bloghoved automation

Industry 4.0, Fake News and Alternative Facts?

Breaking News

2017 blev året hvor vi skulle vende os til udtryk som ”Fake News” og ”Alternative Facts”.

At sociale medier og andre elektroniske platforme (herunder blog universet her på Ingeniørens hjemmeside) har demokratiseret informationsformidlingen er som udgangspunkt godt, nu kan alle på en eller anden måde komme til orde.

Men som bekendt har medaljen jo altid en bagside, nemlig det faktum at du på en hel ny måde, nu selv skal evaluere sandhedsværdien af det læste, og de mere eller mindre skjulte motiver bag indholdet af det publicerede.

Du ved nødvendigvis ej heller, hvem afsenderen reelt er.

Informationsstrømmen er simpelthen blevet så enorm, at du hurtigt mister overblikket, og måske også tiden (evnen?) til at gå i dybden.

I krig og kærlighed (og forretning), er sandheden det første offer

At kunne være uenige, med udgangspunkt i en fælles forståelse for det objektivt korrekte grundlag (sandheden), er fundamentet for et frit og demokratisk samfund – sådan skal det være.

Farligt bliver det først når disse grundlæggende normer sættes under pres.

Så mister vi evnen til at diskutere og dermed også til at innovere.

Også indenfor naturvidenskab, og dermed netop automation og produktion, er det vigtigt at vi finder en fælles forståelsesramme.

Industry ”hvad for noget?”

2017 blev også året hvor ”alle” talte om Industy 4.0 og ”alle” havde en mening om hvad det betyder.

Mange vil reelt mene at begrebet Industy 4.0 nu efterhånden er blevet brugt og misbrugt i så mange sammenhænge, at vi enten må finde på noget helt nyt, eller i det mindste blive lidt bedre til at definere hvad vi mener.

Fra vision til virkelighed

Omvendt er det også vigtigt at holde fast i at Industry 4.0 oprindelig var (er) visionen om hvordan automation og produktion måske ser ud om ca. 20 år.

Det er derfor både naturligt og fornuftigt, at der er lidt højt til loftet, når vi taler og skriver om Industry 4.0

Det er OK at drømme og lade fantasien få frie tøjler.

Men det er som bekendt også godt at kikke lidt i de historiske arkiver, før man proklamerer at man har "opfundet fremtiden".

Industry 3.0

Når vi i dag argumenterer for Industry 4.0 og digitalisering af vores automations og produktionsprocesser, er det typisk med udgangspunkt i nogle ret universelle og tidsløse business drivers.

Illustration: Siemens

Business drivers gældende for både det militære og civile marked:

  • Hastighed (Time to market)

  • Fleksibilitet (Lot Size One, Customized Mass Production)

  • Kvalitet

  • Effektivitet

Gør dig den tjeneste at bruge ca. 35 minutter til at se denne film fra US Air Force optaget omkring 1963.

En film der argumenterer for, hvilke teknologiske krav og ønsker denne organisation stillede til en moderne produktion i USA under den kolde krig.

Interessant er det at konstatere, at der reelt ikke er den store forskel på argumenterne fra dengang (Industry 3.0) og nu (Industry 4.0), så er det hele blot ”Fake News”?

Digitalization changes everything

Det hurtige svar er NEJ.

Det er nemlig ikke de underliggende business drivers der ændre sig, de har reelt været uforandret siden mennesket lærte at læse og skrive (måske tidligere endnu?)

Det er omvendt måden at vi opfylder disse krav og ønsker på, der nu med de digitale teknologier gør den helt store forskel.

Industry 4.0 er hverken Fake News eller Alternative Facts, men det er et godt bud på hvordan vores fremtid vil se ud i en ikke så fjern fremtid.

Det er omvendt et område med store kommercielle og regionale/nationale interesser, så en sund kildekritik er fortsat vigtig.

Godt Nytår

Lad 2018 blive året, hvor vi i fællesskab højner kvaliteten af vores dialog omkring Industry 4.0, Den 4. Industrielle (R)evolution, Digitalisering i bredeste forstand, Industrial Internet of Things (IIoT), Big Data, Kunstig Intelligens (AI), Industrial Cyber Security og meget mere.

Den største fejl vil være at argumenterer for, at der overhovedet ikke er noget nyt under solen, den næst største fejl vil være at argumenterer for Industry 4.0 på en useriøs måde.

Jeg vil også i det nye år, gøre mit bedste for at Industry 4.0 fortsat opfattes i en positiv og seriøs sammenhæng.

Industry 4.0 er måske ikke Breaking News mere, men det er bestemt ej heller Fake News baseret på Alternative Facts.

Illustration: Privatfoto

Læs mere om DAu på vores hjemmeside, på LinkedIn og nu også på Facebook.

Frank Faurholt er formand for Dansk Automationsselskab (DAu), en non-profit organisation, der samler hele automationsbranchen, både brugere, leverandører, uddannelse og forskning. Han er også salgsdirektør i Siemens Industry og har mere end 25 års erfaring med automation og industriel it.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten