Kabelreparation på kajen: UPDATE 2 fredag kl. 18.45

Teknikeren fra MacArtney, der tirsdag ankom til Ghana for at rette fejlen på den mere end fire kilometer lange CTD kabel (se tidligere indlæg i Galathea på Bloggen og i Ingeniøren 29. september), kunne i går konstatere et brud på lyslederne inde i wiren, som også skibets egne teknikere formodede var årsagen til fejlen.

Fejlen ligger omkring fire kilometer inde i wiren. Og det er et problem, for den fejlbehæftigede del af wiren skal fjernes.

Lige i dette øjeblik (kl. 8.40 lokal tid - kl. 10.40 dansk tid) er man i færd med spole de fire kilometer ud på kajen. De sidste godt 200 meter af wiren vil så blive skåret af, hvorefter wiren igen skal spoles tilbage på tromlen. Hele operationen kommer til at tage en del tid, men jeg regner med i aften dansk tid at kunne bringe en opdatering, når jeg er tilbage fra et besøg ved Akosombo-dæmningen ved Lake Volta, som ghaneserne hævder er verdens største menneskeskabte sø - om det er i overfladeareal eller volumen, er jeg ikke sikker på endnu.

Det er afgørende for Galathea 3-ekspeditionens videre færd, at wiren igen kan bruges, når der i morgen eftermiddag sejles videre mod Cape Town.

Jens Ramskov fra kajen i Tema, Ghana

Update kl. 20.00 dansk tid

I løbet af dagen blev det konstateret at begge lysledere var knækket flere steder ca. 250 fra den fjerne ende. Bruddet skete øjensynligt, da kablet for ca. en uge side blev brugt på 4500 meters dybde, men brudstedet befandt sig på kabeltromlen om bord på skibet. Det virker meget besynderligt, og der endnu ingen forklaring på, hvordan det kunne ske.

Wiren blev lagt ud på kajen indtil, man kom til brudstedet og de sidste 250 meter af den oprindelige 5 kilometer lange wire blev skåret af.

Kun en af de to lysledere skal bruges til kommunikation med CTD-enheden, den anden er reserve. Det er konstateret, at de begge virker i det noget forkortede kabel.

Om kort tid begynder opspolingen af wiren igen på tromlen - det vil tage flere timer.

Update fredag kl. 18.45 dansk tid

Vædderen har for en halv time siden lagt fra kaj i Tema og er nu på vej mod Cape Town.

Opspolingen af den nu næsten fem kilometer lange wire var kompliceret, da man manglende det rette udstyr, så opspolingen blev først fuldendt langt op af dagen i dag.

Men nu skulle wire med lyslederne indeni virke korrekt, men det første dybe CTD-kast, hvor der skal hentes vand op fra dybder over fire kilometer, imødeses med stor spænding - vil lyslederne stadig virke korrekt til den tid? Tidspunktet for dette CTD-kast er endnu ikke fastsat.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten