Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
ingternt blog

Ingeniøren vil høre om dine erfaringer med grøn energi i hjemmet

Har du erfaring med solfangere, solceller, jordvarme, varmepumper, en husstandsvindmølle, et træpillefyr eller en anden form for grøn energi i dit hjem?

Så vil Ingeniøren gerne opfordre dig til at skrive i debatten herunder.

Vi søger teknologiske erfaringer med udstyret - altså om det holder eller går i stykker, men også viden om, hvor meget det har kostet at købe og installere samt tal for den besparelse, du har fået på varmeregningen.

Ingeniøren udgiver i september en sektion om 'individuel energi', og vi vil derfor gerne kontakt med de læsere, der har de meste interessante casestories og udgive dem i sektionen.

Du skal IKKE skrive kontaktoplysninger i debatten. Ingeniøren kontakter dig via din brugerprofil, hvis vi gerne vil høre nærmere om dine erfaringer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej

Siden 2001 har vores kornfyr varmet hus, 3 x vandvarmer , vaske og opvaskemaskine op. Der har været løbende renoveringer af det og 3 version af styringen har vi været igennem. Erfaringen er overordnet godt men der er dagligt arbejde med at kigge til det og rense det.

Den ønske besparelse på varme regning , er reelt komme fra besparelsen på el til opvaskemaskine og vaskemaskine.

Til dagligt er det en luksus , med lynhurtigt vaske/opvaske og varmt vand... også selv om hele familien har været i bad.

Der kan ses billeder og forklaring på installationen her.
http://www.stokerpro.dk/viewtopic.php?f=19...

 • 0
 • 0

Hej

Siden 2001 har vores kornfyr varmet hus, 3 x vandvarmer , vaske og opvaskemaskine op. Der har været løbende renoveringer af det og 3 version af styringen har vi været igennem. Erfaringen er overordnet godt men der er dagligt arbejde med at kigge til det og rense det.

Den ønske besparelse på varme regning , er reelt komme fra besparelsen på el til opvaskemaskine og vaskemaskine.

Til dagligt er det en luksus , med lynhurtigt vaske/opvaske og varmt vand... også selv om hele familien har været i bad.

Der kan ses billeder og forklaring på installationen her.
http://www.stokerpro.dk/viewtopic.php?f=19...

Er kornet hånddyrket eller er der kunstgødning,sprøjtemiddel og traktor i for så er stedet her galt?

 • 0
 • 0

Jeg har i forbindelse med Sol1000 projekt fået 12 celler på taget og de har nu produceret i knap 10 år. Sidste år købte jeg endnu en stribe celler - denne gang 10 stk med samme produktion som de 12 første - ~2kWp.

For en 3-4 år siden gennemgravede vi haven og nedlagde 300 m slange til en varmepumpe, som siden har været vores varmekilde.

Vi varmer nu et hus på 278 m^2 op for en 7-8.000 kr om året når solstrømsproduktionen regnes ind i billedet - vel og mærke et hus fra 1959, som har en 30+ år gammel hulmursisolering af ukendt standard, relativ nye vinduer og der er for 20+ år siden pakket det isolering, som der nu kunne være på taget i forbindelse med et tagskifte. Før varmepumpen brugte vi i gennemsnit 2.400 l olie i et old gammlet oliefyr monteret i en Salamander kedel..

 • 0
 • 0

Jeg har lige købt et hus med oliefyr, solfanger, gennemført uisolerede varmerør og en olieregning på 33.000 kr. om året. Det er meget, og til et beboelsesareal på 105 m2 er det rigtig meget.

Det skal der gøres noget ved - inden fyringssæsonen begynder. Så der skal indkøbes noget isolering, en akkumuleringstank og laves noget intelligent styring. Jeg har købt en arduino og arbejder på at blive dus med den. Der er ikke nogen chance for, at projektet kan gøres op til september, så det kan højst blive til inspiration til den tid.

Asbjørn

 • 0
 • 0

Har 200Wp solceller + 400W mølle på gavlen af udhuset. Lader på 90Ah batteri og genererer ren sinus til cirkulationspumpe, lys, filterpumpe. Skifter automatisk til netdrift når batteri er afladet.

Nyt anlæg, meget få erfaringer.

Roder med selvbyggersolfanger på model/eksperiment-niveau.

 • 0
 • 0

i sidste uge sendte jeg en længere kommentar til dette forum men den ser ikke ud til at være dukket op . Er den lost in cyberspace?
mvh Jan

 • 0
 • 0

I efterlyser ”grøn” energi i hjemmet, men jeg tænkte at dette også kunne have interesse.

I Sundby kajakklub har vi gennemført en række tiltag for at bruge energien mere fornuftigt:
1) Vi har etableret et solvarmeanlæg til at varmevandet til bruserne. (Pris 30.000 kr.)
2) I vores træningslokale der ligger i en træbygning fra 1994, har vi etableret en luft/luft varmepumpe med mulighed for at tænde og slukke for varmen via sms. (Pris 18.000 kr.)
3) Klubhuset er isoleret på loftet, og der er sat forsatsruder op i herreomklædningen.
4) Der er skiftet til el-sparer pære, hvor der ikke allerede var det eller er lysstofrør.
5) De økonomiske resultater bliver formidlet bl.a. via en graf over elforbruget med forbruget til solvarme, varmepumpe og sauna vist som separate farver og med kroner op af den lodrette akse, printet og hængt op, så man kan sammenligne med de foregående år.

Effekten af de forskellige tiltag er svær at gøre op, da der er ændret flere ting på en gang og aktivitetsniveauet er øget væsentligt i perioden. Solvarmen har givet en besparelse på ca. 12.000 kr./år til flaskegas mod et elforbrug på 1.000 kWh/år ca. 1.900 kr./år. Der er en hvis sammenhæng mellem produktionen af varmtvand og behovet, når solen skinner er der flere der tager ud og ror.

Varmepumpen har bidraget med at sænke elforbruget, da der før var traditionel elvarme. Det samlede elforbrug er faldet fra 12.000 kWh/år til 8.200 kWh/år hvilket giver en besparelse på ca. 7.220 kr./år. I samme periode er aktivitetsniveauet om vinteren steget væsentligt, så det var blevet dyrt uden.

Op til COP15 valgte Københavns Kommune at fremhæve os se: http://www.kk.dk/sitecore/content/Subsites...

Problemer: Frosten har et par gange ødelagt vandrørene til og fra solvarme anlægget, da de ikke har været tømt ordentligt for vand. Kommunikationsboksen med sms til varmepumpen gik i stykker, men vi fik en ny.

Vi vil gerne videre, vi er i gang med at søge om støtte til en større ny og ombygning. Den skal give bedre omklædningsfaciliteter og huset skal være opvarmet om vinteren, så vi kan fast holde sommerens høje aktivitetsniveau hele året. Det ny og ombyggede klubhus må gerne samtidig være et nul- eller plus-energi klubhus. Hvis der er nogen som vil bidrage skal de være meget velkomne.

 • 0
 • 0

Hej Jan Jehg.
Dit indlæg er vist blevet væk, prøv igen, det ser ud til at virke nu, der har nok bare været noget galt med siden da du prøvede første gang. Jeg glæder mig til at læse hvad du har at fortælle og jeg håber, at der er flere ing.dk læsere, som har været i gang.
Mvh Jakob

 • 0
 • 0

Min familie og jeg byggede nyt hus i vinteren 2009-2010. Vi har nu godt 1½ års erfaringer og ikke mindst en masse målinger af forbrug af varme og vand de sidste 12 måneder.
Vi har gennemarbejdet udførelsen af huset i over 2 år før byggestart, for at få et så godt resultat som muligt. Vi havde nemlig ikke kun fokus på energiforbruget, men også forbrug af vand og el til øvrigt brug. Jeg vil derfor opremse alle vores erfaringer i punkform:

Opvarmning
Huset opvarmes med en unik kombination af jordvarme og solvarme af en 6kW EviHeat solvarmepumpe med mange fordele. Solvarmepumpen skifter automatiosk mellem adskillige driftstilstande. Foruden ren VP-drift og ren solvarme, kan den anvende solvarmen som forvarme af brinen på varmepumpens kolde side eller forvarmning af returvandet fra varmtvandsbeholderen eller gulvvarmen inden denne går ind i varmepumpens varme side.
Dette har mange indlysende fordele, som der kan læses mere om på www.energywise.dk. Kort sagt betyder det at solvarmepumpens COP på årsbasis er 30-35 % højere end en traditionel varmepumpe.
Huset er et kl. 1 hus efter BR08 og en erfaring efter 2 vintre, er at huset ikke har behov for opvarmning, når den gennemsnitlige udetemperatur passerer 9°C. Vi har derfor foretaget en tilretning af VVS-installationen: Vi har måttet adskille komfortvarmen i badeværelserne fra den øvrige gulvvarme og forsynet disse med egen blandesløjfe med varme fra varmtvandsbeholderens kappevand. Hermed kan vi have separat reguleret varme i badeværelserne uafhængigt af husets øvrige varmebehov, da fremløbstemperaturen er behovstyret af solvarmepumpen og det meste af året meget lav. Selve reguleringen er opdelt således at 50% af huset som er opholdsrum med trægulve styres af individuelle rumtermostater med gulvføler. Husets resterende arealer med klinkegulve styres alene af solvarmepumpen der regulerer temperaturen baseret på en integration af inde- og udetemperaturen, samt en varmekurve for huset. Erfaringerne er rigtig gode og forbruget har været som beregnet, trods kolde vintre de sidste to år. Vi har ikke haft oscillationer af indetemperaturen afhængig af vejrets døgns variationer.
Vi holder løbende øje med anlægget. På varmepumpens produktionsside måler vi produktion af hhv. varme og varmt vand med to Kamstrup målere. Her foruden måler vi varmepumpens elforbrug. COP svinger månedsvis mellem 3,6 og 7 de seneste 12 måneder.

Balanceret ventilation med passiv sval
På ventilationssiden har vi installeret en Genvex GE Energy med ægte bypass. På dennes friskluftside har vi monteret en køleflade, hvor vi om sommeren lader det relativt kolde jordvand cirkulere for at nedkøle indblæsningsluften. Systemet er IKKE at betragte som aircondition, men det svaler huset mærkbart på varme sommerdage med et minimum af energiforbrug og en COP på over 75.
Foruden indblæsningsrør i opholdsrum og udsugningsrør i fugtzonerne, har vi lavet nogle passive udligningsrør der forbinder værelser med badeværelser, således at husets ventilation ikke kortsluttes når de indvendige døre er lukket.

Genvinding af regnvand
Vi har installeret et komplet genvindingsanlæg af regnvand fra Nyrup Plast. Vi anvender regnvandet til toiletter og vaskemaskine, samt udvendige vandhaner til havevanding og bilvask. I carporten er nedgravet en 6 m³ tank, hvor alt tagvandet løber til gennem et hvirvelfilter. Ca. 42% af vores vandforbrug i husholdningen er dækket af regnvand. Vi har ikke haft nogen problemer med snavset vand. Foruden at vi sparer på det dyre vand, bruger vi også kun 1/3 af det vaskepulver, vi brugte i vores gamle hus. Vi måler trykstyringens elforbrug og mængden af genvundet regnvand. Styring og pumpe bruger ca. 0,3kWh/m³. Erfaringen er rigtig god og vi er glade for at vi valgte en tank på 6m³ i stedet for de anbefalede 4m³, da vi allerede har oplevet lange perioder med tørke eller konstant frost, hvor vi derfor har brugt tanken ”i bund”. Se mere på www.regnvand.com

Husets indretning.
Huset har afvalmet tag med udhæng hele vejen rundt. Vi har helt undgået vestvendte vinduer, for at undgå den uønskede opvarmning dette giver i rummene om sommeren med lavtstående aftensol. Vi har derfor ingen overhedningsproblemer haft overhovedet. Alle de tekniske installationer er placeret i et nordvendt teknikrum centralt i huset.

Belysning:
Loftspots overalt med LED lys. Med og uden dim. Alle fra www.prolys.dk.
Meget gode erfaringer.

Viktualierum med sval:
Midt i huset ved siden af teknikrummet og lige ved køkkenet, har vi bygget et let nedkølet viktualierum, hvor vi holder 16 °C hele året. Vi bruger ligesom på ventilationen det kolde vand fra jorden til at køle. Rummet er isoleret fra det øvrige hus med 50mm vægisolering, og det støbte gulv ligeså. Det er perfekt til opbevaring af alle former for frugt, grøntsager, tørvarer og brød og er ikke mindst perfekt til rødvin.

Hvidevarer:
Vi har valgt den nyeste generation tørretumbler med varmepumpe. Erfaringen med denne har været god. Opvaskemaskinen er tilsluttet varmt vand fra varmepumpen, for at spare dyr el-opvarmet vand.

Konstruktion generelt:
Huset er i mursten med bag- og indervægge i letklinkebeton. 200mm hulmursisolering, 600mm i loft, heraf 100mm under dampspærren. Min. 200mm over ventilationsrør. 450mm i gulv. Velfac vinduer type 400i. Tæthed 3 gange bedre end krav. Huset har et stort varmefylde, og vi kan derfor stort set ikke mærke udedørs temperatursvingninger.

Energiforbrug:
Indtil videre ca. 2.600 kWh de seneste 12 mdr. Da vinteren var koldest kørte varmepumpen som er på 6kW max. 60 % af tiden. Huset er 221m2. Vi holder konstant ca. 22-24gr. Fordelingen af varmeproduktionen er 47 % til opvarmning og 53 % til varmt vand.

Mvh Lars

 • 0
 • 0

Hovedpersonen:
Hus fra 1910 i 2 plan på 200 M2 , 2 x brænde ovene, hulmurs isoleret i 1985, nye vinduer i 1995 og nyt tag + isolering i 2006
årlig strøm forbrug ca. 7 - 8Kw. 2 voksne og 2 børn.

Indtil 2006 brugte vi olie til opvarmning ca. 3-4000 L = 28.000 kr så der blev "googlet" og et Scotte pille fyr fra NBE blev valgt, og det har bare kørt siden. på 2 år var det tjænt ind ! Prisen er det halve af olie prisen og der skal bruges ca +30 min pr uge i fyrings sessonen på rensning.
Der gå "sport" i at trimme og købe ind i tilbuds tider. vi har også drift data adgang via internettet.
http://skjoldpetersen.dk/Pille/index_pille...
Fyrings sesson 2010/11 = 10 T / 20.000 kr (meget kold/lang vinter)
Fyrings sesson 2009/10 = 8 T / 16.000 kr (kold/lang vinter)
Fyrings sesson 2008/09 = 6,5 /13.000 kr T (normal vinter)
Fyrings sesson 2007/08 = 6 T /12.000 kr (normal vinter)

For at lave varmt brugsvand i sommer perioden kørte fyret 1½ time pr dag = ca.5 kg piller. Så i 2009 købe vi et brugt batex solvarme anlæg så der kunne laves varmt brugsvand i sommer perioden når fyret ikke køre.
Det har virket hele 2010 i sommer perioden og igen her i 2011.

Nu er vi begyndt at kikke på solceller. årlig støm forbrug er på 7-8 Kw det kan måske nedbringes.
tilbud på Solcelle anlæg er undervejs på anlæg af 3-4 Kw. :-)

V/Skjold

 • 0
 • 0