close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
mennesket i rummet blog

Hvorfor kan man ikke købe modelraketter i Danmark?

For 25 år siden var jeg i USA et års tid, hvor jeg opdagede en fantastisk hobby, jeg aldrig havde hørt om før. Jeg husker tydeligt hvordan jeg gennemgik skolebibliotekets hylde med rumfartslitteratur, da jeg fik øje på en bog med en titel, der var ligeså fantastisk som den var usandsynlig: Handbook of Model Rocketry. Jeg lagde pegefingeren ovenpå bogen, og vippede den langsomt ud fra hylden, mens jeg tænkte, at det nok bare var en håndbog i samling af plastikmodeller af historiske raketter. Men nej: Jo mere jeg bladrede i bogen, desto mere opslugt blev jeg. Det var faktisk muligt for helt almindelige mennesker at købe færdige (eller bygge sine egne) raketter og sende dem op i luften vha. præfabrikerede raketmotorer – rigtige raketmotorer.

G. Harry Stine: Handbook of Model Rocketry. Kan varmt anbefales.

Glem alt om fyrværkeri: Her var ingen spruttende lunter, og ingen eksplosioner i 100 meters højde. Raketmotoren antændtes som en raketmotor skal: med lys i en lampe og tryk på en knap. Og separation ved apogee med deployment af det indbyggede recovery system. Guf, for at sige det mildt.

Jeg var solgt, og sendte adskillige gange det år modelraketter op fra den nærmeste skoles boldbane. Repertoiret omfattede bl.a. Alpha III, Transtar Carrier, AstroCam 110 og Bullpup 12D.

Da jeg skulle hjem fra USA med fly, var jeg ikke helt sikker på, hvordan jeg skulle få de resterende modelraketmotorer med. Af forskellige årsager valgte jeg at tage dem med i håndbagagen. Det gik fint – det ville nok ikke gå lige så fint i dag.

18 mm modelraketmotorer. Fås for en slik i hobbyforretninger i USA og Storbritannien, og vistnok også i Tyskland, Østrig og Schweiz. Men ikke i Danmark.

-hvilket bringer mig frem til mit spørgsmål:

Hvorfor kan man ikke købe modelraketter i Danmark?

Som jeg ser det, besidder modelraketter et kolossalt uddannelses- og undervisningsmæssigt potentiale. Modelraketter er en enestående mulighed for at lære børn om unge om fysik, kemi, rumfart og aerodynamik på en og samme tid. Og hvem synes ikke raketter er fantastisk spændende?

Svaret hænger nok sammen med, at uden raketmotorer er modelraketter ikke så spændende. Og raketmotorer er måske slet ikke er lovlige at indføre, besidde og bruge i Danmark. Våbenloven (”Lov om våben og eksplosivstoffer”) siger:

"§ 1. Det er forbudt uden tilladelse af justitsministeren eller den, han dertil bemyndiger, at indføre eller fremstille, herunder samle:
[…]
6) eksplosivstoffer (eksplosive stoffer og eksplosivstofholdige genstande), […]"

Så det ser lidt sort ud. Men senere lysner det igen:

"Stk. 2. Undtaget fra forbuddet er:
[…]
e) pyrotekniske artikler."

Modelraketmotorer er jo i den grad pyrotekniske artikler. Så det ser jo godt ud! Men ak, pyrotekniske artikler har sin helt egen lov, ”Lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler”:

"§ 1. Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler må ikke fremstilles, herunder monteres, eller indføres uden tilladelse af Sikkerhedsstyrelsen eller den, styrelsen bemyndiger dertil.
[…]
Stk. 3. Ved fyrværkeri i denne lov forstås pyrotekniske artikler, der er konstrueret til at tjene et formål af underholdningsmæssig karakter. Ved pyrotekniske artikler forstås artikler, der indeholder stoffer eller en blanding af stoffer, som er fremstillet med henblik på at frembringe en effekt i form af lys, lyd, varme, gas eller røg eller en kombination af disse, som følge af ikkedetonerende, selvforbrændende, eksoterme, kemiske reaktioner."

Så spørgsmålet er: Er modelraketmotorer konstrueret til at tjene et formål af underholdningsmæssig karakter? Det synes jeg i hvert fald ikke. Er hobby, undervisning eller amatørforskning det samme som underholdning? Jeg siger nej.

Er modelraketmotorer fremstillet med henblik på at frembringe en effekt i form af lys, lyd, varme, gas eller røg? Jeg synes sagtens man kan argumentere for, at det ikke er tilfældet - de er fremstillet med henblik på at frembringe fremdrift og separation.

Men for at være på den sikre side, har jeg nu spurgt Sikkerhedsstyrelsen til råds – så må vi se, hvad de svarer.

Steen Eiler Jørgensen

.. men jeg er nu egentlig godt tilfreds med at den slags ikke kan købes i Danmark. Jeg synes vi har rigeligt problemer med unge mennesker der betjener nytårskrudt på uhensigtsmæssige måder (eksempelvis affyring af raketter langs jorden), så større raketter i butikker hvor private kan handle -- nej tak.

Til undervisningsbrug; ja for pokker :-)

  • 5
  • 14

Selv om du kunne købe dem, må du nok ikke flyve med dem. De stiger for højt til at luftfartsmyndighederne spiller med.

Bent.

  • 2
  • 0