forskningsingeniøren bloghoved

Hybridkonference midt om natten

Vi deltager i næste uge i antennekonferencen AP-S/URSI 2021, der som regel afholdes i USA, men som i år er henlagt til Singapore.

Som det fremgår af konferenceprogrammet, omhandler den alt om små antenner, store antenner, antenner til wearables, til mobiltelefoner, til 5G og 6G, til biler og fly og - mest interesse for os - antenner til satellitter og satellitkommunikation.

TICRA bidrager med tre papers til konferencen, og jeg præsenterer et af dem fredag i næste uge.

Mit paper handler om et europæisk projekt, hvor vi har været med til at udvikle såkaldt udfoldelige antenner, der er store antenner, der kan pakkes sammen i kompakt form og slås ud, når en satellit er i kredsløb. På den måde kan man have større antenner med, end hvad pladsen i opsendelsesraketter ellers tillader.

Konferencen er en såkaldt hybridkonference, hvor man både kan deltage fysisk - i Singapore - og virtuelt fra sin computer fra hvor som helst.

Tidsforskellen mellem Danmark og Singapore er syv timer, og allerede for flere måneder siden gjorde arrangørerne opmærksom på denne tidsforskel - og dens implikationer for planlægningen af programmet. Sessioner til konferencen starter kl. 8:00 lokal tid, hvilket altså så her er kl. 01:00 om natten, og eksempelvis europæiske bidragydere skal derfor potentielt stå op midt om natten for at præsentere deres bidrag.

Mit eget bidrag er havnet i en eftermiddagssession, dvs. som starter kl. 7:00 dansk tid, og det er trods alt acceptabelt.

Til gengæld har jeg kigget programmet igennem, og andre dage er der spændende bidrag midt om natten dansk tid.

Illustration: Jakob Rosenkrantz de Lasson

Alle forfattere er blevet opfordret til at lave en videooptagelse af præsentationen, og det har mange gjort - men ikke alle. Forhåbentlig finder jeg videoer af de præsentationer, jeg ikke får set midt om natten. Og ellers må jeg læse papers i proceedings og kontakte forfatterne på konferenceplatformen eller via e-mail.

Hvad man virkelig mangler ved sådan en hybridkonference er at møde andre deltagere uformelt over en kop kaffe i pauserne eller over frokost eller en middag om aftenen. Dette er, udover de konkrete faglige bidrag, en væsentlig del af det at tage på konference.

Ligeledes er udstillingen - hvor vi ofte har haft en stand til denne og lignende antennekonferencer - et sted at møde kunder, brugere af vores software og samarbejdspartnere. Der er også en virtuel udstilling til denne konference, men vi har valgt ikke at have en stand - da det mildest talt ikke er den samme oplevelse som på en fysisk udstilling.

Læs også: Fremtidens konferencer: Fysiske eller virtuelle?

Omvendt giver eksempelvis de optagne præsentationer en bedre mulighed for at se og gense talks og evt. diskutere dem med kolleger, som ikke deltager i konferencen. Til fysiske konferencer ligger flere gode talks sommetider samtidig, og så er man tvunget til at vælge og kun se én af dem.

For fremtiden håber jeg dog på en større grad af tilbagevenden til konferencer og workshops, hvor vi kan mødes fysisk.

For nu og den næste uge gælder det dog hybridkonferencen AP-S/URSI 2021 - i Singapore - fra København - delvist afholdt midt om natten.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten