ETF engineer the future

Ingeniørstuderendes guide til sommerskoler

Selvom titlen jo umiddelbart lyder selvforklarende, kommer her lige et par ords intro. I efteråret var jeg hjælpelærer i teknisk økonomi og havde et hold studerende til grupperegning. Efter en time snakkede vi lidt om studieplanlægning og sommerskoler, og sidenhen henvendte en studerende sig, og spurgte efter en uddybende forklaring af, hvordan jeg havde båret mig ad.

Jeg har været på tre sommerskoler og en vinterskole (kan man sige det?) i løbet af min studietid. Alle gangene har det været helt vildt fedt, og jeg lavede en liste til hende. Samtidigt indså jeg, at det var præcis sådan en liste, jeg selv ville have elsket at have fået langt tidligere i studiet, sådan at jeg kunne have fået endnu flere oplevelser.

Med en fremdriftsreform under udrulning, er sommerskolerne en oplagt mulighed for at tage ekstra points eller til bare at opdage og opleve nye verdener, fagligheder, mennesker og kulturer, så man kan blive klar til at #EngineerTheFuture.

Sommerskoler for ingeniørstuderende

Som jeg ser det, findes der et par kategorier af sommerskoler. Nogle af dem vil være gældende kun for bachelor/kandidater, mens andre også gælder for diplomer. Jeg prøver at holde det så objektivt som muligt, men hvis du har specifik viden om f.eks. SDUs eller AAUs aftaler, så kommentér gerne i bunden!

 • Sommerskoler i Danmark.
 • Summer schools i udlandet, med ECTS-points.
 • Summer schools i udlandet, uden ECTS-points.
 • Sommerskoler arrangeret af studenterforeninger.

Sommerskoler i Danmark

Giver normalt ETCS. Skal typisk søges maj-juni.

De danske universiteter afholder altid selv en håndfuld sommerskoler. På DTU er den mest kendte fempointskurset, hvor man brygger øl i 14 dage...

Med den nye fremdriftsreform vil flere universiteter nok begynde at afholde ekstrakurser i løbet af sommerferien - på DTU bliver det primært august - så de studerende ikke kommer for meget bagefter. At tage et sådant kursus vil selvfølgelig hjælpe på det pointmæssige, men derudover minder mange af disse kurser nok ret meget om resten af årets kurser – udover selvfølgelig, at man har fornøjelsen af at tilbringe sommeren indendørs.

Til gengæld er der også en række andre gode og lidt mere eksotiske tilbud i løbet af sommeren, hvis man kigger på universiteternes særlige programmer (her skal ølkurset nævnes igen), og måske endda tager et kig på nogle af de andre universiteter.

I august 2013 var jeg på et "Innovation Inspired by Nature"-kursus afholdt af KU, DTU og CBS, samt virksomheder som Dyrup, Københavns Kommune og Kongskilde. Der arbejdede jeg sammen med helt andre folk end til daglig, både studerende, undervisere og et hav af oplægsholdere. Jeg lærte en masse om innovation og kreativitet, om produktudvikling, workshops, problemløsning og materialer. Vildt spændende og øjenåbende, og meget langt fra den matematikbachelor, jeg afsluttede forinden.

For sådan et kursus får man typisk 7,5 points, så man kan bruge det på at tage lidt forskud på semestret. Gå efter det, hvis du falder for nogle af emnerne. Prøv at kigge på Københavns Universitet CBS’ kæmpe program, eller måske hellere et kursus om grøn innovation?. Organisationer som CIEL og Katapult holder også tit kurser om tværfaglig problemløsning.

Summer schools i udlandet, med ECTS

Skal typisk søges februar-juni.

Disse findes i alle mulige former og farver. Typisk er kurserne arrangeret i samarbejde med dit hjemmeuniversitet, hos andre tekniske universiteter – gerne en af dit hjemmeuniversitets samarbejdspartnere!

De varer i alt fra 2-5 uger og kan være mere eller mindre ingeniørrelevante. Jeg ved, at man fra DTU (mange er åbne for alle) kan komme til Aalto, Munchen, Japan, Frankrig og et hav af andre steder jorden rundt, og det vil typisk være muligt at få relevante kurser forhåndsgodkendt via en snak med ens studieleder. De er typisk ret billige - nogle gange skal du blot betale flybilletten. Typisk bliver de slået op på intranettet eller hængt som fysiske opslag på campus, så hold øje. De kan typisk også findes direkte på universiteternes hjemmeside.

Sidste sommer var jeg to uger ved Como-søen med DTU, Politechnico Milano, TU Delft og CBS. Det var en super god tur – udover at man selvfølgelig kunne klage over lokationen, var det fedt med både fire ret forskellige folkeslag (jeg vil vove at påstå, at der var flere ligheder mellem DTU og Delft, end DTU og CBS), og et højt niveau , med to case competitions omkring fremtidig udvikling af det europæiske elektricitetnet, samt iværksætteri i energisektoren. En note er, at det også var ret fedt, at der var så mange andre DTU’ere med, så kunne vi snakke lidt uformelt sammmen og sidenhen hilse på hinanden, når vi har mødtes i Danmark. Hold øje med det, når du melder dig til.

Lagde du i øvrigt mærke til, at der også var et kursus om grøn innovation i Indien? Ret fedt! Eller tech-iværksætteri i Europa?

Summer schools i udlandet inden for helt andre fag, som business, politik og sprog

Typisk ingen ECTS. Skal søges februar-maj.

Denne type kursus er lidt anderledes, fordi der er lidt mere frit valg på alle hylder. Man kan søge sådan et kursus, hvis man vil prøve noget helt andet – om det så er fagligt eller kulturelt.

Sommerskoler er virkeligt udbredte på de prestigefyldte private universiteter i England og USA. Folk fra hele verden kan her betale sig fra en kort tid på top-universiteterne (om det så er for CV’et eller læringens skyld…).

Derfor har Oxford, Harvard, Cambridge, MIT, Stanford, osv. osv. deres egne sommerskoler, som varer alt fra 2-7 uger. Særligt er Harvard og Stanfords lange og sindssygt dyre, så der skal du lige have noget support hjemmefra.

Jeg tog med London School of Economics (LSE) på et 2-ugers kursus i Beijing. De har både kurser i Kina og i Sydafrika, og så har de to hold af 3 uger i London, hvor en del af mine venner fra Økonomi, Statskundsskab og CBS har fået 7,5 ECTS med hjem. Jeg ved dog ikke, om det kan lykkes på DTU/SDU/(A)AU, men man ved aldrig. Se her.

Kurset i Beijing kostede 10.000 kr i sig selv i tuition, dertil dyrt hotel og flybilletter. Jeg rejste rundt tre uger før og efter, så det er det selvfølgelig en god anledning til. Det var derudover et virkelig fedt kursus med seje og dygtige mennesker fra hele verden og et spændende emne: jeg valgte et kursus i global økonomi og om Kinas rolle i internationale relationer. Virkelig interessant, også hvis man tager produktionsingeniørens briller på.

Sommerskoler arrangeret af studenterforeninger

Ingen ECTS. Søges året rundt.

Desuden vil jeg lige slå et slag for studenterforeninger som BEST (Board of European Students of Technology). Her er en række forskellige kurser om meget forskellige emner. Nogle af folkene bag virker ret nørdede (i hvert fald dem jeg mødte på mit – undskyld til de garanteret seje danske BEST’er!) og der er også nogle lidt specielle elementer på deres kurser, bl.a. skal man tage en flaske alkohol fra ens hjemland med til ”kultur-aften” (pas på med både Fisk og Gl. Dansk).

Til gengæld giver det nogle ret unikke oplevelser – i februar 2014 var jeg på et BEST-kursus midt i Rusland ved Uralbjergene i 20 graders frost, lige før Ukraine-sagen, men dog under OL- og homoseksualitetsagerne. Vi så på mineuniversiteter og geologiske elementer (aka. sten) og besøgte kraftværk og russiske fabrikker, en virkelig speciel oplevelse. Typisk har man en god chance som dansker, da de gerne vil have mange forskellige universiteter, og er du af hunkøn, er det også kun en fordel.

Af andre studenterforeninger er der AIESECs internationale praktikophold, og så taler en af mine venner varmt om international virksomhedsstart.

Start, parat, ansøg!

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Kristina.

Jeg er desværre ikke ingeniør og desværre tog jeg min uddannelse for rigtig mange år siden (Landinspektør).Dengang var det ret eksotisk at studere i udlandet - få tilbud, manglende kendskab og mangel på penge. Det med mangel på penge gælder selvfølgelig stadig, og der er måske stadig behov for ferie uden tanke på studier for en del af de studerende.

Udover at give de studerende en masse input og nye vinkler på hvordan tingene også kan gøres håber jeg, at det drejer ingeniørenes image lidt mere i retning af noget spændende og noget med oplevelser, der kan tiltrække dygtige unge.

Var det ikke noget for studenterforeninger, IDA eller universiteterne at reklamere systematisk for summer schools? (Det gør de måske allerede).

:-) Finn Nielsen

 • 1
 • 0

Helt enig! :-)

Og hvis man så kunne få afskaffet den der forfærdelige 'fremdriftsreform', så de studerende kunne få lidt tid til at lave nogle ekstra-curriculære ting, såsom studier i udlandet eller sommerskole eller få noget praktisk arbejdserfaring etc.

Selv er jeg civilingeniør, og det tog mig 6½ år, men så tog jeg også første halvdel af en HD i organisation og arbejdede som sygehjælper på et psykiatrisk plejehospital og kørte taxa - og tro mig: De erfaringer, jeg fik herfra har været enormt vigtige i mit professionelle virke som ingeniør efter uddannelsen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten