phloggen

Intelligent Elforbrug, men ikke i praksis?

Den almindelige danske husstand har 25A mastesikringer.

Tallet hænger sammen med at den den typiske husholdning har et trefaset komfur der bruger 10-16A på hver fase og en opvaskemaskine, tørretumbler og vaskemaskine, hver med ca. 10-13A på hver deres fase.

Heraf ses det nemt hvorfor mastesikringer har en tendens til at brænde over lige før maden juleaften: Der er ikke ret meget plads i effektbudgettet til thekedel, kaffemaskine, hårtørrer når alle hvidevarer kører samtidig.

Varmepumpeproducenterne har tydeligvis erfaring med den slags, for det er åbenbart helt almindeligt at der medfølger tre strømtransformatorer til stikledningen:

Illustration: Privatfoto

Ideen er at man fortæller jordvarmeunit'en at mastesikringen er 25A og så drossler den sit eget forbrug ned når husstandens samlede forbrug nærmer sig grænsen.

Det er ret smart tænkt, både for forbrugeren der ellers ifalder et "investeringsbidrag" hvis der skal større mastesikringer i og for elnettet, der får klippet nogle spidser af belastningen hist og her.

Jeg lærte om denne lille detalje, fordi jeg undrede mig over at elektrikeren eftermonterede tre strømtransformatorer inde i vores jordvarmeunit, på indgangskablet:

Hvis de skulle sidde der, hvorfor var de så ikke allerede monteret på fabrikken ?

Det foreløbige svar fra installatøren er at der plejer man at sætte dem, ihvertfald på de hundredevis af anlæg han har installeret, men han har sendt mit spørgsmål videre til leverandøren.

Jeg kan sagtens følge tankegangen, specielt hvis jordvarmeunit står et helt andet sted en elmåler/eltavlen og man skal hen og trække et kabel igennem hele huset.

Hvis mastesikringerne holder, også juleaften, er der heller ikke noget problem.

I vores tilfælde er der to meter fra eltavlen til jordvarmeunit[1] så jeg overvejer om jeg skal insistere på at få dem flyttet over på stikledningen?

Er der nogen blandt læserne der har input til denne detalje ?

phk

[1] Indrømmet: 24cm af de to meter er betonvægge.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hehe, du burde bekymre dig mest om, hvad denne installatør heller ikke ved om installation ;) Selvfølgelig skal strømspolerne over på din hovedledning. Ellers kan du lige så godt lade være. Det giver absolut nul mening at sætte dem på varmepumpens tilledninger. I Sverige dimensionerer man ofte varmepumper til 60-80% effektdækning for at få mange drifttimer og bruge elpatronen til resten. En 8kW varmepumpe kan bruge 2kW el til kompressoren og suppleres ofte af en 3+6 kW elpatron. Når husstandens samlede elforbrug overskrider hovedsikringens mærkestrøm, skruer varmepumpen ned for elpatronen, men slukker ikke for kompressoren. Uden at kende til din varmepumpes størrelse og fabrikant er det sandsynligt, at du aldrig får brug for elpatronen til andet end nøddrift og evt ekstra hurtig temperaturhævning, hvis du er utålmodig efter hjemkomst til et feriesænket hus, fordi du har glemt at skrue op via en app på din telefon. Hvis jeg gætter rigtigt, får din varmepumpe kun brug for strømspolerne i tænkte særtilfælde, men få dem sat på hovedledningerne alligevel. Jeg bruger ikke mine til varmepumpen, men har tanker om et Arduino/OpenEVSE projekt til at regulere elbilernes 32A ladere efter husets belastning og måske solcellernes produktion.

  • 11
  • 0

Det elektrikeren har valgt at gøre svarer vel lidt til hvis VVS'eren monterer udeføleren lige ved siden af kedlen i bryggerset... 24cm beton, uanset styrke, er i hvert fald ingen undskyldning!

  • 2
  • 0

Nu ville det jo være dejligt hvis man i hustanden kun få den type driftdata stillet gratis til rådighed fra den elmåler man alligevel har.

Har prøvet at lokke data ud af min Landis 5 Gyr E450 via dlms porten, men er ikke nået igennem endnu... Det bør være en menneskeret at have realtids adgang til egne forbrugsdata.

Hvis man har mere end en afregningsmåler ville det selvfølgelig ikke virke uden en samkøring af data.

I mit tilfælde ville jeg også benytte det i forbindelse med elbilen og solcellerne.

  • 3
  • 0

Strømspolerne gør i hvert tilfælle ingen skade der hvor de er monteret! De gør heller ingen gavn! Hvis elektrikkeren plejer at montere dem der, og har gjort sådan hundrevis af gange, så er han ikke tynget af en større forståelse for formålet med dem!

Glædeligt at se at uddannelses niveauet er så højt, hos vores fagfolk.

  • 2
  • 0

Nu er det jo svært at sige, hvad der er almindeligt - men "mastesikringer" er vist ikke almindelige længere...

Det er derimod sikringer ude i "gravstenen", som er den grå kasse ude i vejkanten.

Sidst jeg kiggede i den (over skulderen på en Dong-mand, forstås), sad der 35A sikringer i, og mon ikke det er mere almindeligt i dag, selv om mit hus er fra 1968?

Jeg har ved tidligere tilfælde haft problemer med sikringerne i min egen tavle, men de forsvandt da opvaskemaskinen fik sin egen sikringsgruppe.

PH, du har vel for pokker også mere end 25A for enden af stikledningen til dit nye hus? Der kan ikke være den store forskel, når de nu graver alligevel, på om du får 10, 16 eller 25 mm2 stikledning lagt ned? Hvis jeg skulle bygge nyt, tror jeg valget ville falde på 25 mm2.

/R

  • 0
  • 0

Hvis elektrikkeren plejer at montere dem der

Som jeg har forstået det, sker det på installatørens instruks.

Leverandøren har sendt flg. forklaring:

"Strømsensorer er fra fabrikken tænk til at sidde på husets forsyningskabel, til at måle det totale strømforbrug. I Sverige har man tradition for at bruge al den strøm der er til rådighed forsyningen, det kan derfor i nogle tilfælde blive et problem at montere en varmepumpe, simpelthen fordi der så ikke er strøm nok til rådighed. Løsningen er så disse strømkendere der kan lukke ned for eventuelt el patron, når der tændes en elkoger eller lign. Når der så igen er strøm til rådighed kan varmepumpen igen tænde op for eventuelt el patron.

I Danmark har vi der i mod tradition for at forsikre varmepumpen med fx 16 amp. Langt de fleste af modellerne kan bruge op til 25 amp.

For så at gå med livrem og seler montere vi så strømsensorer inde i anlægget og indstiller forsikringen til 16 amp.

På den måde er vi sikre på at sikringen aldrig udløses, også selvom anlægget fejlbetjenes. "

Og det giver som udgangspunkt mening.

... Forudsat mastesikringen holder juleaften.

Jeg har dog nogen belastning også fra min virksomhed, så jeg har bedt om at få strømtransformatorene flyttet de to meter.

  • 2
  • 0

I nogle dage kørte vores varmepumpes udedel ikke, på grund af kommunikationsproblemer. Indtil der kom reservedele, så kørtes på fuld el-drift.

Den separate modbus-elmåler viste at elforbruget til varmepumpen steg til 4-5 gange normalforbruget.

Så varmepumper er en god opfindele (når de virker).

  • 1
  • 0

PH, ved lejlighed vil du ikke give en opdatering på om du fik indstøbte temperatursensor i dit fundament

  • 1
  • 0

Et ubenævnt eldistributionsselsķab kom for ñogle år siden til at ændre fasefølgen i en del af Gladsaxe efter tilkobling af en nødtransformer. Havde beboeren ikke opdaget at hans gamle drejebænk kørte aved om og byttet faser, og at den gjorde det igen en dag senere, ville han ikke have haft en chance for at få dækket omkostningen af elselskabet til den kompressor som fabrikanten sagde skulle udskiftes efter baglæns kørsel. Det var alligevel en lang kamp for ham.

  • 0
  • 0

Kunne jeg bede om et link til de anvedte termocouple? Gerne med et par ord om, hvordan de skal bruges i praksis. Jeg har netop mulighed for at få temperaturmålere under gulv og i gulv lige nu. Alene for at det kunne være sjovt at se temperatur over beton, under beton og under isolering.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten