Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvorfor finder vi os i restauranternes urimelige ågerpriser på vin?

Kan nogen af jer kloge hoveder derude fortælle mig, hvorfor en enkelt flaske middelmådig spansk vin, der jævnligt er på udsalg til seks flasker for 150 kr., absolut skal koste 250 kroner på en restaurant i Danmark?

Har vi en ekstrem høj beskatning af vin, når den serveres på restauranter? Eller er vi restaurationsgæster bare så naive, at vi finder os i at betale en overpris på 10 gange indkøbsprisen, når vi går i byen?

Min anledning til at stille dette spørgsmål er en tvivlsom 'Berberana' ved navn 'Carta de Plata', som jeg blev præsenteret for på den ellers udmærkede spiserestaurant 'Upalis' i Store Strandstræde i København for nylig. Selvom 'Bodegas Berberanas' for så vidt er en anerkendt producent, synes jeg at der var noget uldent ved etiketten, så vi valgte en anden i samme prisleje.   Et par dage efter genkendte jeg flasken med Berberana-etiketten i en annonce fra Irma i vores lokalavis - "6 flasker for 150 kr. - spar 150 kr." Den er åbenbart jævnligt slagvare til halv pris i denne kæde.

OK, selv om normalprisen er 50 kr. pr. flaske (incl. moms), så giver restaurantens pris på 250 kr. trods alt en ret blodig avance. Men det skulle i øvrigt undre mig, om restauratøren ikke er kvik nok til også at købe ind i Irma, når lejlighed gives, og i så fald er bruttoavancen altså på 10 gange indkøbsprisen, mens omkostningerne er minimale!

Hvis vi her på ingeniørkontoret præsenterede vore kunder for noget lignende, ville vi være ude af markedet på et splitsekund!

Eksemplet er næppe enestående, når man ser de horrible priser for ganske almindelige vine på danske restauranters vinkort. København er i forvejen en af verdens dyreste byer for turister - og i sammenligning med alle andre europæiske hovedstæder i øvrigt også utrolig beskidt og dårligt vedligeholdt. Sådanne ågerpriser på vin må gøre vinkyndige gæster yderligt forargede.     - Hvorfor pokker finder vi os i det? Som sagt aner jeg ikke, om staten beskatter salg af vin på restuaranter særskilt, men det mener jeg var i gamle dage.

Er der ingen restauranter, der vil konkurrere på vinpriserne? Eller er branchen så hårdt presset, at ågeravancer på vin er nødvendig for at redde økonomien? Jeg savner en rigtig god forklaring! Rrrrr! Petersen, overingeniør  

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

simpelt hen fordi de sælger maden for billigt. Alle konkurrerer på madpriserne mens drikkevarerne er der hvor de høje avancer ligger, uanset om det er den billige vin fra Irma eller et ½l glas vandet cola til 40kr. Men det er ikke kun i restaurationsbranchen det er sådan... Spillesteder, koncerter og festivaller sælger også billetter "forholdsvist" billigt, hvor de så regner med at hive 40% af den samlede omsætning hjem via kildevandsflasker til 25kr eller 40kr for en 40cl fadøl. Og det virker kun fordi folk har vendt sig til at drikkevarer altid skal koste meget...

  • 0
  • 0

Og hvis man er uenig og mener at vinen virkelig forhøjer glæden så meget, så har man selv vurderet at den er prisen værd og ingen har snydt nogen andre.

Mad uden vin betyder at man kan spise dobbelt så ofte ude.

  • 0
  • 0

simpelt hen fordi de sælger maden for billigt. Alle konkurrerer på madpriserne mens drikkevarerne er der hvor de høje avancer ligger, uanset om det er den billige vin fra Irma eller et ½l glas vandet cola til 40kr. Men det er ikke kun i restaurationsbranchen det er sådan... Spillesteder, koncerter og festivaller sælger også billetter "forholdsvist" billigt, hvor de så regner med at hive 40% af den samlede omsætning hjem via kildevandsflasker til 25kr eller 40kr for en 40cl fadøl. Og det virker kun fordi folk har vendt sig til at drikkevarer altid skal koste meget...

True, men man behøver jo ikke bøje sig for den logik.

Hvis bare McD solgte øl, så kunne jeg få mine nuggets til halv pris ;)

  • 0
  • 0

Hvis vi her på ingeniørkontoret præsenterede vore kunder for noget lignende, ville vi være ude af markedet på et splitsekund!

Kender overingeniører ikke til kostoptimering?

Når jeg udvikler et elektromekanisk produkt, lover jeg via databladet en specifik kvalitet og levetid, hvilken kunden betaler for.

Hvis jeg har proportioneret det rigtigt, kan jeg måske kostoptimere, ved at benytte et kineserleje til 1 kr, i stedet for et svensk eller japansk til 10 kr.

Jeg skal blot last- og levetidsteste produktet grundigt, for at sikre mig at kunden stadig får den lovede kvalitet.

På samme måde kan restauratøren indkøbe og servere vin til 25,- pr flaske, og servere til 250,-, såfremt han mener den giver den smagsoplevelse du har betalt for.

Den ret du har betalt mindst samme pris for, indeholder formentligt heller ikke for over 25,- råvarer.

  • og en flaske vin til 25,- kan i øvrigt sagtens smage bedre end én til 250,-, hvis man ikke er forblændet af vinsnopperi!

Det der sender ham ud af markedet på et splitsekund, er jo hvis maden og vinen ikke smager, eller restauranten i hele taget er en dårlig oplevelse, som ikke er pengene værd at besøge.

  • Men det kan jo være op ad bakke at levere denne oplevelse, hvis gæsterne møder op som omvandrende prislister, som sidder og nærregner den avance restauratøren laver, for at kunne betale stjernekokken og tjenerne med de skæve arbejdstider, samt huslejen på den dyre adresse.

Når du selv har skiftet overingeniørkasketten ud med kokkehuen, for at give konen en oplevelse, er det jo din tur til at kostoptimere, hvis du synes den til 25,- kr er en god vin, og din kone ikke går højere op i dyre etiketter end i smagen.

Serverer du en flaske fransk garvesyre til en formue, får overingeniørinden jo hovedpine, og alle pengene og anstrengelserne er spildt ;-)

  • 0
  • 0

En anden ting der er værd at debattere, nu hvor proppen er af, er drikkepenge.

Jeg betaler af princip aldrig drikkepenge.

Så kan man kalde mig sur stodder, nærigrøv eller overingeniør efter behov!

Min kone kalder det endda direkte uhøfligt! - hvorfor det har givet anledning til nogen debat herhjemme!

Grunden til at det strider mod mine principper, er at jeg uden at kny betaler den pris restauratøren forlanger.

Jeg formoder at denne har beregnet prisen, så den dækker hans omkostninger og de lønninger hans personale forlanger, for at levere en tilfredsstillende oplevelse.

Hvis min frisør slipper godt fra klipningen, betaler jeg da heller ingen drikkepenge, men kvitterer med at komme igen næste gang.

Hvis min tøjmand finder en jakke frem der klæder mig, betaler jeg heller ingen drikkepenge, men forsøger hellere at hakke 10-25% af prisen.

  • og så får jeg endda at vide, at jeg er en fornøjelse at handle med (hvilket kun kan betyde at jeg skulle have forlangt 50%)

Tjenernes løn bør betales via lønchecken - ikke via drikkepenge - ikke mindst fordi jeg mener at tjenere bør betale skat, ligesom alle andre.

Hvis lønnen ikke rækker uden drikkepenge, er den sandelig for lav, men de der betaler drikkepengene, medvirker jo så direkte til at trykke lønnen.

Er det kun mig der har det sådan ?

  • 0
  • 0

Jeg er også helt bestemt imod drikkepenge - af nøjagtig de nævnte årsager.

Og så er det kotume mange steder, at de drikkepenge man giver til tjenere, skal dække et evt. underskud i kassen - eller hvis en ansat taber en øl på gulvet. Eller at alle ansatte deler pengene - også dem i køkkenet. På den måde er det ofte en mærkelig konstruktion i forhold til, hvem det er, der egentlig får de penge man giver. Det er ikke sikkert, de ender i den søde smilende tjeners lomme alligevel.

  • 0
  • 0

Og hvis man er uenig og mener at vinen virkelig forhøjer glæden så meget, så har man selv vurderet at den er prisen værd og ingen har snydt nogen andre.

Mad uden vin betyder at man kan spise dobbelt så ofte ude.

Ikke nødvendigvis. Var inde at spise på Salt & Pepper, Aalborg i fredags, og der kostede en 25 cl. flaske Coca Cola 29 kr. Dvs. de 4 vi tilsammen drak under middagen kostede 116 kr. Det smager også lidt af vinpriser...

  • 0
  • 0

hej
Som udgangspunkt i Danmark er Drikkepenge inkluderet i prisen og det er da derfor dumt at give drikkepenge, med mindre der er ydet en helt ekstraordinær service.
hvad angår prisen på vin så e det vel bare et spørgsmål om at det de ikke tjener på gyngerne skal de tjene på karruselen.

  • 0
  • 0

Kan nogen af jer kloge hoveder derude fortælle mig, hvorfor en enkelt flaske middelmådig spansk vin, der jævnligt er på udsalg til seks flasker for 150 kr., absolut skal koste 250 kroner på en restaurant i Danmark?

Priserne på mad er styret af konkurrencen, da det er den pris som folk kigger på, inden de går ind og bestiller. Priserne på øl og vand ligger på samme niveau som på en barer o.l. Derfor er der kun et sted at hente noget overskud, og det er på vin (ud over at hælde vand i sovsen og køre noget af omsætningen uden om kassen o.l. tricks, og dem er der mange af i den branche).

Men du kan vel bare begynde at bede om at se vinkortet inden du bestemmer dig, og så kan du vælge efter deres vinpriser...

Vh Troels

  • 0
  • 0

Kan nogen af jer kloge hoveder derude fortælle mig, hvorfor en enkelt flaske middelmådig spansk vin, der jævnligt er på udsalg til seks flasker for 150 kr., absolut skal koste 250 kroner på en restaurant i Danmark?

Ja fordi det sted skal de tjæne pengene.

  • 0
  • 0

Man mærker også en klar forskel på servicen når man spiser ude i Danmark hvor drikkepengene på forhånd er sikret, og i f.eks. USA, hvor tjeneren skal yde noget for at opnå drikkepenge.

Det ærgrer også mig, at så mange restauranter sælger discountvin til overpris af ren og skær grådighed. F.eks. Den Skaldede Kok i Tivoli, hvor man kan købe en flaske Riesling Reserve fra Bestheim i Alsace til 265,-, det er ganske enkelt horribelt for en trist basisvin fra en af de ringeste producenter i det område, den koster næppe mere en €5 dernede.

  • 0
  • 0

Meget. Det står også i mange turistbøger om Danmark.
Da jeg under studiet serverede, så stod der bestemt heller ikke noget med drikkepenge i min overenskomst.

  • 0
  • 0

En tjenerløn kan meget vel være, grundløn, + 15% af omsætning, + drikkepenge.

På min seneste arbejdsplads delte alle drikkepegene lige, rengøring, opvask, tjener, kok, minus chefer,
50-100 kr pr næse på en vagt.

Prop-penge er en gammel ordning, mest ifm. selskaber, hvis man har sin egen vin med.
BYO-restauranter som i Australien, 'bring your own', også øl.

  • 0
  • 0

Alle de berømte såkaldte 'stjernerestauranter', lever af at sælge vin, 'maden' udgør bare en slags sofistikeret snack, og er oftest en skrigende kontrast til virkelig ernæringsvidenskab.
Noget at det første Jeg hørte som 15-årig kokkeelev for 40 år siden var, 'folk vil jo snydes',
aktuelt skal otte byrådsmedlemmer betale 20.000 kr tilbage for en cirkusforestilling (kejserens skæg) hos 'noma', det er jo ærgeligt siger kommunaldirektøren, det er jo relativt få penge.
Men det værste er vel at beslutningstagerne lader sig forføre af kejserens nye fantastericirkus, og udstiller sig selv offentligt.
Og hvad ved kokke om gastronomi, ikke ret meget.

  • 0
  • 0

Udgangspunktet må vel også være, at prisen inkluderer det hele. Sådan er det i alle mulige andre brancher. Og hvis man så ikke gøres opmærksom på, at der skal betales drikkepenge, ja men så skal man vel ikke.
I USA er der fx mange steder skilte med den officielle drikkepenge-sats. Og det er egentlig mærkeligt, for hvorfor er prisen ikke bare højere fra start af.

  • 0
  • 0

Der opereres med at gange indkøbsprisen med mindst fire, 'husleje, løn, strøm, indkøb.

En af de få fornuftige kokkeudtalelser i radioen, var En der sagde, 'De tror de skal betale for mad, gu skal de ej', - han opererede selv med 35 kr pr gæst til linned, tøjservietter o.lign.
(de tror de skal lave mad, gu skal de ej, det er jord-beton, af den hårde)

I Buenos Aires er det standard på mange økonomi-restauranter at mad uden drikkevarer, koster ½ drikkevare extra.

Pizza'er er det emne indefor branchen med størst avance, osten er det dyreste,
I Napoli er alle pizzaer bagt i brændeovn, i Milano er alle pizzaer bagt i el-ovn, i DK er de allerfleste pizzaer, ren plat.

  • 0
  • 0

Ja, nedringede servitricer til 35 kr (1991) i timen,
værs'go og spis,
Ja, det er noget mærkeligt noget det der med drikkepenge, og 'penge for drikke',
det kan være meget forskelligt fra sted til sted, i Tivoli så kokkene aldrig en øre.
Min første mdr-løn var 400 kr, Jeg har ikke på noget tidspunkt oplevet 'nu skal du ha' noget mere i løn',
det har altid været en underbetalt brance.

  • 0
  • 0

Meget. Det står også i mange turistbøger om Danmark.
Da jeg under studiet serverede, så stod der bestemt heller ikke noget med drikkepenge i min overenskomst.

Hvad er forskellen på løn og drikkepenge, når drikkepengene er inkluderet i lønnen ?

  • 0
  • 0

hej
Som udgangspunkt i Danmark er Drikkepenge inkluderet i prisen

Det tror jeg er helt korrekt, og jeg gætter på at årsagen er at det er lettere at beskatte priserne på menukortet, end de drikkepenge som skifter hånd i restauranten.

Min indstilling er som andre har skrevet, at restauratøren må skrive/fortælle hvad varen koster inklusive lønninger til de nødvendige medarbejdere - herefter kan jeg tage stilling til om jeg vil betale prisen.

Desuden er min opfattelse, at giver man drikkepenge er man med til at holde tjernenes lønninger kunstigt nede - og hermed fastholde drikkepengesystemet og indirekte blåstemple sorte indtægter.

/Rasmus

  • 0
  • 0

Kan nogen af jer kloge hoveder derude fortælle mig, hvorfor en enkelt flaske middelmådig spansk vin, der jævnligt er på udsalg til seks flasker for 150 kr., absolut skal koste 250 kroner på en restaurant i Danmark?

Fordi 80% af kunderne er alkoholikere.
Organiske opløsningsmidler ødelægger maden, mine herrer; men det opdager I nok ikke.:-)

  • 0
  • 0

En forbryder blev spurgt, hvorfor han havde slået hovedet ned i maven på en sagesløs mand:

Fordi jeg kunne. Var svaret.

Det er nok også restaurationsbranchens svar på hvorfor de overcharger vinen - og det er vel også OK i et frit marked.

Lad være at købe vin på en restaurant, hvis du ikke vil finde dig i prisen.

Hvis vi skal være positive, kan det jo også være, at restaurantørerne vil undgå alt for berusede gæster - og undgå at se dem sætte sig ud i deres biler bagefter.
Men SÅ kærlige er de nu nok ikke i den branche.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten