close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

IT i Danmark, har vi snart nået bunden ?

Det har ikke været nogen god uge for mig.

Min allergi imod inkompetence er blevet udfordret alt for mange gange, seneste af en MF'er der ikke kunne forstå at der ikke var håndbremser i tog og som åbenbart tror at nødbremsen er til når man er for fuld til at komme af toget i tide ude i udkantsdanmark.

Inden man kan blive bedre til ting, må man erkende og finde ud af hvad det er man ikke kan.

Baseret på overskrifterne om POLSAG, Rejsekortet og gårsdagens oplysning af IC4's computerrod, burde det efterhånden være klart at Danmark er landet der ikke kan finde ud af lægge en opgave over på en computer, uden at ødelægge både opgaven og computeren.

Er man ikke overbevist kan vi vente på at EPJ systemerne begynder at fejlbehandle folk til døde, eller til Skat kaster håndklædet i ringen og opgiver at håndhæve dele af lovgivningen.

Men jeg mener faktisk der er basis for at nå konklusionen allerede nu og derved kunne vi måske undgå at grave hullet dybere end nødvendigt.

Computere er overhovedet ikke simple og det er utroligt tankevækkende at en af de tidligste computer genier, med udsigten til computere med 64 kilobyte lager indså at "Jeg har kun en lille hjerne og må leve med det."

Den holdning bliver den danske nation nødt til at adoptere: Det pinligt klart for enhver, at vores ambitioner om IT slet ikke står mål med vores evne til at føre dem ud i livet.

Selv ikke hvad der skulle være en af vores fyrtårne for kompetence, Københavns Universitet, kan finde ud af at bruge IT: Omkostningerne stiger explosivt, kvaliteten falder tilsvarende, helt ned til det punkt hvor KU faldt helt af nettet og måtte bruge FaceBook som stort set eneste kommunikationskanal.

Nu sidder der helt sikkert en eller flere og brænder for at sige: "Det passer ikke for N.N har lavet..." og det er rigtigt, der er mange danske IT success-historier.

Problemet er at vi hverken bliver klogere af det der går godt eller det der går dårligt indenfor IT og dermed bliver vi overhovedet ikke klogere, eller bedre, til at få noget for vores IT investeringer.

Igen og igen tager mere eller mindre tilfældige projekter et skud på må og få i det muntre køkken, mens de febrilsk håber på at ramme noget der giver gevinst og med enorme og komplekse kontrakter prøver at sikre at de i det mindste har nogen at skyde skylden på når de rammer ved siden af.

"Det var sidevind", "Du skubbede", "Tallerkenen flyttede sig", "Jeg er ude af form". Undskyldningerne for de offentlig IT fiaskoer er ikke et hak mere troværdige end hvad man kan høre på Bakken en godt bedugget sommeraften.

Og jeg vil den forbindelse gerne understrege at problemt er lige stort på begge sider af kontraktkuglepennen: De fleste danske IT leverandører er plattenslagerer og klamphuggere ud over enhver rimelighed og rigtig mange er meget mere interesseret i de nemme penge, end de gode løsninger.

"There is no royal road to mathematics" skrev føromtalte IT geni, en hollænder ved navn Dijkstra og der er heller ikke nogen genvej til IT projekter der bare lykkes, under budget og før tid.

Der skal et langt og tungt træk til, hvor vi skruer ned for ambitionerne, op for kvalifikationerne og hver gang, hvor meget det end skærer i øjnene og sjælen, nådesløst dissekerer resultatet for at lære hvad der virkede og hvad der ikke virkede.

Indtil vi som nation gør det, vil pengene fosse ud af statskassen til store internationale virksomheder der producerer rapporter der bare gør vores problemer og omkostninger endnu større.

Og hvad værre er: Hvilket ungt menneske kunne finde på at interessere sig for en IT karierre i Danmark, hvis man kan tjene dobbelt så meget på at lave kreativ tekstbehandling og regnearksgymnastik for et konsulenthus og regne med at blive forfremmet ud af dette IT-U-land i løbet af nogle år hvis man har en god "earning" for firmaet ?

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Det helt grundlæggende problem, er at ingen bliver stillet til regnskab når noget går galt!

Det er mig komplet umuligt at forstå hvordan man f.eks. kan brænde 400 mio af på Polsag, og bagefter ikke er i stand til at finde ud af hvem der fejlede og hvornår.

der er ingen tvivl om at flere instanser hver især har fejlet eklatant, men der må stadig være et centralt politisk ansvar for at spilde 400 mio af vores allesammens penge!

  • 0
  • 0

.....deles mellem dem der sætter deres kryds forkert ved folketingsvalg og gentager manøvren med at genvælge det samme fjols næste gang.

IC4 fjolset er formand for folketinget idag.

Men hukommelse er desværre ikke en udbredt egenskab :o(

Man kan kun trøste PHK med at konstatere at han er veludrustet.

  • 0
  • 0

.IC4 fjolset er formand for folketinget idag.

Så simpelt er det selvfølgelig ikke.

med mindre du oprigtigt mener at VK der ignorerede problemerne med IC4 i små ti år er uden skyld i dette moras?

Der er brug for en kulegravning af alle sager der ender katastrofalt. En havari kommission som PHK har forslået. Vi når ikke bunden i den slags projekter før, der er en vilje til at lære af fejl og til at placere et ansvar.

  • 0
  • 0