phloggen

Iværkstoppere

Som indehaver, direktør og vicevært i et 1-mands firma undrer jeg mig over de tiltag der skal skaffe flere iværksættere, det ligner slet ikke de iværkstoppere jeg kender.

Jeg blev selvstændig fra den ene dag til den anden, min ex-kone fik et nervesammenbrud og jeg måtte blive hjemme og beskytte børnene. Der var ikke så mange strategiske overvejelser, det var lige ud i det og så prøve at lande på fødderne, mens jeg sloges med distriktspsykiatrien med den ene halvdel af hjernen.

Den første iværkstopper er papirarbejdet, momsregler og alt det der.

Lad os se det i øjnene, til trods for det utroligt gode materiale Skat gladeligt deler ud, så er papirarbejdet noget der bliver udsat, til man sidder natten efter deadline og spiser chokolade for at holde sig vågen hele bunken igennem.

Det jeg nok hadede mest på det tidspunkt, var at jeg ikke intuitivt kunne genneskue hvad en given disposition betød økonomisk. Ud over moms ind og ud var der afskrivningsregler, skatteregler og så alle dem jeg ikke kendte til og derfor lukkede øjnene for.

Som nystartet selvstændig ville det være rart hvis man kunne sige: fortjeneste efter skat = (udsalgspris - indkøbspris) * konstant og så er det faktisk ikke ret vigtigt hvad konstanten er.

Drop momsen for begynderfirmaer og satte konstanten til 0.5. Nej, det er ikke millimeter retfærdigt, men det ville give iværksættere. Tillad dem også at sætte så meget af overskudet ind på deres pension som de har lyst til.

Den næste iværkstopper for mig var PostDanmark, der hverken kunne finde ud af at aflevere korrekt addresserede pakker eller syntes at det var et problem at de ikke gjorde det.

Pakker fra udlandet var helt hen i skoven, i et tilfælde omskrev de en fuldstændig og korrekt addresse fra Slagelse til Valby, baseret på gadenavnet, pakken gik naturligvis retur med alt det bøvl det medførte.

Men mod PostDanmark kæmper selv ministeren jo forgæves, siger han, så det bliver nok aldrig bedre.

Den tredje ting jeg savnede var nogle andre selvstartere at tale med. Nogen burde sende nybagte firmaer en invitation til at deltage i en "mødregruppe".

Jeg forsøgte at sælge ideen til både den lokale erhvervsforening og kommunen, men den slags gør man ikke i.

Den sidste iværkstopper jeg vil nævne, er det offentliges afsky imod nye små virksomheder.

En skoleinspektør har ikke tid til at holde øje med nye firmaer, de ringer bare til den sædvanlige maler, tømrer eller elektriker eller it-firma.

Istedet burde de kunne logge ind på en webside og skrive "Maling to døre og en væg, ca 20 m^2," og vente et par dage på at nogen vandt opgaven. Bag systemet kunne lidt intelligent software lave en elektronisk faktura med alt hvad der hører til, det ville være nemmere for begge parter.

Det er små detailler jeg peger på her, det ved jeg godt, men for et lille firma er små detailler store tuer.

Jeg har været selvstændig i omkring 10 år nu. Hvis jeg skal være ærlig, så var jeg nok ikke blevet det frivilligt. På den anden side, så er det utroligt tilfredsstillende at kunne bestemme selv, så der skal en helt usædvanlig spændende jobbeskrivelse til, før jeg bliver lønslave igen.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Siden du nu siger mødregruppe så vil jeg lige nævne det fantatiske arbejde som Martin Thorborg, og brugeren i øvrigt, har gjort på www.amino.dk. Det er en guldgrube af viden, og sparring for nye iværksættere.

Med hensyn til regnskaber så vil jeg give dig så evigt ret, det er meget svært at gennemskue, på trods af at Skat lever op til sin branding som "service virksomhed". Der findes et hav af software til at hjælpe med det og specielt www.economic.dk er godt i den sammenhæng.

  • 0
  • 0

Hej Poul-Henning.

Som sådan er jeg enig i meget, du skriver.

Men at en person skifter fra ansættelse til at fungere som freelancer er vel ikke det karakteristiske ved iværksætteren. Det ændrer afløningsformen og forbedrer tilpasningsmekanismerne, men skaber næppe det store af værdi.

Problemet er snarere det omvendte, at staten indretter iværksætterpolitiken som om alle iværksættere er autodidakte enkeltmandsvirksomheder som blot skal have det administrativt nemt og ellers have en støttepædagog.

De seriøse iværksættertiltag har ikke brug for den slags. De skal bruge adgang til at de reelle behov, undgå begrænsninger og bureaukrati og have rum for satsninger med en rimelig forventing mellem risiko og afkast.

I stedet får man standardisering uden rum for fornyelse, centralisering uden rum for tiltag, statslige indkøb som blokrere en stadigt større del af markedt fra innovation, offentlige tilskud til de de finansielle investorers overtagelse af iværksættervirksomhederne, statsligt udstedte og ditkerede karteller og monopoler, en skattepolitik som gør alt for at blokere iværksættere etc. etc.

Vækstiværksættere kan ikke presses ind i en sådan ligge standardboks. De bryder med rammerne, sætter myter til debat og ignorerer konforme antagelser.

Man kunne jo antyde det værste man kan gøre er at sætte iværksættere i statens standardiserende "iværksætterbørnehave" - det vokser de ikke op af og skaber i hvert fald ikke konkurrencedygtigt virksomehder som med kreativ destruktion formår at skabe fornyelse og innovation for andre.

Dermed ikke sagt at man ikke OGSÅ skal gøre det nemmere at være freelancer. Det virker fint i opgangstider og får en lille gruppe højt specialiserede - for en masse andre er det en vej til sweatshop-tilværelsen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten