bloghoved automation

IT og OT, fra det nødvendige brud til den lykkelig genforening

Først gik de hver deres vej, nu finder de måske sammen igen?

Information Technology (IT) og Operational Technology (OT) ses ofte som hinandens modsætninger.

Teknologier der måske ikke direkte modarbejder hinanden, men i hvert fald har svært ved at finde sammen i skøn forening.

Når vi i dag taler om Edge, Fog og Cloud som nogle af de teknologier, der måske vil få IT og OT til at ”smelte sammen igen”, så er det vel i orden lige at kikke lidt i historiebøgerne.

Den første elektriske digitale computer

Det er jo altid svært at sige hvem der opfandt computeren, da der typisk er tale om en løbende videreudvikling af kendte principper og teknologier.

Vedlagte film fra 1960 giver et ganske godt historisk samtidsbillede af, hvordan den elektriske digitale computer opstod i skyggen af Anden Verdenskrig, og hvordan den udviklede sig i sine første år.

Jeg fornærmer vel ingen ved at sige, at der var tale om en ”meget stor kontor regnemaskine” der var designet til at kunne løse veldefinerede administrative regneopgaver med (en i samtidens øjne) meget stor hastighed.

Men netop derfor var denne ”kontor regnemaskine” ikke nødvendigvis velegnet til styring af maskiner og andre tekniske installationer, da fokus her ofte er anderledes.

Den første Embedded Controller

Det står nok lidt for egen regning, men jeg våger pelsen alligevel.

Under alle omstændigheder, stillede USA’s rumfartsprogram "Apollo" helt nye krav til computerteknologien.

Krav der ikke kunne løses med datidens ”kontor regnemaskiner”, men som stillede helt nye krav til fysisk robusthed og størrelse, energiforbrug, driftssikkerhed, brugerinterface, RAM og ROM hukommelse, software arkitektur (prioritering af tasks etc.), håndtering af input og output i ”realtime”, opstartshastighed (boot) og genstarts (re-boot) opførsel (remanent hukommelse) m.m.

Nyd denne historiske film fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) fra 1965, der giver et fantastisk indblik i datidens teknologiske udfordringer og hvordan de blev løst.

Teknologiske udfordringer, der både var med til at forme nutidens IT og ikke mindst OT-teknologier.

Teknologiske udfordringer der gjorde det tydeligt at IT og OT (selvom man ikke kaldte det dengang) var nødt til at gå i to forskellige retninger.

Den første PLC

Vi skal hen i slutningen af 1960’erne før PLC’en så dagens lys.

I modsætning til Apollo computeren, skulle PLC’en i første omgang løse enkle styringsopgaver i industrien.

Den skulle derfor være relativ billig og tilgængelig for en bredere kreds af programmører.

Det er fortsat PLC’en der er centrum i en OT-løsning, og det er fortsat de oprindelige specifikationer der præger nutidens OT-tankegang

IT og OT finder (måske) sammen igen

Historien kan jo skrives på mange måder, men under alle omstændigheder er det interessant at se nutidens IT vs. OT-diskussioner i et historisk perspektiv.

Så længe at use-case og de økonomiske rammebetingelser er forskellige, vil der fortsat være IT og OT-applikationer, men grænsefladerne vil være dynamiske.

PLC’en har selvfølgelig udviklet sig voldsomt siden slut 60’erne, men den er fortsat en PLC.

Omvendt har Industri PC’en (IPC’en) gennem en årrække udfordret PLC’en som den centrale komponent i en OT-løsning.

En udfordring som PLC’en tager alvorligt, ved netop at inddrage nogle af IPC’ens karakteristika i nutidens forståelse af en PLC.

I dag taler man derfor ofte blot om en Controller, da PLC’en og IPC’en reelt begge har bidraget med grundteknologier, og dermed har gjort den moderne PLC endnu stærkere.

Spørgsmålet er nu om Edge, Fog og Cloud vil gøre en ende på PLC’ens rolle, eller om PLC’en endnu engang vil overleve.

Ikke blot overleve, men videreudvikle sig til en endnu stærkere OT-Controller.

Mit personlige bud er at Edge vil blive en del af PLC’en, ikke omvendt.

PLC’en vil derfor kombinere sine klassiske dyder, med de moderne cloud baserede IT teknologier.

DAu har fokus på fremtidens OT-arkitektur

I denne blog og på vores kommende DAu konference onsdag d. 27.2.2019 vil der komme yderligere fokus på nutidens og ikke mindst fremtidens IT og OT-applikationer.

Illustration: Privatfoto

Læs mere om DAu på vores hjemmeside, på LinkedIn og nu også på Facebook.

Frank Faurholt er formand for Dansk Automationsselskab (DAu), en non-profit organisation, der samler hele automationsbranchen, både brugere, leverandører, uddannelse og forskning. Han er også salgsdirektør i Siemens Industry og har mere end 25 års erfaring med automation og industriel it.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten