projekt globalt bloghoved

Invester i Afrika - ovenpå finanskrisen

Det er tidspunktet at investere i Asien, Latin Amerika og hvorfor ikke Afrika - som med en vækst på ca. 5-6 % i gennemsnit ligger langt højere end USA og EU ramt af finanskrise og nulvækst.

Men der er kun få danske virksomheder, som er i gang med at udvikle deres produkter og teknologier, så de er målrettet markederne i f.eks. Afrika. FNs udviklingsprogram (UNDP) er lige kommet med den interessante anbefaling, at dansk erhvervsliv i disse nedgangstider kan have fordel af at fokusere på nye, uopdyrkede markeder.... i Afrika.

Afrika syd for Sahara har de senere år ligget på ca. 6% økonomisk vækst, Sydøst-Asien ca. 10% i Sydøstasien og Latinamerika 4-5 procent. Det er en historisk god situation.

Jeg tror at de bliver mindre ramt end os. Modsat USA lærte landene i Asien således af deres krise i 1997, at de skulle have et effektivt finanstilsyn! Dernæst modvirker den høje vækst i u-landene effekten af den økonomiske recession i de rige lande, hvor økonomer spår, at 2009 vil byde på den laveste økonomiske vækst i de seneste 16 år.

For tredje måned i træk falder dansk industris forventninger til fremtiden. Den økonomiske afmatning i Vesten betyder færre eksportmuligheder for Danmark på vore primære markeder i Sverige og Tyskland.

FNs udviklingsprogram UNDP

"I en tid hvor forventningerne til markedet herhjemme og i vores nabolande nedjusteres, opfordrer FN dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner og nye markeder." siger Helle Johansen. Hun er leder af erhvervssamarbejdet i FNs udviklingsprogram (UNDP) i Norden.

"I FN ser vi store fordele i mere handel mellem rige og fattige lande. Ikke for handlens skyld, men for de fattiges. Vores erfaringer viser, at handel er et af de mest effektive våben i bekæmpelse af fattigdom. Mennesker i fattige lande har et enormt potentiale som arbejdskraft, forbrugere, distributører, leverandører og entreprenører. De kan på mange måder åbne døre, som ellers ville være lukkede og låste for danske virksomheder." siger Helle Johansen.

"Den aktuelle finanskrise har desuden blotlagt, at investorer fremover bør stille langt strengere krav om social og miljømæssig ansvarlighed i de virksomheder, der investeres i. FN har opstillet en sæt spilleregler for ansvarlig virksomhedsdrift kaldet Global Compact - samt Principles for Responsible Investments (PRI) for investeringer. Det er verdens største netværk af sin slags og oplever i øjeblikket stor succes blandt danske virksomheder." siger Helle Johansen.

Kina buldrer frem i Afrika

Mens USA er ren nedtur, så rummer udviklingslandene store muligheder med disse gode vækstrater. Selvom fattige mennesker har en begrænset købekraft, så har markederne i udviklingslande et stort volumen i befolkningens størrelse.

På den anden side skal det også siges, at når krisen kradser i de rige lande, bliver kapitalen og investeringerne derhjemme - og det kan påvirke de helt nødvendige investeringer som skal drive væksten frem i u-landene.

Når det er sagt, er det værd at huske at Kina satser mere på handel og investeringer med Afrika end tilfældet er med USA og Europa. Kina kan yderligere øge sine investeringer i Afrika, fremfor i den grad at bugne i amerikanske statsobligationer ....

Kapitalen til de nye investeringer i Afrika kommer i disse år fra lande som Kina, Indien og Golf-staterne, hvoraf Kina står for klart hovedparten. Samlet set tilfører disse ikke-OECD-lande nu ressourcer til Afrika, der i størrelsesorden svarer til den samlede udviklingshjælp fra OECD-landene. Disse investeringer har det rent forretningsmæssigt sigte, og at f.eks. bedre afrikanske infrastruktur ganske enkelt er attraktivt for Kina.

PS: Du er velkommen til at melde dig ind i "U-lande" under Grupper (se faneblade øverst).   Yderligere oplysninger:    www.undp.dk    World Bank: Global Economic Prospects.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten