seiersen science

Jeg giver (stadig) ikke en krone til Movember

Jeg sagde det i 2011, og nu siger jeg det igen: Jeg giver ikke én krone til Movember.

Movember har i flere år ført kampagne i Danmark, og de har indsamlet jeg ved ikke hvor mange millioner kroner. Det ved jeg ikke, fordi det virkelig er svært at finde informationen på deres hjemmeside.

Og det er ikke det eneste, der er svært at finde information om. Det er næsten umuligt at gennemskue, hvad penge går til. Jo, jeg har godt fattet, at temaet er prostatakræft, men det er nu engang et særdeles bredt område.

På hjemmesiden kan man under Programmer vi har støttet læse, at “hvert år i april afsluttes det foregange års kampagne, og dermed kan Movember uddele støtte til eksisterende eller nye projekter”. Vi har intet hørt.

Under Forskning kan man læse, at der skam er nedsat et bedømmelsespanel med i øvrigt ganske højt respekterede danske forskere, men under “Forsknings highlights i Danmark” står bare et enkelt ret kryptisk ord uden tilhørende link.

Til gengæld fremhæver Movember konstant deres Global Action Plan, endda med en Youtube-video af diverse udlændinge, der sørme er tekstet til dansk. Hvad betyder det - bliver de danske kroner bare sendt til forskning i udlandet? Jeg ved det ikke.

Modsat Movember skilter for eksempel Kræftens Bekæmpelse stort og flot med hver eneste krone, de giver til forskning, og når et forskningsresultat publiceres, så bimler og bamler det på hjemmesider, nyhedsbreve og fjernskrivere, så pressemeddelelserne giver genlyd over hele verden.

Kun folk med usædvanligt store skyklapper eller et udpræget dovensyndrom, som ikke gider lave et simpelt internetopslag, kan være i tvivl om, hvad pengene går til.

(Det kunne f.eks. være Suzanne Bjerrehuus, som ellers selv har nydt godt af dansk forskning i verdensklasse indenfor hovedhals-kræft)

Lad mig slå helt fast: Jeg anklager ikke Movember for at fuske med midlerne, for det tror jeg ikke de gør.

Dette er i virkeligheden bare endnu en “bilags-sag”. Kom nu frem med dokumentationen for, hvad pengene bruges til. Når folk frivilligt donerer store summer til et godt formål, skylder man dem simpelthen at vise - i stor detalje - hvad pengene går til.

Alt andet er arrogant.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

http://dk.movember.com/en/report-cards

Det ser ud til, at Movember netop har opdateret deres "Program index" med alle de danske projekter, de har støttet. Her står faktisk langt om længe et reelt dansk forskningsprojekt, nemlig en donation på 2,5 millioner til et projekt på KU og DTU. Tillykke til forskerne (hvis navne i øvrigt ikke nævnes). Det projekt stod ikke nævnt i forgårs, da jeg sidst så efter.

Det ændrer dog ikke ved, at Movember stadig kører et kritisabelt lavt informationsniveau - og det forklarer heller ikke, hvorfor 6 af de 7 punkter under "danske" projekter er deres uigennemskuelige Globale Action Plan.

Vi har åbenbart givet penge til GAP2 med "7 countries participating (US, Canada, Australia, UK, Netherlands, Italy and Germany)". Altså ikke Danmark.

  • 7
  • 1

http://dk.movember.com/programs/research

14 dage inden dit indlæg linkede movember danmark til denne side på deres facebook væg.

Hermed ikke sagt at den ikke er ændret siden. Men det virker da som om de tager kritiken til sig. det er værd at huske på at det er "amatører" der har startet bevægelsen i Danmark og derfor måske ikke er 100% fremme i skoene på alle punkter.

  • 1
  • 0

Er kræftens gåde ikke snart opklaret? Vi har fået gensekventialiseringsmaskiner, kræft-vacciner, og i Norge er de på vej med medicin mod kræft. Og netop disse ting, går pengene jo ikke til. Så er der flere penge at "spilde" på den sag?

Skal pengene gå til fornuftig forskerløn, så vil jeg anbefale nano-fysik.

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten