forskningsingeniøren bloghoved

iPad'en som arbejdsredskab - Part 2: Apps

I mit seneste blogindlæg diskuterede jeg tilbehør til iPad i konteksten af at anvende den som arbejdsredskab. I dette indlæg vil jeg komme ind på, hvilke apps jeg selv anvender, og som jeg mener gør iPad'en til et bedre arbejdsredskab.

Dropbox

En af de første apps, jeg installerede, var Dropbox (gratis), som er en udmærket app til at tilgå sine filer i Dropbox. De fleste kender formentlig Dropbox (læs evt. denne korte beskrivelse), og det er for mange blevet et standardredskab i deres arbejde. Med Dropbox har man altid sine filer, i opdateret stand, lige ved hånden - uanset om det er på computer, smartphone eller tablet.

Hvis du ikke allerede har en Dropbox-konto, anbefaler jeg at prøve det, og du er velkommen til at anvende dette link til at oprette en konto; Det vil give både dig og mig en smule ekstra plads på vores respektive Dropbox-konti.

PDF-app

Jeg har en ambition om, at jeg skal printe færre dokumenter og artikler og læse flere på min iPad. På den måde er det nemmere at have mange dokumenter med, og når de synkroniseres via Dropbox, har jeg dem altid lige ved hånden, hvad enten det er på computeren eller iPad'en. I den forbindelse er en god dokumentlæser, som bl.a. kan vise og gøre notater i PDFer, central.

iPad kommer med iBooks, som jeg som beskrevet i det sidste indlæg bl.a. bruger til at læse bøger i. iBooks kan også vise PDFer, men har ingen faciliteter til at lave notater eller andre markeringer i en PDF. Så hvis man ønsker at anvende iPad'en til at læse dokumenter og artikler, anbefaler jeg, at man anskaffer sig en mere sofistikeret PDF-læser.

Illustration: Privatfoto

Eksempel på tekstmarkeringer og noter i Goodreader

Der findes et utal af såvel gratis som betalte PDF-læser apps, og da jeg mange steder fik anbefalet Goodreader, valgte jeg at købe denne (30 kr.). Goodreader har en bred vifte af notat- og tekstmarkeringsmuligheder, og endnu vigtigere kan app'en synkronisere med Dropbox: Man kan vælge mapper i Dropbox, som Goodreader synkroniserer med. Hvis jeg læser et dokument i Goodreader og laver notater deri, synkroniseres de automatisk til min Dropbox. Når jeg senere åbner dokumentet på min computer, vil notaterne være inkluderet.

Jeg fandt bl.a. inspiration i denne dybdegående gennemgang af Goodreader og to andre PDF-læsere.

Note-app

Ligesom jeg ønsker at printe færre dokumenter, ønsker jeg også i højere grad at have noter, huskelister og lignende elektronisk - og lige ved hånden på alle platforme. Det kan f.eks. dreje sig om notater fra møder, to-do-lister og idéer til blogindlæg, og jeg har tidligere bl.a. administreret den slags ting ved at sende e-mails til mig selv eller i form af tekstfiler, der lå løst på min computer. iPad'en er imidlertid, med sin kompakte og mobile størrelse, ideel til at håndtere alle disse noter.

Der findes, som med PDF-apps, et utal af valgmuligheder for note-apps. Det vigtigste, før man vælger en note-app, er at gøre sig klart, hvad man vil anvende den til. Er det kun til tekst? Ønsker man at skrive teksten via iPad'ens virtuelle tastatur eller vha. en stylus (se det seneste blogindlæg for mere om stylus)? Skal teksten kunne suppleres, f.eks. af håndtegnede skitser (lavet med stylus) eller billeder, man vedhæfter?

Simplenote-interface på iPad

Jeg har i første omgang valgt Simplenote (gratis), der som navnet antyder er et meget simpelt redskab, der f.eks. ikke tillader tekstformatering; Det er bare helt almindelig tekst, som man skriver via iPads virtuelle tastatur. Noterne synkroniseres til en central server, så man f.eks. også kan tilgå dem på sin computer (via en browser eller et af de programmer, der er udviklet til de forskellige styresystemer). Ved første øjekast virker Simplenote måske for simpelt, men hvis man bare skal skrive tekst, er simpelheden en styrke. Hvis man ønsker flere muligheder, f.eks. for inklusion af filer til de enkelte noter, er Evernote (gratis) et godt bud.

Man kan f.eks. ikke lave skitser i Simplenote, så hvis jeg senere ønsker denne facilitet, kan det være, at jeg får brug for en anden/ekstra app; Hertil anbefaler jeg denne grundige gennemgang af muligheder.

Diverse

Af andre apps, jeg anvender, kan jeg eksempelvis nævne en engelsk ordbog (gratis), LinkedIn (gratis) og FeeddlerRSS (gratis), der er en RSS-læser, som synkroniserer med Google Reader; Så kan man mere effektivt læse nyheder, blogs og andet på ét centralt sted.

Hvilke apps anvender I? Og hvilke apps gør jeres iPad til et mere effektivt arbejdsredskab end computeren?

***Opdatering: ***Til at komplementere FeeddlerRSS (som jeg har droppet Feedly til fordel for) er jeg begyndt at anvende Readability, som er en tjeneste, der stripper alle reklamer og andet "støj" fra artikler og blogindlæg. Disse versioner af siderne gemmes på iPad'en, så de er tilgængelige, selv når man er offline. Hvis jeg eksempelvis i en kaffepause løber mine feeds igennem i FeeddlerRSS, gemmer jeg interessante historier i Readability til senere læsning - når jeg har bedre tid.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Evernote er efter min mening suveræn. Skitser lavet i andre apps kan enten synkes direkte til evernote eller sendes som email. Søgning i PDF vedhæng i den betalte version.

 • 0
 • 0

Jeg har fundet fejl i samtlige de lommeregner app's jeg har prøvet til iPad. De er gennemgående af meget dårlig kvalitet. Den værste fejl var en calculator HD app, som sagtens kunne dividere med 0. F.eks: 5/0 = 0. Men i skal ikke fortælle det til Apple, så tager de bare patent på det :-)

 • 0
 • 0

Så er det godt RPN HP lommeregnere er porteret - mon app-ene har infrarød/trådløs kommunikation? Hvem tester og fortæller om hvilken der er den bedste? Om man kan læse teksten på "tasterne":

m48+ By Markus Gonser https://itunes.apple.com/us/app/m48+/id341... m48+ ... the HP48-Emulator for the iPhone! (iPad Support): http://www.mksg.de/m48plus/m48plus.html

m48 By Markus Gonser https://itunes.apple.com/us/app/m48/id3321... m48 ... the HP48-Emulator for the iPhone! (iPad Support): http://www.mksg.de/m48/m48.html

GraphiX48 By Myril https://itunes.apple.com/us/app/graphix48/...

Emu48 By TheWinterStorm (Marek Zima) https://itunes.apple.com/us/app/emu48/id46...

Droid48 (free): http://www.appbrain.com/app/droid48/org.ab...

Kildekode: http://blog.danielparnell.com/?p=68

-

Wolfram|Alpha "Cloud-lommeregner" http://products.wolframalpha.com/iphone/ http://products.wolframalpha.com/ipad/

Matrices and Curves Fitting Calculator By Karim Kanoun iPad: https://itunes.apple.com/us/app/matrices-c... iPhone: Matrices and Curves Fitting Calculator mobile By Karim Kanoun https://itunes.apple.com/us/app/matrices-c...

Matrix Calculator for iPad By Bogeyman Productions https://itunes.apple.com/us/app/matrix-cal... Matrix Calculator for iPhone By Bogeyman Productions https://itunes.apple.com/us/app/matrix-cal...

 • 0
 • 0

ForceEffect er suveræn til snitkraftsanalyse af stangkonstruktioner. App'en er gratis og er fra AutoDesk.

 • 0
 • 0

... m48 By Markus Gonser https://itunes.apple.com/us/app/m48/id3321... m48 ... the HP48-Emulator for the iPhone! (iPad Support): http://www.mksg.de/m48/m48.html ...

Drop auto setup, det giver blot en "standard" RPN lommeregner.

Vi vil have en HP48 med mange muligheder per tast:

vælg "no"

Vælg "Fetch..." Tryk på "HP 48GX Revision R" (comfirm, ok) Tryk "Menu"

Vælg "New..." Tryk øverste "Emu48 Real48 - BigLCD" (ok) Tryk back

Tryk "no" (til memory recover) tast lige under LCD.

Nu kører det...

 • 0
 • 0

Interessant oversigt. Jeg har selv overvejet, om jeg skulle have en regne-app til min iPad.

I årevis har jeg ikke anvendt min TI-89, men derimod en computer som min primære regnemaskine, så jeg behøver ikke personligt en app, der efterligner en klassisk lommeregner. Derimod ville en app, der kan mange af de ting, man f.eks. Kan i Maple være interessant - specielt ville beregning af egentlige og uegentlige integraler, med symbolske beregninger af disse, være sf interesse. Maples egen app (gratis, http://www.maplesoft.com/products/maplepla...) indeholder kun basale tutorials, så den kan ikke umiddelbart bruges.

Måske ville WolframAlphas app (24 kr.) være anvendelig. Er der andre bud?

 • 0
 • 0

PT er dette fremragende open source projekt ved at blive portet til Android.. Det har tidligere kørt under WM6.5 og komme forhåbentligt også til WP7.5 & 8

I praksis en gratis version af Mathcad

R

 • 0
 • 0

... Derimod ville en app, der kan mange af de ting, man f.eks. Kan i Maple være interessant - specielt ville beregning af egentlige og uegentlige integraler, med symbolske beregninger af disse, være sf interesse. ... Er der andre bud?

Hej Jakob

Der en anden måde og det er at anvende et fjernstyringsprogram (f.eks. Windows remote-desktop RDP, Teamviewer) fra iPaden - og så have de ønskede programmer installeret på en PC.

Det forudsætter at iPaden er på nettet eller i det mindste på samme LAN som PCen.

En fordel er at man ikke kan komme til at miste data på iPaden - kun forbindelse til PCen.

En anden fordel kunne være at flere kan være logget på samme PC skrivebord, men det kan også ende i anarki og dermed være en ulempe.

En ulempe er at skærmstørrelserne ikke nødvendigvis er ens på iPaden og PCen.

 • 0
 • 0

[quote] ... Derimod ville en app, der kan mange af de ting, man f.eks. Kan i Maple være interessant - specielt ville beregning af egentlige og uegentlige integraler, med symbolske beregninger af disse, være sf interesse. ... Er der andre bud?

Hej Jakob

Der en anden måde og det er at anvende et fjernstyringsprogram (f.eks. Windows remote-desktop RDP, Teamviewer) fra iPad - og så have de ønskede programmer installeret på en PC.

Det forudsætter at iPad er på nettet eller i det mindste på samme LAN som PCen.

En fordel er at man ikke kan komme til at miste data på iPad - kun forbindelse til PCen.

En ulempe er at skærmstørrelserne ikke nødvendigvis er ens. [/quote]

Tak for buddet. Jeg tror dog, at en central pointe for mig er, at det skal kunne anvendes uden internet; Hvis jeg er et sted, hvor jeg er på nettet, er det meget sandsynligt, at jeg er i nærheden af en computer, og så kan jeg lige så godt anvende den.

Jeg indså i øvrigt, at Wolfram Alpha-app'en ikke understøtter dette: Den kontakter en central server og henter svar på spørgsmål eller beregninger via nettet.

Jeg tænker umiddelbart noget i stil med Symbolic Calculator (https://itunes.apple.com/dk/app/symbolic-c...). Og jf. din kommentar ang. data ville synkronisering, f.eks. til Dropbox, være et plus (dette tilbyder Soulver, https://itunes.apple.com/us/app/soulver-no..., eksempelvis, men den har ikke lige den type interface, jeg kigger efter).

 • 0
 • 0

SpaceTime: Ikke cloud-baseret. Imponerende mængde funktioner til rådighed herunder 3D-plot og andet gejl. Muligt at lave scripts (lidt speciel syntaks).

Spacetime er een af den slags app's som har forretningsideen at skifte navn indimellem. Det hedder mathstudio nu. Det samme med pocket CAS, som er meget populært på det gymnasiale niveau. Den app. som hedder iCas er mere seriøs. Den er bygget på moderen til alle CAS programmer, nemlig opensource programmet reduce, som har været på banen siden 60'erne. Det har dog en lidt stejlere indlæringskurve en f.eks. Pocket CAS.

 • 0
 • 0

Jeg har ikke dyrket spacetime/mathstudio nærmere. Jeg får betalt alle app's, men det gør mine elever ikke, så jeg kan ikke bede dem købe hvad som helst. Pocket CAS er noget billigere, men de har desværre lidt samme ide om at markedsføre nye versioner frem for at forbedre de eksisterende, men det er til at leve med når det ikke er så dyrt. ICas er desværre også dyrt, men jeg har mailet med udvikleren. Han er meget seriøs og har allerede tilbudt at lave forbedringer.

Der hvor jeg savner noget er når der skal genereres output. ICas kan arbejde med batchfiler og man kan i princippet skrive tekst til sine udregninger, men det fungere ikke helt. Bl.a. Giver æø og å problemer og man kan ikke inkludere plots i output. Indtil videre er eneste brugbare bud at bruge tex touch til at skrive tekst og inkludere plots. Det er smart fordi iCas kan aflevere output som latex koder, så den generere koden til formlerne, så skal man bare skrive teksten til dem bagefter. Tex touch er desværre også ganske dyrt. Bruger man pocket CAS kan den også levere noget output, men det vist ikke noget, som er beregnet til at arbejde videre på.

 • 0
 • 0

Tak for en god tråd. Er der nogle, der har gode erfaringer med en form for LateX på ipaden. Her tænker jeg primært på, at hvis man gennemlæser et dokument, man selv har skrevet som pdf på ipad, vil det være nyttigt med en backward search til en .tex fil, så man kan korrigere direkte frem for at lave noter i selve pdf'en.

 • 0
 • 0

Tak for en god tråd. Er der nogle, der har gode erfaringer med en form for LateX på ipaden. Her tænker jeg primært på, at hvis man gennemlæser et dokument, man selv har skrevet som pdf på ipad, vil det være nyttigt med en backward search til en .tex fil, så man kan korrigere direkte frem for at lave noter i selve pdf'en.

Jeg har ikke selv erfaringer med det, men har undersøgt det lidt og har bl.a. - læse godt om TeX Writer - hvori man kan skrive og kompilere LaTeX-dokumenter direkte på iPad'en.

Andre apps (f.eks. Tex Touch) er baseret på det samme, men hvor dokumenterne kompileres ved kontakt til en server, der kan klare kompilationen - men som derfor kræver internetforbindelse.

Måske har andre konkrete erfaringer med brug af TeX Writer eller andre apps til LaTeX på iPad?

 • 0
 • 0

Der findes et utal af såvel gratis som betalte PDF-læser apps, og da jeg mange steder fik anbefalet Goodreader, valgte jeg at købe denne (30 kr.)...

 • det samme gjorde jeg i går (den koster iøvrigt nu 3[b]2[/b] kr.), og med lidt besvær fik jeg den synkroniseret med et par Dropbox-mapper; men jeg spekulerer over behovet for Dropbox: Var det ikke mere nærliggende at benytte [b]iCloud[/b] som 'fælleslager' for dokumenter (har dog p.t. (endnu) ikke forsøgt mig med noget sådant - der er måske nogle praktiske hindringer(?)).
 • 0
 • 0
 • det samme gjorde jeg i går (den koster iøvrigt nu 3[b]2[/b] kr.), og med lidt besvær fik jeg den synkroniseret med et par Dropbox-mapper; men jeg spekulerer over behovet for Dropbox: Var det ikke mere nærliggende at benytte [b]iCloud[/b] som 'fælleslager' for dokumenter (har dog p.t. (endnu) ikke forsøgt mig med noget sådant - der er måske nogle praktiske hindringer(?)).

Jeg vil hellere vende den om og spørge: Hvorfor skulle man bruge iCloud, når der er Dropbox?

Personligt har jeg brugt Dropbox i mere end tre år, og det er en så integreret af alt, jeg laver på mine computere og tablet - både arbejde og privat - at jeg ikke overvejer nogen alternativer. Yderemere kan alle relevante apps synkronisere med Dropbox, hvilket er endnu et plus.

Jeg ved ikke specielt meget om iCloud, men denne test skriver, hvad jeg umiddelbart tænkte (http://www.smallnetbuilder.com/cloud/cloud... ):

"Dropbox is very focused on storage and sync, whereas iCloud is more of a platform play for Apple."

Jeg har mest brug for et sted at lagre og synkronisere dokumenter og filer - og ikke et sted, der på en bredere front kan synkronisere alle mine Apple-aktiviteter.

Men måske kan en anden fortælle, hvor iCloud er smartere end Dropbox?

 • 0
 • 0

Men måske kan en anden fortælle, hvor iCloud er smartere end Dropbox?

 • tak for svar; mine erfaringer med iCloud er (også) stærkt begrænsede - faktisk har jeg endnu ikke haft held med at uploade blot ét dokument! {Har dog heller ikke prøvet særligt vedholdende! :)}

Rent intuitivt forventede jeg, at iC burde være det optimale 'knudepunkt' mellem en iMac og en iPad 'under fælles tag' - men det gør muligvis tingene lidt mere komplicerede, at de to 'indretninger' i vort tilfælde har forskellige brugerIDs(?)

Spændende, hvis andre byder ind med praktiske erfaringer - i mellemtiden vil jeg nærlæse artiklen, du henviser til.

 • 0
 • 0

Jeg er også meget glad for Goodreader, til notater bruger jeg NotePlus og stylus. Jeg har noget blandet erfaring med stilus, jeg tror man skal bruge den dagligt for at holde træningen vedlige. Derfor har jeg også købt et (dyrt) Logitech tastetur, som jeg er meget glad for. Iøvrigt har iPad både Påmindelser og Notater, som jeg også bruger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten