Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
3D-print i praksis bloghoved

Hvornår er en 3D-printer rentabel?

I erkendelse af at rentabilitet ofte bliver en del af dialogen om 3D-print – senest eksemplificeret ved Jesper Damvigs glimrende indlæg – vil jeg gerne byde ind med et par refleksioner.

Som leverandør er jeg naturligvis optaget af, hvad det er for valg, mine kunder skal træffe, når de overvejer at investere i AddiFabs maskiner. Og følgende overvejelser går igen i de fleste kundedialoger.

Hvad er det for en opgave der skal løses?

Når vi taler rentabilitet, er det i min optik i første omgang vigtigt at gøre sig klar, hvad det er for opgaver, 3D-printeren lønsomt skal kunne løse.

Som Jesper Damvig slår fast, dækker 3D-print over et temmelig bredt udsnit af teknologier. Og der er ganske stor forskel på, om man skal have forrentet investeringen i en billig printer for at lave simple skuemodeller og mock-ups, eller om man er ude efter et decideret produktionssystem, der som udgangspunkt skal køre 24/7.

Er det et system til industriel produktion, man ønsker at anskaffe, er der også en hel del spørgsmål, der skal besvares. Skal printeren for eksempel anvendes i løbende drift eller ad hoc? Er alsidighed og hurtig omstilling et must, eller skal printeren bruges til at fremstille en bestemt type komponenter i et bestemt materiale? Er der behov for/plads til efterbehandlingsudstyr, eller er det målet, at de 3D-printede emner skal anvendes ”as is”? Er der særlige (materiale)krav til de færdige emner, eller er det primært de visuelle/æstetiske kvaliteter, der er i fokus? Er det ambitionen, at printeren skal kunne spille sammen med andet proces-udstyr, eller skal den anvendes fritstående?

For blot at nævne et par enkelte overvejelser, der bør tages med i betragtning, når der skal vælges teknologisk platform.

Hvordan er business casen?

Når behovs/brugssituation er klarlagt, og valg af teknologisk platform foretaget, er det naturligt at tage de økonomiske briller på. Og her er en ren driftsøkonomisk analyse sjældent fyldestgørende (medmindre man alene ønsker at skifte en eksisterende 3D-printer ud med en nyere og mere effektiv model).

Som det fremgår af virksomheden Jabils trendanalyse er det ofte kortere udviklingstider, styrket innovationsevne, øget evne til at skræddersy produkter og øget designfrihed, der får virksomheder til at investere i 3D-print. Men vi ser også reducerede beslutningsomkostninger, mindskede lageromkostninger, minimeret produktlanceringsrisiko og mere effektiv styring af produkters livscyklus som vigtige fordele ved 3D-print.

Disse effekter har ofte en langt større værdi for en organisation end de fysiske produkter. der kan produceres. Men de kan være temmeligt svære at sætte ind i et regneark. Derfor er jeg helt på linje med Jesper Damvig, når han foreslår, at man med fordel kan køre et par prøveprojekter med en leverandør, der har de maskiner stående, man overvejer at investere i, før man selv finder checkhæftet frem.

Og hvornår er den så rentabel?

Som det fremgår af ovenstående, er der mange forhold at tage hensyn til, når en virksomhed overvejer at investere i en 3D-printer (særligt når det er en af de lidt dyrere produktionsmodeller der er tale om). Og der kan sjældent gives et simpelt svar på om - og hvornår - det er rentabelt at investere i en 3D-printer.

Men hvis man som virksomhed kører – eller er involveret i – et større antal udviklingsprojekter eller har mange produkter, der går i små styktal, bør 3D-print i hvert fald sættes på landkortet. Det samme gælder hvis man har store udgifter til reservedelslagre, eller hvis man ønsker at kunne øge niveauet af kundetilpasning i sine produkter. I disse situationer vil 3D-print kunne være et attraktivt alternativ til andre produktionsmetoder - også rent økonomisk.

For eksempel har jeg for nyligt med stor interesse læst et spændende studie fra DTU Mekanik, der viser, hvordan omkostninger til prototype-værktøjer kan reduceres med mellem 80 og 90 % ved anvendelse af 3D-print.

Om det er mest rentabelt at investere i eget udstyr, eller om det bedre kan betale sig lægge sine 3D-printer opgaver hos en underleverandør, kommer således i høj grad an på, hvad det er for en type opgaver, man skal have løst. Det betaler sig under alle omstændigheder ofte at starte med at køre et par testprojekter hos en af de kvalificerede udbydere.

Og så står vi som maskinleverandører naturligvis klar med et godt tilbud, hvis resultaterne viser at en investering i udstyr vil være rentabel.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Lasse Guldborg Staal er direktør i 3D-printerproducenten Addifab og blogger om økosystemet rundt om selve 3D-printeren.Hvad er barriererne for 3D-print? Er det overhovedet muligt at automatisere printprocessen? Og hvordan er det lige, at 3D-print og Industri 4.0 spiller sammen?
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg er ved at undersøge mulighederne for at printe gulvfliser i keramik i antal af ca. 10 pr. model. Er det muligt og rentabelt?

  • 0
  • 0

Hej Mikkel,

Tak for kommentaren. Det er muligt at arbejde med keramik i 3D-print, men om det er rentabelt kommer i meget høj grad an på hvad det er for et resultat du ønsker at opnå. Når du skriver gulvfliser tænker jeg umiddelbart fliser som er temmeligt store og ukomplicerede i geometri (læs: flade). Kan du lidt nærmere beskrive hvad det er der får dig til at tænke at 3D-print kunne være en attraktiv løsning?

Vh Lasse

  • 0
  • 0

Hej Lasse.

Tak for dit svar.

Fliserne er varierende størrelser. Typisk 25 x 25 cm. I dag er det svært at reparere fliser der er knækkede eller mangler af anden grund. Jeg har en meget stor kundekreds der vil betyde fra 400 kr og op, pr. flise der repareres/kopieres. Tyoisk antal kopier 10 stk. Jeg har set kineserne i dag printer gulvfliser og vil gerne undersøge om det er rentabelt at køre ud til kunden, scanne og fotografere en ikke defekt flise på kundens gulv, køre hjem og printe en kopi. Hvorefter en murer lægger den ned i gulvet. Hvis dette lyder rentabelt og muligt, er jeg meget interesseret i at tale nærmere med dig hvor det ikke foregår i åbent forum.

Mvh. Mikkel

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten