phloggen

I ly af Natasja

Hvis jeg var trafikminister og prøvede på at forhindre at blive hængt ud i medierne, så ville jeg have myrdet en middelmådig dansk popstjerne et par dage før mit Waterloo, så ville der ikke være plads til nyheder om broer eller noget andet i pressen i nogle ugers tid.

Det er nok derfor min kone ikke vil lade mig gå ind i politik, jeg ville nok være alt for "effektiv" når det kom til stykket.

Og det er selvfølgelig også synd for hendes familie, at darwins princip viser sig at virke, også på en der er dum nok til at dele køretøj med en stiv idiot forsøger at betjene en så højteknologisk indretning som en bil.

Det aspekt ser jeg ikke nævnt i mediedækningen.

Det er alt for nemt at påstå at i gamle dage ville den Gl. Redacteur Ansatz med trænet hånd have adskildt skæg fra snot og så trykt det folket havde brug for at vide, istedet for det de gerne ville læse.

Sådan var det kun i "gamle dage" og de har som bekendt aldrig været hvad de var engang.

Den store forskel imellem dagens nyhedsformidling og forne tiders avisproduktion, er tidsforsinkelsen.

Hvad der engang ville have været en to-liniers notits i sladderspalten kan vi nu følge i real-tid på alverdens hjemmesider og TV-stationer: Paris Hilton har spist den burger hendes mor havde med.

Og ingen tvivl om det, Paris Hilton er mere interessant på TV end en gletcher. Der er f.eks en teoretisk chance for at man kunne komme til at dele detention med Paris Hilton, mens der ikke er store chancer for at nå at se en gletcher.

Hvis opgaven er at få folk til at se TV, taber glescheren hvergang.

Spørgsmålet er så om vi burde se TV i det hele taget ?

Det er naturligvis ikke et spørgsmål der kan tages stilling til, "for det er jo et personligt valg" og de er som bekendt hellige: "vi er jo fornuftsvæsner".

Eller er vi det ?

Når jeg læser om et "farmaceutisk gennembrud" og det viser sig at handle om et duftstof der gør hunrotter liderlige og som spås et enormt marked blandt mennesker, så banker både Kirkegaards Bajads og Huxleys Mr. Wild på med billeder.

Det tydeligste billede er af et diskotek hvor air-condition-anlægget diskret doserer en halv times tid før lukketid. Det bliver en kanon-success, ud over alle grænser, hver gang.

Mennesket er ikke ret forskelligt fra den abe i rumkapslen, som offentligheden ikke kunne vises billeder af, fordi han havde vristet den en arm løs og brugte den, til den eneste ting der var at lave, med en hånd i et rumskib, hvis man ikke har en intellektuel interesse i sin omverden.

Civilization er når folk tøjler deres instinkter og laver noget fornuftigt.

phk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Halløjsa, det var da noget af en salut. Det er muligt at du ikke bryder dig om den musikstil Natasja dyrkede, eller ikke kunne få øje på hendes talent. Det er i og for sig i orden. Jeg synes derimod ikke at det er i orden at smide en sviner af den klasse omkring hendes tragiske død ud i det offentlige rum. At sammenligne hendes død med darwinisme fordi hun kørte med en påvirket chauffør er simpelt hen for lavt. Hvilke forudsætninger har du for at kunne udtale dig om omstændighederne? Vi ved ikke noget om hvem der på forhånd vidste at chaufføren var påvirket, og vi ved ikke om det var det faktum at han var påvirket, der var skyld i ulykken. Var du selv med i bilen eller hva' siden du udtaler dig på den måde? Og hvis du var, hvad fortæller det så om din egen dømmekraft? Om Natasjas dødsfald fortjener den medieomtale det har fået er et udmærket emne at tage op, men det behøver ikke gøres på en måde der kan opleves krænkende. Jeg kendte hende ikke ad andre kanaler end hendes musik, men jeg føler mig i den grad stødt over dine betragtninger. Hvordan mon det så ikke vil opleves af de mennesker der stod hende nær.

Limbo lower now...How low can you go?

Med venlig hilsen Niels

 • 0
 • 0

"Og det er selvfølgelig også synd for hendes familie, at darwins princip viser sig at virke, også på en der er dum nok til at dele køretøj med en stiv idiot forsøger at betjene en så højteknologisk indretning som en bil.

Det aspekt ser jeg ikke nævnt i mediedækningen."

Med mindre du er besiddelse af en officiel redegørelse fra Jamaicas politi omkring de nærmere omstændigheder ved ulykken, så er du ikke et hak bedre, end de medier du kritiserer. Så hylder du et ungt menneskes tragiske død, som en sejr for Darwins principper, udfra rygter du kun kan have fra de kritiserede medier.

Det du skriver om mediernes valg af nyheder er jeg enig med dig i, men du taber det hele på gulvet, ved at spotte et dødsfald, som har berørt en masse mennesker - det er langt under dit sædvanlige niveau!

 • 0
 • 0

Redaktionen har modtaget denne mail fra Mette Maj Norddahl, som vi offentliggør efter aftale:

-- Er PHloggen en undskyldning for at bringe indlæg, som ikke en gang formiddagsaviserne ville antage?

I Poul-Henning Kamps blog i dag om diverse emner (ja, for hvad er egentlig emnet? Skarp er den ikke) springer perfiditeten mest i øjnene og særligt den dårligt stavede hentydning, at nyligt afdøde toaster og dance-hall-rapper Natasja skulle være skilt fra i naturlig selektion. Man kan undskylde kulturblindhed og almindelig mangel på interesse for reggae, men dårlig stil er der ingen undskyldning for. Heller ikke for et ingeniør-tidsskrift.

Måske er Ingeniørens blogs undtaget redaktionel indblanden. Det hjælper dem ikke i dette tilfælde.

Venlige hilsner,

Mette Maj Norddahl
 • 0
 • 0

Det kan nemt blive langt det her, men lad os tage den i omvendt orden:

Mangel på interesse for reggae ?

Nej, bestemt ikke. For 22 år siden da jeg satte mig ind i hvad reggae var og fandt ud af den reggae der nåede os, blot var det sidste og moralsk ondeste led i en kynisk udnyttelse af den farvede underklasse: At sælge deres musik til højestbydende, uden at betale en klink for den.

Det jeg har hørt i radioen af Natasjas "reggae" har intet med den virkelige reggae at gøre og hælder bare mere vand på det onde hjul der, den dag i dag, fastholder de trællelignende forhold i reggae'ns hjemland.

Kulturblindhed så ?

Jeg er faktisk ikke sikker på hvad du mener med "kulturblindhed" og jeg kan ikke få ordet til at passe på nogen led eller kant.

Jeg har levet en fjerdedel af mit voksenliv i andre lande og jeg mener faktisk at jeg er et forholdvist kulturelt velorienteret menneske.

Jeg vil dog ærligt indrømme at der er blinde vinkler. F.eks siger ballet mig ikke en disse. Ikke at jeg ikke har prøvet. Noget af musikken er fremragende, men danserne kan de godt beholde for min skyld.

Blev Natasja taget af naturlig selektion ?

Selvfølgelig blev hun det. Det bliver i sidste ende alle, spørgsmålet er alene om de bliver det inden de har reproduceret deres gener.

At sætte sig ind i en bil ført af en person der er påvirket, hvad enten det er alkohol, narko, sovepiller eller hamp, det kvalificerer fint til Darwins sorteringskriterie: det er et valg der kan tages mindst to veje og derfor vil der statistisk blive sorteret imellem valgmuligederne.

Jeg ved godt at det er "politisk ukorrekt" at nævne i offentlighed, at Darwins Princip også virker på mennesker, men det virker lige fint, hvad enten man nævner det, tror på det eller ej. (Er det måske denne mangel på "respekt" du kalder "kulturblindhed" ?)

Perfid betyder "troløs" eller "ondskabsfuld" og jeg finder det velvalgt i sammenhængen.

Jeg vil påstå at Natasja kunne været gået over i historien på en værdig måde, med en kompetent nekrolog og en mindekoncert.

Dagspressen og radiokanalerne mener at historien skal malkes for alt hvad der kunne presses ud af den, uden hensyn til nogen som helst respekt for afdøde. Det finder jeg perfidt.

Og dermed når vi til emnet:

Er Natasja og Paris Hilton virkelig vigtige nok til, at de presser den rigtige virkelighed ud af medierne, blot fordi deres historier taler til vores lavere instinkter ?

Vi kalder os trods alt fornuftsvæsner ind imellem.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Ubehageligt... Ja!

Men det er jo rigtigt.

Man kan diskutere om Natasja sagen er for tæt på til at blive brugt som eksempel. Det er en smagssag.

Men det er da også et supergodt argument for ageren i storpolitik.

(ja, for hvad er egentlig emnet? Skarp er den ikke) Civilization er når folk tøjler deres instinkter og laver noget fornuftigt

Jeg synes at det er ret skarpt...

Hvis trangen til redaktionel indblanden skulle katalyseres af så lidt som dette, så glæder jeg mig svært over bloggernes frihed på ing.dk

 • 0
 • 0

Hej Poul-Henning.

Selv fornuftsvæsener er ikke fornuftige hele tiden. For eksempel er det unødvendigt at kalde en nylig afdød dum og middelmådig. Det er ganske vist ikke den skarpeste handling at sætte sig ind i en bil ført af en beruset, men i og med at netop beruselsen bliver anført som grund til ulykken, siger det ligesom sig selv, og man behøver ikke at vade yderligere i det. Det er for det første uopdragent, for det andet hensynsløst over for eventuelle pårørende, og for det tredje provokerer det folk og fjerner fokus fra dit egentlige budskab, hvorfor blogdiskussionen kører ud på et sidespor.

 • 0
 • 0

Men - et helt andet aspekt er i hvor høj grad ens egen sikkerhed afhænger af om man selv tager sikkerhedssele på... ( og dem BAG en - det er godt nok også traumatisk hvis dem FORAN en selv eller ved siden af ikke tager sele på, men på det emotionelle plan.

 • 0
 • 0

Emnet er vel egentligt at SPIN kan bruges meget mere aggresivt end det opdages som ...

En fast forbindelse til Tyskland til en pris af mindst 40.000.000.000 DKK skal da diskuteres meget mere end den er blevet. Men trafikministre ser vel mere på om de kommer i historiebøgerne. Er det virkeligt trafikministerens opfattelse at der kommer et hurtigt valg til efteråret og at AFR ikke vil kunne lade ham fortsætte som trafikminister? Ellers burde der vel være tid til en mere afklaret beslutning?

 • 0
 • 0

Under alle omstændigheder burde en beslutning af den størrelsesorden ikke tages af folketinget lige før et valg, men istedet lige efter et valg hvor emnet har været debatteret i valgkampen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

At sætte sig ind i en bil ført af en person der er påvirket, hvad enten det er alkohol, narko, sovepiller eller hamp, det kvalificerer fint til Darwins sorteringskriterie: det er et valg der kan tages mindst to veje og derfor vil der statistisk blive sorteret imellem valgmuligederne.

Jeg kender mange, der kan drikke i gennem en hel nat og stadig virke ganske ædru (især hvis jeg selv har fået noget under vesten). Så med mindre du ved, at føreren var synligt påvirket, så har du intet grundlag for at påstå, at bilens passagerer har opført sig tåbeligt. Derimod bringer du bare de rygter til dørs, som du nødvendigvis må have fra de selv samme medier, som du kritiserer?!?

Er Natasja [...] virkelig vigtige nok til, at de presser den rigtige virkelighed ud af medierne, blot fordi deres historier taler til vores lavere instinkter ?

Er empati nu blevet et af vores lavere instinkter? Selvfølglig bringer aviserne nyheden, fordi den giver læsere, men mon ikke de fleste læser den slags nyheder, fordi de føler et tab, for dem selv og ikke mindst de efterladte? Som et udtryk for medfølelse?

I din seneste kommentar formår du jo snildt at få dit budskab frem, uden at skulle nedgøre nogen, der ikke mere kan forsvare sig selv - det havde klædt dig at gøre fra en start.

 • 0
 • 0

Er årsagen til hastværket ikke, at EU har en pulje penge (TEN) der kunne tænkes at ville bidrage til projektet - men at ansøgningen skal skrives inden for de næste par dage? Det mener jeg har været nævnt i debatten tidligere. Og bedre undskyldning til at brug 40 mia. kan man da næsten ikke få - "det var et her-og-nu tilbud, så der var ikke tid til at tænke så meget over det".

 • 0
 • 0

Du skriver "Det jeg har hørt i radioen af Natasjas "reggae" har intet med den virkelige reggae at gøre" - nej lige præcis! Natasjas musik er nyskabende og det har været rart at høre noget andet i radioen end det traditionelle, dødsyge popmusik. Derfor mener jeg da, at Natasja skal have del i æren at bringe ny musik på banen i Danmark.

Jeg nyder normalt at læse din blog og synes den er ret skarp, men du går over stregen ved at kalde en nylig afdød for dum og middelmådig! Jeg har lige mistet en i min familie og jeg ved, at det er det sidste man ønsker at høre om sin kære - tværtom vil man gerne høre at personen gjorde et stort indtryk på en masse mennesker og efterlod et stort aftryk på verdenen. Noget som jeg er sikker på, at Natasja gjorde. Vent dog og giv din mening til kende når sorgen har lagt sig. Måske skulle du overveje at lade din kone reviewe kontroversielle blogindlæg i fremtiden - så bliver de måske knapt så effektive.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten