Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Toxblog bloghoved

Juletræsslangen: Christmas Tree Eyelash Viper

Findes der en slange, der passer til den aktuelle højtid? Selvfølgelig gør der det! Den costaricanske Eyelash Viper findes i stort set alle regnbuens farver – endda i ”juletræsfarver”. Meget passende bor slangen netop også i træer. Så hvis du holder jul i Costa Rica, skal du måske lige se dig ekstra godt for, når du tager dine gaver fra under juletræet, for der kunne potentielt sidde en godt kamufleret Christmas Tree Eyelash Viper.

Illustration: Andreas Hougaard Laustsen

En Christmas Tree Eyelash Viper fra Instituto Clodomiro Picado i Costa Rica.

Sidste år befandt jeg mig selv i Costa Rica, hvor jeg forskede i forskellige neurotoksiske slangers gifte. Men netop i juledagene benyttede jeg lejligheden til at gå på opdagelse efter slanger i regionen Monteverde. Udover en del forskellige Tree Vipers var jeg heldig netop at se en Christmas Tree Eyelash Viper, hvilket jo var meget passende for højtiden.

Christmas Tree Eyelash Viperen er en underart af Eyelash Vipers, som er giftige hugorme, der typisk bliver 50-80 cm lange. Udover deres farvestrålende udseende, har de også meget karakteristiske skæl over øjnene, som ligner øjenvipper. Ligesom alle andre vipers, så er Eyelash Vipers giftige. Deres gift er primært lokalvirkende og har vævsødelæggende effekter. Slangen er kendt for at bruge et smart trick, hvor den vrikker med halespidsen for at lokke bytte hen til sig i troen om, at det er en orm.

Illustration: Andreas Hougaard Laustsen

Et andet eksempel på en Eyelash Viper fra Instituto Clodomiro Picado i Costa Rica.

Selvom den er giftig, så er Eyelash Viperen som regel ret fredsommelig. Alligevel er der myter blandt landsbybeboere i forskellige latinamerikanske lande om, at slangen blinker nærmest flirtende med sine lange øjenvipper, efter den har bidt sit offer. Selvom det ville have været interessant at teste denne myte, valgte jeg dog at holde fingrene for mig selv og betragte Christmas Tree Eyelash Viperen fra behørig afstand.

Andreas Laustsen er kemiingeniør, PhD og biotekentreprenør (Biosyntia, VenomAb, Chromologics, Antag Therapeutics, VenomAid Diagnostics og Bactolife). For tiden arbejder Andreas som Lektor på Danmarks Tekniske Universitet med bioteknologi-baserede modgifte mod slangebid. I 2014 blev han kåret som Danmarks Sejeste Ingeniør, i 2016 som en af Europas top 10 biotekentreprenører under 30 år og i 2017 som en af Europas "30 under 30" af Forbes og en af Europas top 35 innovatører under 35 af MIT Technology Review.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten