phloggen

Hvordan vælger man trægulve ?

Vi skal bruge et par hundrede kvadratmeter trægulv og det skal nok være ca. 50/50 eg og ask.

Vi brugte et par timer med vareprøverne i det lokale byggemarked og det var ret utilfredsstillende.

For det første er det træ, variationen indenfor en pakke af samme produkt er formodentlig større end variationen af de i hånden udvalgte og med lommetørklædet polerede vareprøver der fremvises i butikken.

For det andet kan man få relevante produkter fra ca. 100 kr/m² til omkring 600 kr/m² og jeg kan egentlig ikke påstå at jeg ser den store forskel på dem ?

I den billige ende er træmønsteret trykt på et stykke papir beskyttet af et solidt lag plastik. Ja, selvfølgelig er det noget fusk med inkjet'et træ, men hvis det til gengæld holder bedre fordi overfladen er solid plastik kan jeg sagtens leve med det[1].

I den dyre ende er finerlaget så tykt at man i teorien kan slibe gulvet af om et par årtier. Afslibning og nylakering af gulvene lyder som noget i stil med 150-200 kr/m² hvis det skal gøres ordentligt og dermed nærmer vi os en situation hvor man betaler det tre-dobbelte for gulvet, opnår den dobbelte levetid og som bonus får hele huset svinet langt til med støv.

Rent æstetisk får man et meget jævnt og forudsigeligt gulv med det billige inkjet, mens man med "rigtig" træfiner fået spil og liv i gulvet, men til gengæld risikerer at modtage en mandagsproduktion der er indenfor fabrikkens ISO9000 kriterier som alene vedrører tykkelsen og fraværet af knaster der påvirker den strukturelle styrke af produktet.

Er det klogeste i virkeligheden at lade være med at spilde tid på det og vælge noget fra midten af listen ?

phk

[1] WAF ikke målt.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

ingen af valgmulighederne skitseret er vel et "trægulv"?

hvorfor ikke bare et epoxy gulv overalt hvis alligevel fake-træ plastik?

 • 9
 • 1

Slibning af trægulv støver ikke pga. af filter og opsamling på slibemaskine. Det er så godt/rent at man normalt planlægger det som noget af det sidste ved renovering.

Laminatgulve holder utrolig godt. Jeg husker de bedste kvaliteter med 20 års garanti ved erhversbrug og længere ved privatbrug. Eneste minus ang. holdbarhed er hvis du taber noget tungt og spids/kantet, så kan der gå hul på laminatet (kan delvist repareres). Almindeligt slid ses ikke.

En ting der er stor forskel på er akustiken! Laminatgulve dæmper ikke særlig godt, også selvom man lægger et godt og dyrt underlag. Så er der også noget med at laminatgulve kan føles kolde i forhold til rent trægulv, men det er næppe et problem når der er gulvvarme. Afhængigt af hvilket mønster/print der vælges ses samlingerne mere eller mindre tydeligt. Personligt kan jeg ikke så godt li' når samlingslinjerne kan ses.

Pt. bor jeg et sted med lakerede trægulve. Det er smukt og mere holdbart en jeg havde regnet med, men også med ridser og andet slid efter snart 20 års brug.

Det er smag, behag og pris. Er der et godt underlag og taknemmelige væglister er valget til at fortryde efter nogle år.

 • 6
 • 1

Vil for mig være afgørende i mit valg af materialer i huset, loft/væg/gulv.

Dermed er de billige laminat gulve helt udelukket.

Rigtigt træ, gerne oliebehandlet frem for lakeret, alternativt vinyl/kork gulve med "træmønster"

 • 5
 • 0

Jeg antager at du med "rigtigt træ" mener gulvbrædder i en eller anden variant.

Jo, det kan jeg godt, men det er næppe en god ide.

For det først er der detaljen med at have noget at sømme i når man når til beton nogle få cm nede.

For det andet er der detaljen med alt det man ikke må sømme i, gulvvarmen f.eks.

 • 2
 • 0

Vinylgulve er det nye sort indenfor gulve, jf. Diverse gulvlæggere i min omgangskreds.

Vi har selv valgt vinyl-gulve i vores ombygning. Vinyl er slidstærkt og har en blødere overflade end laminat. Laminat har rigtigt nok en stor styrke, men det er hårdt, har en klik-lyd når man går/rammer med noget hårdt, og så "suger" det varmen fra fødderne, hvis man ikke har gulvvarme.

Rigtigt træ er også fint, men har bare ikke samme slidstyrke som de andre. Til gengæld kan det slibes ned og nybehandles. Men kunne man så ikke lige så godt ligge et nyt gulv om 10-20år når det bliver aktuelt?!

Vi valgte vinyl-gulvene og har ikke fortrudt det. Især hvis man vælger en model med affasede kanter og ender, det giver et godt spil i gulvet. Kig evt. På Pergo, det er kvalitet.

 • 0
 • 0

Der skelnes mellem lamel-parket og laminat-parket. Sidstnævnte er den hårde plastic agtige. Førstnævnte er også med tre lag kryds men det øverste lag er træ. Typisk 3-4 mm. Lyden dæmpes, det er behageligt at gå på, og meget nemt at lægge. Har Junckers massiv eg i huset, men lagde 130 kvm i kælderen hvor der var betongulv. Under lameloarketten kom der et 7mm papirfiberagtigt underlag. Det er så godt at jeg ville bruge den løsning også ved nyt byggeri.

 • 1
 • 0

Vi lægger vinyl i bad og køkken

Og jeg ville fortsætte det fornuftige valg i resten af huset :) Enten det eller så rigtigt træ. Laminatens fordele får man også i vinyl, og man undgår samtidig laminatens ulemper.

 • 0
 • 0

Ved ikke om der er forskel, men de parketgulve med lak ovenpå jeg har set, bliver tydeligt mere gule i farven. Flyttede på et tidspunkt ind i en lejebolig hvor gulvet lige var blevet afslebet og lakeret igen, og et års tid efter var det tydeligt mørkere/mere gult.

Jeg er også lidt træt af at kigge på ridser i køkken og alle steder der står stole. Det er lidt en ulempe ved lakløsningen at man ikke på en god måde kan reparere lokalt uden at det kan ses. 90% af gulvarealet ser jo stadig fint ud.

Angående afslibning: på en måde er det overrated for det kræver at man tager sig sammen og får det gjort, men jeg vil dog sige at det kan udføres af specialister der kommer forbi med en stor maskine og klarer ærterne på kort tid. Prislejet lyder rigtigt nok, men når du sammenligner, skal du huske ikke kun at sammenligne med indkøbsprisen, men sammenligne med bøvlet i en lignende reparation, som måske er tage gulv op + indkøbe og have opbevaret nyt gulv + lægge nyt gulv. De eksempler jeg har set på professionelt afslibningsarbejde i lejeboliger giver virkeligt et helt nyt (men selvfølgelig lidt tyndere) gulv.

 • 0
 • 0

så vælg trægulv. Laminat trægulv er fake uanset hvordan man ser på det, hvorfor så ikke bare vælge et andet ærligt gulvmateriale. Det er ufedt at skulle stige ud på kunstigt træ med sine bare fødder resten af sit liv. Personligt er jeg til hvidolieret ask.

 • 6
 • 3

Rigtigt træ, gerne oliebehandlet frem for lakeret

Ja, oliering er det godt. Gulvet får selvfølgelig stadig skrammer, mem det opleveres mere som en patinering end som fejl, og selv et ældre gulv fremstår faktisk smukt i en varm, blød tone trods skrammerne.

Det kan være en fordel at vælge så hårdt træ som muligt. Har selv merbau til gulve (samt trappe, vinduer og døre), og det holder sig godt.

En af Danmarks kendte arkitekter viste mig i øvrigt engang firmaets kantine, hvor bordene var dækket af tynde stålplader. Pladerne var nye og blanke. Derfor var arkitekten ikke tilfreds endnu. Først når bordpladerne var ridsede af daglig brug, ville de have det rigtige udtryk, og så kunne de i princippet holde evigt uden andet end en aftørring i ny og næ.

Samme arkitekt ville dog nok slå mange kors for sig ved tanken om et 'uærligt' materialevalg, hvor plast skal ligne træ. Så må det hellere ligne plast...

Nogle materialer - herunder oliebehandlet træ - er efter min mening meget taknemmelige, når man lige glemmer 'botox-drømmen' om det perfekte, fejlfri og glatte på områder, hvor betydningen af perfektion kun er æstetisk. Jeg har ofte haft nytte af at vende tilbage til tanken om de ridsede bordplader, når jeg har overvejet diverse problemstillinger. Skal man se det smukke i brugsmærker og patinering - eller skal man opsøge det perfekte, hvorefter man lidt senere igen vil få problemer. Er lidt mos på de murede sålbænke patinering eller noget, man skal fjerne? Er lidt kvas og småvild bevoksning bagest i haven rod, der skal bekæmpes med en stadig indsats - eller er det smånatur og et glimrende levested for insekter, fugle og pindsvin? Er ukrudt i græsplænen en katastrofe - eller også bare grønne, lave planter lige som græs?

Lidt som ansigter. De får rynker, men det kan man også vælge at se noget smukt i. Så slipper man både for frustrationer og kostbare skønhedsbehandlinger, der allerhøjst kan udskyde problemet et par år.

Man kan i øvrigt efterbehandle olierede gulve uden at afslibe, og man kan endda slippe godt fra at efterbehandle særligt slidte steder uden at tage hele gulvet. Der skal flere behandlinger til - især i begyndelsen - men det er ret nemt at gøre selv. Nogle mener, at polering er nødvendigt, men det behøver det nu ikke være.

 • 10
 • 0

Jeg vil ikke anbefale oliebehandlede gulve. Jeg har prøvet at leve med oliebehandlede gulve. Efter 1-1½ år var olien slidt igennem flere steder med store mørkere pletter som resultatet. Hvis Olien ikke fornys i tide sætter skidtet sig i træet og det er svært at få gulvet flot igen.

Frem for at alt inventar skulle ud og der skulle en grundlæggende oliebehandling til valgte jeg at sæbehandle gulvene. Hver 14 dag igennem et par måneder vaskede jeg gulvet med hvidpigmenteret sæbe. Det blev flot igen (ikke som nyt men flot).

Fordelen ved sæbebehandling er også at ofte vil ridser og hakker i gulvet rejser sig igen når man givet der en tur med sæbevandet. Jeg er ikke typen hvor gulvet for evigt skal være som nyt. Patina er i mine øjne flot - bare det er rent.

Sæbebehandlingen/gulvvasken udføres med to spande - en til, det beskidte vand og en til det rene sæbevand. Til sidst brugte vi en Scooba til at vaske gulvet - det gik også selv om den var lidt for god til at suge vandet op igen. Der kom derfor ikke sæbe nok ned i træet. det blev klaret ved en manuel tur med to-spand systemt en gang hvert halve år.

Jeg ville aldrig vælge pergo eller andet laminat - det larmer og ser kunstigt ud.

I dag lever vi i et hus med 35mm sæbebehandlet ege parket lagt i 1955. Det kan holde til lidt af hvert bare det får en gang med sæbevand hver anden uge og en gang om året med gulvskrubben der hvor vi går ind fra haven - nogle gange med beskidte sko på. Jeg har ikke undersøgt det, men hvis sådan parket kan købes er den nok for dyr i dag. Jeg har set sådan parket lagt i et enkelt nybyggeri. der blev parketterne limet til den underligegende beton.

 • 3
 • 0

Ingen illusion her om, at det uærlige og meget billige stuegulv jeg har kontorstolen stående på skulle være træ, men det har krævet nul vedligeholdelse, er let at vaske, meget let at støvsuge, misfarves ikke, har et ensartet udseende, knirker ikke og ser ca. ud som det gjorde for 8 år siden, da det blev lagt.

Det blev lagt af mig selv. og det var pærenemt at gøre, fordi der ikke skulle limes.

Tanken om at skulle behandle et gulv med olie ligger mig meget, meget fjernt...

 • 4
 • 3

Har du overvejet et bambusgulv? Det skulle være et meget hårdt og slidstærkt gulvmateriale (væsentligt hårdere end fx eg og ask). Og så er det tilmed miljøvenligt, da bambus gror rigtigt hurtigt.

 • 2
 • 0

Jeg fornægter nu heller ikke et godt laminatgulv. Syntes det er rigtig pænt og ekstremt nemt at holde. Sidst jeg selv skulle lægge gulv blev det netop et dyrt laminat med næsten lige så dyrt underlag. Akustiken er jo desuden også et produkt af vægge, lofter og indretning. Pt. er væggene hos mig det største problem.

 • 1
 • 0

Vælg det naturlige, alt andet har en dårligere æstetik. Gulvopbygning udføres enten på strøer eller som svømmende gulve. Jeg ville i et nyt hus vælge svømmende gulve i massivt 22-25 mm træ, træet skal ikke være farvet. Jeg ville vælge den tykke vare, fordi man ganske simpelt kan mærke og fornemme forskel selvom man kun kan se to dimensioner. I hvert fald efter et stykke tid. Det har jeg rettet mig efter indtil for et par år siden. Der valgte jeg så alligevel et hvidlakeret 14 mm askegulv, i middel prisklassen, som jeg umiddelbart syntes var imponerende flot. Jeg lagde det flydende oven på eksisterende trægulv. Det er bare næsten ikke til at holde. Alt ses på et sådant gulv, og det fremstår småsnusket dagen efter, det er blevet støvsuget og vasket. Desuden fremstår stødmærker som sorte mærker, nærmest som om overfladen var kunstig, selvom det inden lægningen tydeligt kunne ses, at lakken var udført på helt lyst 4 mm tykt asketræslamel. Fornemmelsen er altså alt i alt, at gulvet føles en lille smule kunstigt, og ikke er nær så nemt at have med at gøre som de gamle massive naturlige gulve. Jeg er egentlig også i tvivl om, hvordan det vil opføre sig under en slibning, og da det er farvet, har jeg også overvejelser om de farveforskelle, der kan opstå ved slibning, hvor ikke alle rum behandles.

 • 3
 • 0

Nogle foretrækker også Arlas pizzatopping, der er lavet af diverse olier og stivelse, frem for mozzarellaost.

Enhver må have sin egen æstetik og ønske om daglig kvalitet.

Hvorfor skal et plastgulv i øvrigt imitere træ? det synes jeg er lidt mærkeligt - som plastpaneler, der skal ligne valnøddetræ, i visse biler. Jeg synes, det bliver mindre eksklusivt end helt uden.

 • 11
 • 0

Jeg tror nogle debattører her ikke helt forstår den moderne måde at bygge på. Betongulve er egnet til tæpper eller tynde gulvplader, ikke traditionelle gulvbrædder. Jeg har selv beton og da jeg byggede for over 20 år siden kørte der reklamer i TV for danske Junkers bøgeparket i massivt træ, som naturligvis var det "rigtige". Det faldt jeg for og det har jeg fortrudt lige siden. Det ser rædsomt ud om vinteren hvor spalterne mellem brædderne vokser.

Fordelen skulle være at de senere kan slibes, men ak, det kræver en uges hotelophold og alle møbler flyttet ud i haven!

Jeg fristes af et nyt laminatgulv som ikke har de problemer, og ikke skal lakeres.

 • 2
 • 1

Hvorfor skal et plastgulv i øvrigt imitere træ? det synes jeg er lidt mærkeligt - som plastpaneler, der skal ligne valnøddetræ, i visse biler. Jeg synes, det bliver mindre eksklusivt end helt uden.

Der findes mange mange forskellige print som ikke er træ.

Forresten rigtigt at spalterne i massive trægulve ikke er særlig pænt, rent eller ensartet, men det ser jo så til gengæld "naturligt" ud.

Det er smag og behag hvad man vælger. Lad dog for gud skyld være med at vælge rigtig træoverflade for efterfølgende at fylde gulvet med beskyttelsesunderlag som rulleunderlag osv. Så kan du lige så godt gå efter laminat fra starten.

 • 2
 • 0

Hvis du får spalter om vinteren så er det fordi din luftfugtighed ændres ganske betragteligt og alt andet træ i huset vil lide samme skæbne, stole borde osv. Problemet med gulvet er at det ikke er lagt ordentligt eller at du ikke har valgt gulv efter omgivelserne og brug. Et ægte trægulv og her taler vi +30mm planker med rette fjer og not form lagt så det kan arbejde vil ikke give sprækker og hvis rummet svinger meget i fugtighed så ligger man det med gummifuge som et skibsdæk. Det handler om at vælge produkt og metode efter forholdene og brugen.

Hvad angå PHK's valg så vælg dog et ordentligt træ gulv eller vælg blandt de mange plast former for gulv der findes men plast der ligner træ men er dødt og koldt er da skævt valg når i går så meget op i at gøre det rigtige i forhold til at have lang levetid på jeres nye hus.

 • 3
 • 0

Vores gulv er lagt i 1896 - bredplanket fyrretræ som er blevet slebet et par gange men der er stadig masser af træ tilbage til flere afslibninger for kommende generationer.

Gulvet vaskes jævnligt med sæbespåner og det er nemt at holde.

Ja der er slidmærker og hakker og knaster - og det knirker nogle steder men det er rart at gå på med bare fødder - nærmest lunt - og så er det ældet med ynde - nogle ville måske kalde det smukt.

Akustikken er der heller intet i vejen med.

Vi ville aldrig bytte med andet.

 • 9
 • 0

Da vi byggede var det lige da finanskrisen startede, så der var masser af gode tilbud, så vi har lidt af hvert på gulvene.

I nogle af de sekundære gange og rum valgte vi et laminat produkt kaldet Alloc, det er i den dyrere ende. Det kaldes Alloc fordi der er brugt aluminium i konstruktionen. Der oplever vi altså ikke støjproblemer, lige undtaget ved en trappe, hvor der er en besværlig overgang. Fordelen ved de gode laminat produkter er at de kan fås med op til 50 års garanti, og de kan vaskes med vand. Det skal selvfølgelig ikke søbe i vand. I børneværelser, kontor og den slags rum ville jeg vælge den slags "moderne" teknologiske produkter.

I stuen har vi så egetræ, et parti som vi fik til halv pris. Netop der skal man man nok ikke gå på kompromis med kvaliteten.

Og uanset hvad sælgeren siger, aldrig trægulv i køkkenet. Før eller siden vil opvaskemaskinen lække, vi fik dog et lille tilskud fra forsikringen til at skifte til klinker. Det er også derfor jeg har sat elementerne i bryggereset på metalfødder i stedet for træsokler. Og husk at sætte fugtføler op ved opvaskemaskinen, så skaden kan begrænses NÅR den opstår.

Endelig i soveværelset valgte vi fyrretræ. Det er bare lækkert. Men sart, så det dur kun der.

 • 1
 • 0

Kan man ikke mere faa klinker eller fliser paa din egn? - Det er ganske nemt at laegge, og kan holde i et par generationer. Mht. knirken, saa er det egentlig ganske hyggeligt, isaer naar man bliver aeldre. Saa kan man foelge lidt med i hvad sit livs udkaarne er i gang med midt om natten, og det goer det lettere for Vaks at vaere "vaksom".

 • 0
 • 1

Undskyld. Det oversaa jeg i farten. Jeg har nu levet i et hus med klinker i bryggers og bad i omkring et halvt aarhundrede, men har vist aldrig haft explosionsproblemer af den art. Tvaertimod kan glassplinter der har indlejret sig i vinylen til tider vaeret svaert at skille sig af med.

 • 9
 • 1

Hvis du går rundt og kigger, kan du så finde ridser/slidskader på dit vinylgulv?

Ingen overhovedet. Og vi har små børn. Det er mere slidstærkt end de naturlige gulve. Jeg kunne aldrig finde på at vælge et laminat-gulv, det er koldt og upersonligt. Og havde egentlig svoret, at vi skulle have træ. Men vinylen er bare bedre på så mange punkter, både med slidstyrke, holdbarhed, akustik og følelsen når man går på det. Selv sammenlignet med naturlig tro. Som uddannet tømrer gjorde det ondt ikke st vælge rigtigt træ, men vi har ikke fortrudt på noget tidspunkt.

 • 1
 • 0

Det er rigtigt at der kommer slid og skrammer og det var Nogle lange måneder da opvaskemaskinen lækkede og 16x32 cm gulv rejste sig og først kunne lægges tilbage efter 14 dage og først kunne limes efter et par sæsoner.

men gulvet blev valgt i en meget rustik sortering og for at give spil og liv i et hvidt hus. Skrammer, stier og matte områder ved stolene var en del af planen, gulvet har tilpasset sig vores liv.

Man skal tænke på temperament og lyst til at pleje gulvet, må man kunne se skrammer eller skal gulvet kunne nulstilles, enten simpelt eller på den hårde måde.

plastik skal rykkes af og skiftes. parket der er lakeret skal som regel have samme tur måske kan det slibes, tykt parket skal slibes da det er for dyrt at skifte. Sæbe behandlede gulve skal passes løbende, men er taknemmelige og kan sættes i blød. Kræver dog afhøvling hvis det får alt for meget.

 • 3
 • 0

Mine forældre fandt et trægulv i massive bøgeplanker da de hev gulvtæppet af tidligt i 90erne. Det blev lagt engang i 60erne af de tidligere husejere og er slebet og sæbebehandlet to gange i min levetid. Første gang da de fandt gulvet (lakeret på dette tidspunkt) og anden gang i 2010. Et sådant gulv holder hele livet og er utrolig nemt at vedligeholde.

Der var i øvrigt ingen problemer med støv, da håndværkerne var færdige med at slibe i 2010. Jeg er for ung til at huske den detalje, da min far selv stod for slibningen første gang.

De laminatgulve mine forældre lagde i samme omgang tilbage i 90erne er til gengæld ikke så pæne i dag, når man lige kigger efter.

 • 4
 • 0

Man skal tænke på temperament og lyst til at pleje gulvet [...]

Det sidste er en stor faktor hos os, vi har rigeligt at tage os til uden en gulvbelægning der kommer med 100 siders brugermanual.

Mht. til hvad der er "naturligt" og hvad der ikke er...

Jeg har svært ved at holde mund når jeg møder en fanatisk homøopatisk speltbolleøkologist der stinker af tobaksrygning.

Ligeså i en diskussion om hvilket maskinfabrikeret lagdelte computeroptimerede modulopbyggede gulvprodukt der er mere "naturligt" i et hus med glasfilt/væv på betonvæggene og plastikfolie og mineraluld på loftet.

Hvis vi havde bygget efter et "ikke opfundet efter 1850" dogme, havde renoveret Braadtgaards fredede stuehus, eller på anden vis været underlagt meningsfulde historiske rammer ville en sådan skelnen være helt på sin plads.

Men i huse fyldt med gipsplader, glasvæv, silikonefuger og polymere plastprodukter målt i multiple decimeter er det ikke et spørgsmål om "naturligt", det er udelukket et spørgsmål om smag og/eller selvbedrag.

 • 11
 • 2

@klaus Elmquist: Nej, ask er ganske hårdt. En smule svagere end eg, og bøg, men hårdere en stort set alle øvrige normale træsorter der indgår i gulvbelægning.

 • 2
 • 0

.....fortsæt med "det printede trægulv". Det ser pænt ud og det er nemt at lægge (det kan man normalt nemt selv) og det er relativt billigt og nemt at skifte, når der er fremkommet skader. Og så er de ret slidstærke og de lidt dyrere er også mindre lysfølsomme. Jeg har lagt disse gulve på adskillige af min datters kollegieværelser. Det er så let at jeg ville vælge det i din situation, men husk filt underlaget!

Vi har lige fået skiftet 13 M^2 parket gulv på grund af en vandskade der krævede et hul i gulvet på 40x40 cm for at komme til det skadede rør. Tømreren der skulle lave gulvet efterfølgende, kunne ikke finde parketstave der matchede standarden i vort 45 år gamle Juncher aske parket gulv. Så hele gulvet blev skiftet. Materiale pris 4500. Fjerne det gamle gulv, fjerne paneler og gerekter og genmontere dem 11000kr. !5000 plus moms.....så vi var glade for vandskade forsikringen, for bliktuden skulle have yderligere 35000 for resten af skaden da gulvet i et badeværelse skulle brydes op på grund af vandskade i varmerørene!

Alle der har gulvvarme kan komme ud for vandskader uanset hvor umage man gør sig for at undgå dem og jeg ville som dig vælge et laminatgulv fra et firma der har lang erfaring (Pergo måske)

 • 2
 • 0

@Christian K. Hansen

Nej, ask er ganske hårdt. En smule svagere end eg, og bøg, men hårdere en stort set alle øvrige normale træsorter der indgår i gulvbelægning.

Takker for svaret. Det er nu bare hvad jeg har hørt samt fra erfaringer med asketræ i mit eget hjem. Må nu sige at der er nogle rigtigt flotte åretegninger i asketræ så det kan klart anbefales for sin dekorative værdi.

Eneste spørgsmål er som bare om man vil træde på det.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg husker er asketræ ganske blødt.

Du husker forkert, ask er endog hårdere end eg; men er mere følsomt overfor fugt og insektangreb afhængig af behandling.

Personligt synes jeg, at plastikgulve, der ligner træ, er grimme, og foretrækker et roligt mønster; der ligner....plast.

Hvis man bor tæt på natur, er mønstrede gulve ikke at foretrække da kryb ikke ses særligt godt.

Hvis man alligevel har opført en hermetisk skal, som PH skriver, og har mekanisk ventilation, er plastgulve vel acceptable, omend de giver et indtryk af billigt gør det selv eller "happy hobby".

 • 2
 • 0

har jeg brugt, og vil gerne advare imod det.

Det kan sagtens lægges pænt - problemet er bagefter når det vaskes! Tværsamlinger tåler ikke vand uden at blive mørke.

At sortere parketen op for at få et ensartet gulv, er hovedløs gerning. I løbet af en eller to måneder i sollys, mørknes/ lysnes de enkelte stykker sig alligevel meget forskelligt.

 • 4
 • 0

Personligt har jeg hvidolierede askegulve m. Gulvvarme, og det fungerer for mig. Gulvet er købt hos et savværk, hvor jeg selv kunne vælge kvalitet, alder m.v. Det er efterfølgende lagt af en dygtig tømrer (nemlig mig selv ;-), og letslebet og olieret med hvid olie. Gulvet er superflot og stort set vedligeholdelsesfrit (udover gulvvask). At olien slides af må bero på dårligt håndværk fra gulvmanden, jeg har ihvertfald ikke problemer på 8. år med den slags.

Til phk: Skulle jeg vælge et gulv til beton, ville min anbefaling klart gå på et massivt plankegulv med bøjlemontage (Google bøjlegulv for yderligere info) i ask/ahorn/bøg (choose your poison), da alle tre træsorter er enormt hårde (konen og dennes veninder ynder at gå i stiletter indenfor, og det kan ikke ses på gulvet, hvilket det ville kunne på et fyrregulv) og jeg er selv fan af lyse gulve. Bøjlegulv, fordi det kan lægges svømmende, og montage i beton har jeg aldrig hørt om ved plankegulve (og udfordringen med at ramme 'forbi' varmeslangerne/øvrige installationer virker som en umulig opgave og ditto at fremskaffe passende befæstelse til beton uden at dimensionen stikker helt af).

Vh Christian (Tømrer og bygningsingeniør med /mange/ gulve under bæltet)

 • 7
 • 0

Hej! Jeg har god erfaring med 8 m laminatgulv + 4 mm dæmper som underlag. Lagt på delvis beton med gulvvarme og delvis varmefordelingsplader på strøer. Stilforskellen skyldes huset alder + en nyere tilbygning.

Fandt laminaten på restudsalg i jem og fix. Googlede producenten, et tysk firma, fik skriftlig tilsagn om 25 års garanti på produktet fra dem. Der er ikke støj eller ekko af nogen art. Lagt med specificeret afstand til væggene som producenten anbefalede.

Mvh. Jan

 • 1
 • 0

Hvis man alligevel har opført en hermetisk skal, som PH skriver, og har mekanisk ventilation, er plastgulve vel acceptable, omend de giver et indtryk af billigt gør det selv eller "happy hobby".

Sådan var det for nogle år siden, men udviklingen indenfor gulve er gået utrolig stærkt bare de sidste 3år. Ud af de gulve min gulvlægger monterer, er 2/3 vinyl. Og du kan ikke se det er vinyl før end du er helt tæt på, selv der kan man være i tvivl.

For bare tre år siden havde jeg svoret til trægulve, men ikke mere, fordi udviklingen indenfor vinylgulve er gået så stærkt.

 • 0
 • 0

Gå roligt ud fra at der anvendes flyveaske, med mindre der er meget skrappe krav til bestemte egenskaber udover styrken. Flyveasken er noget upræcis i sin oprindelse, og opfører sig uforudsigeligt bl.a. mht. farve.

@PHK der er ikke så lange manualer der skal følges, men der er frekvens og omfang samt reperationssmuligheder. Udsende kan næsten vælges frit idag.

En God færdigbehandlet fabriksvare med et par ekstra pakker giver færrest bekymringer

 • 0
 • 0

Re: Vinyl i koekken og bad?

Kan man ikke mere faa klinker eller fliser paa din egn? - Det er ganske nemt at laegge, og kan holde i et par generationer.

Så du ikke hvad jeg skrev om årsagen ?

Vi har nu haft flisegulve i stueetagen med gulvvarme i over ti år. Hvis man vælger klinker af den rette kvaliltet er de reelt vedligeholdsfrie. Ingen er endnu omkommet af glassplinter her i huset (heller ingen forekomster af splinter i foden). Men naturligvis skal man afskrive alt glastøj i frit fald, på vej mod gulvet.

 • 0
 • 0

@Jens Bækgaard mfl:

Vinylgulve lyder interessante, men er de ikke fyldte med (usunde) blødgørere?

Er der noget med at underlaget skal være hysterisk plant ift laminat/parket gulve, eller klares det med noget blødt undergulv?

Skal selv til at belægge betongulve inden længe, så dette er en hyper-aktuel debat!

 • 0
 • 0

Vi har nu haft flisegulve i stueetagen med gulvvarme i over ti år. Hvis man vælger klinker af den rette kvaliltet er de reelt vedligeholdsfrie. Ingen er endnu omkommet af glassplinter her i huset (heller ingen forekomster af splinter i foden). Men naturligvis skal man afskrive alt glastøj i frit fald, på vej mod gulvet.

Man slår sig mere ved fald på et hårdt gulv. Værd at tage med hvis man regner med at bo der som gammel.

Som kæ!edyrsejer værdsætter jeg gulve der kan tåle væske overalt i huset. Det skal kunne tåle at katten vælter en vase uden at det bliver opdaget før flere dage senere.

 • 0
 • 0

For det først er der detaljen med at have noget at sømme i når man når til beton nogle få cm nede.

Egetræ bliver sorte af at ligge ved beton?:

fc-beton.dk, Beton og sorte egetræsgulve: Citat: "... Der har i den senere tid været forskellig omtale i medierne, hvor beton med flyveaske menes at være skyld i en sort-farvning af egetræsgulve. ... Hvor kommer ammoniakken fra ... Der har således siden midten af 1990’erne været ammoniak i en stor del af den anvendte flyveaske i Danmark. ... Årsagen til, at man i dag ser egetræsgulve, der bliver sorte, kan således ikke alene skyldes brugen af flyveaske. ..."

 • 0
 • 1

Jeg har et Laminatgulv og har bemærket at i de rum med store vinduer der reflekterer sol lyset en del i det.

Det sammen med lyd, gør nok at der bliver et masivt olie/sæbe gulv næste gang

 • 0
 • 0

*Vinylgulve lyder interessante, men er de ikke fyldte med (usunde) blødgørere?

Er der noget med at underlaget skal være hysterisk plant ift laminat/parket gulve, eller klares det med noget blødt undergulv?

Skal selv til at belægge betongulve inden længe, så dette er en hyper-aktuel debat!*

Underlaget skal ganske rigtigt være meget jævn, hvilket det skal med alle gulv-opbygninger. Standarden er +/- 2mm på 2m.

Miljømæssigt er de også ret fornuftige, ingen ftalater eller lignende

http://www.pergo.dk/da-dk/vinylgulv

Tidsmæssigt er de væsentligt hurtigere at montere end selv almindelige klikgulve i træ/laminat, og det eneste værktøj der skal bruges er en kniv. Med lidt øvelse kan der nemt monteres mere end 6m² i timen, inkl. tilpasning og skæring ved dørhuller.

 • 0
 • 0

Vi fandt ud af at det skulle være lamelparket - for at undgå at det bevæger sig for meget pga. lysindfald (vi troede først vi skulle have massiv plank). Derefter kiggede vi på timberman i f.ex. bauhaus.. og vi åbnede et par pakker, og de lignede overhovedet ikke udstillingspladen de havde.. så det turde vi ikke købe.

Vi endte med at købe Haro lamelparket i Ask og lakeret.. købte ca. 160 m2 - lys ask.. det kunne fås temmeligt billigt (~150/m2) og det har vi været meget glade for.. og de 5% jeg købte for meget passede perfekt, med hvad vi smed ud fordi det var for grimt..

Min kone brugte meget tid, på at kigge på alt i alle priskategorier.. og den eneste forskel på prisen, ser ud til at være at de lover sorteringen er bedre - så ting er mere ens.

 • 0
 • 0

men til gengæld risikerer at modtage en mandagsproduktion der er indenfor fabrikkens ISO9000 kriterier som alene vedrører tykkelsen og fraværet af knaster der påvirker den strukturelle styrke af produktet.

Måske er det noget andet her i Jylland, for her går vi, vores håndværkere, og vores virksomheder altså op i kvalitet og gode kunderelationer - generelt set.

Her i byen har vi en lokal tømrer, er kendt for at levere høj kvalitet. Han gennemgår de gulvbrædder der er leveret, og er der noget skrammel imellem, ringer han til producenten og lader dem vide hvad han mener om den leverede vare. Og så sender de et nyt parti. Det manglede da bare.

En tømrer der lægger mange trægulve, har sikkert en vis indflydelse på sin leverandør mht variation og kvalitet af varen - hvis leverandøren begynder på søforklaringer om ISO9000 og lignende, kan han lige så godt lukke med det samme.

For halvandet år siden modtog jeg et haveskur i byggesæt. I den lave prisende i forvejen, og så med yderligere rabat. Der var brædder imellem som ikke levede op til mine forventninger, og det leverede svarede ikke helt til styklisten i det bestilte. Så jeg ringede til tømmerhandlen der udbad sig billeder af brædderne der ikke levede op til mine krav, samt en liste over de stumper der manglede.

Disse blev leveret uden ævl og kævl om ISO9000. Det manglede da bare.

Så det korte af det lange er: Hvis du føler behov for at blive taget alvorligt når du følger op på kvaliteten af det leverede, bør du flytte til en landsdel hvor der er chance for dét: Jylland.

 • 2
 • 1

Har trægulv af lakeret kirsebærparket. Det holder sig fint i en 10-15 år, hvorefter det skal slibes og lakeres om. Jeg tror ikke at kirsebær er specielt holdbart, men det er jo også lakken, som skal tage sliddet. Vedligeholdelse klares med børste, http://robotsupremacy.wikia.com/wiki/Roomba, og klude https://www.irobot.com/For-the-Home/Moppin.... Der er forskellige nuancer, falmen i solen etc. som et naturmateriale nu giver. Jeg synes at det er charmerende, men gør man ikke det, skal man nok vælge noget andet.

 • 0
 • 0

Hvis det skal være slidstærk, akustisk rart og nemt at holde, hvad så med f.eks. Marmoleum Striato Textura lagt i 100X25 fliser og svejset?

Jeg har ikke selv pillet ved netop den serie, men er ret glad for mit Marmoleum Decibel i køkkenet - og f.eks. "Pacific Beaches" i 100x25 tror jeg kunne ligne et egentligt trægulv meget fint (i hvert fald hvis man ikke kigger for grundigt efter).

 • 0
 • 0

Måske er det noget andet her i Jylland, for her går vi, vores håndværkere, og vores virksomheder altså op i kvalitet og gode kunderelationer - generelt set.

Det kan være det er fordi man har eksporteret alle charlatanerne til Sjælland. Der rendte vi virklig ind i et tølperagtigt og uærligt jysk byggefirma i 2003 (ingen navne nævnt).

Selv med mine 10 tommelfingre, ville jeg formodentlig kunne have lavet fliser, gulv, køkken og installationer dobbelt så pænt i første skud...

 • 1
 • 0

Vi overtog et hus fra '69 i august måned, hvor gulvet er originalt og bestod af ubehandlede egestave lagt i mosaik parket. Der er lavet en tilbygning i '82, hvor der også er lagt egestave på gulvet, disse har en lidt anden farvetone (lysere, rødligere).

Det er pænt, modstandsdygtigt imod ridser (men sæt filtdutter under møblerne alligevel) og nemt at holde (vask med trævask+sæbe en gang årligt)

Et hurtigt google viser man kan få det til ganske rimelige penge: https://gulvlageret.dk/stavparket-291/mass...

 • 1
 • 0

Træ er en god isolator. Er der gulvvarme? Parketgulve har en højere densitet og dermed en højere varmeledning. Som "træmand" vil jeg anbefale at kigge på et rigtigt trægulv af douglas-fyr. Man kan få pænt store dimensioner og meget kvalitet for pengene. Det er en relativt hård træsort og er nem at holde med almindelig oliebehandling. Et gulv med douglas planker og almindeligt slid holder mindst de næste 100 år.

 • 1
 • 0

Havde jeg penge nok ville jeg vælge Junckers massiv i sildeparket. Det kan holde i flere hundrede år og kan sælges igen, hvis du bliver træt af det.

Jeg ville aldrid aldrig vælge påmalet plastikgulve. Det er kitsch og vil få den samlede pris på huset til at falde så snart det er lagt.

 • 2
 • 0

jeg har lige lagt et massivt fyrretræsgulv, 35*180mm, direkte på beton med gulvvarme. Det er limet med en parketlim son kan bruges til plankegulve med gulvvarme. Det er ludbehandlet og derefter sæbebehandlet. Når det bliver lidt trist at se på, vaskes det ned med en gang salmiakvand, og sæbebehandles igen. Det skal formodentlig aldrig slibes, selv om det med den dimension kan slibes adskillige gange. Jeg kan kun anbefale den ægte vare....

 • 1
 • 0

Har du en kontor stol på hjul, så glem ALT om laminat..

Gå efter noget massivt, Gerne bambus. Selv bor jeg PT. i et hus fra 1968 med massive Egetræs gulve.. det vides at det ene af 10 rum har fået nyt gulv efter brand i 1973 og et efter vandskade i 1998.. men vi kan ikke se hvilket det er..

skulle jeg selv bygge i dag ville jeg gå efter massivt bambus.

 • 2
 • 0

Jeg ved godt, at tanken med denne tråd, lige så meget er et spørgsmål om indhold i en blog, som det er et reelt tvivlsspørgsmål for dig. Du plejer jo nok at have styr på detaljerne. Men hvis du er interesseret i UVILDIG vejledning om div. gulvtypers fordele og ulemper, er du velkommen til at sende dine kontaktoplysninger på michaelsh(snabel-a)email.dk. Jeg har solgt den slags i 25 år, og skal gerne hjælpe det jeg kan (selv om jeg ikke længere er i den branche).

 • 0
 • 0

Branchen har tilsyneladende udfaset de meget omdiskuterede pthalater, spørgsmålet er så om det de har erstattet det med er bedre.

Hvis ikke det skal være træ, er det måske værd at overveje linoleum, som faktisk er rigtigt pænt og et naturprodukt. Behageligt på stort set alle måder, hvis ikke lugten generer, hvilket man bør sig klart, inden man dækker gulvene i huset. Ret let at vedligeholde, tåler vask etc og er meget slidstærkt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Linoleum

 • 1
 • 0

Så vidt jeg husker fra en tidligere blog, så ligger dine varmeslanger ikke nede i betonen. Skulle de så op og ligge i et 'undergulv' som det 'rigtige' gulv lægges ovenpå? Det kan være at dette betyder noget for hvilket valg der er hensigtsmæssige. Det med udseende af gulvet er jo en smagssag. Personligt holder jeg dog meget af det varierende men alligevel rolige billede et trægulv giver. Gulvet her i huset, der er fra 1966, er 5'e sorterings massiv egeparket hvor knaster er mere reglen end undtagelsen. Gulvet går også ud i køkkenet. Det har ikke givet de store problemer. Vand har ikke været et problem.

 • 0
 • 0

Som man har råd til.

De der laminatgulve har jeg hørt og læst meget om, men hvis de ikke lægges korrekt med under gulve, så "larmer" de.

Nu sleb og ferniserede jeg selv gulve for længe siden, det var brune ferniserede gulve. Da huset kom til salg for nogle år siden- var de lyse afslebne gulve. Ja ja. Grimt var det da.

Min søster boede et sted med sådanne gulve, der var behandlet med pibeler= forbudt for folk med fodtøj- og husdyr. De var da meget pæne- og supersarte. Nævnte jeg- de er sarte? Og forbudt for børn og husdyr?

Nu boede jeg selv et sted med "Junckers Bøgeparket"- og min store hund fik lavet et "Bambi-på-isen" stunt, så der var tydelige mærker i gulvet, og jeg selv glemte engang at få lukket for det varme vand i køkkenet, så de første 3-4 rækker rejste sig... (Det kunne heldigvis ikke ses bagefter, men jeg svedte godtnok angstens kolde sved over det!).

Jeg ville vælge et tykt og dyrt gulv- gensalgsværdien! Men jeg tror, at Jeres hus bliver svært at gensælge, så jeg synes bare, I skal vælge, hvad, I har lyst til! Og råd.

Mvh Tine- hvis knaldhytte på landet- heller aldrig vil blive/være dyr- uanset, hvad vi gør.

 • 1
 • 0

Kan være at jeg missede det, men hvad er underlaget, som gulvet skal ligge på?

Og mht laminatgulv, så har jeg haft det. Det var flot, meget flot, men med en hård klang, som tydeligt afslørede at det var et plastikgulv. Og hvis du vil se hvordan det slides, så se på gulvene i de store indkøbscentre, hvor de har dem.

 • 1
 • 0

Nu spørges der specifikt til trægulve af eg og ask, så det vil jeg udelukkende give mine erfaringer med.

Betingelser: Ved kombinationen trægulve og gulvvarme, skal man være opmærksom på at gulvvarmen ikke må overstige 23 grader. Det gælder både eg og ask. Nogle fabrikanter påstår deres gulve kan tåle op til 27 grader. Det er meget optimistisk som jeg ikke vil anbefale.

Lak på trægulve med gulvvarme vil jeg under ingen omstændigheder anbefale. Lak er for tæt, og vil over tid give fugtproblemer som specifikt på eg med garanti vil give mørke misfarvninger.

Sæbebehandling er nummer et. Efter 8-10 behandlinger med sæbe er gulvet beskyttet med samme modstand mod slid og snavs som lak. Husk at eg efterfølgende ikke må udsættes for rengøringsmidler der giver risiko for misfarvninger. Gulvvask med sæbespåner til uldvask er det sikre valg.

Valg: Laminatgulve er ikke trægulve, så dem vil jeg ikke her spilde mange ord på, fordi de har en elendig akustik, de holder langt ringere end trægulve, og endelig er de umulige at vedligeholde.

Alle de nævnte trægulve som Poul-Henning har overvejet kan anvendes så længe de indledende betingelser overholdes.

Med et moderne hus, er der flere muligheder for individuelle løsninger end ved traditionelle huse hvor der skal tages frednings- eller historiske hensyn.

Lægning: Den store prisforskel ligger ikke i træsorten, men hvordan man griber sagen an. Den dyreste løsning er at vælge ud fra fabrikanternes udvalg, men der er også en anden løsning der reducerer udgifterne med mindst en faktor 10. Køb plankerne direkte fra savværket som 1" brædder.

 • På savværket kan de enkelte planker nøje udvælges.
 • Individuelle lægningsmønstre kan planlægges.
 • Dimensioner i bredde og længde kan frit vælges.

Køb lagret træ og lad det ligge oppindet i mindst 3 måneder med varmen tilsluttet i de rum hvor gulvet skal lægges. Det samme gælder for færdigleveret trægulve fra leverandøren. De 3 måneder skal overholdes for begge løsninger når gulvvarme er indblandet for ikke at opleve kedelige overraskelser senere.

Har man ikke adgang til en afretter, kan undersiden groft tilrettes med en motorhøvl og en retskinne. Siderne tilrettes kun groft. Overfladen ordnes senere.

Som bund lægges gulvplader i krydsfiner som fuldlimes. Ovenpå limes og skrues krydsfinerbaner, afpasset varmefordelingspladerne. Varmeslanger lægges og testes inden gulvet lægges.

Gulvet lægges løst. Da brædderne er uden fer og not, er der dels store muligheder for avancerede mønstre som friselægning, top-mod-bund eller eventuel en kombination. Undervejs markeres med en blyant hvor varmeslangerne ligger.

Når alt er tilfredsstillende, undersænkes og skrues brædderne fast. Skruehullerne proppes og slibes næsten i niveau. Herefter slibes hele gulvet i niveau.

Da siderne kun er groft tilpasset, rettes de med overfræseren med et 5mm jern og en retskinne. Fugerne fyldes med kalfatringsmasse til skibsdæk. Efter et par døgns hærdning, slibes massen i niveau med en eksender sliber med korn 60. Brug ikke gulvafsliberen. Den er for grov, og vil tvære kalfatringsmasen ud over hele gulvet.

Hvorfor Kalfatringsmasse? Fordi man under alle omstændigheder vil få revner over tid med gulvvarme. Kalfatringsmassen slører revnerne og forhindre ophobning af smuds i samlingerne.

Det lyder besværligt, men en duelig gør-det-selv mand kan lægge et rum på 40-50m2 med mange detaljer på 1-2 dage. Hertil skal lægges kalfatringsmassens hærdning som jeg vil anbefale på mindst 1 uge.

Den slags gulve har jeg lagt en del af i brede dimissioner, og prisen kan for nåletræ holdes på under kr. 80,- pr. m2

Poul-Henning: Er du interesseret, kan jeg sende dig nogle billeder som viser fremgangsmåden.

 • 4
 • 0

Og det så jo fint ud, men hvor slidlaget af ask er lige godt 1,5 mm, resten er fyr i lag af forskellige tykkelser. Det kan ikke anbefales, hvis man har mindre børn. Taber de en kop, eller et stykke trælegetøj, så står vi med et mærke i gulvet og det må vi så bare leve med... Vi havde nok i dag valgt plastic med træ-look...

Mvh Mads Mikkel

 • 1
 • 0

Det skal väre en gulvmand som også laver fabrikker og butikker.

Snak med "gulvmanden" om hvad man kan, der findes meget som ikke findes i brochurerne som byggemarkedet / hjem-indretningsbutikken typisk har. Til vores hus gik vi efter industrigulve fordi vi havde to hunde, börn, samt beton gulve og ikke uendeligt mange penge.

Vi fik i sin tid et "klodsgulv" lagt - eller snarere limet - oven på rå beton. Det er et fabriksgulv som stort holder til alting, hunde, tabte hultefors pander, glöder ... det er så et spörgsmål om man kan lide årerne - som er overalt, eller vil have mere "ro" med planker.

Klodseerne er endestykker af fyrreträ, cirka 4 mm tykke, som man så får slebet og lakeret. Det hele kostede, tror jeg, 140 kr / m^2. Träet koster cirka 40 kr / m^2. Slibningen af sådan et gulv er virkeligt tungt arbejde, det ville jeg absolut lade en professionel göre. Lakeringen er vandbaseret urethan-lak.

Hvis jeg skulle göre det igen tror jeg at jeg ville lade träet väre råt og däkke det hele med strandsand, som man kan suge up og rense ind imellem ;). Uanset hvad konen siger så er det rigigt rart at gå på ulakeret endeträ med bare födder.

PS: Det der krams man sälger henne i byggemarkedet er typisk dårlig kvalitet og fordi håndvärkerne får up til 80% rabat på mange af de ekvivalente produkter de köber, sä lägger man ved "gör det selv" bare en masse penge i byggemarkedet som man kunne have brugt på at få nogen som har forstand på det og som har det rigtige värktöj til at göre arbejdet på 1/5 af tiden. Det ender m.a.o. med at koste cirka det samme uanset hvad man forsöger for "at spare".

 • 0
 • 0

Et klodsgulv på kun 4mm er alt for lidt med gulvvarme. Klodserne buler og sprækker over tid som lak ikke kan modvirke. Eg og ask er langt stærkere end den lim og lak der eksisterer.

Klodserne skal have en tykkelse på mindst 1" og må ikke lakeres når der er gulvvarme involveret. Her er oliebehandling langt at foretrække som første behandling. Efterfølgende vedligeholdes gulvet med sæbe.

Den rette fugtprocent på klodserne inden lægningen er mere kritisk end ved plankegulve, fordi enderne er langt mere modtagelige for fugtændringer. Dette modvirker oliebehandlingen kraftigt, men ikke endegyldigt.

Sæbebehandlingen skal også være federe end normalt for plankegulve ad hensyn til ende fladernes sugeevne.

Et klodsgulv med gulvvarme skal bør efterbehandles årligt med olie grundet gulvvarmens effektive udtørring af klodserne.

Overholdes ovenstående kan et klodsgulv være både et smukt og komfortabelt gulv, men specielt for eg vil det for altid være sårbar for spildte væsker.

P:S. Christian: Fik du billederne? Jeg havde problemer med de vedhæftede billeder. Giv mig et praj, så jeg eventuelt kan finde en anden løsning.

 • 0
 • 0

Normalt har brændeovne ingen problemer med trægulve eller omvendt, såfremt de gængse brandhensyn er taget. Afhængig af ovnens konstruktion, skal strålevarmen også indregnes hvilket Lars Helbo eller Richard Wettstein bedre kan redegøre for. Send en mailadresse, så skal jeg sende billeder af hvordan jeg har nedfræset en halvellipse i messingplade som brandværn, omkranset af en træfrise ved en kolonneovn.

Større rolle spiller luftfugtigheden som ændrer sig over året. Om vinteren med frost og lav luftfugtighed hvor der fyres, krymper trægulvet når gulvvarmen samtidig kører. Omvendt om sommeren hvor der ikke fyres, udvider trægulvet sig en smule.

Også i moderne huse med gulvvarme kan det være en økonomisk fordel at lægge gulvet som jeg tidligere har beskrevet. Gulvet lægges i princippet som flydende gulv, fordi underlaget fordeler de uundgåelig svind- og udvidelsessprækker, hvor skruerne fastholder plankernes indbyrdes afstand.

Gulvet skal selvfølgelig lægges med marvsiden opad så krumningens kant vender ned ved samlingernes sider, da hovedparten af plankerne vil være planskåret.

Moderne trægulve leveres ofte affasede. Det er en nødløsning i erkendelse af at moderne huse ikke har de samme fugtregulerende egenskaber som de gamle. Ikke affasede planker krummer slemt med splinter til følge hvis ikke de omhyggeligt er sorteret mod marvsiden, hvad de ikke er i praksis.

Kalfatringen har samme egenskaber som et skibsdæk der også opfanger træets arbejde under de skiftende fugtpåvirkninger. Når træet er tørt, danner kalfatringen en svag nedad rettet bule. Omvendt når træet er fugtigt, trykkes kalfatringen sammen og danner en svag opad rettet bule.

Vælges gulvbrædder smallere end 8", anbefales det at undlade kalfatringen, da den ellers vil være alt for dominerende. Så hellere leve med de sprækker der opstår over året. Økonomisk er der stort set intet sparet ved at vælge brædder smallere end 8" når træet købes direkte fra savværk.

Sammenlimede planker for at opnå de anbefalede 8" som minimum er no-go. Det er grimt og stinker langt væk af fake.

I moderne huse er der virkelig mulighed for at give den gas, da der ikke skal tages historiske eller fredningshensyn. Propperne kan vælges i anden træsort, men vælg en mørkere end gulvet. Eksempelvis klæder eg og teak hinanden i både farve og egenskaber. Ved en kontrastfarve vælges traditionelt diameteren på proppen som 1/16 af bræddernes bredde. Ved samme træsort vælges 1/8.

Traditionelt placeres propperne også 1/8 af bræddernes dimission fra kant, men både 1/4 og 1/32 med tilsvarende variationer i proppernes diameter er set med godt resultat. Igen eksempler på at man traditionelt halverer eller fordobler ved trækonstruktioner som jeg tidligere har omtalt ved en anden lejlighed. En smule omtanke inden det for alvor går løs er derfor stærkt anbefalet.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten