motorbloggen

Hvornår kommer den selvkørende bil?

Over de sidste par år er jeg stødt på en del forsøg og konkurrencer med udvikling af selvkørende biler.

Denher video fra det tyske forskningssamarbejde Autonomos ser spændende ud (kan for øvrigt ikke finde andet end JP's link til videoen - måske en af jer kan finde et originalt link)

I USA er det rene robotbiler som for nogle år siden konkurrerede i Darpa's Grand Challange.

Jeg husker også en scene fra filmen "I, Robot", hvor Will Smith kører en Audi på automatpilot og med høj hastighed overtager styringen, hvilket ikke går helt godt.

Så hvornår kan vi forvente at sætte os ind i bilen hjemme i garagen og sige "arbejde" og så komme sikkert frem uden at røre et rat, en gearstang eller en pedal (og hvad der ellers skal til for at køre en bil)?

Er der nogle sensorer vi ikke har fået udviklet eller er det computerkraft som mangler. Eller er det bare pokkers svært at kombinerer den virkelige verden med logik?

Journalist og ingeniør. Har skrevet om teknologi og produktion siden 2001 og tidligere arbejdet med planlægning i energisektoren. Har især fokus på Industri 4.0, robotter, 3D-print, transportmidler, energisystemer og anden ny teknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det største problem er vel ikke at få en bil til at køre fra A til B. Problemet er hvis der skal tillades menneskelige kører på samme veje. Vi har det med at være for utilregnelige og det øger kompleksiteten ekstremt.

 • 0
 • 0

... og prøv en førerløs bil: http://politiken.dk/turengaartil/rejsenyt/...

De startede som et projekt på Bristol University i England, men nu fragter de passagerer rundt mellem Heathrows mange terminaler.

»De« er 21 batteridrevne, førerløse biler, kaldet Ultra, som nu fragter passagerer rundt mellem parkeringspladserne ved London-lufthavnens nyeste terminal 5 og hovedterminalen. I første omgang er det på forsøgsbasis.

Fra nu af er øvelsen så at udvide bilens muligheder for at navigere under mere komplekse trafikale forhold, og så at gøre den økonomisk attraktiv ift de eksisterende biler.

 • 0
 • 0

Tror at den selvkørende bil kommer allerede om 6 år. Til den tid er det kun meget dyre biler der vil have mulighed for at køre selv. Om 10 til 12 år vil det være en mulighed i alle nye biler. Tror det bliver så billigt at det kan betales hjem i form af sparet brændstof/el i bilens levetid.

 • 0
 • 0

Så slipper vi vel også for RUFen?

Nej, faktisk tror jeg at automatisk selvkørende biler vil gøre det nemmere at lave et RUF system, specielt hvis du ikke selv ejer den, men lejer den pr. km/tids pris.

 • 0
 • 0

Et af de tyske automobil blade havde for ganske nylig en artikel om emnet – så vidt jeg husker er volvo og mercedes langt fremme.

Interessant ville det være med en slags auto + bremse pilot, der kunne holde eksakt samme afstand til det foregående køretøj.

På denne måde kunne man holde sig få meter bag ved f.eks. lastbilerne – og via den reducerede luftmodstand opnå en væsentlig bedre brændstoføkonomi. ”Myth Busters” beskrev de interessant muligheder for et års tid siden. : - )

Mvh Mogens Winther

 • 0
 • 0

Det største problem er vel ikke at få en bil til at køre fra A til B. Problemet er hvis der skal tillades menneskelige kører på samme veje. Vi har det med at være for utilregnelige og det øger kompleksiteten ekstremt.

De fleste biler kan idag kontroleres elektronisk. Det væsentlige idag, tror jeg ikke kun er at lave den selvkørende bil. Men også, at forbedrede bilerne, så de biler der købes idag, kan laves selvkørende, for en ganske rimelig pris, uden der skal købes nyt. Ellers risikerer vi, at det er for svært at lave den eksisterende bilpark elektronisk styret, og så bliver teknologien upopulær, hvis den ikke er pålidelig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten