viden og vækst blog

Ingeniører risikerer at blive tabt bag en servicevogn

Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen: tekniske produkter smelter sammen med serviceinnovation i nye forretningsmodeller.

”VIKING – life saving equipment”, der producerer maritimt redningsudstyr, er blot én af mange virksomheder, som kobler serviceinnovation på deres produkter for at imødekomme de langsigtede omkostninger til drift, vedligehold og servicering. Det handler ikke længere udelukkende om at sælge produkter, tværtimod. VIKING’s forretning er nu primært drevet af all-inclusive serviceaftaler med globale faste priser, hvor det er op til kunden selv, om de vil eje eller leje produktet. Og kunder kan få efterset det komplekse udstyr på de 270 servicestationer, som VIKING har verden over. Hvor ejerskab af produkterne tidligere var essentielt, er det centrale nu en simpel og gennemskuelig kontrakt, hvor fremtidige omkostninger er forudsigelige.

VIKING’s er forretningsmodel midt i en forandringsproces, som kendetegner det arbejdsmarked, der vil møde fremtidens ingeniører. Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark uddanner kompetente og globalt konkurrencedygtige ingeniører, når det handler om tekniske færdigheder. Men serviceinnovation bliver en større og større del af de jobs, der venter efter studiet.

Serviceinnovation på skoleskemaet

De kommende ingeniører skal derfor rustes bedre til at imødekomme den udvikling, der i øjeblikket er i fuld gang. Produkter skal i langt højere grad tænkes ind i service. Når halmfyr-producenten FAUST udliciterer data- og vedligeholdelsesservice via deres it-system, og når AgroTech udvikler rapporteringsservice-systemer til agroindustriens gyllespredere, er det service, der er udgangspunktet for vækst gennem nye forretningsmodeller.

Et nyligt studie fra University of Cambridge viser, at omfanget af “servitization” er markant lavere i danske virksomheder end i de lande, vi typisk sammenligner os med som USA, England, Frankrig og resten af Skandinavien. Spørgsmålet er derfor, om der er nok serviceinnovation på de danske ingeniøruddannelser?

Der er allerede uddannelser, der har opdaget det stigende behov for serviceinnovation på skoleskemaet. Design og Innovationsuddannelsen på DTU er et glimrende eksempel på en tværdisciplinær ingeniøruddannelse, der triangulerer teknologisk-naturvidenskabelige kompetencer med produkt- og serviceudvikling og socio-teknisk innovation. Der er ingen tvivl om, at uddannelsen og kompetencerne er efterspurgte blandt de studerende. Design og Innovationsuddannelsen er det tredje mest populære ingeniørstudie ud af 120 ingeniøruddannelser i 2012, når man ser på antallet af første prioriteter blandt ansøgningerne.

Der er brug for de tekniske kompetencer. Men de tekniske kompetencer findes også andre steder i verden. Hvis danske ingeniører skal være konkurrencedygtige, skal de tekniske kompetencer spille sammen med en elementær forståelse af brugssituationer og forretningsmodellering.

Derfor er opfordringen til de danske teknisk-videnskabelige uddannelser: Få jeres kandidater med på servicevognen, inden det er for sent!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Arkitektur & Design-uddannelsen på Aalborg Universitet har ligesom Design og Innovation på DTU i en del år fokuseret på servicedesign. Så der er allerede en del civilingeniører ude, som har kompetencerne. Og det er mit indtryk, at servicedesign vinder indpas i flere og flere ingeniørvirksomheder. Aalborg Universitets afdeling i Kbh. oprettede desuden en dedikeret servicedesign-linje i 2012: http://servicedesigner.dk/

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten