at betale for ladenetværket, ikke mere. Værdien ligger i monopolet.

Nu kommer Ionity og kopiere Teslas model 1:1. Endnu et pan europæisk netværk der effektivt kun er for den alliance af bilmærker, der står bag Ionity. Fint for dem der har vælger en tysker eller Tesla, men sørgeligt for dem der vil køre noget andet.

Og i sidste endnu også sørgeligt for os der kører Tesla/Audi/etc. Selv Teslas netværk er ikke så godt dækkende, at man aldrig kan opleve at en af de andre er mere velplaceret i forhold til behov.

 • 4
 • 0

Og fra dem der betaler for at lade. De køber processstrøm til omkring 1 kr/kWh og sælger den til 2,9 kr/kWh. Det er også en slags profit.

Køge har 26 ladere der parvist kan levere 150 kW. Ved fuld udnyttelse og salg til 2,9 kr/kWh giver det en profit på 30 millioner kr per år. Nu er det svært at vurdere udnyttelsesgraden, måske 25%? Det er ikke verdens dårligste forretning.

Hvis man skal tro Ionity i denne video, så er 79 cent eller 8,50 kroner kWh ikke nok til at dække alle udgifter. "#IONITY - Das exklusive Treffen: Bosse PACKEN AUS! Die ganze WAHRHEIT!" https://youtu.be/DdiuydUisRM

Så hvis Ionity ikke kan tjene penge med en pris på 8,50 kr, hvordan kan Tesla så tjene penge med en pris på 2,90 kr?

 • 2
 • 0

Undersøgelser og tal kan være taknemmelige. Hvad med den undersøgelse der viste at en Mercedes C220d er meget mere co2 venlig end en Tesla 3LR. Nåh -- den undersøgelse dur måske ikke...

En undersøgelse der bruger den CO2 værdi der er oplyst af fabrikanten ifølge den gamle NEDC norm. Og går ud fra at de oplyste liter pr 100 km (også NEDC værdi) passer til normal daglig kørsel.

En undersøgelse der undlader at medregne den energi der skal bruges til at fremstille en liter diesel.

En undersøgelse der bruger et gammelt Meta studie hvor de svenske forskere bag studiet ikke vil stå ved den konklusion som andre er kommet til. De har iøvrigt lavet et nyt studie, hvor de selv har undersøgt hvad der bruges af energi til fremstilling af batterier hvilket giver et helt andet billede.

Her er der nogen der har prøvet at regne ud hvad det koster af energi til at fremstille diesel så den omtalte Mercedes kan køre 100 km. Result energi der svarer til 42 kWh.

Endenergiebezogene Analyse Diesel versus Elektromobilität | springerprofessional.de https://www.springerprofessional.de/elektr...

Men prøv bare at tænke på al den energi der bruges ude på platformene i den danske del af Nordsøen. Der skal bruges en masse energi til al den fracking, samt selvfølgelig til at pumpe olie og gas iland. Og de bruger ikke vindmølle strøm ude på platformene.

 • 8
 • 0

Med til detteg billede hører at Ionity er blevet til i en aftale mellem VAG og EU kommissionen. VW skulle bøde for deres snyd med dieselbilerne og EU så gerne at den europæiske bilfabrikation rykkede sig et århundrede frem - det er jo en stor del af Merkels vælgere der arbejder på de tyske bilfabrikker.

I USA er dealen lidt tydeligere fordi det var en del af den offebntlige bøde VW skulle betale var at de skulle opstille ladestandere til elbiler for mai beløb i $. Derfor blev Electrify America (Ionity i USA) lige pludseligt det størte ladenetværk i USA efter Teslas

Jeg synes stadig der er den fundamentale forskel på Tesla og "de andre" at Tesla, og dermed Tesla ejerne selv, har betalt for oprettelsen af deres "ladeklub". De har tilbudt andre medlemsskab (nej jeg kender heller ikke betingelserne) men de andre har indtil videre sagt nej.

Ionity, Clever, E-on m.fl. har fået vores skattekroner til at opstille ladestandere og derfor skal der også stilles krav til rimelige priser og non-diskriminering mellem kunder/fabrikanter.

PS: Er da lidt overrasket over at høre at Audi ikke overholder CCS standarden. Det er jo en standard der er endorset af VW koncernen.

 • 9
 • 1

Så hvis Ionity ikke kan tjene penge med en pris på 8,50 kr, hvordan kan Tesla så tjene penge med en pris på 2,90 kr?

Prøv at køre til Køge og observere og derefter til Greve. Så er svaret rimeligt åbenlyst. Hint: der er ingen biler der lader hos Ionity i Greve efter at de satte prisen op.

Hvis målet hos Ionity var at tjene penge, så sætter de prisen så der faktisk kommer kunder i butikken. Før prisændringen var der altid en håndfuld model 3 der var i gang med at lade. De er væk nu.

For at tjene penge skal man kunne fylde stedet op med kunder. I Køge var 12 ladestandere ikke nok, så stedet er lige blevet udvidet til 26 ladestandere. Det er derfor et sted hvor der tjenes penge. Lige nu vil jeg tro at bortset fra i Norge, så er Tesla de eneste der har nok volumen til at tjene penge.

 • 10
 • 0

Er der der ved om bilfabrikanterne arbejder med en lille smart brændselscelle unit hvorpå man man hælde f.eks. etanol og lade sin el bil op i nødstilfælde? Bare så man kan fragte sig selv hen til nærmeste lader. Jeg tænker på samme måde som man har en reservedunk eller et reservehjul. Eller er det en dårlig ide?

 • 0
 • 1

En undersøgelse der bruger den CO2 værdi der er oplyst af fabrikanten ifølge den gamle NEDC norm. Og går ud fra at de oplyste liter pr 100 km (også NEDC værdi) passer til normal daglig kørsel.

Jamen, jeg prøver slet ikke at forsvare den undersøgelse. Jeg er bare lidt træt af Jens, der tit skriver. "alle undersøgelser viser bla bla, bare fordi han har fundet 'en undersøgelse der understøtter hans argumentation.

Jeg har svært ved at forstå hvorfor, at man skal nedgøre PHEV, bare fordi man selv mener at en BEV er bedst for en selv. I det store Co2 regnskab, kan det for nogen måske vise sig at PHEV vil være det bedste valg.

Men det skal jo død og pine være en elbil, om det så et monster som cypertruck.

Ligenu sælger Ford en PHEV Kuga med 14,4kWh batteri til 270.000kr. Uden afgift ville den koste i omegn af 230.000kr. Den må trække 1200kg, og den kan leveres til april. Det er en bil som kommer til at fortrænge en masse benzin og diesel, da den kan leveres i stort antal, har en stor kunde gruppe. Især hvis den blev helt afgiftsfritaget som en elbil.

 • 3
 • 3

Hvis du løber tør for strøm, så kommer vejhjælpen ud med en generator og giver dig nok strøm til at nå nærmeste lader. I fremtiden kommer de nok med en elbil der kan levere strøm. Eksempelvis kan Tesla Cybertruck levere strøm til eksternt udstyr, herunder også en lader.

 • 3
 • 0

Eller er det en dårlig ide?

Åhhhh - jeg tænker det er en overflødig ide. Det menr jeg fordi man skal virkeligt anstrenge sig for at køre tør for el.

Inden man når at køre tom for el er det tæt på at være uudholdeligt at sidde i bilen da alt bimler og bamler, der er stemmer i højttaleren der siger at du snart løber tør for strøm, alle afvarselslamper blinker. Ligeldes sætter bilen hastigheden ned til det elbilister kalder Turtle mode - ca 30 km/t som maksimum. Disse advarsler starte i den lette ende fra det punkt hvor bilen kan se at du nu skal finde en lader - og bilen foreslår at navigere til den nærmeste lader (typisk hirtiglader) fordi du kun har el til 10,20, 30 km tilbage. Hvis du har en destination i navigationen har bilen fra afgang rettet navigationen så den leder dig forbi en lader, eller i det mindste fortalt dig at du ikke kan nå din destination uden dette eller hint besøg på denne eller denne ladestation.

Man skal således være både blind og døv for at køre tør for strøm . Spørgmålet er så, om man overhovedet bør føre bil eller overlade opgaven til en anden. For alle os andre kan vi så betrygge os ved at sådanne "bilister" automatisk bliver stoppet når der ikke er mere strøm på batteriet.

 • 7
 • 1

Åhhhh - jeg tænker det er en overflødig ide.

Det kan godt være du mener at det ville være en overflødig ide i forhold til at løbe tør, men jeg mener at det kunne være en smart ide som range extender i de situationer hvor det vil være ubelejligt at skulle ind og bruge 20 minutter på at lade for at kunne fortsætte sin rejse. Jeg ville i hvert fald gladeligt donere pladsen i mit forreste bagagerum eller pladsen under gulvet i bagagerummet på min Tesla Model 3 hvis det betød at jeg havde en f.eks. methanol drevet brændselscelle som kunne startes for at få ekstra rækkevidde.

 • 1
 • 5

Jeg ville i hvert fald gladeligt donere pladsen i mit forreste bagagerum eller pladsen under gulvet i bagagerummet på min Tesla Model 3 hvis det betød at jeg havde en f.eks. methanol drevet brændselscelle som kunne startes for at få ekstra rækkevidde.

Har du et link til et sådant anlæg der kan producere den nødvendige effekt? Det er mindst 20 kW hvis du holder dig under 100 km/t.

Kommercielle biler med brændselsceller bruger meget mere end lidt plads i frunken. Vi taler om dit bagagerum og en pris på hundrede tusinde kr ekstra Ja det er brintbiler vi taler om. En brintbil er en elbil med brændselscelle.

 • 7
 • 0

Det kan godt være du mener at det ville være en overflødig ide i forhold til at løbe tør, men jeg mener at det kunne være en smart ide som range extender i de situationer hvor det vil være ubelejligt at skulle ind og bruge 20 minutter på at lade for at kunne fortsætte sin rejse.

Det der med at køre tør er en sær ting. I gamle dage havde man ikke en så teknisk indviklet ting som en benzinmåler i bilerne. Istedet havde man på nogle i biler en reservetank man kunne skifte over til. I praksis fungerde det altså som en benzinmåler med eet målepunkt. Så fik man benzinmålere og der var nu ikke længere grund til at have reservetank. Alligevel vælger nogle at køre rundt med en reservedunk. Grunden er selvfølgelig, at man somme tider har travlt og derfor ikke lige har tid til at tanke, selvom man burde (og aftenen før gad man ikke). Så tænker man at det går nok, og om ikke andet så har man da reservedunken. Reservedunken er altså sådan set regnet med ind fra starten, og gør at man kører tættere på grænsen. Det er jo ikke fordi folk ikke ved, at de faktisk burdet havde været inde at tanke. Det problem er man stort set ude over i elbiler ( i hvert tilfælde hvis man lader op ved boligen), da man hver morgen starter med "fuld tank".

Range extender tanken er noget helt andet. Her er tanken jo, at jeg vil køre så langt i eet stræk, at batteriet ikke har tilstrækkelig kapacitet. Men en moderne elbil har jo en rækkevidde på omkring 400 km (eller mere), og hvor mange er det, der simplethen ikke kan klare tanken om at være tvunget til 20 min stop efter 3-4 timers kørsel? Og hvor mange gange kører man så langt årligt? Er det værd at betale 50.000-100.000 kroner til en rangeextender for? Og er man villig til at betale denne pris, var pengene så ikke givet bedre ud til at større batteri istedet?

Jeg ville i hvert fald gladeligt donere pladsen i mit forreste bagagerum eller pladsen under gulvet i bagagerummet på min Tesla Model 3 hvis det betød at jeg havde en f.eks. methanol drevet brændselscelle som kunne startes for at få ekstra rækkevidde.

Det kommer nok til at fylde en del mere plads en det. Og du har så nu en dyr, teknisk kompliceret indretning du skal vedligeholde, fordi du måske skal bruge den en håndfuld gange om året.

Der er en god grund til at BMW droppede range extender ideen.

 • 7
 • 1

Har du et link til et sådant anlæg der kan producere den nødvendige effekt?

Nej selvfølgelig har jeg ikke det, dette ville jo indikere at det er noget der allerede findes færdigudviklet. Mit scenarie er et drømmescenarie. Men jeg ved at Blue World Technologies i Aalborg som producerer methanol brændselsceller arbejder på noget i den retning.

De brændelscellebiler der findes idag bruger så vidt jeg ved alle brint, men methanol er også en mulighed der ikke medfører alle de samme problemstillinger til transport og opbevaring af brændstoffet.

Om det kommer til at lykkedes ved jeg ikke, men det er da noget der kunne betyde at elbiler kunne blive et attraktivt alternativ for alle, for som jeg oplever det nu er opladnings problematikken med elbiler på dage hvor man har brug for mere rækkevidde end batteriet kan rumme et reelt problem, hurtigladning eller ej. Det seneste eksempel jeg har på dette var da jeg i søndags skulle en tur fra Nordjylland til Århus og tilbage, da jeg vidste at der ikke var mulighed for at lade hvor jeg skulle hen (parkering alene er et stort problem) valgte jeg at lade min Tesla Model 3 Long Range stå hjemme og i stedet låne en benzinbil af et familiemedlem for at undgå at skulle bruge 20 minutter ekstra i en allerede stram tidsplan fordi jeg skulle lade.

 • 1
 • 7

Men en moderne elbil har jo en rækkevidde på omkring 400 km (eller mere), og hvor mange er det, der simplethen ikke kan klare tanken om at være tvunget til 20 min stop efter 3-4 timers kørsel?

Jeg har selv en Tesla Model 3 Long Range som jo på papiret har en imponerende rækkevidde, men den reele rækkevidde på denne årstid og ved motorvejshastighed er nærmere omkring 300km end de over 500km WLTP rækkevidde bilen er opgivet til. Problemet er i mit hoved ikke så stort hvis man kører meget lange ture, så er det rart med en pause en gang i mellem, man skal jo også have noget at spise. Men hvis man kører omkring 2 timer i en retning, for at ankomme til en destination hvor der ikke er mulighed for at lade, og efter at have udført sit gøremål herefter kører 2 timer hjem igen, så vil jeg godt være fri for at have en 20 minutters ladepause på enten ud eller hjemturen, for jeg kan sagtens køre 2 timer i træk uden at have behov for en pause. Som elbilsmarkedet ser ud nu kan man bare ikke regne med at kunne det samme i en elbil som man kan i en fossilbrænder, og det kan kun være med til at hæmme overgangen til elbiler. Havde jeg mulighed for at gøre købet af min Tesla Model 3 om havde jeg, baseret på mine hidtidige erfaringer, nok valgt fossil eller plugin hybrid istedet.

 • 3
 • 5

Nej selvfølgelig har jeg ikke det, dette ville jo indikere at det er noget der allerede findes færdigudviklet. Mit scenarie er et drømmescenarie. Men jeg ved at Blue World Technologies i Aalborg som producerer methanol brændselsceller arbejder på noget i den retning.

Mig bekendt er problemet med den type brændselscelle høj pris, lav effekt, lav virkningsgrad og ringe holdbarhed. Derfor er det ikke til at opdrive dem kommercielt.

Der er mange andre anvendelser end biler men hellere ikke her er de til at opdrive. Du kan finde artikler om nogle få pilotanlæg.

 • 6
 • 0

Nordjylland til Århus og tilbage, da jeg vidste at der ikke var mulighed for at lade hvor jeg skulle hen (parkering alene er et stort problem) valgte jeg at lade min Tesla Model 3 Long Range stå hjemme og i stedet låne en benzinbil af et familiemedlem for at undgå at skulle bruge 20 minutter ekstra i en allerede stram tidsplan fordi jeg skulle lade.

Skagen til Århus er 225 km ifølge Google Maps (gik turen helt fra Skagen?). Tesla opgiver rækkevidden for Model 3 long range til 520 km. Det kan vist højest være 5 minutter skulle lades? Men ja, det er jo oplagt at de 5 minutter i en tidsplan hvor der skal køres 2 timer hver vej, og så også bruges tid på destinationen, kan vælte hele planen. Det havde nok været umuligt at planlægge sig ud af, ved at køre hjemmefra 5 minutter tidligere.

 • 11
 • 2

Jeg synes stadig der er den fundamentale forskel på Tesla og "de andre" at Tesla, og dermed Tesla ejerne selv, har betalt for oprettelsen af deres "ladeklub". De har tilbudt andre medlemsskab (nej jeg kender heller ikke betingelserne) men de andre har indtil videre sagt nej.

Nu har jeg regnet lidt på det.

Tesla har solgt knap 900.000 siden begyndte med Model S og frem til årsskiftet. I samme periode har de opstillet lidt over 18.000 hurtig ladestandere.

Det giver cirka en ladestander for hver 50 biler de har solgt.

Tænk hvis de tyske bilproducenter var blevet enige med Tesla om at udbygge i samme tempo og selvfølgelig også med plug and charge.

Hvilken anden bilproducent ville turde stå uden for et sådant ladenetværk. Hvor længe ville japanerne holde fast i deres CHAdeMO stik i Europa. Hvem vil købe en elbil der ikke har mulighed for at bruge et sådant netværk?

Det ville næsten gøre det umuligt for tredjepart at komme ind på markedet for hurtigladere, for hvem vil købe en elbil hvor de skal bøvle med rigtig app eller rigtig RFID chip for at lade.

Ionity kommer i år op på cirka 2400 hurtig ladestandere og Hyundai og Kia kommer også med i klubben. Men Ionity vil ikke kunne følge Teslas udbygning af ladenetværk og håber på tredjepart. Det samme gør de andre bilproducenter. Nu klager de tyske producenter istedet for over manglende lademuligheder.

Tror tyskerne først har tænkt på aktionærerne og så de bonuser som måske nok ville blive lidt mindre.

 • 8
 • 0

Rimeligvis så sammenligner du antal ladestandere, som Tesla har opstillet på verdensbasis, med antal Ionity har opstillet i Europa. Endvidere kan man konstatere, at lige nu har Ionity måske behov for flere sites men ikke flere ladestandere totalt. Dem de har er ledige det meste af tiden.

I Danmark har Ionity 6 sites. Tesla har 9 sites. De er ikke så meget foran. Eftersom at ingen lader hos Ionity, så er der størst chance for at finde en ledig stander der ;-)

 • 2
 • 0

Der er en god grund til at BMW droppede range extender ideen.

Jamen har BMW nu også det? Det kommer vel lidt an på øjene der ser. Jeg vil sige at BMW har fundet ud af at den 600ccm Range extender de lavede til i3 var alt for dyr i forhold til i ydelsen, så derfor har de putte deres gode og gennemprøvede ICE hyldevare i bilerne, i stedet for en dyr special motor. Bilmodellerne heddder bla 225ex 330e 530e osv. og kaldes plugin hybrid. Du har 50km på el, og de gange du skal længere, har du en stærk range extender.

BMW har aldrig tænk i3 som en langtursvogn, og i den kontekst er det vel ikke mærkeligt at BMW, ikke ser en forretnings model med en rangeextender til en "bybil" der nu kan køre 200-300km på en opladning.

Den lille range extender havde også en bemærkelses lav effektivitet, i den ellers effektive elbil, og kunne kun køre 16km/l NECD og da i3 Rex også kun havde en 9liters benzin tank, var rækkevidde kun forøget med ca 150km.

Der går vel ikke mere end et pr år før det bliver almindeligt med 20kWh batterier i PHEV, i forhold til de 12-14kWh der tæt på standard idag.

Som jeg har omtalt tidligere så introducere Ford deres Kuga , med en 14,4kWh PHEV model, som også bliver den billigste i modelserien 270.000kr for en egentlig veludstyret model, hvoraf ca 40.000kr er registringsafgift. 88kW elektrisk drivlinie, og en Standard ICE motor, taget ned fra en af hylderne på 130kW, så en campingvogn på 1200kg kan trækkes over alperne, hvis dette skulle ønskes.

Da jeg købte min i3 med 22kWh batteri i 2014 kostede den 330.000 kr. Skulle jeg have REX modellen skulle jeg give 60.000 ekstra , og tilmed få en langsommer vogn.

Når Batterierne engang i en ikke så fjern fremtid, bliver 1/2 så dyre, 1/2 så tunge, og kommer til at fylde 1/2 så meget som idag, så kunne jeg godt forestille mig at BMW stiller op med deres 3cylinder benzinmotor, som basis range extender, også modelere deres modeller med forskellelige størrelser af de elektrikse drivlinier.

Den højeffektive Tesla model 3 LR, kørte fornylig en test med en Porshe Taycan, hvor man prøvede at køre så tæt på 150 km/h som det var muligt, på en ikke særlig befærdet motorvej. På grund af noget vejarbejde, blev gennemsnit hastigheden dog kun godt 130km/ h. Tesla'en, med 80kWh batteri brutto, havde rækkevidde på ca 320km., hvilket var næsten en halvering i forhold til WLTP ratingen. I praksis vil man nok køre ind og lade efter 250km. Prøv at forestille dig samme test med Audi E-tron. Jeg vil næsten tro at ved samme test skulle E-tron have et 160kWh batteri for at nå samme distance.

Så selv, om der i en ikke så fjern fremtid, er batterier som har fordoblet deres ydeevne i forhold til idag, vil der stadig være nogen der godt vil betale 20.000kr ekstra for en range extender, Altså en ICE motor, som for den sags skyld kunne køre på metanol.

 • 1
 • 1

Rimeligvis så sammenligner du antal ladestandere, som Tesla har opstillet på verdensbasis, med antal Ionity har opstillet i Europa. Endvidere kan man konstatere, at lige nu har Ionity måske behov for flere sites men ikke flere ladestandere totalt. Dem de har er ledige det meste af tiden.

I Danmark har Ionity 6 sites. Tesla har 9 sites. De er ikke så meget foran. Eftersom at ingen lader hos Ionity, så er der størst chance for at finde en ledig stander der ;-)

Ionity har stort set kopieret Teslas lokationer og har væsentlig færre standere.

Hvis nu Tesla og Ionity havde været et selskab, så kunne de begynde med at opstille lader der hvor det ikke kan betale sig for Tesla og endnu mindre for Ionity, men samlet ville det måske kunne betale sig.

Ionity gør den fejl at de siger at de vil tjene penge til deres ejere, hvilket det i første omgang ikke burde komme an på. For i første omgang burde opgaven være at opbygge et netværk der er pålideligt og enkelt. Måske det så engang kan blive et selskab der kan hvile i sig selv, men det behøver ikke at give overskud til ejerne.

Det kunne de have gjort sammen med Tesla og alle ejere af en elbil fra en producent der var med i netværket, ville kunne tilbyde samme enkle ladenetværk som Tesla er ene om idag.

Så ville der ikke være behov for diverse abonnements ordninger, men ens og klare priser i de forskellige lande, eventuelt baseret på elprisen i de enkelte lande, som Tesla har idag.

 • 0
 • 0

Ok, så Audi skal også bare begynde at bygge sit eget netværk af ladestandere? Og KIA, VW, Nissan og Toyota... og så kan de konkurrere på flest og hurtigste ladesteder som ikke er tilgængelige for konkurrerende bilmærker... Altså det er jo en syg udvikling der er i gang hvor politikerne åbenbart først gør noget når bilkøerne hober sig op på motorvejenes ladestandere. Selv har jeg kørt KIA Niro i 4 måneder og kan sagtens genkende hvad Jan skriver. Der mangler en masterplan for hele det her og det skal ikke være 'hvad der kan betale sig lige nu', der styrer hvor der bliver sat ladestandere op, det går Danmark altså ikke konkurs af. Som Danmark ser ud nu er der flere landsdele som Hornsherred, Falster o.l. der står helt uden offentlige lademuligheder og hvor man risikerer at strande med sin elbil hvis ikke man lige planlægger sidste opladning så man kan nå både frem til destinationen og tilbage til lademuligheden. Og det gælder også Teslaer. Danmark er lille nok til at det her burde være en smal sag at løse.

 • 5
 • 0

Jeg ferierte i Danmark i juni 2019 med min Tesla 3. Vi leide et sommerhus. Det eneste problemet vi fikk var at stikkontakten var ulike de norske og svenske. Det løste vi lett og hadde fulle batterier hver morgen helt uproblematisk.

 • 12
 • 0

Skagen til Århus er 225 km ifølge Google Maps (gik turen helt fra Skagen?). Tesla opgiver rækkevidden for Model 3 long range til 520 km.

Nej det var Hirtshals - Århus - Hirtshals, en tur på 375km, inklusiv kørsel mellem forskellige deldestinationer i Århus var turen på 400km.

Ifølge ev-database.org er Model 3 LRs brugbare batterikapacitet på 72,5 kWh, hvis man skal opnå en rækkevidde på 520 km skal man præstere et forbrug på cirka 140 Wh/km. Mit forbrug i Tesla'en på sådan en tur ved kørsel ved fartgrænsen i "vintervejr" ligger på i snit 230 Wh/km, hvilket vil sige en rækkevidde på 315 km hvis man kører batteriet fra 100% til 0%. I realiteten bør man ikke køre batteriet længere ned en 10% ifølge de anbefalinger jeg har set, så det reducerer rækkevidden yderligere. Min erfaring er at sådan en tur vil kræve ca. 20 minutters opladning på hjemvejen for at nå hjem med en forsvarlig SoC, hvilket der ikke var plads til i tidsplanen denne gang. Jeg har før lavet samme tur og længere i min Model 3 når jeg har haft mere luft i tidsplanen, så det kan sagtens lade sig gøre at køre turen, men det kræver altså at man har ekstra tid til at lade.

Min klare anbefaling til alle der overvejer at købe elbil er ikke at stole blindt på den rækkevidde producenten opgiver, lige som man ikke ville stole på et fabriksopgivet forbrugstal for en ICEV. Istedet kan jeg anbefale man kigger på ev-database.org som jeg gjorde, de tal jeg så der gjorde at jeg indså at jeg var nødt til at skulle have en Model 3 med det store batteri, istedet for en SR+ som oprindeligt var planen.

 • 9
 • 0

Mit forbrug i Tesla'en på sådan en tur ved kørsel ved fartgrænsen i "vintervejr" ligger på i snit 230 Wh/km, hvilket vil sige en rækkevidde på 315 km hvis man kører batteriet fra 100% til 0%.

Jeg går ud fra at fartgrænsen på det meste af turen er 130 km/t. Har du overvejet istedet at køre med den hastighed, der giver den hurtigste og behageligste tur (inklusive ladning). Mon ikke du have strøm til turen ved istedet at køre 110 km/t? Det er helt vildt så meget længere man kan køre ved at sænke hastigheden en smule. Husk at vindmodstanden stiger med kvadratet på hastigheden. Hvis vi nu som en første tilnærmelse bare regner på dette, så bliver din rækkevidde på 315 km ved 130 km/t til 440 km ved 110 km/t.

 • 7
 • 1

I realiteten bør man ikke køre batteriet længere ned en 10% ifølge de anbefalinger jeg har set, så det reducerer rækkevidden yderligere.

Ikke alene er det forkert, men det er også nødvendigt at komme helt ned på 10% hvis maksimalt ladeeffekt skal opnås. Den primære årsag til at undgå at gå længere ned end 10% er at undgå at løbe tør.

Bilen har indbygget reserve så 0% betyder ikke at batteriet er rigtigt tomt. Det er bare den grænse Tesla har indbygget så du ikke skader batteriet.

 • 1
 • 0

Mit forbrug i Tesla'en på sådan en tur ved kørsel ved fartgrænsen i "vintervejr" ligger på i snit 230 Wh/km, hvilket vil sige en rækkevidde på 315 km hvis man kører batteriet fra 100% til 0%.

Mit årsnit siden 1. april til nu er 180 Wh/km. Lige nu klarer jeg cirka 200 Wh/km. Jeg hævder ikke at kunne køre 400 km på denne årstid men det er tæt på. 5 minutter ved en supercharger ved 10% til 20% på batteriet giver 150 kW og cirka 60 km ekstra rækkevidde, hvilket vil være nok. Ja det kan godt være at man lige giver den et par minutter ekstra, så der også kan køres lidt når man er kommet hjem. Helt ærlig, first world problem hvis man ikke kan afse 10 minutter på en dag med 4 timer i bilen. Hvad gør du hvis der er trafik?

Den eneste måde jeg får den op på 230 Wh/km er hvis det er meget korte ture eller der køres for stærkt.

 • 11
 • 0

Jeg går ud fra at fartgrænsen på det meste af turen er 130 km/t. Har du overvejet istedet at køre med den hastighed, der giver den hurtigste og behageligste tur (inklusive ladning). Mon ikke du have strøm til turen ved istedet at køre 110 km/t? Det er helt vildt så meget længere man kan køre ved at sænke hastigheden en smule. Husk at vindmodstanden stiger med kvadratet på hastigheden. Hvis vi nu som en første tilnærmelse bare regner på dette, så bliver din rækkevidde på 315 km ved 130 km/t til 440 km ved 110 km/t.

Hov - jeg formastede mig engang til at antyde at elbilbilister har rækkeviddeangst på motorvejen, og at det var grunden til at man ofte ser dem i indersporet (tak for det) med reduceret hastighed (i forhold til legal max fart). Så skal jeg da lige love for at jeg fik læst og påskrevet, for sådan noget har/gør elbilister ikke.

En del af fornøjelsen ved at have en fin automobil er vel at - kunne følge med trafikken derude.

 • 5
 • 10

Hov - jeg formastede mig engang til at antyde at elbilbilister har rækkeviddeangst på motorvejen, og at det var grunden til at man ofte ser dem i indersporet (tak for det) med reduceret hastighed (i forhold til legal max fart). Så skal jeg da lige love for at jeg fik læst og påskrevet, for sådan noget har/gør elbilister ikke.

Det der er så ensporet. Hans, kan du svare på dette? Hvor mange procent af Teslaer, som du møder, tror du er i gang med at en køretur på over 300 km? Hvorfor antager du så at de kører langsomt for at spare på strømmen?

Tesla Bjørn laver noget han kalder the 1000 km challange. Det går ud på at køre 1000 km på så kort tid som muligt. Rekorden går til Tesla Model 3 performance på 10 timer. Startende i Tyskland med pedalen i bund (250+ km/t) og op til Osle igennem Danmark. I Tyskland får vi lov til at se speedometer men i Danmark, Sverige og Norge fjerner han den. Fordi han kører hastighedsgrænsen plus moms.

Jeg ser ikke at folk i Tesla kører anderledes end andre. Nogle kører langsomt. De fleste gør ikke.

 • 9
 • 1

Det der er så ensporet. Hans, kan du svare på dette? Hvor mange procent af Teslaer, som du møder, tror du er i gang med at en køretur på over 300 km? Hvorfor antager du så at de kører langsomt for at spare på strømmen?

Jeg tror at Tesla ser sig selv som en elbil ækvivalent til de sydtyske premium bilmærker, i hvert fald med hensyn til S-modellen. Når jeg kører på motorvejen, så er det ret sjældent at jeg ser en af disse tyskere ligge i inderbanen med 100-110 Km/t, selvom der findes mange flere af disse end Teslaer S'er. Til gengæld har jeg ofte set disse Teslaer placere sig netop der, og jeg har overhalet en del af dem, selv når jeg blot kører 130 Km/t. Jeg kan selvsagt ikke forhøre mig hvor de skal hen eller for anden baggrund til at køre 20-30 Km/t under grænsen. Benægter du at det er et hyppigt billede derude?

 • 2
 • 10

Jeg går ud fra at fartgrænsen på det meste af turen er 130 km/t. Har du overvejet istedet at køre med den hastighed, der giver den hurtigste og behageligste tur (inklusive ladning). Mon ikke du have strøm til turen ved istedet at køre 110 km/t?

Ja det er korrekt at fartgrænsen på det meste af ruten er 130 km/t og jeg har også selv tænkt den tanke og endda regnet på det med hjælp fra abetterrouteplanner.com. Hvis jeg regner den pågældende dags tur vil effekten af at sætte maksimum hastigheden ned fra 130 km/t til 110 km/t være at turen tager 14 minutter længere. Jeg har ved hjælp af abetterrouteplanner.com regnet flere forskellige ture igennem med forskellig maksimum hastighed og konklusionen er at det tidsmæssigt bedst kan svare sig at køre efter fartgrænsen i langt de fleste tilfælde.

 • 4
 • 0

Mit årsnit siden 1. april til nu er 180 Wh/km. Lige nu klarer jeg cirka 200 Wh/km. Jeg hævder ikke at kunne køre 400 km på denne årstid men det er tæt på. 5 minutter ved en supercharger ved 10% til 20% på batteriet giver 150 kW og cirka 60 km ekstra rækkevidde, hvilket vil være nok. Ja det kan godt være at man lige giver den et par minutter ekstra, så der også kan køres lidt når man er kommet hjem. Helt ærlig, first world problem hvis man ikke kan afse 10 minutter på en dag med 4 timer i bilen. Hvad gør du hvis der er trafik?

Den eneste måde jeg får den op på 230 Wh/km er hvis det er meget korte ture eller der køres for stærkt.

Det lyder da rigtig godt for dig, men så har du nok også et andet kørselsmønster end mig. Pointen er at ikke alle har samme kørselmønster og behov, så derfor kan man heller ikke skære alle over en kam.

I langt de fleste tilfælde tager jeg også min egen Model 3 på sådanne ture for normalt er de 15 til 20 minutter der skal bruges på at lade for at klare turen ikke noget reelt problem ud over at det er et irritationsmoment. Men det jeg vil frem til at at der en gang i mellem er situationer hvor en fossildrevet bil er en elbil så praktisk overlegen at det ville være dumt ikke at vælge at bruge den istedet for elbilen. Hvis det så viser sig at du ikke er enig i dette må det være fordi du har markant mere overskud i tilværelsen, og det er da bare godt for dig, men det gør ikke min betragtning forkert.

Det jeg så efterlyser er en måde hvor man kan forlænge rækkevidden på en elbil uden at skulle bruge tid på at lade, mit umiddelbare forslag var en methanol drevet brændselscelle, det kan så godt være den teknologi ikke er moden til det endnu, men der er heldigvis et alternativ i form af den traditionelle plugin hybrid. Problemet med plugin hybriden er at de politiske strømninger i EU vil have udfaset forbrændingsmotoren helt med tiden, hvad skal vi så gøre? Vi kan nok ikke regne med at vi kan blive ved med at skrue op for ladehastigheden for elbiler til et niveau hvor du kan lade en elbil lige så hurtigt som du kan tanke en fossilbrænder, så derfor tænkte jeg at sådan noget som en methanol brændselscelle som range extender på den lange bane ville give god mening.

 • 3
 • 8

Men det jeg vil frem til at at der en gang i mellem er situationer hvor en fossildrevet bil er en elbil så praktisk overlegen at det ville være dumt ikke at vælge at bruge den istedet for elbilen.

I den beskrevne situation savner du sådan set bare destinationen chargere. Derudover har du lige udregnet at det ikke tager længere tid, end dengang hastighedsgrænsen var 110 km//t.. Det er meget muligt at hastighedsgrænsen må sættes ned fordi det tager for lang tid at få indført elbiler og en nedsat hastighedsgrænse er en alternativ måde at spare CO2.

 • 6
 • 3

9:10 + et par minutter.

Kunne du ikke bare spole, efter hvor langt han var kommet på tavlen, Baldur? ;-)

Han forsimpler bare tingene. Batteriet i en Tesla er beskyttet både foroven og forneden. Læs artiklen om hvordan Tesla har begrænset kapacitet hos nogle Model S ejere. Hvis ikke det er et bevis for at der er justerbar kapacitet i reserve? De er iøvrigt blevet begrænset foroven, således at 100% nu er ved mindre spænding end tidligere. 100% var i forvejen sat til lavere spænding end eksempelvis mobiltelefoner, fordi batteriet skal kunne holde længere.

Mere generelt er det sådan at hvis man aflader et litium ion batteri helt til nul, så destruerer man batteriet. Der er nødt til at være en grænse, ellers så er bilen kaput hvis du kører den tom.

Tesla har lavet mulighed for at man lejlighedsvis lader til en højere spænding og anbefaler at man til dagligt maksimalt lader til 90%. Tilsvarende skal man ikke lade bilen stå med meget lav spænding, men der er ikke noget i vejen for at sigte efter at ankomme med 10% ved lynladeren. Det er som sagt eneste måde hvis man vil opleve maksimal ladehastighed.

 • 5
 • 0

I den beskrevne situation savner du sådan set bare destinationen chargere.

Ja en destinations lader havde været fint, men der kommer til at gå mange år før at det bliver en realitet at man kan regne med at der er sådan en tilgængelig lige meget hvor i Danmark du skal hen, og hvis prisen for at benytte den så holdes i det niveau som f.eks. Clever og Eon kører med så er jeg ikke sikker på at det er noget der ligefrem lokker kunder ind i elbilsbutikken.

Det er meget muligt at hastighedsgrænsen må sættes ned fordi det tager for lang tid at få indført elbiler og en nedsat hastighedsgrænse er en alternativ måde at spare CO2.

Er du virkelig så frelst og virkelighedsfjern at du ikke kan se nogle ulemper ved elbiler? I så fald kan vi lige så godt stoppe diskutionen her, for så når vi ikke videre.

 • 3
 • 6

Ja en destinations lader havde været fint, men der kommer til at gå mange år før at det bliver en realitet at man kan regne med at der er sådan en tilgængelig lige meget hvor i Danmark du skal hen, og hvis prisen for at benytte den så holdes i det niveau som f.eks. Clever og Eon kører med så er jeg ikke sikker på at det er noget der ligefrem lokker kunder ind i elbilsbutikken.

Du kan være ganske sikker på at en løsning med range extender til din Tesla vil være en orden dyrere end at betale Clever og Eon takster for din relativt sjældne brug af destination charger.

Er du virkelig så frelst og virkelighedsfjern at du ikke kan se nogle ulemper ved elbiler? I så fald kan vi lige så godt stoppe diskutionen her, for så når vi ikke videre.

Jeg ser ikke nogen bedre mulighed. Det er en bunden opgave. Alternativerne er sådan noget som at nedsætte hastigheden på motorvejen, sådan som Danmark gjorde i energikrisen. Men selvom det giver endnu større ulemper end elbiler, så løser det ikke engang problemet.

PS.: Min husstand har to biler, Tesla Model 3 og Golf GTE Plugin-hybrid. Jeg ville have valgt Teslaen til din beskrevne køretur :-)

 • 8
 • 0

Når jeg kører på motorvejen, så er det ret sjældent at jeg ser en af disse tyskere ligge i inderbanen med 100-110 Km/t, selvom der findes mange flere af disse end Teslaer S'er. Til gengæld har jeg ofte set disse Teslaer placere sig netop der, og jeg har overhalet en del af dem, selv når jeg blot kører 130 Km/t. Jeg kan selvsagt ikke forhøre mig hvor de skal hen eller for anden baggrund til at køre 20-30 Km/t under grænsen. Benægter du at det er et hyppigt billede derude?

Hans, Jeg er een af dem som du kan finde i innersporet OG ydersporet og jeg befinder mig ikke i innersporet fordi jeg mangler strøm eller lider af rangeanxiety (jeg har jo haft en Tesla siden 2013) - Det er bare uendelig behageligt at køre med AP aktiveret og lade dig flyde med strømmen - det koster ikke mange minutter på mine +50km ture. Dette scenarie har du fået beskrevet flere gange så hvornår sidder det fast? Eller passer det bare ikke ind i dine fordomme uanset hvor tit du får det fortalt?

 • 12
 • 2

Det er bare uendelig behageligt at køre med AP aktiveret og lade dig flyde med strømmen - det koster ikke mange minutter på mine +50km ture. Dette scenarie har du fået beskrevet flere gange så hvornår sidder det fast? Eller passer det bare ikke ind i dine fordomme uanset hvor tit du får det fortalt?

Hans Jørgen tilhører en generation, hvor det kun er bøsser der kører med lavere hastighed end fartgræsen plus moms, altid. Rigtige mænd ligger i midterbanen med en hastighed på fartgrænsen og så lidt til, og praler af det ved middagsselskaber. Og det er umuligt for andre at have andre måder at finde mest glæde ved deres kørsel. Simpelthen utænkeligt. Biler er jo lavet til at larme og køre for stærkt. Det er hele formålet med en bil.

 • 10
 • 4

Er du virkelig så frelst og virkelighedsfjern at du ikke kan se nogle ulemper ved elbiler?

Der findes vel ulemper og så reelle ulemper. At skulle tage 10 minutter tidligere afsted på en tur der tager det mest af dagen og indkluderer 400 km kørsel, er en så lille ubekvemmelighed, at jeg slet ikke er i tvivl om, at jeg i samme situation havde taget elbilen. Jeg finder det simpelthen bare mere behageligt at køre elbil (og jeg havde jo også sparet lidt penge).

Og når man så sammenligner bekvemmeligheden, ved ikke at skulle tanke i hverdagen, med ulempen ved somme tider at skulle bruge 10-20 min ved en lader på langtur, så er der i mine øjne slet ingen tvivl om, at det er ICE-bilens ulemper der vejer langt tungest. Så hvis der kun skal være en bil, så skal det være en elbil af bekvemmelighedshensyn.

 • 8
 • 2

Der findes vel ulemper og så reelle ulemper. At skulle tage 10 minutter tidligere afsted på en tur der tager det mest af dagen og indkluderer 400 km kørsel, er en så lille ubekvemmelighed, at jeg slet ikke er i tvivl om, at jeg i samme situation havde taget elbilen. Jeg finder det simpelthen bare mere behageligt at køre elbil (og jeg havde jo også sparet lidt penge).

Og når man så sammenligner bekvemmeligheden, ved ikke at skulle tanke i hverdagen, med ulempen ved somme tider at skulle bruge 10-20 min ved en lader på langtur, så er der i mine øjne slet ingen tvivl om, at det er ICE-bilens ulemper der vejer langt tungest. Så hvis der kun skal være en bil, så skal det være en elbil af bekvemmelighedshensyn.

Det er fint at du kan få en elbil til at fungere i enhver situation i hverdagen, men ud fra elbilernes markedsandel i Danmark i 2019 (2,45% https://www.hvilkenbil.dk/her-er-de-50-mest-solgte-biler-i-2019/) vil jeg vurdere at du hører til blandt en minoritet.

Hvis vi nogensinde skal have hovedparten af de danske bilejere over i en elbil og have udfaset forbrændingsmotoren er der nødt til enten at være et alternativ til at lade bilen for at få ekstra rækkevidde på længere ture, eller så skal der ske et kvantespring i batteriteknologien. Tesla Model 3 er efter min mening klart det bedste bud på en elbil som kan købes idag, og selv om det er sådan en jeg har holdende på parkeringspladsen ville jeg nu nok vælge ICEV eller PHEV istedet hvis jeg kunne gøre mit seneste bilkøb om igen.

 • 2
 • 4

Det er fint at du kan få en elbil til at fungere i enhver situation i hverdagen, men ud fra elbilernes markedsandel i Danmark i 2019 (2,45% https://www.hvilkenbil.dk/her-er-de-50-mes...) vil jeg vurdere at du hører til blandt en minoritet.

I Norge er markedsandelen for elbiler snart 50% så det må være en meget stor minoritet:

https://cleantechnica.com/2020/02/05/norwa...

Eller det er måske meget sværere at få elbiler til at fungere i Danmark med vores store afstande, skrappe klima og høje bjerge?

 • 9
 • 1

I Norge er markedsandelen for elbiler snart 50% så det må være en meget stor minoritet:

https://cleantechnica.com/2020/02/05/norwa...

Eller det er måske meget sværere at få elbiler til at fungere i Danmark med vores store afstande, skrappe klima og høje bjerge?

Det er korrekt at de i Norge er længere fremme med skiftet til elbiler, hvilket i stor grad er hjulpet af de mange tiltag den Norske stat laver for at gøre elbilerne mere attraktive. Men markedsandelen på snart 50% er kun én side af sagen, hvis man nu kigger på hvor stor en andel BEV'ere har af den samlede flåde af biler i Norge ser billedet ikke helt så rosenrødt ud. https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car_use_by_country#/media/File:Norweagian_stock_of_passenger_cars_by_type_of_powertrain_2018.png

Derudover skulle man jo tro at markedsandelen af elbiler i Norge var nærmere 100% hvis nu elbiler var så perfekte sammenholdt med alle de kunstige fordele de får i Norge.

 • 3
 • 4

Det er fint at du kan få en elbil til at fungere i enhver situation i hverdagen, men ud fra elbilernes markedsandel i Danmark i 2019 (2,45% https://www.hvilkenbil.dk/her-er-de-50-mes...) vil jeg vurdere at du hører til blandt en minoritet

Når man ser på danske billisters kørselsmønster så synes det ellers meget tydeligt, at jeg tilhører en meget stor majoritet. Den lille andel elbilsbillister i Danmark har samme hovedårsag som i størstedelen af verden. Manglende viden. Det er hovedrystende så ringe viden de allerfleste billister har om elbiler. Tror du mig ikke, så spørg bare dem der bor i dit kvarter.

Hvis vi nogensinde skal have hovedparten af de danske bilejere over i en elbil og have udfaset forbrændingsmotoren er der nødt til enten at være et alternativ til at lade bilen for at få ekstra rækkevidde på længere ture, eller så skal der ske et kvantespring i batteriteknologien.

Næ. Allerede med den batteriteknologi vi har idag er elbiler langt mest praktisk for langt hovedparten af billister der kan oplade hjemme. Det der mangler for de billister, der ikke har opladningsmulighed ved hjemmet, er langt flere destinationsladere.

ville jeg nu nok vælge ICEV eller PHEV istedet hvis jeg kunne gøre mit seneste bilkøb om igen.

Jeg er svært bange for, at det er dig der tilhører minoriteten.

 • 6
 • 2

Hans, Jeg er een af dem som du kan finde i innersporet OG ydersporet og jeg befinder mig ikke i innersporet fordi jeg mangler strøm eller lider af rangeanxiety (jeg har jo haft en Tesla siden 2013) - Det er bare uendelig behageligt at køre med AP aktiveret og lade dig flyde med strømmen - det koster ikke mange minutter på mine +50km ture. Dette scenarie har du fået beskrevet flere gange så hvornår sidder det fast? Eller passer det bare ikke ind i dine fordomme uanset hvor tit du får det fortalt?

Så vi KAN konstatere at visse Teslachauffører kører i indersporet, hvor de åbenbart finder det mere behageligt. Det er de naturligvis i deres fulde ret til, og jeg klandrer dem ikke. Det kan selvfølgelig også snyde lidt, da jeg netop overhaler disse, og ikke Michael Mortensens elbiler, som kører med mig i ydersporet nogle hundrede meter længere fremme eller tilbage. Jeg konstaterer så bare at der er færre med stjerner, ringe eller propelsymboler som finder så meget behag i indersporet. Fælles for alle er at jeg ikke har mulighed for at spørge dem undervejs, så mine fordomme hjælper mig med at forklare, hvilket eksempelvis Jens Olsen ikke benytter sig af.

(det var de mojies igen!) :-)

 • 0
 • 3

Og når man så sammenligner bekvemmeligheden, ved ikke at skulle tanke i hverdagen, med ulempen ved somme tider at skulle bruge 10-20 min ved en lader på langtur, så er der i mine øjne slet ingen tvivl om, at det er ICE-bilens ulemper der vejer langt tungest. Så hvis der kun skal være en bil, så skal det være en elbil af bekvemmelighedshensyn.

Sjovt at denne tanken op kan bruges som argument af både elbilister og benzinbilister. Som jeg forstår tager det ingen tid at tanke en elbil. Man skal blot sætte stikket i og tage det af - hver dag, og vente en rum tid imellem hver af disse aktiviteter. Jeg kører en BMW 320D og det tager 5 minutter at tanke fuld tank, så den ifølge kilometertælleren kan køre 1040 kilometer inden jeg skal bruge 5 minutter igen. Det gør jeg til gengæld slet ikke hver dag. Til gengæld koster dieselen nok noget mere end elektronerne.

 • 1
 • 4

Det er hovedrystende så ringe viden de allerfleste billister har om elbiler. Tror du mig ikke, så spørg bare dem der bor i dit kvarter.

Det har du sikkert ret i. Personligt søger jeg især oplysninger blandt - eksperterne her på ing.dk Det kræver dog et vist gåpåmod, da ganske enkle konkrete spørgsmål ofte mødes af thumbs down. Bevars' det er jeg vant til, så det lever jeg fint over, men hvis naboen møder samme attitude kan jeg godt forstå at uvidenheden om elbiler er stor.

 • 0
 • 2

Hans Jørgen tilhører en generation, hvor det kun er bøsser der kører med lavere hastighed end fartgræsen plus moms, altid. Rigtige mænd ligger i midterbanen med en hastighed på fartgrænsen og så lidt til, og praler af det ved middagsselskaber. Og det er umuligt for andre at have andre måder at finde mest glæde ved deres kørsel. Simpelthen utænkeligt. Biler er jo lavet til at larme og køre for stærkt. Det er hele formålet med en bil.

He-he, - min første tanke med dit indlæg var, at du ikke nåede ned i temperatur indenfor de 300 sekunder, hvor vi kan redigere i vores postede indlæg, men nu hænger den derude :-) Jeg blev et andet sted skudt i skoene for at have fordomme, og ja - det har vi vist alle. Plejer at sige at fordomme er menneskets værn imod naivitet. Her tror jeg alligevel at Jens lægger moms på :-)

Anyways - vi har tydeligvis helt forskellige holdninger til at have bil og fornøjelsen (eller ej?) ved at køre i dem.

 • 3
 • 3

Det kræver dog et vist gåpåmod, da ganske enkle konkrete spørgsmål ofte mødes af thumbs down.

Jeg synes da at spørgsmål stille af interesse mødes rigtigt pænt med oplysende svar. Seneste spørgsmål om hvilke ladestandarder der findes, og om hvorfor der findes både AC og DC opladning. Det er klar at det stiller sig anderledes med retoriske spørgsmål.

vis naboen møder samme attitude kan jeg godt forstå at uvidenheden om elbiler er stor.

Prøv du at spørge stort set en hvilken som helst elbilsejer om elbiler, og du vil blive mødt med overstrømmende velvilje og endda tilbud om prøveture. Mange folk er faktisk ret interesserede, men jeg kan da se på dem jeg taler med i mit eget kvarter, at viden om elbiler i den grad er en mangelvare. Typisk er fordomme, mange år gamle informationer og misinformation udspredt af Clever/Eon/FDM folks eneste viden. Mange tror bogstavelig talt, at en elbil koster 700.000, kører 150 km på en opladning, tager 6 timer at lade op og kun kan lades hjemme via abonnement hos Clever/Eon. Ja og så tror en del også, at Tesla er den eneste producent der laver elbiler. Det er bostaveligt talt vidensniveauet hos mange, selvom det nok forekommer læserne på ing.dk som løgn.. Det har så også den "fordel", at en del tror at man har smidt 700.000 på en Tesla. når man kører rundt i en gammel Renault Fluence. Selv en nyuddannet ung mekaniker, der bor i min forældreres kvarter, troede, at jeg kørt Tesla. En mekaniker....en mand der arbejder med biler 8 timer hver dag.

 • 5
 • 1

Anyways - vi har tydeligvis helt forskellige holdninger til at have bil og fornøjelsen (eller ej?) ved at køre i dem.

Ja måske, og så nok alligevel ikke helt. Til daglig vil jeg absolut foretrække en behagelig, stille elbil. Men til solrige sommersøndage kunne det da være sjovt med en klassisk åben engelsk sportsvogn. Sådan noget i stil med f.eks. en triumph, hvor det ikke er en stor motor der er attraktionen, men den klassisk stil og lidt nostalgi. Ikke til langtur og motorvej, men bare lidt rundt på landevejene i nærheden, eller hvor man nu har ærinder en sommersøndag. Eller en Volvo P1800.

 • 3
 • 0

Til daglig vil jeg absolut foretrække en behagelig, stille elbil.

Det er desværre en misforståelse at bare fordi det er en elbil er den stille. I langt de fleste moderne biler kommer støjen ikke fra motor, men fra dæk og vindstøj. Min oplevelse med Model 3 er at den har markant højere støjniveau end de tyske fossidrevne konkurrenter jeg har erfaring med. Jeg har også set en del indhold på YouTube der omhandler støjdæmpning af Model 3, så jeg er åbenbart ikke den eneste der mener at støjdæmpningen fra fabrikken er mangelfuld.

 • 1
 • 1

Sjovt at denne tanken op kan bruges som argument af både elbilister og benzinbilister. Som jeg forstår tager det ingen tid at tanke en elbil. Man skal blot sætte stikket i og tage det af - hver dag, og vente en rum tid imellem hver af disse aktiviteter.

Der er ingen tvivl om at elbilen har fordelen i hverdagen, problemet kommer når man skal tanke elbilen på farten og man skal vente på at den lader op. Når du spørger de fleste elbilister mener de dog slet ikke at dette er et problem, det er nærmere en fordel, men jeg er sikker på at de havde en anden holdning til det at skulle bruge 20 minutter på at tanke hvis det havde været en benzin eller diesel bil der skulle tankes.

ville jeg nu nok vælge ICEV eller PHEV istedet hvis jeg kunne gøre mit seneste bilkøb om igen.

Jeg er svært bange for, at det er dig der tilhører minoriteten. 

Hvordan ser salgstallene ud?

Han tager ikke fejl, jeg tilhører en minoritet, det at jeg alene har valgt at købe en elbil i første omgang er nok til at give mig dette stempel, men at jeg så efterfølgende har konstateret at jeg ikke ville vælge en igen hvis jeg skulle gøre det om gør mig jo til en ekseptionel minoritet, det svarer jo lidt til at forlade en sekt.

Men jeg siger så heller ikke at jeg aldrig vil vælge en elbil igen, jeg siger bare at skulle jeg vælge om lige nu ville jeg ikke vælge en igen. Det grunder i to ting. Den første er at jeg mener at selv om Model 3 gør det rigtig godt som elbil, er der stadig et stykke vej endnu før jeg mener at det praktiske aspekt med rækkevidde/ladning på farten er løst. Den anden ting er at Model 3 stort set er det eneste fornuftige valg hvis du skal have en elbil til en overkommelig pris. Som nævnt gør Model 3 det godt som elbil, men der hvor den i mine øjne fejler er de ting som den har til fælles med alle andre biler. Den virker på flere punkter lidt som et halvfærdigt produkt, og interiør kvaliteten føles heller ikke så lækker som i de tyske fossil konkurrenter.

 • 2
 • 1

De observationer jeg har gjort mig, er at elbiler generalt kører mere frisk til end tilsvarende størrelse fossilbrændere. Det både i by og på motorvej.

Jeg har i en periode pendlet over Storebælt.

Jeg har oplevet én Tesla S, der kørte stærkt, resten, heriblandt alle de andre elbiler, lå med 110 eller mindre.

Når de pendler ind ad motorvejen fra Nordsjælland er rækkevidden sikkert ikke noget problem, og så bliver kræfterne udnyttet, men ikke når de skal langt.

 • 0
 • 2

Jeg har oplevet én Tesla S, der kørte stærkt, resten, heriblandt alle de andre elbiler, lå med 110 eller mindre.

Når de pendler ind ad motorvejen fra Nordsjælland er rækkevidden sikkert ikke noget problem, og så bliver kræfterne udnyttet, men ikke når de skal langt.

Nå det har du også observeret. Det går jo ikke kan du nok se :-) Vi skal lige bemærke at det ingenlunde er en kritik, blot en konstatering. Måske er det fordi bilen er mere lydløs ved lavere hastigheder, og det ved vi jo at mange elbilejere sætter stor pris på. For mit eget vedkommende så konstaterer jeg blot at biler siger lyde.

 • 1
 • 4

Sådan noget i stil med f.eks. en triumph, hvor det ikke er en stor motor der er attraktionen, men den klassisk stil og lidt nostalgi. Ikke til langtur og motorvej, men bare lidt rundt på landevejene i nærheden, eller hvor man nu har ærinder en sommersøndag. Eller en Volvo P1800.

Sjovt for jeg har det lige sådan. Fruen og jeg kører i Fiat X 1/9, - faktisk har vi to :-) Der bliver kørt mange A til A ture i dem når vejret er godt. I øvrigt mener jeg at Dan Grønbæk også har en Fiat, dog en Spider. Finer bil :-)

 • 0
 • 3

Sjovt for jeg har det lige sådan. Fruen og jeg kører i Fiat X 1/9, - faktisk har vi to :-)

Ja, men så er det ikke helt det samme. Netop en Fiat X 1/9 synes jeg ikke er særlig køn. Det er jo en helt anden æstetik end du ser i en Triumph Spitfire eller Volvo P1800. Der er faktisk en dansk indregistreret Triumph Spitfire årgang 78 i rød til salg i øjeblikket for 68.000. Det er meget fristende, nu da foråret nærmer sig. Med sådan en og så en Tesla Cybertruk så er alle behov dækket.

 • 1
 • 2

Ja, men så er det ikke helt det samme. Netop en Fiat X 1/9 synes jeg ikke er særlig køn. Det er jo en helt anden æstetik end du ser i en Triumph Spitfire eller Volvo P1800. Der er faktisk en dansk indregistreret Triumph Spitfire årgang 78 i rød til salg i øjeblikket for 68.000. Det er meget fristende, nu da foråret nærmer sig.

Jamen så skal du vel bare have lov af fruen :-) Måske vi vi løber på hinanden en dag.

Ad X'en, ja så er smag og behag som bekendt . . . . . . . Vi har altid haft hang til italiensk design, og vi er lidt pjattede med X'ens skarpe liner.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten