Teknologi 4.0 bloghoved

Industri 4.0: I skyen, i tågen og helt nede på jorden

Efter en lille ferie og en efterfølgende tur til HI-messen må det være på tide at komme med min vurdering af, hvad jeg fandt spændende i forhold til industri 4.0-teknologier på messen:

Den uhåndgribelige sky

Ofte bliver leverandører, udviklere, rådgivere og formidlere af Industri 4.0-teknologier mødt med det jordnære spørgsmål: ”Hvordan kommer vi som virksomhed i gang med Industri 4.0?”

Det er et velbegrundet spørgsmål, som vidner om et manglende overblik, en vordende strategi og et grundlæggende ønske om at ændre virksomheden i forhold til fremtidens muligheder.

Industri 4.0, har, efter min mening, stadig til gode at blive fuldt defineret, hvilket gør, at Industri 4.0 hurtigt bliver et begreb, som er umuligt at rumme og nedbryde i håndterbare elementer.

Et meget oplagt eksempel er spørgsmålet: ”Jeg kan jo ikke gå i gang med roboteknologi, fordi jeg har ikke en sky, jeg kan lægge data i?” eller barrierer som ”vi kan ikke lægge vores data i skyen af sikkerhedsmæssige grunde, og derfor har vi slet ikke en sky”.

Bare kom i gang

Disse spørgsmål og barrierer dækker over reelle bekymringer for, hvordan man kommer i gang. Budskabet må være, at det er næsten underordnet, hvad man gør; bare man gør noget.

Køb en billig 3D-printer, giv den til en nysgerrig medarbejder og se, hvad der kommer ud af det. Det er klart, at effekten bliver større, hvis virksomheden er strategisk på sit valg af teknologi, investering, ønsket udbytte osv., men det vigtigste er stadig at gøre noget og være villig til at lære og tilpasse undervejs.

Et andet konkret eksempel kunne være installationen af fleksibel automation; oftest ser jeg, at løsningerne bliver indkørt til én specifik proces, og at data bliver logget lokalt uden deling eller analyse – og det er fint! Så er man i gang, der er indført en ny teknologi og dataopsamling er påbegyndt.

I næste skridt kan man så blive strategisk på, hvordan data skal bruges og hvilke analyser, der skal udføres. Man behøver ikke at omstille hele produktionen til fleksibel automation og en fuld cloud-løsning for, at det har været en succes.

Tågen som legeplads

Og netop den opsamlede data giver anledning til gode overvejelser, diskussioner og bekymringer. Produktionsdata er oftest fortrolige, og det er derfor vigtigt at forholde sig til, om man vil have data i skyen eller ønsker at holde det lokalt.

Det kan give god mening at holde data samlet lokalt i produktionshallen i en lille lokal sky – populært kaldet tågen. Det giver mulighed for at lave en digital sandkasse, hvor man kan øve sig og på sigt blive strategisk.

Det er selvfølgelig klart, at vil man have de store fordele, er det nødvendigt at bevæge sig op i skyen. Risiko og afkast følges naturligvis ad - også i dette tilfælde.

Tilbage på jorden

Og nu er vi tilbage ved udgangspunktet.

Jeg vil nemlig ikke fremhæve én specifik teknologi eller produkt fra HI-messen som revolutionerende eller særlig banebrydende. Det nye var tilgængeligheden!

Der var PLC’er og computere, som understøttede HAPPs. Der var dashboards og cloud-løsninger, modulariseret software og hardware, fleksible robotter samt virtual reality.

Brugervenligheden og interaktionen var i fokus. For mig viste HI-messen i højere grad end tidligere, at Industri 4.0 faktisk er helt nede på jorden. Cloudløsninger, som eksempelvis Azure og Power-BI, følger faktisk gratis med Office-kontoen.

Alle PLC’er kommunikerer med bl.a. OPC-UA-protokollen, som kan hentes direkte ind i Azure. Standard Big Data-algoritmer laver dashboards med tendenser, vi ikke tidligere har set.

Kort fortalt: Leverandørernes lagre bugner af APPs, HAPPs, algoritmer, skyer, tåger og sensorer; produkter for enhver smag og til et hvert behov - klar til at blive flået ned fra hylderne.

Industri 4.0 kan sagtens være helt nede på jorden. Og i så fald kan vi lige så godt komme i gang med at høste.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Casper Hansen er civilingeniør og adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Technicon. Han arbejder med bl.a hyperfleksible automationsplatforme i EU-projektet RAMPup og i MADE. Han blogger om, hvordan ny teknologi og Industri 4.0 vil påvirke produktioner og forretningsmodeller.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten