Grønlandsbloggen

Hvordan står det til med sundheden i Grønland?

Svaret ligger for enden af et fantastisk imponerende stykke arbejde. Det arbejde er befolkningsundersøgelsen lige netop nu i færd med at udføre i Nuuk.

I denne uge er det sidste chance for borgerne i Nuuk for at give deres tid og data til den nationale befolkningsundersøgelse. Befolkningsundersøgelsen rejser rundt i hele Grønland hvert 4. år og måler, vejer, interviewer og tager blodprøver på befolkningen for at kortlægge grønlændernes sundhed.

Jeg havde i de første uger af undersøgelsen her i Nuuk til opgave at måle og veje deltagerne. Det har været udfordrende og lærerigt. Særligt for én som mig, der i mit daglige arbejde ikke har kontakt med mennesker men tværtimod sidder foran min computer og ser på data, der potentielt kunne komme fra disse mennesker. Det har været fantastisk at se, at borgerne i Grønland med stor venlighed møder op til undersøgelsen og på den måde sikrer, at vi som samfund ved hvor vi skal sætte ind overfor folkesundheden.

Det ville heller ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke de ansvarlige bag befolkningsundersøgelsen med en kæmpe mængde erfaring og et imponerende stykke forberedelsesarbejde havde gjort undersøgelsen til det, den er i dag.

Viden fra undersøgelsen bliver bl.a. brugt til at målrette nationale indsatser på sundhedsområdet gennem folkesundhedsprogrammet Inuuneritta.

I disse år kører Inuuneritta II, som fokuserer på Rygning, Fysisk aktivitet, Kost samt Alkohol og Hash. De klassiske KRAM faktorer, som også det danske Nationale Råd for Folkesundhed har haft fokus på. I den første version af Inuuneritta blev der fokuseret på selvmordsforebyggelse og tidlig indsats overfor gravide familier. En indsats jeg som gravid tydeligt kan se resultatet af. Som gravid bliver man taget særdeles godt imod her i Nuuk. Personalet har god tid, der bliver taget grundigt hensyn til ens behov og der er gode tilbud om netværk, informationsmateriale og forberedelse på forældrerollen.

Det er dog ikke alle nationale initiativer på sundhedsområdet, der bliver taget lige godt imod. I disse dage kører debatten om hvorvidt rygeforbud på de kommunale arbejdspladser er imod menneskerettighederne, frihedsberøvelse og endda konkurrenceforvridende . To måneder efter rygeforbuddet for kommunalt ansatte i arbejdstiden trådte i kraft overvejes det i nogle kommuner, om man vil ophæve forbuddet. I går, torsdag den 1. marts 2018, trådte den nye alkohollovgivning i kraft i Grønland. Den gør det bl.a. ulovligt at reklamere for alkohol i Grønland, noget som følger WHO’s anbefalinger på området.

Indsatsen overfor alkohol og rygning er nødvendig, om end man kan diskutere midlerne. Den forrige befolkningsundersøgelse publiceret i 2014 viste, at 22% af forældre har et problematisk alkoholforbrug. At 57% af voksne i Grønland ryger. 11% mænd og 3% kvinder er storrygere (>15 cigaretter dagligt). Samtidig viste undersøgelsen, at den sociale ulighed i rygning er blevet større. Dette er problemer, som vi i kraft af bl.a. befolkningsundersøgelsen har mulighed for at anerkende og derfor som befolkningen i Grønland og ikke mindst politikerne kan blive enige om, at der skal gøres noget ved.

Du kan høre to af de bærende kræfter bag befolkningsundersøgelsen, Marit Eika Jørgensen og Christina Viskum Lytken Larsen, fortælle om befolkningsundersøgelsen her på videoen fra vores borgerseminar tilbage i november. Oplægget om befolkningsundersøgelsen starter 1:57 inde i klippet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Bor ved siden af det grønlandske patienthjem på Østerbro. Der er sat bænke op så de syge kan sidde og ryge udenfor. Og har tit set hvad de køber nede i Netto: chips, cola, cigaretter og slik. De har masser af kontanter med, store sedler.

Hvad med de SELV tog ansvar for egen sundhed?!? Hvorfor skal danske skatteydere betale det vanvid?

 • 2
 • 16

Er der noget mønster i hvem der er storrygere? For de fleste med et så stort forbrug lever meget kortere og har samtidigt et ringere liv. Det er en stor del af befolkningen, og kan kun belaste sundhedsvæsenet, arbejdspladser, samfund og familieliv. Har kendt en del rygere der lige akkurat nåede at fejre sin 50 års fødselsdag, hvor de sidste snes år har været en deroute. Er glad for mine forældre ikke førte de dårlige vaner videre. Det er en kamp at bryde den sociale arv. At nå til måls med den første røgfri generation må tages i det tempi hvor flest kan komme med.

 • 4
 • 2

Man kan lave meget med statistik, en af de bedste manipulationer er, at skrue på grænseværdier. At kalde >15 smøger om dagen for "storrygere" er en tilsnigelse, som man for ti år siden ville være gjort til grin for. 20 om dagen ville jeg kalde "normalrygere".

Men antirygerhysteriet kender ingen grænser.

 • 3
 • 6

Dit indlæg hører til på "nationen".

Nemlig. I et ideelt socialistisk samfund har borgeren absolut intet ansvar mere, Staten har helt taget over. Og den slags er populært blandt ing læsere. Så derfor 'hører det ikke til' herinde når man synes løsningen på grønlændernes sundhedsproblemer i nogen grad var, at de selv begyndte at leve sundt, i stedet for at fylde sig med alkohol, fedt, sukker og tobaksrøg.

 • 2
 • 4

Du har ikke forstået mit svar, Peter Hansen.

Hvis du boede ved siden af Mændenes Hjem på Vesterbro eller ved siden af et brunt værtshus på Nørrebro ville du opleve det samme. Det har intet med grønlændere eller indfødte danskere at gøre, men med en social situation. Men din chauvinisme/racisme brager igennem med at "grønlændere er usunde og skal tage sig sammen". Styr dig, det er under lavmålet hvad du kommer med.

Jeg sætter pris på at Aviaja bidrager her. Vis lidt respekt.

 • 9
 • 2

Peter Hansen har vist ikke forstået grundlæggende statistik, og at man nøje skal udvælge en bred befolkningsgruppe for at få et repræsentativt billede af den samlede demografi.

Det er klart, at man vil få et generelt billede af usunde grønlændere, hvis man udelukkende tager en stikprøve af folk der bor på patienthjemmet. Det er simpel logik, men åbenbart svært at forstå for Peter Hansen.

 • 7
 • 0

Grønland har siden 1979 udbyttet Danmark for mere end ca. 150 milliarder kr. - svarende til ca. 3 millioner pr. Grønlænder.

Der er på tide, at Danmark løsriver sig fra Grønlands koloniale udbytning af Danmark.

Grønland optræder de facto som en bundrådden kolonimagt, der udbytter de sagesløse danskere. Ikke nok med at grønlænderne stjæler surt indtjente velfærdsgoder fra sagesløse danskere, så håner de os tilmed i bedste herrelandsmentalitet som undertrykkere, selv om det er oplangt, at det er grønlænderne som bedriver udbytning og forhånelse af deres danske koloni.

Det er på tide, at vi danske løsriver os fra det grønlandske åg og fornedrelse, og at vi øjeblikkeligt ophæver rigsfællesskabet, så vi danskere frit kan begive os ud i en verden fri for grønlandsk udbytning og forhånelse.

Jo før, jo bedre.

 • 0
 • 1

Hvor mange promille danskere har der på noget tidspunkt haft noget at gøre med Grønland? Grønlænderne må indrømme at Danmark har været en atypisk kolonimagt. Meget lidt koloni og underkanten af magt. Er det USA der banker på døren med $? Obamacare? Indlæget hører nok ikke under sundhedsbetragtninger, men burde evt. være oprettet som et selvstændigt debatindlæg. Sikkert med en del mere overvejelse.

 • 0
 • 0

Enten er du TROLL, så giver dit indlæg mening. Eller også ved du ikke bedre :(

Nej Bjørn, det er dig som ikke fatter, hvad der reelt foregår.

I årevis er Danmark blevet udbyttet af grådige grønlandske koloniherrer, som på trods af den veldokumenterede udbytning ringeagter de udbyttede danskere.

Det er på tide, at vi i Danmark siger fra og løsriver os fra Rigsfællesskabet og overlader Grønland til sin egen, sikkert storslåede skæbne.

Hvorfor skal svage danskere lide nød pga. den grønlandske udbytning?

 • 0
 • 1

Ved det kommende valg i Grønland går et flertal af grønlandske partier ind for en afslutning af Rigsfælleskabet.

Det eneste der holder dem midlertidigt tilbage, er muligheden for yderligere udbytning af Danmark.

De er alle enige om, at når udbytningen af den ene eller anden grund ophører, så slutter Rigsfællesskabet.

Som dansker vil jeg i egen interesse stoppe udbytningen - og jo før jo bedre overlade grønlænderne til den også af dem selv ønskede egen skæbne.

Vi danskere er rent til grin. Grønlænderne holder pt. valgmøder i huse opført for danske midler, hvor de forhåner og ringeagter os.

Det må stoppe, og det kan kun ske, ved at vi i Danmark med øjeblikkelig virkning ophæver rigsfælleskabet.

Grønlænderne bifalder det, og det er i danskernes interesse.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten