Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Jeg dræbte mit bundkort

Hvordan lærer jeg, at hvis noget fungerer, så er der ikke nogen grund til at forsøge at reparere det?

Et eksempel kunne være denne uges katastrofe. I ren distraktion klikkede jeg på et sjældent brugt ikon på min pc, som gør det muligt med få tasteklik, at få opdateret de helt basale rutiner, som gemmer sig i en chip på pc'ens bundkort. Altså de små programmer, som sørger for at pc'en trækker sig selv op ved håret og begynder at læse diske og vise tegn på en skærm, når pc'en vågner til dåd.

Bios med andre ord - kendt af de fleste fra en blå skærm, som man kan kalde op ved pc-starten for at se en imponerende række stort set uforståelige indstillinger.

Nå, men det tog altså blot et par klik, så havde opdateringsprogrammet fundet en server på Taiwan, som gerne ville levere en spritny opdateret Bios-version. "Ok" til at downloade, nu er jeg trods alt så meget nørd, at jeg jo i et glimt kunne erindre grunden til, at jeg for godt et år siden var faldet for GA-8IPE1000 Pro-G -bundkortet. Kortet med det imponerende navn rummede nemlig en backup-bios, som tillod eksperimenter med nyere versioner uden risiko for at noget går galt.

Backup-bios skulle angiveligt sparke ind, hvis en idiotisk bruger kommer til at installere en fejlagtig version.

Så jeg lod programmet overskrive Biosen. Klikkede efter anmodning på genstart, hvorpå min pc lukkede planmæssigt ned. Og så skete der intet. Stilhed. Sort skærm. Nada. Niente. Rien.

Panik, reset af Cmos. Af med kabinettet. Ud med batteri. Frem med manualer. Skift af skærmkort. Intet resultat.

Kontakt til it-afdelingen. Hovedrysten. Skuldertræk. Pinligt. Det var du selv ude om.

Bestiller nyt bundkort. Mange tekniske detaljer, sokkel 478?, Raid-support. Intel chipset 875?. Passer cpuløler og kabinetkabler mon?

Dagen efter: Kortet er ankommet. Demontering, tang, skrutrækker og pincet. Montering, skarpe kanter på kabinettets metalprofiler. Rifter og krampe i fingrene af at montere et utal af kabler og forbindelser. Utrolige forskelle på kabling, stikforbindelser og printudlæg. Sved på panden. Dårlig manual.

Men 95 procent virker i 3. forsøg. Boot. Windows XP starter overraskende uden noget videre bøvl. Installerer medfølgende drivere og fixer småbøvl med det gamle skærmkort ved at reinstallere gamle Nvidia-drivere.

Facit: Det lykkedes! Det lærte jeg: Fascinerende, at man overhovedet kan foretage den slags operationer som slutbruger (Jeg er fuldstændig i mit bilværksteds vold). Afskyeligt så ustandardiseret de forskellige producenter forholder sig til placering og muligheder for at forbinde de forskellige stumper. Genstanden for mit største had er det bundt af ledninger, som får knapper- og usb/audio-stik på pc'ens forside til at fungere med bundkortet.

Det er både komisk og rædselsfuldt at skulle nærlæse manualer, tyde farvekoder og i værste fald lave fysiske inspektioner af forbindelsespunkter mellem tynde kabler.

Morale: Stol aldrig nagelfast på "backup"-løsninger. Jeg holder mig fra at opdatere Bios foreløbigt. Selvom det kribler i fingrene, når jeg ser min nye AMI-bios tilbyde at opdatere sig selv via et lille fikst Windows-program.

Har du rædselshistorier om opdateringer eller egne udbedringsforsøg, så efterlad dem her. /kurt

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan tilslutte mig det med at bundkort ikke er standardiserede på en række punkter og alle de små stik til div. kontakter og LEDs er bare irriterende.

Jeg kan også tilslutte mig at en BIOS i dag ikke længere er så nem at bruge trods fine menuer.

Jeg har for nyligt sat et ASUS P5AD2 kort i drift. Det krævede en mindre ledvogter eksamen blot at lave opsætningen, så det kunne vedkende sig en ganske alm. IDE disk. Det kort har den største BIOS menu jeg personligt har set til dato.

Dels kan der tilsluttes 12 diske til kortet, dels er der to RAID controllere, én til IDE og én til SATA, og endelig var der en fejl i de første leverancer af kortets BIOS, så der var problemer med at få en IDE harddisk og et CD drev til at fungere sammen på den sidste alm. controller - bare lidt basalt for at installere et operativsystem.
Så hér var en opdatering ikke et spørgmål om "nice to have".

Men når alt andet svigter, virkede "FTFM". Der var faktisk alle de oplysninger i materialet og på websiden, jeg skulle bruge, men måske kunne det nok præsenteres i manualen i en lidt mere pædagogisk og tidsbesparende use-case.

Selve BIOS opdateringen var meget overbevisende, idet den nye BIOS bliver indlæst og checket før den programmeres. Jeg har brugt opdateringen to gange. Her mangler kun at krydse fingre for at NESA ikke svigter sin levering af strøm mens opdateringen står på.

Når alt dét er sagt, så er det et hurtigt, lækkert, avanceret og meget omfattende udstyret bundkort leveret med alle kabler. Men hvis man ikke er indstillet på en lidt besværlig installation, skal man holde sig fra det.

Mvh
Erik Kuhlmann

 • 0
 • 0

Firmware (herunder BIOS) opdateringer er normalt kun et gode. IBM har i modsætning til de fleste andre producenter haft den holdning at "vi laver nye versioner fordi der var fejl i de gamle - så sæ'følig skal man opdatere". De fleste andre kører vist efter princippet - lad køre hvad køre kan (i hvert fald inden for garanti perioden)...

Men der er nu en grund til at de fleste fabrikanter anbefaler opdateringer fra et "kontolleret miljø" - typisk en bootdisk. Og at notebooks checker at der er et opladet batteri i inden de starter (p*sseirriterende af og tl ;-)...

Mvh.
Anders

 • 0
 • 0

Som regel kan bios flash'en reprogrammeres selvom den er loddet i, det foregår enten via bundkortets JTAG faciliteter eller via specielle adaptere der trykkes ned over flash chippen.

I begge tilfælde er det noget leverandøren ikke fortæller andre hvordan man gør.

Leverandører med forstand på tingene benytter sig af flash chips med specielle "boot flash" segmenter og undgår dermed døde bundkort fordi "boot flash" sektionen der aldrig skal opgraderes indeholder nok kode til at flashe den "rigtige" bios.

Så check lige dit gamle bundkort for jumpere der siger noget om "boot flash".

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg har ondt af dig Kurt !!
Du har været heldig at windows XP i det hele taget startede, jeg har været igennem rædslen selv, hvor jeg ikke kunne skaffe et bundkort magen til og så synes ham Bill "der spilder mit liv" at jeg skulle købe en ny omgang XP OEM, så det blev til en ny computer med den konsekvens at alle programmer skulle også "anskaffes" og installeres forfra. Det tog næsten en uge før mit liv var normalt igen. Det var næsten lige så slemt den anden dag da min hjemme PC, der meget bevidst ruller på Windows 2000, opførte sig som "din BIOS" blot sort skærm under opstart. Her fandt jeg en kopi af filen system der hed system.inf som blev benyttes som erstatning og den kom igang igen (hvor svineheldig kan man være). Ja vi lever livet farligt når vi lever det sammen med Bill Gate.
Det var så en helt anden historie......

Venlig hilsen

Kurt Poulsen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten