Jeg elsker plugins

Den fedeste funktionalitet i software gemmer sig ofte i anvendelser, som de oprindelige programmører aldrig havde drømt om, da de designede programmet. Prøv at tænke på hvordan du bruger din yndlingssoftware. Mon det altid er helt i pagt med programmørernes intentioner - og har du undertiden indtrykket af, at du bliver nødt til at overtage ophavsmandens logik for at få programmet til at makke ret?

Sådan behøver det jo ikke at være.

Med et fint ord handler det om, at softwareudviklerne indtænker appropriation i deres produkter. Brugeren skal tilbydes muligheder for at kunne indstille brugergrænsefladen efter sine lyster og behov - det betyder også, at brugeren skal kunne anvende systemet på andre måder og til andre formål, end det oprindeligt var designet til.

Et helt nede på jorden eksempel på ovenstående er min og sikkert en del andre brugeres måder at anvende email-programmer på. Jeg gemmer mail så mit Oulook-program fra Microsoft knager og brager og it-afdelingen ruller med øjnene over hvor meget harddisk-plads, som jeg lægger beslag på. Jeg gør det for at kunne genfinde ukategoriseret men sammenhængende information - mit email -program er blevet en støtte til min hukommelse og en underafdeling af Google - det tænkte Microsofts udviklere med garanti ikke på, da de i sin tid skulle gøre Outlook internet-klar.

En af de mest frugtbare måder at realisere ideerne om appropriation på er gennem plugins. En standardiseret måde at åbne for udvidelser af funktionaliteten på i et stykke software.

Veterangrafikere kan sikkert huske Kai's Power Tools til Adobe Illustrator, som i halvfemserne gemte på bemærkelsesværdige og kreative udvidelser.

Jeg siger længe leve plugins som skaber helt nye og uforudsete muligheder.

Her er en kort liste over mine private plugin-favoritter, som tilbyder helt nye muligheder:

Firefox-browserplugins (eller extensions, som de hedder): Google Bar - Dejlige søgemuligheder og overblik i Firefox.

Sage - fremragende RSS-reader.

Mediafspilleren Winamp: File Writer - Gem alt du lytter på - inklusive DR - i valgfrit lydformat.

Streamripper - gem internetradiostationer direkte på din harddisk via Winamp.

Til den gode tyske brændersoftware Nero Burning Rom eksisterer der en stærkt anbefalelsesværdig samling audio plugins, som gør det legende let at konvertere til og fra formater som blandt andet mp4, ac3, asf, wma, flac, mp3, ogg, rm, ra og shn.

Herlighederne til Nero kan downloades kvit og frit under navnet Mausau's audio plugins for Nero Burning ROM. Det er formidable plugins til at brænde lydcd'er eller konvertere mellem lydformater.

Hvad er din yndlingsplugin?

/kurt

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er selv meget glad for AdBlock plugin'et til FireFox. Meget simpelt kan man fjerne irriternde reklamer eller flash-bannere på de sider man besøger ofte.

Både til OS X of Windows.

 • 0
 • 0

Art of Illusion , http://www.artofillusion.org/, er et 3D tegneprogram. Det er et open source og skrevet i Java. Man kan lave animerede film. På hjemmesiden er der links til fora for at hente eksempler, teksturer, objektskabeloner med mer. Programmet er delvist oversat til dansk.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke om det hører ind under dette emne men jeg leder efter internet-telefon/chat-program med webcam facilitet som Yahoo- eller msn-messenger, hvad kan du anbefale?, findes der en plugin til firefox?

I øvrigt tak for anbefalingen af Sage til Firefox, det gør man bliver hurtigt opdateret på nyheds-siderne. Derudover synes jeg at Sage som forside til www.ingeniordebat.dk har gjort den debatside endnu bedre. (jeg har i 3 debatindlæg på ing.dk spurgt om debatten her kunne blive sendt ud som RSS, men det lader til at mine indlæg er blevet bortcensureret)

ha en god dag

Mikael Boldt

 • 0
 • 0

Jeg glemte helt at fortælle om ForecastFox en plugin til firefox. Jeg har nu aktuelt vejr samt en udsigt for Rønne - Bornholm, fortalt ved hjælp af tre små vejrikoner nede i hjørnet på Firefox'en vedsiden af Adblock og FoxyTunes. Og når jeg hviler med curseren på ikonerne kommer der et lille skilt med detaljerne.

Man kan selv udvide vejrudsigten med ekstra oplysninger. Jeg har så tilføjet solopgang og nedgang, fordi ungerne altid spørger om de skal ha cykellygte på når de skal i skole og det er altid sammenfaldende med at jeg sidder og bliver opdateret med nyheder og mails.

 • 0
 • 0

1) Down Them All: Verdens smarteste extension. Forestil dig næsten alle udenlandske universiteters websites. Find en side om et emne der intersserer dig, f.eks. brugervenlighed, og du har nu en side som linker til en masse PDF filer. Du åbner Down Them All, vælger *.pdf og trykker på Download. Alle PDF filerne er nu gemt i en mappe som du selv har valgt på din computer. Det er det mest tidsbesparende jeg nogensinde har prøvet; http://downthemall.mozdev.org/

2) Web Developer Toolbar: Mere professionelt orienteret men kan også bruges af almindelige internetbrugere. Toolbar som indeholder alle tænkelige værktøjer til at pille ved det website man ser på netop nu. F.eks. at clear cache eller cookies.

3) LiveLines + BlogLines Toolkit: Indbyg Bloglines 100% i Firefox. Fantasstisk integration.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten