close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Jeppes principløshed

Da man i 1700 tallet begyndte at rode med demokrati, var der en masse kloge hoveder der rynkede panden og forudsage at det ville aldrig gå godt.

Vores egen Holberg havde f.eks meget klare holdninger til den slags, jvf. f.eks Jeppe og Kandestøberen.

I USA skulle rigmændene der skrev deres forfatning heller ikke have for meget folkestyre, derfor lavede de Senatet, hvor de selv kunne sidde og vende tommelfingeren nedaf, hvis det der kom ud af demokratiet i Repræsentanternes Hus, blev for uspiseligt for "forstandige og tankefulde mænd."

Af min email-korrespondance i de forløbne dage, fremgår det, at Folketingets Trafikudvalg kæmper med at få dørtrinnene i Øresundstogene repareret.

Opgaven med at designe principperne for takststrukturen i den offentlige trafik, regner de derimod med at trafikselskaberne løser.

Er det bare mig, eller lyder det en anelse bagvendt ?

Min intuitive forståelse af en pyramideformet magtstruktur, er at beslutninger bliver mere og mere abstrakte og principielle jo smallere pyramiden bliver mod toppen, ikke fordi disse abstrakte og principielle beslutninger er abstrakte og principielle, men fordi de normalt har de største konsekvenser.

Det kan detailbeslutninger også have, f.eks at bruge et taktisk atomvåben i krig, sådanne beslutninger skal naturligvis også til tops.

Men dørtrinnene i en eller anden Litra ?

Helt ærligt...

Min korrespondent påpegede, og jeg må ved eftertanke give ham ret, at det er meget, meget sjældent at der kommer principbeslutninger ud af Folketinget.

Hvis jeg skal være helt ærlig, kan jeg kun komme i tanke om to sådanne beslutninger på stående fod: Abort i 1973 og Energi i 1985.

Hvis man distillerer et givent lovområde kan man som regel godt udlede nogle overordnede principper, det skriver jura-professorer og advokater dyre, tykke og kedelige bøger om.

Men det er meget, meget sjældent at man kan se principperne udtrykt direkte fra Folketingets side.

Der er ellers meget godt at sige om principbeslutninger, de sparer megen efterfølgende debat og mange detailspørgsmål, fordi svaret følger umiddelbart af princippets ordlyd.

Jeg skal ikke gøre mig klog på hvorfor MF'erne er allergiske overfor principbeslutninger, det kunne spare oceaner af tid for dem selv, hvis man trak nogle fornuftige hovedlinier op så alle kunne se dem og det kunne måske ligefrem løse nogle af de tilsyneladende gordiske knuder i landets situation.

Men spørgsmålet er også om det i det hele taget er demokrati det vi har ?

Vores MF'er er, som embedsmændene var det i 1700 tallet, uddannet specifikt til jobbet, mange helt fra fødslen i den rigtige familie og er på ingen statistisk meningsfyldt måde representative for folket som helhed, hvorimod de har rigtig mange ting til fælles med det forhadte kancelli, hvis egenrådige og nedladende behandling af befolkningen var en del af brændstoffet da vi fik vores første grundlov i 1848.

I det lys er det egentlig ikke underligt at de fortaber sig i administrativ sagsbehandling, frem for at sætte kikkerten for øjet og lægge kursen.

Men det efterlader et magt-vacuum, der enten opfyldes af bengnavere, interesseorganisationer og pengetanke, som vi ser det i skatte- og finanspolitiken, eller fører til en random-walk kurs, således som trafikområdet har været udsat for i årtier, med start-stop-start-stop elektrificeringer og jyske kompensationsmotorveje.

Måske skulle vi prøve et rigtigt demokrati ved lejlighed, kan tænkes at mænd af folket ville være mere principfaste ?

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Det sætter du fingeren på et helt centralt problem i vort samfund!
Men hvordan løser vi det?
Hvis vi skal have "mænd af folket" ind i politik burde man jo starte med at gribe i egen barm og gå ind i politik - kommunevalget ligger jo lige for.
Men problemet er vel, at de fleste af os ikke kan se sig selv i det mediecirkus politik ofte synes at være. Det er synes netop at være en bestemt type mennesker der tiltrækkes af dette.
Hvordan ændrer vi fødekæden til politik?

Rune

  • 14
  • 1