Information kan hjælpe os til bedre infrastruktur

Gæsteindlæg af Michael Bloksgaard, Aarhus kommune - mib@vej.aarhus.dk

På ITS Verdenskongressen i Wien er der mange gode projekter både på udstillingen, og de indlæg der præsenteres. Løsningerne fokuserer ofte på information til trafikanterne eller muligheden for at opsamle eller sende informationer

Nogle eksempler på interessante projekter er muligheden for, at smartphones kan sende data fra bilen vedrørende benzinforbrug opbremsninger m.m. Dette kan anvendes til at finde uhensigtsmæssigheder i infrastrukturen. Dette kan være ændringer i eksempelvis signalindstillinger, men også nødopbremsningen med henblik på forbedring af trafiksikkerheden.

Kommunikation imellem trafikanterne har i mange år været et diskuteret emne. Løsninger for kommunikation imellem bilerne er langt fremme, og det er sikkert her, vi vil se de første standardløsninger. Smartphones har dog fået flere til at foretage forsøgsprojekter, hvor også bløde trafikanter kan kommunikere med andre i trafikken. Formålet med dette er især at reducere uheld.

Trafikanternes anvendelse af smartphones har igangsat flere projekter, hvor trafikanterne følges. Formålet er at få information om transportvaner, samt måle kvaliteten af infrastrukturen. Dette er helt klart meget interessante projekter, hvor brugerne selv levere data til den information de modtager.

Mulighederne for opsamling af data fra trafikanterne er ud fra et planlægningsmæssigt perspektiv meget interessant. Vores løsninger for infrastrukturen baserer sig på den viden, vi kan hente i forbindelse med tællinger, observationer m.m. Flere informationer giver bedre mulighed for at forbedre vores infrastruktur effektivt. Information om eksempelvis rejsemønstre og rejsetider vil give bedre mulighed for planlægning af kollektiv trafik, vejnet m.m. Løsningerne vil samtidig kunne hjælpe trafikanterne til en mere effektiv rejse på kort sigt.

Svend Tøfting er trafikekspert hos IDA, har været formand for interesseorganisationen ITS Danmark og været ansat i Region Nordjylland. Han har endvidere i 30 år været ansvarshavende redaktør af fagbladet Trafik&Veje og var medlem af SIRI-kommissionens transportgruppe. Valgt til ITS World Congress Hall of Fame - Lifetime Achievement Award for Europe - 2019
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten