close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Hvordan vælger man trægulve ?

Vi skal bruge et par hundrede kvadratmeter trægulv og det skal nok være ca. 50/50 eg og ask.

Vi brugte et par timer med vareprøverne i det lokale byggemarked og det var ret utilfredsstillende.

For det første er det træ, variationen indenfor en pakke af samme produkt er formodentlig større end variationen af de i hånden udvalgte og med lommetørklædet polerede vareprøver der fremvises i butikken.

For det andet kan man få relevante produkter fra ca. 100 kr/m² til omkring 600 kr/m² og jeg kan egentlig ikke påstå at jeg ser den store forskel på dem ?

I den billige ende er træmønsteret trykt på et stykke papir beskyttet af et solidt lag plastik. Ja, selvfølgelig er det noget fusk med inkjet'et træ, men hvis det til gengæld holder bedre fordi overfladen er solid plastik kan jeg sagtens leve med det[1].

I den dyre ende er finerlaget så tykt at man i teorien kan slibe gulvet af om et par årtier. Afslibning og nylakering af gulvene lyder som noget i stil med 150-200 kr/m² hvis det skal gøres ordentligt og dermed nærmer vi os en situation hvor man betaler det tre-dobbelte for gulvet, opnår den dobbelte levetid og som bonus får hele huset svinet langt til med støv.

Rent æstetisk får man et meget jævnt og forudsigeligt gulv med det billige inkjet, mens man med "rigtig" træfiner fået spil og liv i gulvet, men til gengæld risikerer at modtage en mandagsproduktion der er indenfor fabrikkens ISO9000 kriterier som alene vedrører tykkelsen og fraværet af knaster der påvirker den strukturelle styrke af produktet.

Er det klogeste i virkeligheden at lade være med at spilde tid på det og vælge noget fra midten af listen ?

phk

[1] WAF ikke målt.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

ingen af valgmulighederne skitseret er vel et "trægulv"?

hvorfor ikke bare et epoxy gulv overalt hvis alligevel fake-træ plastik?

  • 9
  • 1

Slibning af trægulv støver ikke pga. af filter og opsamling på slibemaskine. Det er så godt/rent at man normalt planlægger det som noget af det sidste ved renovering.

Laminatgulve holder utrolig godt. Jeg husker de bedste kvaliteter med 20 års garanti ved erhversbrug og længere ved privatbrug. Eneste minus ang. holdbarhed er hvis du taber noget tungt og spids/kantet, så kan der gå hul på laminatet (kan delvist repareres). Almindeligt slid ses ikke.

En ting der er stor forskel på er akustiken! Laminatgulve dæmper ikke særlig godt, også selvom man lægger et godt og dyrt underlag. Så er der også noget med at laminatgulve kan føles kolde i forhold til rent trægulv, men det er næppe et problem når der er gulvvarme. Afhængigt af hvilket mønster/print der vælges ses samlingerne mere eller mindre tydeligt. Personligt kan jeg ikke så godt li' når samlingslinjerne kan ses.

Pt. bor jeg et sted med lakerede trægulve. Det er smukt og mere holdbart en jeg havde regnet med, men også med ridser og andet slid efter snart 20 års brug.

Det er smag, behag og pris. Er der et godt underlag og taknemmelige væglister er valget til at fortryde efter nogle år.

  • 6
  • 1