formandsbloggen IDA blog

Det er jo viden, tosse!

Med et let omskrevet citat fra Bill Clintons berømte kampagneslogan ”It’s the economy, stupid”, kan man sige ”det er jo viden, tosse”, der udgør det fundamentale grundlag for danske virksomheder og dermed vores arbejdspladser og økonomi.

Erhvervseventyr starter som hovedregel med en grundlæggende opdagelse eller udvikling, som forfines til et salgbart produkt. Og de grundlæggende opdagelser er som hovedregel sket i den offentlige forskning på landets universiteter. Tag for eksempel Novos udviklingschef, der for nylig proklamerede, at ikke en eneste grundlæggende opdagelse er gjort af dem selv (men hatten af for hvad udviklingsafdelingen senere har formået). Eller tag Universal Robots, som er et spin off fra Syddansk Universitets fænomenale indsats på robotteknologi. Det er ikke et særskilt dansk fænomen, men et globalt. Alle vidensklynger står på skuldrene af offentligt finansieret forskning. Også i Sillicon Valley og hos Asiens tigre. Om noget vil det behov intensiveres, når industri 4.0 for alvor får fat. Men her vil hastigheden være højere end de foregående tre industrialiseringer med damp, el og IT. Det tog 75 år at få 50 mio. brugere til telefonen, det tog Pokemon Go 19 dage.

Siemens anslår i dag, at 80% af deres salg om 5 år er produkter, der endnu ikke er opfundet.

Men hvis ”det er viden, tosse”, hvorfor går det så nu den forkerte vej i Danmark? Vi kvæler jo selve fundamentet for den vækst og produktivitet, som vi så hårdt har brug for.

Siden månelandingen i 1969 har Danmark i hele træskolængder prioriteret ca. 14% på teknisk forskning, dvs. forskningen i automation, nye materialer, energi mv. Det vidner i sig selv om en lidt virkelighedsfjern prioritering, når man medregner den hæsblæsende teknologiske udvikling siden. Dog skal det siges, at Danmark nu bruger 1,03% af BNP på forskning i alt, hvilket overordnet er pænt i et internationalt perspektiv, men alligevel langt under vidensregioner rundt om i verden. Men den tekniske forskning taber terræn, for teknikkens i regeringens besparelser gør, at det er de såkaldte konkurrenceudsatte midler, som rammes hårdest. Og det er herfra, at den tekniske forskning henter mange af sine midler. Nu betyder et enkelt år eller to års fald i den tekniske forskning jo ikke øjeblikkelig katastrofe. Men det kan betyde, at dygtige forskere og forskermiljøer lukker ned. Og sådan nogle tager lang tid at bygge op og kort tid at rive ned.

Men min hovedpointe er, at tiden er kommet til at teknisk forskning prioriteres på et helt andet niveau end småjusteringer på et års finanslovsfikumdik. Området skal udstyres med en langsigtet investeringsplan og det bør derfor være helt naturligt at tale om i en 2025-plan. Teknisk forskning er et rigtigt godt bud på hvorfra dansk vækst skal udspringe, hvorfra vores iværksættere skal begynde og hvorfra ny viden skal strømme ud til danske virksomheder. Danmark er et vidensland OG et produktionsland OG et serviceland. Det er ikke kun noget jeg siger, det er noget danske erhvervsledere fra størstedelen af C20-indekset siger. Og det er noget, som Mette Frederiksen (S) siger, som netop har lovet at løfte området til 20%. Jeg håber at alle 179 mandater vil lytte til IDAs appel.

Jeg er formand for IDA. Her skriver jeg om ingeniørpolitik, mine oplevelser som formand for +114.000 teknologiske eksperter og om nye tiltag fra IDA. Følg mine tanker og stil mig gode spørgsmål på www.facebook.com/IDAsformand/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten