Føhns 4,0 bloghoved

Hvorfor vinder Kina AI-kapløbet?

Fire avatarer styret af AI som studieværter i et kinesisk nytårs-tv-show. Det virker fjollet, men Blachman's skæbne er beseglet og med ham måske også resten af os.

I sidste uge refererede jeg den kinesiske investor Kai-Fu Lee, som også er nybagt forfatter til bogen "AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order", der beskriver, hvordan Kina hurtigt er på vej til at blive en global leder indenfor AI.

Lee forudser, at Kinas kæmpe datasæt bliver nøglen til global dominans på maskinlæring, fordi Kina ikke har den samme restriktive tilgang til data som Europa. Han mener, at hvis vi vil have en rolle i AI, så skal vi opgive at beskytte vores privatlivsdata for at kunne høste de fordele, som mere uhindret adgang til big data kan have.

Det citat gav lidt debat på Facebook. I løbet af ugen har jeg også hørt techambassadør Casper Klynges podcast med et interview med Kai-Fu Lee. Her breder Lee sine tanker lidt mere ud.

Lee mener, at maskinlæring vil være den dominerende form for kunstig intelligens mange år ud i fremtiden. Det handler basalt set om mønstergenkendelse i store mængder data. Derfor dominerer Google og Amazon i dag på maskinlæring, fordi de træner deres algoritmer på søgedata, e-handelsdata, fotos med mere.

I Kina er der en enormt stor penetration af mobiltelefoner, som er blevet helt centrale i alle finansielle transaktioner lige fra småindkøb til større køb. Det skaber enorme mængder data, som kan bruges til træning af maskinlæring. Den tilgængelighed eksisterer kun, fordi kinesiske kunder og myndigheder ser mindre alvorligt på privatlivsdata, der kan bruges til at træne maskinlæring og udvikle nye services. Det gør det også nemmere for start-ups at komme ind på AI-markedet.

Fx Det kinesiske firma Seedlink, der har lavet en kunstig intelligens, som eliminerer cv'et for jobsøgere. I stedet får de tre spørgsmål, som bliver evalueret af en kunstig intelligens.

Seedlink har haft adgang til store datasæt og arbejder sammen med 50 internationale selskaber som L'Oreal, Hugo Boss og Coca-Cola, og 650.000 ansøgere har allerede stiftet bekendtskab med Seedlinks kunstige intelligens, når de søger job. Og sidste år etablerede firmaet sig i Europa. Du kunne møde dem i Techtopia 37.

I fremtiden vil kinesiske AI-firmaer også bevæge sig ind sundhedssektoren ligesom de allerede har godt gang i selvkørende biler.

Ifølge Kai-Fu Lee ligner det amerikanske og det kinesiske start-up miljø hinanden pga. en nemmere adgang til risikovillig kapital end i Europa, ligesom iværksættere med succes bliver investorer. Og så er der en ikke uvæsentlig økonomisk opbakning fra den kinesiske stat.

Men før vi maler fanden på væggen i Europa, så er måske grund til at genbesøge rapporten the State of European Tech, som udgives hvert år af det Londonbaserede investeringsfirma Atomico.

I den seneste rapport kan man læse om flere investeringer i deep tech.

Man kan også læse, at der faktisk er fodslag i branchen om reguleringer som fx GDPR.

Så Europa er måske på vej på sin helt egen måde med respekt for privatliv og datasikkerhed. Hør om rapporten i Techtopia 82 og 2017 rapporten i Techtopia 30.

Der findes også andre data, som man kan træne AI med. Det oprindeligt danskstiftede firma Unity laver en platform for computerspil, hvilket er en glimrende måde at opsamle data på. I efteråret indgik firmaets danskfødte vicepresident for AI - Danny Lange - en partnerskabsaftale med det Googleejede AI-selskab Deep Mind i London. Sammen skal de bruge spildata til at udvikle AI.

Hør mere i Techtopia 80.

Hvis du gør dig tanker om maskinlæring, databaseret forretning og privatliv, så hop på diskussionen på Techtopia Backstage.

Henrik Føhns er journalist og vært på podcasten Techtopia. Han blogger om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mennesker definerer sig selv ved at være intelligente og bevidste. Vi mener selv at vi er den mest intelligente dyreart på jorden - og ingen andre arter har endnu sagt os imod. Som jeg forstår begrebet kunstig intelligens handler det om at kopiere livets intelligens (altså det at evolutionen har skabt intelligens).

Fint nok, straks er der så dem der ekstrapolerer og dem der begynder kapløb.

Dem der laver kapløb tænker: Kan en maskine slå et menneske i skak?, i GO?, i kampfly? Ja det kan en maskine - har vi så fundet ud af. Måske ikke så overraskende når man tænker på at et menneske er god til utroligt mange forskellige ting og at disse kunstige intelligenser er super-specialister på relativt snævre områder.

Dem der ekstrapolere tænker: Hvornår overgår kunstig intelligens arbejdende mennesker? Bliver advokater, reality stjerner, TV-værter, murere (med Hadrian som hjælpende hånd), journalister, læger og alle andre pludselig overflødige? Ja det kunne de måske godt blive.

Er der nogen der lige som jeg tænker: Hvor er det lige præcis vi løber hen? Jeg kan godt se at det er supersmart at en rumsonde selv kan bestemme sine handlinger når kontakttiden til jordstationen måles i timer eller i fremtiden forhåbentlig i dage og hastigheden måles i km/sek. Jeg kan også godt se det smarte i hjælp til analyse af kæmpe dataset for at aflure sjældne eller svære sygdomme deres hemmeligheder. Omvendt spørger jeg mig selv om de hypede intelligens udviklere - som jo lige som alle andre forskere kæmper indædt om ressourcer - har stoppet op, trukket vejret og hørt sidemanden/kvinden om det er ok at invitere en ny art på besøg? En art der gerne vil svare på om vi er de mest intelligente på kloden.

Er der nogen der holder dem i snor? styrer dem? eller er det alle mod alle og kapløbet skal vindes koste hvad det vil?

Når jeg læser om kunstig intelligens virker det ikke særlig intelligent - det lyder mere som en moderne version af guldfeber. Jeg køber heller ikke trumf-argumentet: Det er for din egen sikkerheds skyld. Det lyder ærlig talt usikkert. Ikke fordi kunstig intelligens nødvendigvis er usikkert (det kan det måske være), men fordi det altid hedder: Skynd dig, skynd dig, du er ved at tabe - du kan tænke dig om imorgen...

  • 2
  • 0

Han mener, at hvis vi vil have en rolle i AI, så skal vi opgive at beskytte vores privatlivsdata for at kunne høste de fordele, som mere uhindret adgang til big data kan have...

  • nå, mener han dét? Vorherre til hest! :) Her er en smule 'disruptende' modgift:

https://imgur.com/a/O8yIxlL (Artiklen er 'lånt' fra Weekendavisen).

  • 1
  • 0

.......kan man få ved at tænke over følgende udsagn fra kineseren i artiklen;

"Lee forudser, at Kinas kæmpe datasæt bliver nøglen til global dominans på maskinlæring, fordi Kina ikke har den samme restriktive tilgang til data som Europa." Ikke restriktiv instilling til data, er vist det morsomste en kineser kan fremkomme med, af Kinas indstilling til frie data. Tænk på Google restriktionerne :) Hvad vil kineserne gøre når AI robotter siger ting ,laver ting der bygger på dens fornuftsalgoritmer, der ikke er overenstemmelse med deres politiske holdninger. For hvis det ikke så er det ikke AI der kan slå den menneskelige IQ, men kun programmerede maskiner, med et vist begænset tilsyneladende intelligent virkeområde

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten