Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Et Isoleret Tilfælde

Nu har vi boet i vores nye BR2020-hvis-vi-gad hus i nogle måneder og det er en meget anderledes oplevelse end de mindst 75 år gamle huse jeg hidtil har beboet her i landet.

Vi har med vilje bygget vores hus med ekstra fokus på støjdæmpning, fordi vi har jernbanen som nabo og resultatet er i så henseende tilfredsstillende.

Man kan ikke realistisk dæmpe al lyd og vibration fra en jernbane, specielt i de laveste frekvenser, uden at havne i "box-in-box" designs (som man f.eks gjorde i Operaen), men at bo 50-60m fra hovedjernbanen i et nyt hus er overhovedet ikke noget problem for så vidt indendørs støj.

Men lyddæmpningen vender begge veje.

Da jeg var barn kunne vi, takket være hendes unikke kørestil, høre mormors Morris Minor 1000 allerede inden hun nåede indenfor byskiltet i stille vejr og i al slags vejr når hun rundede gadekæret.

I det nye hus kan vi dårligt nok høre skraldevognen, selvom den vender nogle få meter fra ydervæggen.

Den gode lydisiolering betyder også at man hører alle lyde i huset, f.eks fra de hårde hvidevarer.

Det er bestemt ikke ligegyldigt om man vælge et køleskab der larmer 34dB(A) eller 40dB(A). Vi havnede af andre årsager i den høje ende, for jeg havde vitterligt ikke drømt om at det gjorde nogen forskel i praksis.

Men man hører også alle mulige andre lyde, f.eks en "sort klods" switch-mode forsyning der i ubelastet tilstand piver ganske svagt, men utroligt irriterende.

Indervæggenes letbeton transmitterer lyd ca. som jeg havde forventet, dvs. som en halvstensvæg, men den meget lavere baggrundsstøj betyder at man lægger mere mærke til det.

Afhængig af hvor sippet familiens medlemmer er, bør man overveje at lydisolere badeværelserne imod resten af huset.

Den omfattende termiske isolering er heller ikke uden bivirkninger.

Et menneske afgiver ca. 100W varme, hvilket iflg. energirammen er rigeligt til at opvarme huset en halv grad celcius.

Det er naturligvis vidunderligt i varmebudgettet og mulvarpeskindet fornøjes når man på dataopsamlingen kan se at gulvvarmen slog fra da to venner kom forbi og fik en kop the.

Men det betyder også at soveværelset er varmere om morgenen end det var da man gik i seng, hvilket vi endnu ikke er helt vant til.

Indtil videre har solindfald ikke givet komfortproblemer, men det er heller ikke lige årstiden endnu.

Og takket være ventilationen bliver luften i huset tør, pt. ligger vi omkring 37%RH, hvilket der skal gøres noget ved. Gode forslag er velkomne.

phk

PS: https://www.youtube.com/watch?v=a6aL1rV4tHQ

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er også vores erfaring at badeværelser skal være fuldmurede og at det betyder noget hvor “larmende” apparater placeres. Op på loftet med ventilationen fx.

Vi fandt ikke gode løsninger på “støj”problemet. Solide døre, der efterlader så lidt rum som muligt mod gulv er en delvis løsning. Standard”pap”døre er ihvertfald no-go. Derudover vænner mig sig til lydene når man har boet der noget tid.

Varmeproblemet om natten kan afhjælpes med åben dør (og åbent vindue, men det tænker jeg ikke er relevant for jer).

 • 0
 • 1

> soveværelset er varmere om morgenen

Jo tak. Jeg er flyttet ind i et energiklasse A hus sidste måned (dvs. 1. november). Soveværelset er ydermere bare ca. 7 kvm, så efterhånden er jeg begyndt at lade soveværelsesdøren stå på klem om natten.

 • 0
 • 0

Sæt en mikrofon op udvendig og slut den til anlægget - Wupti, gratis relevant hvid støj.
Eller åben et vindue ud mod larmen ;0)

 • 4
 • 3

Masser af planter.
Waterwall.
Jeg har boet i Canada(Sakatchewan) hvor der er pænt tørt .En af mine venner havde den vane at have en gryde med vand stående kogende på svagt blus hele dagen.
Man bliver træt i slimhinderne af den konstant tørre luft.
Vi havde udendørs tit ca 40% og når man så varmer det lidt op såååå.
Ps God jul til alle.

 • 4
 • 0

Vi havde også problemer med lav luftfugtighed.
Det mindste barn i husstanden ønskede sig et akvarium og det har hjulpet en del. En stor vandoverflade med 26 grader giver en masse fugt. Planter hjælper også.
Når det er 10-20 graders frost udenfor er vi nødt til at slukke genvex anlægget så det kun kører hver tredje time med minimal luftudskiftning.
Husk også at man endelig ikke må åbne vinduet efter bad.

 • 2
 • 0

Arbejdstilsynet skriver således om indeklimaproblemer:

2.6. Luftfugtighed
Luftfugtigheden giver normalt ikke gener, hvis den relative fugtighed er mellem 25 og 60 pct. Mikrosvampe og husstøvmider lever dog bedst ved høj fugtighed.

Det er normalt ikke nødvendigt at befugte luften. Hvis det af særlige årsager er nødvendigt at fugte luften, bør der vælges et befugtningsanlæg, som ikke giver risiko for vækst af mikroorganismer.

Oplevelsen af at luften er tør, skyldes ofte høje temperaturer eller støv og kemiske stoffer i luften.

 • 3
 • 0

Mine forældre havde i mange år et hus fra 60erne 50-100 m fra den jyske længdebane. Det føltes aldrig som et støjproblem inde eller ude. Støjen var altid kortvarig når et tog passerede.

Det generende var støjen ude fra motorvejen der lå yderligere 3-400 m væk. Udendørs var der en konstant irriterende summen/susen fra motorvejen. Indendørs bemærkede vi heller ikke motorvejsstøjen.

 • 4
 • 0

Personligt har jeg fået skiftet vinduer til 2 lags Rationel Træ-Alu vinduer. De danner kondens indvendigt når det er under 2-3 grader udenfor samt luftfugtigheden er helt nede på 43% indenfor, hvilket jeg mener simpelthen er for ringe kvalitet.

Med det vil jeg sige, hvis du øger luftfugtigheden øger du vel også chancen for indvendig kondens på dine vinduer, som du dermed skal gå og tørre af konstant?

 • 0
 • 0

Den gode lydisiolering betyder også at man hører alle lyde i huset, f.eks fra de hårde hvidevarer.

Nøjagtig det samme fænomen i en elbil. Næste gang dækkene skiftes, bliver det støjniveauet (eller mangel på samme), der kommer til at tælle.

 • 4
 • 0

Så vil jeg sige akustikken er meget vigtig for hvordan trivselen er.
Nu har vi også klinker, derfor er jeg super glad for det er akustikplader i hele alrummet og stuen.
Det giver fantastisk bedre oplevelse når man taler sammen.
Besøgte for nylig et lignede byg uden akustik tilpasning, og jeg havde nærmest problem med at tale med den anden person, selv om var kun 2 i rummet.
Mon ik det demper diverse andre støj gener også en smule.

Syns dog ik det er et problem med rum temp fra aften til morning om vi er i soverummet med lukket dør.
Er vel derfor man har ventilationsanlægget? Så er det jo en smule luftgennemstrømning.
Og så er soverumsklima omtrent det samme om døren er åben eller lukket her til os.

 • 2
 • 0

Boede som barn ca. 200 m fra indflyvningslysene til Bromma lufthavn i Stockholm. Man tænkte ikke så meget over støjen undtagen når man skulle tale i telefon. Så lagde modparten mærke til det. Her var der dog pauser i støjen og stille om natten.

 • 0
 • 0

Lav fugtighed er et problem. I 60'erne var det populært med luftfugtere der sprøjtede fint forstøvet vand ud. Der var også nogle befugtere i tegl til at hænge på radiatorerne.
Problemet er at undgå kondens på uheldige (kolde) steder men den gang var man vandt til det "duggede ruder".
Hvis man ønsker at tilføje en befugter til ventilationsanlægget kommer der nok hurtigt problemer med kalk i udstyret med det kalkholdige vand vi har her i landet.

 • 0
 • 1

2 lags Rationel Træ-Alu vinduer.

Der har været nogle af de danske fabrikanter der har haft store problemer med fugt og skimmelsvamp. Det skulle være begrænset efter man fik vinduer med 'varm kant'. Hvor gamle er dine vinduer?
På arbejdet er der Velfac vinduer fra 1988. De er som bekendt lavet af aluminium der leder varme rigtigt godt. De er ca. 12 grader på den indvendige side når der er lidt frost udenfor.

 • 0
 • 0

Afhængig af hvor sippet familiens medlemmer er, bør man overveje at lydisolere badeværelserne imod resten af huset.
Jeg har installeret en Logitech Squeezeboxplayer så jeg streamer radio om morgenen samtidig med at jeg kan se klokken på displayet, og følge med tiden, så jeg kan se om jeg er ved at komme for sent ud af døren.
Og min kone kan så tænde for radio når hun vil være privat på toilettet :-)

 • 0
 • 1

Du kan hæve lydisoleringen af badeværelset med 2 ting. Først og fremmest en tæt dør. En sprække på 1cm langs bunden forringer lydisolationen med 10 dB, og nøglehullet.. hvis du vil have en kamel igennem et nøglehul, så er det at tage logaritmen til kamelen et fremragende bud.. porebeton / gasbeton kan forbedres dramatisk med 2 ekstra lag Kauff silent board —et offer på 2,5cm ekstra vægtykkelse mod 5-6dB, hvis det er muret i G4 fra ytong eller tilsvarende, så fordobler du næsten massen pr m2 og lægger impedansskift ind i lag. Tjek dog først at lyden ikke kommer ind over væggen, for så er det deroppe at problemet er. Væggen bør rage op i isoleringen, og endnu mere hvis du kun har lydplader uden gips mod hulrummet. Smid lyserød støj ind på den anden side af væggen og lyt hvor det kommer fra. Husk. Dit problem er dog først og fremmest at du har bevaret en fremragende hørelse. Maskering er sidste udvej.

 • 2
 • 0

Der er en vis indkøringstid for slimhinderne, vi er fornylig flyttet i et nyt lejlighedskompleks og den tilhørende facebook gruppe handler primært om ventilationen og elendigt signal til diverse trådløse dimser.

Noget handler om at sænke luftflowet så luftskiftet passer med belastningen. 0,3 gange i timen er som regel rigeligt.

Ellers er akvarier, planter eller vandvægge løsningen. Vandvæggen giver også lidt hvid støj samt sluger genklang og uønskede partikler (husk UV lys og filter)

 • 0
 • 0

Som Jakob Halkier Hansen skriver, så kan man sænke luftflowet. Det har jeg gjort med et anlæg fra Dantherm. Det har 4 hastigheder og kører med auto typisk på 2, nogle gange 3. Jeg kører det kun på 1, hvilket giver bedre(!) indeklima.

Skulle jeg lave noget om, så ville jeg have haft et motorspjæld på ventilationen, så alt indblæsning til andre rum, end soverum, kunne kobles fra om natten. Det vil give mere frisk luft og dermed lavere varme specifik i soverum. Alternativt kunne man køre anlægget på et højere niceau om natten, med risiko for at ligge søvnløs med tanke på de spildte kroner til el og varme...

 • 1
 • 0

Der er masser af "humidity calculators" på nettet, som kan omregne temperatur+%RH til antal gram vand per kubikmeter.

Derefter er det bare at gange op.

Ved stuetemperatur er der ca. 1.5g/m³ til forskel på 40%RH og 50%RH

 • 0
 • 0

Jeg har sidste år skiftet et enkelt vindue til et rationel træ/træ vindue med 3-lags energiruder. Her får jeg kun kondens på ydersiden af vinduet ;-)

Jeg har derudover en rationel terrassedør som sad i huset da jeg købte det for 4 år siden. Denne er også træ/træ, men med 2-lags energiruder. Denne får jeg også kun dug på på ydersiden.

 • 0
 • 0

Luftfugtighed er generelt en dårlig indikator for atmosfærisk indeklima, medmindre differensen mellem til- og fraluft bliver målt så der styres mere direkte ift. personbelastning, hvilket dog er vanskeligt grundet andre kilder såsom tøjtørring og madlavning.

Det atmosfæriske indeklima kan sagtens være utilstrækkelig selvom luftfugtigheden RF er under 37 %, hvorfor der bør styres efter CO2-niveauet, der jf. BR15 ikke bør overstige 1000 ppm (gælder skoler, erhverv o.lign., men burde også gælde for private).

I et soveværelse på 15 m2 indeholdende 2 personer med et aktivitetsniveau på 0,8 met (svarer til aktivitetsniveauet for sovende personer og dermed ikke soveværelsets maks. belastning, der forhåbentlig overstiger 3 met ofte), vil under stationære forhold skulle ventileres med ca. 44 m3/h for at holde CO2-niveauet på 1000 ppm (hvilket er væsentlig mere end de 16 m3/h som det skal ventileres med såfremt BR15´s krav på 0,3 l/s/m2 anvendes).

Generelt er lav luftfugtighed at foretrække, selvom det kan give problemer med udtørrede slimhinder og statisk elektricitet. Husstøvmider dør eller bliver inaktive ved RF under 45 % og vækstbetingelserne for eks. skimmelsvamp bliver meget ringe.

For at undgå fuldstændig udtørring, kan man vælge et ventilationsanlæg med fugtgenvinding på eks. 70 % eller etablere en befugter på tilluften (befugteren har den fordel at kunne benyttes til adiabatisk køling). Sidstnævnte er relativt dyr i installation og kræver en del service (der skal etableres afløb og styring herfor, for at undgå/mindske mineraludfældning i systemet).

Der findes decentrale befugtere (findes let ved søgning på nettet), beregnet for køling og/eller øgning af den relative luftfugtighed via adiabatisk fugttilførsel med forskellige styringsmuligheder, så det kunne måske være en løsning om end de kræver lidt energi.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten