close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Et Isoleret Tilfælde

Nu har vi boet i vores nye BR2020-hvis-vi-gad hus i nogle måneder og det er en meget anderledes oplevelse end de mindst 75 år gamle huse jeg hidtil har beboet her i landet.

Vi har med vilje bygget vores hus med ekstra fokus på støjdæmpning, fordi vi har jernbanen som nabo og resultatet er i så henseende tilfredsstillende.

Man kan ikke realistisk dæmpe al lyd og vibration fra en jernbane, specielt i de laveste frekvenser, uden at havne i "box-in-box" designs (som man f.eks gjorde i Operaen), men at bo 50-60m fra hovedjernbanen i et nyt hus er overhovedet ikke noget problem for så vidt indendørs støj.

Men lyddæmpningen vender begge veje.

Da jeg var barn kunne vi, takket være hendes unikke kørestil, høre mormors Morris Minor 1000 allerede inden hun nåede indenfor byskiltet i stille vejr og i al slags vejr når hun rundede gadekæret.

I det nye hus kan vi dårligt nok høre skraldevognen, selvom den vender nogle få meter fra ydervæggen.

Den gode lydisiolering betyder også at man hører alle lyde i huset, f.eks fra de hårde hvidevarer.

Det er bestemt ikke ligegyldigt om man vælge et køleskab der larmer 34dB(A) eller 40dB(A). Vi havnede af andre årsager i den høje ende, for jeg havde vitterligt ikke drømt om at det gjorde nogen forskel i praksis.

Men man hører også alle mulige andre lyde, f.eks en "sort klods" switch-mode forsyning der i ubelastet tilstand piver ganske svagt, men utroligt irriterende.

Indervæggenes letbeton transmitterer lyd ca. som jeg havde forventet, dvs. som en halvstensvæg, men den meget lavere baggrundsstøj betyder at man lægger mere mærke til det.

Afhængig af hvor sippet familiens medlemmer er, bør man overveje at lydisolere badeværelserne imod resten af huset.

Den omfattende termiske isolering er heller ikke uden bivirkninger.

Et menneske afgiver ca. 100W varme, hvilket iflg. energirammen er rigeligt til at opvarme huset en halv grad celcius.

Det er naturligvis vidunderligt i varmebudgettet og mulvarpeskindet fornøjes når man på dataopsamlingen kan se at gulvvarmen slog fra da to venner kom forbi og fik en kop the.

Men det betyder også at soveværelset er varmere om morgenen end det var da man gik i seng, hvilket vi endnu ikke er helt vant til.

Indtil videre har solindfald ikke givet komfortproblemer, men det er heller ikke lige årstiden endnu.

Og takket være ventilationen bliver luften i huset tør, pt. ligger vi omkring 37%RH, hvilket der skal gøres noget ved. Gode forslag er velkomne.

phk

PS: https://www.youtube.com/watch?v=a6aL1rV4tHQ

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Det er også vores erfaring at badeværelser skal være fuldmurede og at det betyder noget hvor “larmende” apparater placeres. Op på loftet med ventilationen fx.

Vi fandt ikke gode løsninger på “støj”problemet. Solide døre, der efterlader så lidt rum som muligt mod gulv er en delvis løsning. Standard”pap”døre er ihvertfald no-go. Derudover vænner mig sig til lydene når man har boet der noget tid.

Varmeproblemet om natten kan afhjælpes med åben dør (og åbent vindue, men det tænker jeg ikke er relevant for jer).

  • 0
  • 1

> soveværelset er varmere om morgenen

Jo tak. Jeg er flyttet ind i et energiklasse A hus sidste måned (dvs. 1. november). Soveværelset er ydermere bare ca. 7 kvm, så efterhånden er jeg begyndt at lade soveværelsesdøren stå på klem om natten.

  • 0
  • 0