Patentkontoret bloghoved

Julegaveinnovationer

Så er vi allerede et godt stykke inde i december, og nu hvor der endda er hvidt rundt omkring i landet, kan man næsten komme i vinterstemning.

Ud over varm kakao, hygge, julekalendre og -klip, betyder december for mange også overvejelser om hvilke gaver, der kunne glæde andre. Den perfekte gave afhænger af modtageren, så der kan jeg næppe være til meget hjælp. I stedet har jeg ledt efter innovationer, der kan hjælpe med at gøre indpakningen nemmere, når først gaverne er anskaffet.

Et (måske) mere miljøvenligt alternativ

Så meget som jeg holder af gavepapir med smukke, sjove eller seje motiver, er der næppe nogen vej udenom, at det er noget fråseri ud over gaveræset også at bruge og kassere metervis af farvestrålende papir og bånd.

Men det er heller ikke en irrelevant del af glæden ved gaver at være spændt på, hvad der er i, før de er pakket op.

En potentiel løsning er genbrugelig gaveindpakning. Det er der mange måder, man kan gå til på, og i 1989 foreslog Betty J. Selga en løsning, der bygger på stof klippet og syet i en bestemt form med modstående lapper, der har burrebånd monteret til lukning, så de kan bruges igen og igen. For at det ikke skulle blive for simpelt, var der også forslag til, at man kunne montere forskellige sløjfer og til-og-fra-kort på toppen af den indpakkede gave – ligeledes med burrebånd.

Figurerne 1 og 2 fra patent US5004114 Reusable Fabric Gift Wrap. Gengivet fra patentdatabasen Esapcenet. Illustration: Betty J. Selga

Der er nok før det, nogen der har tænkt på at pakke deres gaver ind i stof, så det er vigtigt at huske på, at det er kombinationen af stof, syning og form, der skal være gældende for at være indbefattet af dette patent. Og så som altid, at hvis I føler jer inspireret til at lave noget tilsvarende, må I gerne det til privat brug – det er først, hvis man vil til at kommercialiserer det, at man krænker en opfindelse.

Selvom genbrugelig gaveindpakning virker som en smart løsning, bliver det besværliggjort noget af, at man giver det væk. Så det virker kun, hvis modtageren er interesseret i at genbruge det (eller give det tilbage). Men der er nu også noget meget hyggeligt ved ideen om, at den samme indpakning bliver en del af traditionen giver og modtager imellem. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke ved nok om hverken produktionen af gavepapir eller stof til at kunne sige, hvor mange gange gaveindpakningen skal genbruges, før produktionen af en sådan løsning ikke har været hårdere for miljøet end produktionen af gavepapir. Det kunne så være lektierne til næste jul at finde ud af det, for jeg er nok for sent ude til at få styr på ny indpakningsform i år alligevel.

Multifunktionel indpakning

En måde at sikre, at indpakningen bliver genbrugt og opbevaret er ved at sørge for, at den også har en funktion, efter gaven er pakket ud. Det er konceptet bag David Bezars gaveindpakningsløsning, hvor gaven omsluttes af en sammenklappelig skal, der på ydersiden kan tage formen alle mulige figurer. Ideen er, at disse figurer – med eller uden gaver i – kan hænges på juletræet som pynt. Måske fungerer det faktisk bedst, når gaven er taget ud, så det ikke er alt for tungt at have hængende – og det virker nok også bedst til gaver, der ikke er alt for store. Hvis de er solide nok til genbrug og pæne nok til at hænge på træet, er det i hvert fald en genial løsning til at slå to pyntefluer med et smæk.

Figurerne 1 og 5 fra patentet US 7628273 Gift Wrapping Package and Method of Use. Gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: David Bezar

Hvad er jeres bedste jule-tricks?

Emner : Patenter
Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Udover at lave indpakning, der kan bruges flere gange, kan man også genbruge materialer fra andre formål til indpakning. F.eks. kan man pakke gaver ind i avispapir eller papir fra ugeblade eller reklamer. Det bliver måske ikke helt så festligt som gavepapir, men når "brown paper packets all wrapped up in string" kan være en af Marias yndlingsting, så er avispapir vel ikke værre? Og hvis man vil gøre det mere festligt, kan man male på det med vandfarve.

Genanvendelig (og decideret julet) indpakning kan i øvrigt fås både som poser og æsker, f.eks. til vinflasker. Og de fleste kan gøres flade, så de kan gemmes til næste jul uden at fylde for meget i skabet.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten