Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
DTU sat blog hoved

Julen er tid til mindre angst...

Jeg har tidligere op til jul lavet et off-topic indlæg. I år kommer det til at handle om teknologi, men ikke så meget satellitter. Inden vi starter vil jeg skynde mig at melde mig under teknologiens faner - jeg er for! Teknologi til menneskehedens bedste. Bedre sundhed, bedre fødevare, mindst muligt fodtryk, så der er plads til så mange som muligt - herunder også non-Homo sapiens. Og så selvfølgelig teknologi, der kan hjælpe os med at besvare: Hvor kommer vi fra? Hvordan hænger det hele sammen? Det er holdninger de færreste forhåbentlig er imod.

Teknologi skal administreres med omtanke - mere er ikke altid bedre. Seneste har vi hørt om den latterlige patent-ansøgning Google har indsendt: Vi hjælper dig med at overvåge dit barn - og minder dig om at du har ét pr. SMS hvis du har glemt det. Forretningsplanen bygger på angst. Vi er bange for noget - mere overvågning, så hjælper det. Men gør det nu det? Jeg har ikke set en sammenkædning af overvågningskameraer og faldende kriminalitet. Det er sandt at kriminaliteten falder over en bred kam, det er også sandt at der sættes flere overvågningskameraer op. Men er det ene et resultat af det andet? Jeg har ikke set den analyse. Angst sælger billetter - der er industrier, der lever af det. Politikkere køber stemmer for angst, og medierne sælger blade og annonceplads. Sågar vores fjender driver deres forretning på vores angst.

Bagsiden af medaljen er centraliseringen af overvågningen. Når "All your data are belong to us" er en realitet har vi skabt en meget skrøbelig samfundsstruktur - det kan være at den er skabt i en demokratisk proces, men det er ingenlunde givet at den vil forblive demokratisk. Tidligere har filosoffer og forfattere gentagne gange konstateret: Magt korrumperer. For at bevare agilitet, kreativitet og frihed i et samfund er det simpelthen nødvendigt med en vis mængde "ubekendt". Noget vi ikke har helt klarhed over. Alle diktaturer til alle tider har stræbt efter fuld kontrol. Et diktatur er måske et sikkert samfund for den lydige, men det er også et dødt samfund - uden plads til kreativitet, nyskabelse og forandring.

Må jeg i den kommende tid opfordre mine medborgere til lidt mindre angst, mere selvansvar og mindre udlicitering.

René Fleron er civilingeniør på DTU Space og leder af DTUsat-projektet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej René

Jeg mener angst og frygt er ét af de helt store problemer i vor tid. Ikke angst som den i "diagnoserne", men den helt almindelige ængstelige adfærd der gør at vi parkerer hjernen og bytter frihed for hvad vi tror giver tryghed.

Benjamin Franklin skrev engang: "Those who would give up Essential Liberty, to purchase a little Temporary safety, deserve neither Liberty nor Safety". Uanset hvad den originale kontekst har været og om formålet var at slippe for at betale skat til England, så er citatet rammende i overvågnings/trygheds-sammenhæng.

Jeg er selv lidt angst for fremtiden desangående: Jeg synes i forvejen mange af verdens lande er blevet temmelig totalitære og uliberale.
Liberal skal her forstås i den helt originale/gamle forstand og ikke som den neo-liberale; der er mindre frihed, mindre ansvar og mere hovedløs lovgivning.

Frank Herbert, som skrev Dune, citeres for at have sagt: "I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain."

Du har en åndsfælle hér, hvad angår dette emne.

Tak for en god blog igennem årene, og ønsker om god årsafslutning til dig og dine nærmeste :)

  • 3
  • 0

Der hvor jeg synes det kammer helt over, er når der en sjælden gang er sket en voldelig forbrydelse med det ene formål at sprede skræk og rædsel - så kan man, hvis man er dum nok til at tænde for et mainstream-medier, se journalister i ramme alvor sidde og spille bekymrede, selvretfærdige samfundsborgere mens de spreder frygtbudskabet for gerningsmændene.

På lignende vis: Min salig farmor var utryg ved at gå ud hvis der var mørkt, fordi lokalsprøjten troligt rapporterede hver eneste voldelige forbrydelse i nabolaget. Typisk mellem fulde folk, men historierne er jo bedre hvis offeret har den sagesløse offerrolle. Det var gode, billige historier at skrive.

Hvad er det for noget?

  • 2
  • 0

Det er helt overvældende så megen tryghed politikerne er begyndt at tale om. Jeg bliver faktisk mere angst af al den snak om tryghed og den måde politikerne udmønter den på.

  • 2
  • 0