close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
formandsbloggen IDA blog

Kære forligskreds: Sig nu ja til intelligente elmålere

I disse dage lyder det fra jungletrommer og vandrør, at forligskredsen bag den store energiaftale sidder og skændes over småpenge. Alt efter regnemetode, så koster det mellem godt 20 og 170 mio. kroner at udstyre kongeriget med intelligente elmålere – i alle tilfælde under en flad hundredekroneseddel per husstand.

Det var en fælles aftale at se nærmere på sagen i det store energiforlig i 2012, og senest har regeringen fremlagt ideen i sin vækstplan og sendt sagen i høring. Men sagen trækker nu i politisk langdrag over finansieringen. Hvem skal betale; forbrugeren, puljer eller begge.

Jeg mener, at det er en bagatel, der bare skal løses for potentialet er enormt. For et smart energisystem starter med en smart elmåler. Når først vi som forbrugerne får et time-for-time overblik over vores energiforbrug, så stiger vores muligheder også for selv at påvirke vores elregning og gøre noget for vores klima.

Pengene er hurtigt tjent hjem og friheden til at påvirke sin regning er savnet. Skal fryseren fremover kunne tolerere at svinge et par grader og især køle om natten? Skal opvaskemaskinen tidsindstilles til når der er lav pris på el, for eksempel mens vejret giver os masser af vedvarende vindenergi? Skal overblikket over vores forbrug få os til at indse at de gamle hvidevarer kan udskiftes med en sikker fortjeneste? Og så videre.

Ud over forbrugeren, så skylder vi også vores innovative virksomheder at komme i gang. Først når et bredt forlig forpligter Folketinget, så er der et marked at udvikle til. Danmark har masser af green tech og masser af udviklingsideer til at udvikle et ”smart grid” for el. Lige nu er det et ”det-går-skidt-grid”, for ingen tør investere i et politisk uafklaret klima, så vi får ikke høstet den forventede vækst. Her tænker jeg ikke mindst på elbilerne. Det er når borgere kan indrette deres energiforbrug efter udbuddet af energi, at elbiler giver miljømæssig mening. Det er når forbrugerne får incitamenter til at flytte forbruget fra eksempelvis dag til nat, at vi for alvor kan få forbrugerne som aktive spillere.

Sagen er alt for alvorlig til politisk drilleri over en 100-kroneseddel. Så kom nu med den gode nyhed, så landets ingeniører kan komme i sving!

Frida Frost

Skal opvaskemaskinen tidsindstilles til når der er lav pris på el,

Jeg kan ikke se at min elpris varierer, så der er ikke noget formål med disse målere.
Hvis elprisen varierede efter udbud og forbrug, så ville forbrugerne selv begynde at efterspørge disse målere, hvis ellers der var økonomi i det.

  • 7
  • 2

Jeg har fået en såkaldt intelligent el-måler.
Jeg kan se min forbrug time for time via bøvlet login til mit elselskab - altså for data der er mindst 2 dage gammelt.

Jeg kan IKKE se mit forbrug her og ny siddende inde i min stue.
Husk at elmåleren SKAL monteres i ydermuren, så elselskabet kan komme og skifte den uden du behøver at være hjemme.

Der er ikke mulighed for lokalt at slå elektronik til og fra afhængigt af en aktuel pris eller forventet priskurve.

Med andre ord, det er rent spild at rulle 0.'te generations intelligente elmålere ud. Kom videre og få lavet 1. og 2. generations intelligente systemer før det skal rulles ud overalt.

Husk at de intelligente systemer skal kunne snakke sammen via åbne standarder, der endnu ikke er defineret.
Beslutningen om hvornår du skal oplade sin elbil, starte (op)vaskemaskinen eller vardvarmeren også skal medtage input fra lokal solcelle eller vindmølle strømproduktion. På produktionssiden er normen allerede at man kan aflæse realtime.

  • 11
  • 0