phloggen

Kabler i underjordiske føringssrør ?

Langs med vores vej skal der stå noget belysning og til det formål er der nedgravet et 50mm rillet føringsrør.

Ud over den nødvendige energi (48V AC så jeg selv må lege med det) skal jeg have et styringskabel med igennem røret, noget i stil med CAT5 eller CAT6 til nogle jævnspændings- eller RS485 signaler.

Her gik det pludselig op for mig at jeg egentlig ikke aner hvilken type kabel/kabelkappe man skal sigte efter i den anvendelse.

Er det nok med en almindelig PVC kappe ?

Eller skal man rulle gel-fyldt kabel med dobbeltkappe ud med det samme, fordi der før eller siden render vand i under alle omstændigheder ?

Hvem ved noget ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Korrugeret trækrør er vanskelige at trække kabler i, brug glatte rør i stedet, du kan sikkert få nogle stumper fra dem der graver rør ned til fiber, desuden vil der garanteret komme vand i rørene, så sørg for at bore huller på det laveste punkt, Har selv brugt drænrør med filt til træk rør, ikke nemme at trække i men altid tørre

 • 0
 • 1

Nu findes de også med glat inderside ...

Det er med glat sort inderside og opføringerne er lavet med det samme.

Mit spørgsmål gik alene på hvad slags kabler man egentlig kan bruge under de vilkår.

Efter at have overvejet sagen lidt, specielt det med at skulle rode med fire kabelender på hver stolpe, er jeg blevet enig med mig selv om at det nemmeste (og billigste!) er at trække et 5x2.5mm² kabel og bruge et par til 48VAC og et par til RS485 (eller hvad det nu bliver) og gul/grøn til jord (som altid).

 • 0
 • 0

Du skriver at du vil forsyne lamperne med 48 VAC, således at du selv kan rode med det. Vær i den forbindelse opmærksom på at spændinger over 25 VAC / 60 V DC er omfattet af stærkstrømsbekendtgørelsen.

 • 1
 • 0

Skal RS-485 ikke køres via twisted pair kabling?

Det afhænger mest af hastigheden om det er nødvendigt.

Nej, det afhænger af nødvendigheden af kabelbalance dvs. risikoen for overkobling til andre kabler og evt. overkobling til stel, som kan påvirke kabelimpedansen og få den til at variere.

Ved 48 Vdc, som jeg ikke kan se behøver at være jordet, kan man f.eks. bruge en balanceret 4-trådsforbindelse, som det f.eks. gøres på Max-i feltbussen, hvis der er risiko for overkobling - se www.max-i.org . Her har man 20 Vdc forsyningsspænding på 2 modstående ledere og de 2 andre er blot koblet sammen og bruges til kommunikation. På denne måde kan Max-i, der er en multimaster bus, f.eks. køre op til 222 kbaud på 250 m PE isoleret kabel, hvilket er nok til professionelt scenelys; men ved singlemaster busser, hvor man ikke behøver at tage hensyn til propagation delay, kan man køre meget hurtigere.

 • 1
 • 1

Vær opmærksom på at vand kommer ind til kobberet lige meget hvad man prøver (det er fysik):

Plastik beskytter ikke imod at vand kommer igennem det i dampform ved diffusion.

Borer man huller, dybest nede, vil vandet også trænge ind denne vej - det er ikke kun tyngdekraft, men også vandets tryk, der er på spil.

Jeg foreslår nedgravbart installationskabel med tre eller fem ledere - så er der både til effekt og signaloverførsel.

Har du forresten overvejet powerline kommunikation? Det ser ikke ud til at være så dyrt, hvis man googler på det...

 • 1
 • 0

Anvendelse: Vaselinekabel anvendes som tele- og signalkabel. Til udendørs installation samt til nedgravning.

Konstruktionsstandard: TDK-TS 900010, 1994. Opfylder kravene i RoHS-direktivet

Konstruktion Lederpar Massiv, ufortinnet kobbertråd 0,5 mm Isolation Polyethylen Fyld Vaseline Vandbarriere Papir- eller plastikbånd Kappe Orange, polyethylen med produktionsdato og metermærkning

Ledermærkning IEC 60708-1

Lederopbygning Parsnoning Isolerede ledere snoet til par Kabelsnoning Par er snoet i kordeller af 10 par, med nummerbånd

Elektriske specifikationer Prøvespænding leder/leder 1 kV DC i 3 sekunder eller 0,5 kV DC i 60 sekunder Mærkespænding 50 V Ledningsmodstand ≤95,9 ohm/km Isolationsmodstand Min. 1500 Mohm/km Par kapacitans 55 nF/km Kapacitetsskævhed par/par ved 800 Hz 95 % 150 pF/500 m par/par ved 800 Hz 100 % 250 pF/500 m

Mekaniske specifikationer Isolationstykkelse 0,3 mm Tilladeligt træk 10 N/mm2 Temperatur fast oplagt -20 til +70 °C Håndteringstemperatur -20 til +40 °C Bøjningsradius 10 x D

 • 1
 • 0

Du skriver at du vil forsyne lamperne med 48 VAC, således at du selv kan rode med det. Vær i den forbindelse opmærksom på at spændinger over 25 VAC / 60 V DC er omfattet af stærkstrømsbekendtgørelsen

I'm not an Elektriker/Installatør/Maskinmester :-) Men jeg vil tro at stærkstrømsbekendtgørelsen også gælder i dette tilfælde.

KAPITEL 11 GYLDIGHEDSOMRÅDE 11.1 Bestemmelserne gælder for (faste) elektriske installationer, såsom installationer hørende til: a) Boliger. (Gælder ikke for biler, skibe, og flyvemaskiner)

Bestemmelserne gælder for: a) Strømkredse, der forsynes ved nominelle spændinger til og med 1000 V vekselspænding eller 1500 V jævnspænding

Bemærk ingen nedre spændings grænse

715.525 Spændingsfald i forbrugeres installationer. I lysinstallationer med ekstra lav spænding skal der rettes særlig opmærksomhed på bestemmelserne om spændingsfald. Spændingsfaldet i den fast installerede del af lavvoltkredsen må ikke være større end 4 %.

411.1.4.3 Hvis den nominelle spænding ikke overstiger 25 V vekselspænding (effektivværdi) eller 60 V ripplefri jævnspænding, er beskyttelse mod direkte berøring i almindelighed unødvendig, men den kan dog være nødvendig under visse ydre forhold

802.411.1 Beskyttelse mod direkte berøring Beskyttelse mod direkte berøring er dog ikke nødvendig i fugtige eller våde områder, hvis den nominelle spænding ikke overstiger 6 V vekselspænding (effektivværdi) eller 15 V DC

Dv.s at spændingen kun har noget at gøre iht. hvilke foranstaltninger der skal træffes imod berøring. Spændinger under 50V dc benævnes normalt (F)ELV/PELV/SELV alt efter hvordan det er isoleret fra primær spænding, og om sekundæren er jordet eller ej. Som jeg forstår det skal du have en elektriker til at lave arbejdet, og hvis begrundelsen for den lave spænding er at du vil undgå at beskytte imod berøring, så skal driftspændingen spændingen under 15VDC SELV da det er vådt område

 • 0
 • 0

Det er som at læse de gamle TDK specs for kobberkabler. Der kommet opdaterede omkring 2005. Papirisolation bruges kun ved kabler der er under trykluft. Utætte kabler vil blive ødelagt ved indtrængende vand, idet papir er en forfærdelig god transportør af vand. Hvis du kun har brug for 300bps, så brug dog ganske almindelige telefonkabel med vaseline hvis de kan blive våde, eller blot en ganske almindeligt indendørstelekabel, de er som Jacob skriver parsnoede, for CAT5/6 kabler er de tilmed det, der jeg mener hedder SZ-snoede, det er efterhånden et par år siden. Husk blot at CAT5/6 kabler ikke kan lide skarpe knæk. Telekabler er det lovligt selv at montere, og her kan der komme op til 110 Vac ved ringespænding.

 • 0
 • 0

Hvis vi nu skal pindehugge: Han behøver bestemt ikke at være ansat, bare installatøren påtager sig ansvaret for arbejdets udførelse.

Bevares, jeg kunne også have skrevet tilhørsforhold, men det jeg også siger er, at det behøver ikke være en elektriker der laver arbejdet - det kan ligeså godt være dig, hvis en installatør, der stoler på dig og ved at du gør arbejdet ligeså godt, påtager sig ansvaret.

Det var primært for at rydde op i den generelle misforståelse omkring elektrikere kontra installatører.

 • 0
 • 1

det kan ligeså godt være dig, hvis en installatør, der stoler på dig og ved at du gør arbejdet ligeså godt, påtager sig ansvaret.

Vel kun hvis du er ansat i virksomheden?

Fra autorisationsloven: "Elektriske installationer for stærkstrøm samt installation af ikkestærkstrømsmæssige styrings- og reguleringssystemer, der anvendes til styring af stærkstrømsfunktioner, og servicering af disse installationer og systemer må kun udføres af elinstallatørvirksomheder, der har opnået autorisation efter § 9, stk. 1, eller delautorisation efter § 10, stk. 1, til det pågældende arbejde, jf. dog stk. 3-6."

Her står klart, at udførelsen kun må fortages af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

For overhoved at måtte trække et kabel, skal du have den nødvendige uddannelse jf. §3. stk 3 af same lov: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710...

I den tidligere autorisationslov, stod det meget klart: "Den autoriserede må ikke tilmelde eller overtage ansvaret for arbejde, der er udført af personer, der ikke er ansat i virksomheden."

 • 0
 • 0

En elektriker må som så ingenting, kun kva hans ansættelsesforhold hos en autoriseret installatør.

          Hvis vi nu skal pindehugge: Han behøver bestemt ikke at være ansat, bare installatøren påtager sig ansvaret for arbejdets udførelse. 

Jeg er ikke helt sikker på at det her stadig er gældende... Mig bekendt skal man i dag være ansat for at må udføre arbejde under en autorisation. Det har tidligere været muligt at have en elektrikerforretning, hvor man havde en anden elektrikerforretning til at stå for autorisationen. Det er ikke mere lovligt da den autoriseret skal have en økonomisk og organisatorisk ret til at få gennemtrumfet sikkerhedsrelateret forhold. Jeg skal ikke kunne sige at der ikke stadig er nogle huller i den lovgivning...

 • 0
 • 0

[quote] Du kan sagtens hente en selvstændig elektrikersvend ind for at arbejde under firmaets autorisation i nogle timer. [quote]

Korrekt, men kun såfremt svenden er ansat eller indlejet i det autorisationshavende firma. Bemærk dermed også, at den gamle metode med selv at lave autorisationskrævende arbejde og så lade den autoriserede installatør syne og"skrive" for arbejdet - ikke er lovlig.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten