close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
mennesket i rummet blog

Hvorfor skal vi forsvare os?

Hvis der er et spørgsmål, rumfartsfolk virkelig ofte stiller sig selv og hinanden er det ”Hvorfor”-spørgsmålet. Ikke fordi rumfartsfolk har brug for at stille sig selv og hinanden det spørgsmål – hvis man er rumfartsentusiast er svaret lige som svært at sætte ord på som det er selvindlysende.

Ofte formuleres det ”Hvorfor skal vi udforske rummet”, ”Hvorfor skal vi udforske Mars” og ”Hvorfor skal vi bedrive rumfart”. Og ligeså ofte er svaret en eller anden halvkvædet vise om at det ligger i ”vores natur” eller sågar ”vores DNA”.

Ofte sammenlignes med andre store udfordringer, man kan sætte sig selv: Hvorfor bestige et bjerg? Hvorfor spille fodbold? Men her er en meget væsentlig forskel.

Når en journalist spørger en bjergbestiger ”hvorfor”, menes der ”hvorfra kommer din lyst til at bestige dette bjerg?”

Men når en journalist spørger en rumforsker ”hvorfor”, menes der som regel ”hvorfor skal jeg acceptere at du bruger mine skattepenge på rumfart?”

Bjergbestigeren og fodboldspilleren skal ikke forsvare sig – de er i deres gode ret til at gøre, hvad de vil. Men vi andre kan måske nok være nysgerrige efter at høre, hvad der motiverer dem.

Anderledes stiller det sig med rumforskningen: Den skal forsvares og forklares, fordi den langt hen ad vejen er afhængig af offentlig støtte, det vil sige politisk velvilje, det vil sige opbakning i befolkningen.

Jeg kan ikke lade være med at glæde mig til den dag, man kan spørge folk hvad der motiverer dem til at udforske rummet, uden en underliggende tone af anklage om økonomisk uansvarlighed.

Steen Eiler Jørgensen

Rumforskning skal kunne forklare relevansen af at der bruges offentlige penge, javel så.

Selvfølgelig skal man da kunne forsvare relevansen. Kan du give et eksempel på et område der modtager offentlige penge uden at der hele tiden stilles spørgsmål ved hvordan pengene bruges? Nej vel? Selv noget så diffust som "grundforskning" står jo for skud en gang imellem, og "overflødigt forbrug" bliver jo ikke akcepteret - hvilket det vel heller ikke bør.

Lad mig sige det indlysende: Rumforskning vil få penge den dag hvor det kan fremskaffe en form for værdi til de personer der bevilliger pengene. Det er jo det samme der altid er sket: Observatorierne der blev bygget for at skaffe giverne prestige, rumraketterne der blev bygget for at demonstrere national overhøjhed. Værdi kan være så meget. Og rumforskere skal forsvare sig selv og deres bevillinger fordi det ikke er indlysende hvad værdi de egentlig fremskaffer. Hvad værdi får vi f.eks ud af vores medlemskab af ESA?

Det er som om halvdelen af bloggen er gået tabt, for det ville da være mere interessant at høre dine tanker om hvordan rumforskning dog kunne skaffe en form for værdi til de folk der har penge. Penge som de kunne tænkes at bruge for at opnå samme værdi.

Personlig ville jeg være glad hvis man betalte for en mekanisme, der kunne dreje kometer væk fra kollisionskurs med Jorden, men det er jo bare mig...

Hvad kunne være det store projekt?

  • 2
  • 0

Selvfølgelig skal man da kunne forsvare relevansen. Kan du give et eksempel på et område der modtager offentlige penge uden at der hele tiden stilles spørgsmål ved hvordan pengene bruges? Nej vel? Selv noget så diffust som "grundforskning" står jo for skud en gang imellem, og "overflødigt forbrug" bliver jo ikke akcepteret - hvilket det vel heller ikke bør.


Det er vel også rimeligt. Hvem får gavn af forskningen? I Danmark, er vi gode til at lave offentligt forskning, men dårlig til at patentere og forsvare at den er vor ejendom. Med andre ord: Hvorfor skal vi forske for udlandet?

Ok, naturligvis kan danske virksomheder også bruge offentlig forskning. Men, er ikke bedre, ud fra et markedsøkonomisk og finansielt synspunkt, at de betaler deres forskning selv? Kan det retfærdiggøres, at skatteyderne skal give "tilskud" til virksomheder, fordi de forsker?

I stedet for, at forskning betales af skatteyderne - kunne den så ikke betales af dem der har gavn af den - altså virksomhederne. Vi kunne lave en fond, som der skal betales til, for at få gavn af dansk forskning, og som finansierer forskningen. Denne fond, kan også varetage at betale, og eje patenterne, sammen med forskeren/forskerne. Samt at føre retsager, hvis patenterne krænkes.

  • 0
  • 1