close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Intelligent Elforbrug, men ikke i praksis?

Den almindelige danske husstand har 25A mastesikringer.

Tallet hænger sammen med at den den typiske husholdning har et trefaset komfur der bruger 10-16A på hver fase og en opvaskemaskine, tørretumbler og vaskemaskine, hver med ca. 10-13A på hver deres fase.

Heraf ses det nemt hvorfor mastesikringer har en tendens til at brænde over lige før maden juleaften: Der er ikke ret meget plads i effektbudgettet til thekedel, kaffemaskine, hårtørrer når alle hvidevarer kører samtidig.

Varmepumpeproducenterne har tydeligvis erfaring med den slags, for det er åbenbart helt almindeligt at der medfølger tre strømtransformatorer til stikledningen:

Illustration: Privatfoto

Ideen er at man fortæller jordvarmeunit'en at mastesikringen er 25A og så drossler den sit eget forbrug ned når husstandens samlede forbrug nærmer sig grænsen.

Det er ret smart tænkt, både for forbrugeren der ellers ifalder et "investeringsbidrag" hvis der skal større mastesikringer i og for elnettet, der får klippet nogle spidser af belastningen hist og her.

Jeg lærte om denne lille detalje, fordi jeg undrede mig over at elektrikeren eftermonterede tre strømtransformatorer inde i vores jordvarmeunit, på indgangskablet:

Hvis de skulle sidde der, hvorfor var de så ikke allerede monteret på fabrikken ?

Det foreløbige svar fra installatøren er at der plejer man at sætte dem, ihvertfald på de hundredevis af anlæg han har installeret, men han har sendt mit spørgsmål videre til leverandøren.

Jeg kan sagtens følge tankegangen, specielt hvis jordvarmeunit står et helt andet sted en elmåler/eltavlen og man skal hen og trække et kabel igennem hele huset.

Hvis mastesikringerne holder, også juleaften, er der heller ikke noget problem.

I vores tilfælde er der to meter fra eltavlen til jordvarmeunit[1] så jeg overvejer om jeg skal insistere på at få dem flyttet over på stikledningen?

Er der nogen blandt læserne der har input til denne detalje ?

phk

[1] Indrømmet: 24cm af de to meter er betonvægge.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Hehe, du burde bekymre dig mest om, hvad denne installatør heller ikke ved om installation ;)
Selvfølgelig skal strømspolerne over på din hovedledning. Ellers kan du lige så godt lade være. Det giver absolut nul mening at sætte dem på varmepumpens tilledninger.
I Sverige dimensionerer man ofte varmepumper til 60-80% effektdækning for at få mange drifttimer og bruge elpatronen til resten. En 8kW varmepumpe kan bruge 2kW el til kompressoren og suppleres ofte af en 3+6 kW elpatron. Når husstandens samlede elforbrug overskrider hovedsikringens mærkestrøm, skruer varmepumpen ned for elpatronen, men slukker ikke for kompressoren.
Uden at kende til din varmepumpes størrelse og fabrikant er det sandsynligt, at du aldrig får brug for elpatronen til andet end nøddrift og evt ekstra hurtig temperaturhævning, hvis du er utålmodig efter hjemkomst til et feriesænket hus, fordi du har glemt at skrue op via en app på din telefon. Hvis jeg gætter rigtigt, får din varmepumpe kun brug for strømspolerne i tænkte særtilfælde, men få dem sat på hovedledningerne alligevel. Jeg bruger ikke mine til varmepumpen, men har tanker om et Arduino/OpenEVSE projekt til at regulere elbilernes 32A ladere efter husets belastning og måske solcellernes produktion.

  • 11
  • 0

Det elektrikeren har valgt at gøre svarer vel lidt til hvis VVS'eren monterer udeføleren lige ved siden af kedlen i bryggerset... 24cm beton, uanset styrke, er i hvert fald ingen undskyldning!

  • 2
  • 0

Nu ville det jo være dejligt hvis man i hustanden kun få den type driftdata stillet gratis til rådighed fra den elmåler man alligevel har.

Har prøvet at lokke data ud af min Landis 5 Gyr E450 via dlms porten, men er ikke nået igennem endnu... Det bør være en menneskeret at have realtids adgang til egne forbrugsdata.

Hvis man har mere end en afregningsmåler ville det selvfølgelig ikke virke uden en samkøring af data.

I mit tilfælde ville jeg også benytte det i forbindelse med elbilen og solcellerne.

  • 2
  • 0